Follow us

Δημοσίευμα φωτιά για ελληνικό φέσι 100 εκατ. σε διεθνείς παραγωγές του σινεμά - Τι απαντά ο ΕΚΚΟΜΕΔ

Διευκρινίσεις για το Cash Rebate έδωσε ο ΕΚΚΟΜΕΔ, μετά από το δημοσίευμα του Variety για καθυστερήσεις ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από την ελληνική πλευρά.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ

Αντιδράσεις προκαλεί αιχμηρό δημοσίευμα του Variety για ελληνικό "φέσι" σε διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για καθυστερημένες πληρωμές που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ και αφορούν δεκάδες παγκόσμιες παραγωγές που πραγματοποίησαν γυρίσματα στην Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται η "Η Οδύσσεια" του Κρίστοφερ Νόλαν και η "Maria" με την Αντζελίνα Τζολί στον ρόλο της Μαρίας Κάλλας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά από τρεις εβδομάδες γυρισμάτων στην Πύλο, οι Ματ Ντέιμον, Τομ Χόλαντ, Ζεντάγια και το υπόλοιπο καστ της νέας ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν, "Οδύσσεια", μεταφέρθηκαν στη Σικελία που είναι ο επόμενος σταθμός της νέας παραγωγής της Universal.

Ωστόσο, έντονοι είναι οι φόβοι στον καλλιτεχνικό κλάδο πως οι διεθνείς παραγωγές θα αποχωρήσουν μια και καλή από το ελληνικό έδαφος, εξαιτίας σοβαρών καθυστερήσεων στην εκταμίευση του 40% cash rebate, που είναι το βασικό επενδυτικό κίνητρο για τους ξένους παραγωγούς.

"Υπάρχουν πελάτες με δάνεια και οι τράπεζες απαιτούν αποπληρωμή", λέει ο Κώστας Κεφάλας, επικεφαλής παραγωγής της Faliro House, σύμφωνα με το Variety, που ανέλαβε την εκτέλεση της παραγωγής "Οδύσσειας" στην Ελλάδα. "Οι ξένοι παραγωγοί αρχίζουν να δυσπιστούν. Ολο και περισσότερες ερωτήσεις γεννιούνται", συνέχισε.

Ο Γιώργος Καρνάβας της Heretic – συμπαραγωγός στο "The Birthday Party" με τον Γουίλεμ Νταφόε – προειδοποίησε από την πλευρά του πως "χρειάζονται χρόνια για να χτίσεις εμπιστοσύνη και μπορεί να τη χάσεις μέσα σε λίγες εβδομάδες. Τώρα πληρώνουμε την κακοδιαχείριση της μετάβασης από τη διοίκηση και τα υπουργεία".

Σκληρή επιστολή από τους παραγωγούς της "Maria"

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι παραγωγοί της ταινίας "Maria" του Πάμπλο Λαραΐν – με την Αντζελίνα Τζολί στον ρόλο της Μαρίας Κάλλας – απέστειλαν επίσημη επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών και το ΕΚΚΟΜΕΔ, απαιτώντας εξηγήσεις για 350.000 ευρώ που παραμένουν απλήρωτα από τα γυρίσματα του φθινοπώρου του 2023. Από τις τέσσερις χώρες που στήριξαν την παραγωγή, η Ελλάδα είναι η μόνη που δεν έχει καταβάλει την επιδότηση.

Παραδοχή ΕΚΚΟΜΕΔ

Μιλώντας στο Variety κατά το Φεστιβάλ των Καννών, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΚΟΜΕΔ, Λεωνίδας Χριστόπουλος, παραδέχεται τα προβλήματα. Όπως δήλωσε, τα ποσά που καταβλήθηκαν το τελευταίο έτος ήταν "λιγότερα από τα αναμενόμενα", αλλά διαβεβαίωσε ότι οι πληρωμές θα ξεκινήσουν ξανά στις αρχές Ιουνίου και ότι "το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών θα εξοφληθεί έως το τέλος του έτους".

Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος χαρακτήρισε τις δυσκολίες του τελευταίου έτους ως "μεταβατική φάση", επιμένοντας ότι το νέο σύστημα θα διασφαλίσει "σταθερότητα χρηματοδότησης για την επόμενη πενταετία".

Όπως αναφέρεται στο Variety, η κυβέρνηση, εν μέσω των προβλημάτων, προχώρησε σε κάποιες ενέργειες για να μην ακυρωθούν παραγωγές. Τον Μάιο του 2024, πάγωσε προσωρινά το πρόγραμμα κινήτρων έως την 1η Οκτωβρίου για να ξεκαθαρίσει τον όγκο των εκκρεμών αιτήσεων και πληρωμών. Όταν δεν κατάφερε να τηρήσει ούτε αυτή την προθεσμία, πέρασε νέο μέτρο που επιτρέπει στους παραγωγούς να διεκδικήσουν αναδρομικά έξοδα από τα τέλη του 2024 και τις αρχές του 2025.

Η συγκεκριμένη ενέργεια επέτρεψε στην "Οδύσσεια" και στην ταινία "Sacrifice" του Ρομέν Γαβρά – με πρωταγωνιστές τους Κρις Έβανς, Άνια Τέιλορ-Τζόι και Σάλμα Χάγιεκ – να ανακτήσουν εκατομμύρια σε παραγωγικά κόστη.

"Όταν φταίει η διοίκηση, πρέπει να στηρίξουμε όσο γίνεται περισσότερο εκείνους που μας εμπιστεύθηκαν", είπε ο κ. Χριστόπουλος. Σχολιάζοντας την πολιτική βούληση, ο Κώστας Κεφαλάς σημείωσε πως "θα πρέπει να επιλυθούν τα προβλήματα γιατί ο κόσμος θέλει να γυρίζει ταινίες στην Ελλάδα".

Η απάντηση του ΕΚΚΟΜΕΔ

Παράλληλα, τo Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ) απάντησε στο δημοσίευμα του Variety που δημοσιεύθηκε εν μέσω του 78ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το ακριβές ποσό αποπληρωμής εξαρτάται από τις εκθέσεις ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων και πως μόλις ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες, θα ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων.

Επιπλέον, το ΕΚΚΟΜΕΔ ανέφερε ότι, παρά τις καθυστερήσεις, γίνονται συνεχείς προσπάθειες για την αποκατάσταση της κανονικότητας, ιδίως με την αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού για το 2025 κατά 160%, χάρη στον νέο μόνιμο πόρο που προέρχεται από τα τέλη συνδρομητικής τηλεόρασης που θεσμοθετήθηκαν το 2024.

Αναλυτικά

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων που αφορούν την υλοποίηση του προγράμματος Cash Rebate του ν. 4487/2017, το οποίο έκλεισε στις 10/5/2024 για νέες αιτήσεις και προς αποκατάσταση της αλήθειας και της θεσμικής τάξης, διευκρινίζονται τα εξής:

α) Ως προς το θέμα των αποπληρωμών: με βάση τα επίσημα στοιχεία, τα οποία διαβιβάστηκαν στον ανταποκριτή του Variety, μετά από γραπτό αίτημα του, αλλά δυστυχώς δεν δημοσιεύτηκαν, αναφέρουμε τα εξής:

Διαβάστε Επίσης

Από τα 472 επενδυτικά σχέδια που έκαναν αίτηση στο καθεστώς του ν. 4487/2017, το 84%, ήτοι 395 επενδυτικά σχέδια, έχουν ήδη αποπληρωθεί ή λάβει απόφαση υπαγωγής, δηλαδή απόφαση κρατικής νομικής δέσμευσης αποπληρωμής στο πρόγραμμα και πιο συγκεκριμένα:

· 222 επενδυτικά σχέδια έχουν ήδη αποπληρωθεί με συνολική δημόσια χρηματοδότηση που φτάνει στο ύψος των 148.395.959,69 €.

· 173 επενδυτικά σχέδια έχουν λάβει απόφαση ένταξης / νομικής δέσμευσης αποπληρωμής, με ποσό που ξεπερνάει τα 180 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ποσό αποπληρωμής εξαρτάται από τις εκθέσεις ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων. Τα ποσά αυτά εφόσον ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες θα ξεκινήσουν να αποπληρώνονται. Αξίζει να σημειωθεί ως προς την αποκατάσταση της αλήθειας, πως στις 10/5/2024, οι εκκρεμείς αιτήσεις που δεν είχαν αξιολογηθεί από το ΕΚΚΟΜΕΔ ανέρχονταν στις 210 και μέσα σε ένα έτος έχουν πέσει στις 77, δηλαδή έχει αξιολογηθεί, το 64% των εκκρεμών αιτήσεων των ετών 2022, 2023 και 2024 και μάλιστα εν μέσω συγχώνευσης των δύο φορέων. Από τις 133 ολοκληρωμένες αξιολογήσεις και εντάξεις, οι 77 (ήτοι το 59%) έχουν γίνει από τον Νοέμβριο του 2024 και μετά, γεγονός που αποτυπώνει τον επιταχυνόμενο ρυθμό υλοποίησης των υποχρεώσεων του ΕΚΚΟΜΕΔ προς την κινηματογραφική και οπτικοακουστική κοινότητα.

· 77 επενδυτικά σχέδια, ήτοι το υπόλοιπο 16% των αιτήσεων, το οποίο αφορά σε αιτήσεις που κατατέθηκαν εντός του 2024, βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης, με τις εγκρίσεις να αναμένονται εντός των επόμενων μηνών.

β) Σχετικά με το επενδυτικό σχέδιο "Maria": η αίτηση υπαγωγής του έργου, με δικαιούχο την ελληνική εταιρεία παραγωγής Heretic, κατατέθηκε στις 09/12/2023 και εγκρίθηκε στις 07/10/2024. Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου η εταιρεία είχε δηλώσει την 15/10/2026, ωστόσο το αίτημα ελέγχου για αποπληρωμή προς το ΕΚΚΟΜΕΔ υπεβλήθη δύο χρόνια πριν, ήτοι στις 07/12/2024.

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τη ρητή διάταξη του πρόσφατου νόμου 5105/2024, όπως τροποποιήθηκε έπειτα από διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς του χώρου: "Για τα επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση υπαγωγής από 1.1.2022 έως και 10.5.2024, οι αιτήσεις καταβολής ενίσχυσης δύνανται να υποβάλλονται και νωρίτερα της ημερομηνίας λήξης του επενδυτικού σχεδίου που έχει δηλωθεί στην αίτηση υπαγωγής. Τα ποσά ενίσχυσης καταβάλλονται εφόσον υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι από την Χορηγούσα Αρχή."

Η συγκεκριμένη διάταξη ήταν γνωστή σε όλους τους εμπλεκόμενους και, κατά τεκμήριο, και στην ελληνική εταιρεία παραγωγής, η οποία όφειλε να ενημερώσει καταλλήλως τους αλλοδαπούς συμπαραγωγούς.

Παρότι λοιπόν, η εταιρεία παραγωγής υπέβαλε το αίτημα ολοκλήρωσης σχεδόν δύο (2) χρόνια νωρίτερα από το αναμενόμενο, το ΕΚΚΟΜΕΔ ενήργησε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και η διαπιστωτική πράξη ολοκλήρωσης εκδόθηκε στις 02/05/2025, μετά την υποβολή των απαιτούμενων συμπληρωματικών δικαιολογητικών και τη διενέργεια όλων των προβλεπόμενων ελέγχων. Η καταβολή της ενίσχυσης θα πραγματοποιηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες μεταφοράς πόρων προς το ΕΚΚΟΜΕΔ.

γ) Σχετικά με την παραγωγή "The Odyssey": η αίτηση ένταξης του επενδυτικού σχεδίου "Odyssey” κατατέθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου 2025, στο νέο πρόγραμμα Cash Rebate Greece του ν. 5105/2024 και δεν σχετίζεται με τα επενδυτικά σχέδια του προηγούμενου καθεστώτος (ν. 4487/2017). Το επενδυτικό σχέδιο, το οποίο ακόμα δεν έχει καν ολοκληρωθεί, βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης από τις Επιτροπές του ΕΚΚΟΜΕΔ. Συνεπώς, οποιαδήποτε αναφορά σε καθυστερήσεις στην εκταμίευση της ενίσχυσης είναι εντελώς αβάσιμη και συκοφαντική για το νέο πρόγραμμα, καθώς δεν έχει καν ωριμάσει το σχετικό δικαίωμα αιτήματος ελέγχου ή καταβολής της ενίσχυσης.

Συμπερασματικά:

Εν μέσω γενικότερης κρίσης που παρατηρείται σε πολλές χώρες στα συστήματα δημόσιας χρηματοδότησης της κινηματογραφικής και οπτικοακουστικής παραγωγής καθώς και εντός μια γενικότερης ανασφάλειας λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων, η Ελληνική Πολιτεία στηρίζει σταθερά την κινηματογραφική και οπτικοακουστική παραγωγή.

Από τις αρχές του 2024, έχει εγγράψει για την κινηματογραφική και οπτικοακουστική παραγωγή κονδύλια συνολικού ύψους 210 εκατομμυρίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς και επιπρόσθετων 100 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τα έτη 2022-2023-2024 και 2025. Το σύνολο των δημοσίων πόρων για το Cash Rebate φτάνει τα 310 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, των πόρων αυτών το ΕΚΚΟΜΕΔ αύξησε τον τακτικό προϋπολογισμό του 2025 κατά 160% σε σχέση με τους ενοποιημένους προϋπολογισμούς του πρώην ΕΚΚ και ΕΚΟΜΕ για το 2024, λόγω του μόνιμου πόρου του 50% των τελών συνδρομητικής τηλεόρασης που θεσμοθετήθηκε με τον ν. 5105/2024.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι προεγκρίσεις των επιλεκτικών προγραμμάτων ανάπτυξης και παραγωγής για το 2025 να φτάνουν για πρώτη φορά τα 6,5 με 7 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να ζητείται έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ήταν ο κανόνας τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, η αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού από τον μόνιμο πόρο επέτρεψε την υλοποίηση του Προγράμματος Εξωστρέφειας 2025 (προώθηση, διανομή, υποστήριξη φεστιβάλ, εκπαιδευτικές δράσεις κ.α.), το οποίο επίσης θεσμοθετήθηκε με τον ν. 5105/2024 και το οποίο φτάνει στα 1,7 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς, το σύνολο των προγραμμάτων που στηρίζουν τον εγχώριο κινηματογραφικό και οπτικοακουστικό τομέα από τον τακτικό προϋπολογισμό προσεγγίζει τα 8,2 με 8,7 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος του ΕΚΚΟΜΕΔ είναι η αύξηση των ποσών αυτών τα επόμενα χρόνια.

Το ΕΚΚΟΜΕΔ, αναγνωρίζοντας την δουλειά που απαιτείται για να διορθωθούν οι καθυστερήσεις που ακόμα υπάρχουν στη διάθεση των πόρων, εργάζεται με συνέπεια, ταχύτητα και θεσμική ευθύνη, για να διασφαλίσει την αξιοπιστία του ελληνικού επενδυτικού πλαισίου διεθνώς ως προς τις διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων. Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία και διαβούλευση με τις υγιείς δυνάμεις

του κινηματογραφικού και οπτικοακουστικού τομέα αποτελεί βασικό πυλώνα των προσπαθειών του φορέα.

Για το λόγο αυτό, με απόφαση της Εταιρείας και για λόγους πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικής ενημέρωσης, εντός των επόμενων εβδομάδων θα ξεκινήσει:

(α) η δημοσιοποίηση στοιχείων που αφορούν στα συγκεντρωτικά ποσά δημόσιας δαπάνης που έχουν εκταμιευτεί ή εγκριθεί ανά δικαιούχο παραγωγό και ανά κατηγορία οπτικοακουστικών έργων, προκειμένου για την ορθή ενημέρωση της κοινής γνώμης ως προς τη χρήση των δημοσίων πόρων του προγράμματος Cash Rebate του ν. 4487/2017. Τα ποσά θα δημοσιοποιηθούν βάσει των αποφάσεων καταβολής της ενίσχυσης και αποφάσεων υπαγωγής που δημοσιεύονται στη Διαύγεια. Η ενέργεια αυτή έρχεται ως συνέχεια της δημοσιοποίησης των στοιχείων που αφορούν στην υλοποίηση του προγράμματος Cash Rebate του ν. 5105/2024, η οποία για πρώτη φορά εμπέδωσε στοιχεία διαφάνειας.

(β) διαβούλευση για τη βελτίωση των επιλεκτικών και επενδυτικών προγραμμάτων του ΕΚΚΟΜΕΔ για τα έτη 2026-2030 καθώς και για την αύξηση των πόρων του φορέα για τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική παραγωγή, με αφορμή και την υπογραφή του Συμφώνου Στρατηγικής Συνεργασίας με το Γαλλικό Κέντρο Κινηματογράφου το οποίο θα κληθεί να παρέχει τεχνογνωσία και καλές πρακτικές για τον πλήρη εξορθολογισμό του Ελληνικού συστήματος.

Όσες και όσοι σπεύδουν να εργαλειοποιήσουν μεμονωμένες περιπτώσεις ή να διαστρεβλώσουν τα στοιχεία, δεν πλήττουν το ΕΚΚΟΜΕΔ – πλήττουν τελικά την ίδια την εικόνα της χώρας στον διεθνή ανταγωνισμό μακροπρόθεσμα. Η δημόσια συζήτηση οφείλει να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα τα οποία δημοσιοποιούνται, ειδικά εφόσον παρέχονται από τις αρμόδιες δημόσιες αρχές καλή τη θέληση στα έντυπα και όχι σε αποσπασματικές ή εσφαλμένες εντυπώσεις.

Η Ελλάδα σήμερα δεν είναι ουραγός αλλά πρωταγωνιστής στη διεθνή οπτικοακουστική σκηνή, όπως δείχνουν και οι διεθνείς συνεργασίες που και αυτό είναι αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης, σοβαρής δουλειάς και συστηματικών μεταρρυθμίσεων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

31 Αυγ 2025 | 09:00

Θυμάστε την υπόθεση ομηρίας από τον Σορίν Ματέι; Γίνεται ταινία με τον Ορφέα Αυγουστίδη

Είδαμε από κοντά την ετοιμασία της νέας πολυαναμενόμενης παραγωγής που αντλεί έμπνευση από την πολύκροτη υπόθεση ομηρίας που είχε καθηλώσει όλη τη χώρα.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 29 Αυγ 2025 | 12:40

Δ. Αθηναίων: Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές για ένα μήνα στα σχολικά προαύλια - Οι ταινίες

Από την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου ξεκινούν και πάλι οι δωρεάν προβολές παιδικών ταινιών στα προαύλια των σχολείων.

29 Αυγ 2025 | 09:00

Ο Γιώργος Λάνθιμος κερδίζει ξανά τις εντυπώσεις με τη νέα ταινία του

Με μια θεόπικρη sci-fi σάτιρα της ανθρώπινης αυτοκαταστροφής, ο Έλληνας σκηνοθέτης κέρδισε για ακόμα μια φορά τις εντυπώσεις μιας απαιτητικής Μπιενάλε.

28 Αυγ 2025 | 08:00

Η ανατριχιαστική αληθινή ιστορία πίσω από το πρωτοκλασάτο "Νησί"

Το θρίλερ επιβίωσης του οσκαρικού Ρον Χάουαρντ, στο οποίο πρωταγωνιστεί μια all-star διανομή ηθοποιών, βασίζεται στα ασύλληπτα -πλην πραγματικά- γεγονότα που συνέβησαν πριν από σχεδόν έναν αιώνα.

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ 27 Αυγ 2025 | 10:38

Θερινό σινεμά τον Σεπτέμβριο στην αυλή του Επί Κολωνώ - 6 ταινίες με ελεύθερη είσοδο

Μετά την εξαιρετικά θερμή ανταπόκριση του κοινού στις προβολές του Ιουλίου, το Επί Κολωνώ ανακοινώνει νέες προβολές σημαντικών και βραβευμένων ταινιών και για τον Σεπτέμβρη!

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ 25 Αυγ 2025 | 12:30

Η θρυλική "οικία Κοκοβίκου" μεταμορφώνεται και γίνεται χώρος προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου [εικόνες]

Το κτήριο, συνολικής επιφανείας 266 τ.μ., είναι τριώροφο με ξύλινο συνεχές χαγιάτι, σε όλες τις στάθμες, ανταποκρινόμενο στα πρότυπα της πρώιμης οθωνικής περιόδου.

20 Αυγ 2025 | 09:00

Ποιες είναι οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς (ως τώρα);

Ο κριτικός του "α" επιλέγει τα σπουδαιότερα φιλμ της σεζόν 2024-2025.

14 Αυγ 2025 | 09:00

Τζέιμς Μποντ, ένα περιπετειώδες θρίλερ και κλασικά έργα από σήμερα στα σινεμά

Ο πρώτος Τζέιμς Μποντ, ένα περιπετειώδες θρίλερ και δύο ακόμα κλασικές επανεκδόσεις προσεχώς στις μαρκίζες των κινηματογράφων.

13 Αυγ 2025 | 09:00

Love is in the θερινό: Ταινίες για ...πολύ ερωτευμένους

Κομεντί, δράματα, παλιά και νέα φιλμ με επίκεντρο την αγάπη που βρίσκονται στις μαρκίζες.

ΣΤΟ ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ 11 Σεπ 2025 | 12:11

Πρώτη ανάγνωση για τα "Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες": Με τη Ρένη Πιττακή, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια

Το έργο του Ρίτσαρντ Αλφιέρι σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τη Ρένη Πιττακή και τον Κώστα Βασαρδάνη.

ΕΓΙΝΕ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 11 Σεπ 2025 | 10:55

Η θεατρική έκπληξη της νέας σεζόν: Αλεξίου, Μακρυπούλια, Λούλης στο "Τζένη Τζένη" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η θρυλική ταινία Τζένη Τζένη του 1966, με την αξεπέραστη Τζένη Καρέζη, επανέρχεται στο θέατρο με την υπογραφή του Νίκου Καραθάνου.

GREEK LIBRARY OF LONDON 11 Σεπ 2025 | 10:28

Αφιέρωμα στην ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού, με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννηση του Τσιτσάνη

Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι, με τίτλο Ρεμπέτικο, διοργανώνει στις 11 Οκτωβρίου η Greek Library of London, με αφορμή τα 110 χρόνια από τη γέννηση του Βασίλη Τσιτσάνη.

11 Σεπ 2025 | 09:40

"Το Ψέμα" στην ταράτσα του Λαμπέτη - Τελευταίες 6 παραστάσεις

Στην ειδυλλιακή ταράτσα του Θεάτρου Λαμπέτη, η παράσταση διερευνά με χιούμορ, ειρωνεία και τρυφερότητα την πολυπλοκότητα της αλήθειας και το ρόλο του ψέματος στις ανθρώπινες σχέσεις.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 09 Σεπ 2025 | 15:00

Η Cilia Katrali είναι η καλλιτέχνις που ακούμε στο repeat: "Δεν ξέρω ακόμα αν εκπροσωπώ τη γενιά μου", δηλώνει στο TheToc.gr

Φορώντας τα "Πατίνια στο Φεγγάρι" όπως είναι ο τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλειάς της, η Σίλια Κατράλη μας ξεναγεί στο μουσικό σύμπαν της και όχι μόνο.

ΘΕΑΤΡΟΜ ΚΙΒΩΤΟΣ 09 Σεπ 2025 | 14:01

Το όνειρο που συγκίνησε χιλιάδες θεατές επιστρέφει - Με τον Αρη Σερβετάλη και την Εφη Μπίρμπα

Η Έφη Μπίρμπα και ο Άρης Σερβετάλης επιστρέφουν στο αριστούργημα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι "Το Όνειρο ενός Γελοίου".

09 Σεπ 2025 | 10:31

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης επιστρέφει στο Θέατρο Λυκαβηττού και μας περιμένει

Μια μοναδική βραδιά με κέφι και ρυθμό ετοιμάζει ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στις 12 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Λυκαβηττού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 09 Σεπ 2025 | 10:30

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ακύρωσε ρεσιτάλ διάσημου Ρώσου πιανίστα στο Μέγαρο Μουσικής

Ακυρώθηκε το ρεσιτάλ του μεγάλου Ρώσου πιανίστα Ντένις Ματσούεφ, που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής.

ΓΙΑ ΕΞΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 08 Σεπ 2025 | 16:37

Τον Νοέμβριο η ομάδα σύγχρονου χορού Martha Graham στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Θα παρουσιαστεί ένας διάλογος ανάμεσα σε εμβληματικά έργα της Μάρθας Γκράχαμ, όπως το Chronicle και το Errand into the Maze και σε νέες, τολμηρές παραγωγές όπως το Cave,

ΑΠΟ 24/9 08 Σεπ 2025 | 13:27

Πρεμιέρα για το RELIC του Ευριπίδη Λασκαρίδη στο Πτι Παλαί - Δείτε το τρέιλερ

Μία παράσταση που διαγράφει άκρως επιτυχημένη πορεία σε διεθνείς σκηνές και φεστιβάλ την τελευταία δεκαετία, θα εγκαινιάσει τη νέα θεατρική χρονιά στο Πτι Παλαί.

08 Σεπ 2025 | 13:23

Αντιγόνη Τσιούλη: Η Ελληνίδα πρίμα μπαλαρίνα που λάμπει στην Εθνική Όπερα του Καΐρου

Η πορεία της είναι γεμάτη επιμονή, πάθος και αγάπη για τον χορό.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 08 Σεπ 2025 | 12:51

O Μάριος Φραγκούλης τραγουδά Θεοδωράκη στο Ηρώδειο

Ο Μάριος Φραγκούλης τιμά τα 100 Χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

ΑΠΟ 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 08 Σεπ 2025 | 12:02

ΕΡΡΙΚΟΣ Ε': Το άγνωστο έργο του Σαίξπηρ ανεβαίνει στην ελληνική σκηνή μετά από 85 χρόνια

Η μόνη προηγούμενη φορά που ο Ερρίκος Ε’ ανέβηκε στην ελληνική σκηνή ήταν από το Εθνικό Θέατρο, τον Μάρτιο του 1940, μερικές εβδομάδες πριν τη ναζιστική εισβολή.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 07 Σεπ 2025 | 14:07

Φεστιβάλ Βενετίας: 22 λεπτά το χειροκρότημα που έγραψε ιστορία - Ολοι οι αριθμοί πίσω από τη λάμψη

Ένα δεκαήμερο γεμάτο λάμψη και συγκινήσεις για σινεφίλ έφτασε στο τέλος του. Το 82ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας ολοκληρώθηκε το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου.

"ΕΦΥΓΕ" ΣΤΑ 54 07 Σεπ 2025 | 11:16

Πίτερ Σέλερς: Ο θρυλικός κωμικός, οι δαίμονες, το ποτό, τα ναρκωτικά και ο ανεκπλήρωτος έρωτας με τη Σοφία Λόρεν

Υπήρξε ίσως ο κορυφαίος κωμικός όλων των εποχών, αν και όταν έπαιξε δράμα, άφησε άφωνους κριτική και κοινό -Δέσμιος της μητέρας του - Από βρέφος στη σκηνή.

ΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ 06 Σεπ 2025 | 23:03

Φεστιβάλ Βενετίας: Στον Τζιμ Τζάρμους ο Χρυσός Λέοντας για την ταινία "Father Mother Sister Brother"

Η δραματική κομεντί του ανεξάρτητου Αμερικανού σκηνοθέτη "Πατέρας Μητέρα Αδελφή Αδελφός" εξερευνά τις οικογενειακές σχέσεις σε τρία κεφάλαια, μεταξύ Νιου Τζέρσι, Δουβλίνου και Παρισιού

06 Σεπ 2025 | 19:21

"A Visit To Grandpa's": O Άντονι Χόπκινς πρωταγωνιστής σε ταινία-φόρο τιμής στις ουαλικές ρίζες του

Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Άντονι Χόπκινς πρόκειται να πρωταγωνιστήσει στην ταινία "A Visit To Grandpa’s", βασισμένη στη συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης του διάσημου Ουαλού συγγραφέα Ντίλαν Τόμας.

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 05 Σεπ 2025 | 13:05

"Ορέστεια" του Αισχύλου: Προσθήκη νέας παράστασης στο Θέατρο Πέτρας μετά το sold out

Αυλαία σε μια θριαμβευτική πορεία, μια τελετουργική αποχαιρετιστήρια πράξη και ένα παγκόσμιο μήνυμα για τη βία, τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη μοίρα.

ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ 05 Σεπ 2025 | 12:06

"Θάλασσες μάς χώρισαν": Πρώτη ανάγνωση σεναρίου για τη νέα δραματική σειρά της ΕΡΤ - Μοναδικό καστ

Το ταξίδι ξεκινά: μια δυνατή ιστορία για την απώλεια, τον ξεριζωμό και την αστείρευτη δύναμη του ανθρώπου να συνεχίζει, ακόμα και μέσα από τις πιο σκοτεινές θάλασσες.

05 Σεπ 2025 | 11:46

ΠΝΟΗ: Ο Μιχάλης Δέλτα εμπνέεται από το πρωτοποριακό έργο του Takis

Η παράσταση "Πνοή" εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης Takis 1∞ που διοργανώνει το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στα δυο μουσεία του, στην Αθήνα και στην Άνδρο, έως τις 2 Νοεμβρίου.

ΑΠΟ 16/10 05 Σεπ 2025 | 11:30

"Merde": Μια μουσική κωμωδία για τα "κακώς κείμενα" του ελληνικού θεάτρου

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το θέατρο, αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε, από 16 Οκτώβρη, στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που φέτος γιορτάζει τα 130 χρόνια λειτουργίας του.

ΜΑΓΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 05 Σεπ 2025 | 10:50

Ο Μίλτος Πασχαλίδης γιόρτασε "30 χρόνια τραγούδια" στο κατάμεστο Ηρώδειο [εικόνες]

Χιλιάδες κόσμου υποκλίθηκαν στον Μίλτο Πασχαλίδη, ο οποίος έδωσε μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, το βράδυ της Πέμπτης, για τα 30 χρόνια καριέρας του.

"ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ" 05 Σεπ 2025 | 07:20

Σείστηκε το Καλλιμάρμαρο στη συναυλία για τον Στέλιο Καζαντζίδη - Πλήθος καλλιτεχνών, συγκίνηση και αγαπημένα τραγούδια

Το παρών στη μεγαλειώδη συναυλία για τον σπουδαίο ερμηνευτή Στέλιο Καζαντζίδη έδωσαν 30.000 θεατές, ενώ συμμετείχε πλήθος αγαπημένων καλλιτεχνών.

04 Σεπ 2025 | 12:06

Τι θα δούμε 7 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο: Από "Ρωμαίο και Ιουλιέτα" μέχρι "Κάρμεν" και "Λίμνη των Κύκνων"

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα-σταθμούς διαφορετικών εποχών και ρευμάτων με αφετηρία τον ρομαντισμό, την χρυσή εποχή του Ρώσικου μπαλέτου και το νεοκλασικό στυλ.

ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 04 Σεπ 2025 | 11:39
ΣΠΑΡΤΑΡΙΣΤΗ ΚΩΜΩΔΙΑ 04 Σεπ 2025 | 09:58

"Πρόσεχε ποιον σκοτώνεις": Το νέο έργο των Ρέππα-Παπαθανασίου στο Θέατρο Πειραιώς 131

Μία σπιρτόζικη ιστορία φόνων, γεμάτη από ίντριγκες, ανατροπές και το κομψό χιούμορ που ταιριάζει στο αστικό κλίμα της δεκαετίας του 1950.

ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΡΑ 04 Σεπ 2025 | 08:16

Τέλος του Παιχνιδιού: Ο Μάκης Παπαδημητρίου ανεβάζει το έργο του Μπέκετ με τον Χρυσοστόμου στο Θέατρο Ιλίσια

Ο Μάκης Παπαδημητρίου συναντά επί σκηνής τον Γιώργο Χρυσοστόμου, οκτώ χρόνια μετά την προηγούμενη εκρηκτική τους συνύπαρξη στη σκηνή.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ 03 Σεπ 2025 | 10:44

Ο Τομ Χόλαντ αποθεώνει τον Κρίστοφερ Νόλαν: "Η Οδύσσεια έχει το καλύτερο σενάριο που διάβασα ποτέ"

Ο Χόλαντ ο οποίος υποδύεται τον Τηλέμαχο, στην επική μεταφορά του ομηρικού έπους σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε το σενάριο ως "το καλύτερο που έχω διαβάσει ποτέ".

02 Σεπ 2025 | 22:02

Κωνσταντίνα: Επιστρέφει για ανεπανάληπτες μουσικές βραδιές στο Κολωνάκι

Η Κωνσταντίνα με την πολυετή της διαδρομή και τη ζεστασιά της φωνής της παρασύρει σε μια μουσική βιωματική εμπειρία γεμάτη συναίσθημα.

ΣΤΑ 73 ΤΟΥ 02 Σεπ 2025 | 17:58

Πέθανε ο Γκράχαμ Γκρίν: Ο πρώτος ηθοποιός που μίλησε ινδιάνικα στο σινεμά, στην ταινία "Χορεύοντας με τους λύκους"

"Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε τον ειρηνικό θάνατο του βραβευμένου, θρυλικού Καναδού ηθοποιού Γκράχαμ Γκριν", ανέφερε ο Τζέρι Τζόρνταν σε δήλωσή του στο CBC News

ΕΩΣ ΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 02 Σεπ 2025 | 15:28

Η Χίος ζει φέτος στον παλμό του 4ου The Chios Festival

Ξεκίνησε το 4ο Φεστιβάλ Χίου- Τα δρώμενα και οι καλεσμένοι

ΑΠΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 02 Σεπ 2025 | 08:00

Πέντε δυνατές πρεμιέρες στην ΕΡΤ1 που θα καθηλώσουν

Γέλιο, συγκίνηση, μυστήριο, δράση και ανθρώπινες ιστορίες γεμάτες συναίσθημα επιφυλάσσουν οι σειρές μυθοπλασίας που κάνουν πρεμιέρα σε λίγες ημέρες στην ΕΡΤ1.

"ΕΦΥΓΕ" ΤΟ 2021 02 Σεπ 2025 | 07:48

Οικουμενικός και αθάνατος: Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε, αλλά συνεχίζει να μας καθοδηγεί. Ένας οικουμενικός Έλληνας που έγραψε με νότες την ψυχή ενός έθνους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 01 Σεπ 2025 | 08:37

Αιχμηρή ανάρτηση της Μάρως Βαμβουνάκη για τον Λάνθιμο: Μήπως ο κόσμος χειροκροτούσε ενθουσιασμένος επειδή τέλειωσε η ταινία;

Με μία αιχμηρή ανάρτηση, σχολίασε η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη, τη μεγάλη επιτυχία που είχε η πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάθνιμου "Bugonia" στο Φεστιβάλ Βενετίας.

ΑΠΟΘΕΩΣΗ 31 Αυγ 2025 | 12:53

Φεστιβάλ Βενετίας: Ντελίριο ενθουσιασμού για τον "Frankestein" του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο - 13 λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι οι θεατές

Οι πρωταγωνιστές του Frankestein Όσκαρ Άιζακ και Τζέικομπ Ελόρντι δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, καθώς το κοινό συνέχιζε να χειροκροτεί

ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ 29 Αυγ 2025 | 12:58

"Οι Όρνιθες" με Χρυσοστόμου και Παπασπηλιόπουλο ανοίγουν για τελευταία φορά τα φτερά τους

Με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τον Γιώργο Χρυσοστόμου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι Όρνιθες ολοκληρώνουν το μαγικό τους πέταγμα, σε επιλεγμένα θέατρα της Αττικής.

EMBASSY THEATER 29 Αυγ 2025 | 12:55

Πρώτες εικόνες από την "Κόμισσα της Φάμπρικας" σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή - Με εξαιρετικό καστ

Η Κόμισσα της Φάμπρικας θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου στο Embassy theater.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΒΛΑΧΟ 29 Αυγ 2025 | 12:43

"ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ - Πόσο Δύσκολο να Είσαι Άντρας": Οι 5 τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας

Η παράσταση "Δον Ζουάν – Πόσο Δύσκολο να Είσαι Άντρας", σε σκηνοθεσία της Λητώς Τριανταφυλλίδου, με τον Πάνο Βλάχο στον ομώνυμο ρόλο, ολοκληρώνει την καλοκαιρινή της περιοδεία, με 5 τελευταίους σταθμούς.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 29 Αυγ 2025 | 12:40

Δ. Αθηναίων: Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές για ένα μήνα στα σχολικά προαύλια - Οι ταινίες

Από την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου ξεκινούν και πάλι οι δωρεάν προβολές παιδικών ταινιών στα προαύλια των σχολείων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 29 Αυγ 2025 | 12:14

"Η μεγάλη χίμαιρα": Στον "αέρα" το πρώτο teaser της πολυαναμενόμενης σειράς της ΕΡΤ

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση, που θεωρείται σταθμός στη νεοελληνική λογοτεχνία, μεταφέρεται για πρώτη φορά στην οθόνη μέσα από μια σειρά έξι επεισοδίων

ΔΕΙΤΕ ΤΟ 29 Αυγ 2025 | 09:59

Bugonia: Κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ της νέας ταινίας του Λάνθιμου με την Εμμα Στόουν

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Bugonia" έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

82Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ. 29 Αυγ 2025 | 09:55

Πρεμιέρα για το "Bugonia": Αποθεώθηκαν Γιώργος Λάνθιμος και Εμμα Στόουν στη Βενετία - Τους χειροκροτούσαν όρθιοι επί 6 λεπτά

Με αφορμή και την παγκόσμια πρεμιέρα του "Bugonia" δια χειρός Γιώργου Λάνθιμου την Πέμπτη, δόθηκε στη δημοσιότητα και το επίσημο τρέιλερ του πολυαναμενόμενου φιλμ.

5-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 29 Αυγ 2025 | 09:00

LAComics Festival: Για 7η χρονιά στη Λάρισα το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ κόμικ [εικόνες]

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ της Θεσσαλίας για τα comics και τη street art επιστρέφει από τις 5 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2025 στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα. Με ελεύθερη είσοδο.

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 28 Αυγ 2025 | 19:15

Με παλαιστινιακή σημαία στο πέτο ο Γιώργος Λάνθιμος στο Φεστιβάλ της Βενετίας [εικόνες - βίντεο]

Οι συνεργάτες και φίλοι, Λάνθιμος και Στόουν, φωτογραφήθηκαν από τους δημοσιογράφους, με τον Έλληνα σκηνοθέτη να έχει στο πέτο του την παλαιστινιακή σημαία καθ' όλη την διάρκεια

ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 28 Αυγ 2025 | 10:45

Το 53ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως: 210 εκδοτικοί οίκοι και πάνω από 200 εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο

Στις 5 Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη γιορτή του Βιβλίου "ανοίγει τις πύλες της" στο Πεδίον του Άρεως για να υποδεχτεί τους φίλους του βιβλίου και να προσελκύσει νέους αναγνώστες.

ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ 28 Αυγ 2025 | 10:40

Η Καρυάτιδα: Το καυστικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη μετακομίζει σε νέα στέγη από τον Οκτώβριο

Μια ανατρεπτική κωμωδία, αφιερωμένη στη μεγαλειώδη και ιστορική ικανότητα του πολύπαθου αυτού τόπου, να μπλέκει μόνιμα σε κωμικοτραγικές περιπέτειες.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 28 Αυγ 2025 | 09:35

Η Ηλέκτρα του Τάρλοου ολοκληρώνει το ταξίδι της στην Αττική - Οι τελευταίοι σταθμοί

Μετά τον θρίαμβο της Επιδαύρου, τις διθυραμβικές κριτικές και τις sold out παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, η Ηλέκτρα ολοκληρώνει το ταξίδι της σε επιλεγμένα φεστιβάλ της Αττικής.

27 Αυγ 2025 | 12:33

Εξώφυλλο σε αμερικανικό περιοδικό το "Οσα Παίρνει ο Άνεμος" - Ενα 4σέλιδο αφιέρωμα στην ελληνική παράσταση

Η μεγάλη επιτυχία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που επιστρέφει από 29 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου και μόνο για μια εβδομάδα παραστάσεων.

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ 27 Αυγ 2025 | 10:38

Θερινό σινεμά τον Σεπτέμβριο στην αυλή του Επί Κολωνώ - 6 ταινίες με ελεύθερη είσοδο

Μετά την εξαιρετικά θερμή ανταπόκριση του κοινού στις προβολές του Ιουλίου, το Επί Κολωνώ ανακοινώνει νέες προβολές σημαντικών και βραβευμένων ταινιών και για τον Σεπτέμβρη!

ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ 27 Αυγ 2025 | 09:09

Κωνσταντίνου για την "οικία Κοκοβίκου" που γίνεται χώρος πολιτισμού: Αισθάνομαι ευγνώμων, είναι μεγάλη τιμή

Η "οικία Κοκοβίκου" στην Πλάκα, γνωστή στο ευρύ κοινό από την ταινία "Η γυνή να φοβήται τον άνδρα", θα μετατραπεί σε χώρος πολιτισμού όπου θα προβάλλονται παλιές ταινίες του ελληνικού κιν/φου

26 Αυγ 2025 | 15:11

Τα Μπαλέτα Béjart της Λωζάνης τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού - Μια μοναδική παράσταση για τα παιδιά της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί"

ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ! 26 Αυγ 2025 | 13:02

"Ο θάνατος του εμποράκου" με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη: Οι 3 τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας

Μετά τη θριαμβευτική καλοκαιρινή περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα, η επιτυχημένη παράσταση με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ολοκληρώνει το ταξίδι της.

ΣΤΟ ΠΛΥΦΑ 26 Αυγ 2025 | 11:29

Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί το "Μένγκελε" του Θανάση Τριαρίδη στην Αθήνα και τη Ζυρίχη

Από τις 13 Οκτωβρίου και μόνο για έξι παραστάσεις (13, 14, 15, 20, 21, 22/10), το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία στο ΠΛΥΦΑ.

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 26 Αυγ 2025 | 10:31

"Ορέστεια" του Αισχύλου: Η εμβληματική παράσταση ρίχνει αυλαία στο Θέατρο Πέτρας

Η αυλαία στη θριαμβευτική της πορεία, ως τελετουργική αποχαιρετιστήρια πράξη και παγκόσμιο μήνυμα για τη βία, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη μοίρα, θα πέσει στο Θέατρο Πέτρας.

26 Αυγ 2025 | 10:26

"Sisyphus - flesh and earth": Ο Donald Kitt σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο "Sisyphus – flesh and earth" είναι μια εικαστική παράσταση με στοιχεία σωματικού και τελετουργικού θεάτρου, βασισμένη στον διαχρονικό μύθο.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2025 25 Αυγ 2025 | 14:50

Η Ελένη Παλυβού-Μπούση παρουσιάζει το νέο της βιβλίο με τίτλο "Τολμηρές Ανθεκτικές Γυναίκες"

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την υποστήριξη του Hippocratic Cancer Research Foundation for Northwestern Hospital, ενισχύοντας την έρευνα και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ 25 Αυγ 2025 | 12:30

Η θρυλική "οικία Κοκοβίκου" μεταμορφώνεται και γίνεται χώρος προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου [εικόνες]

Το κτήριο, συνολικής επιφανείας 266 τ.μ., είναι τριώροφο με ξύλινο συνεχές χαγιάτι, σε όλες τις στάθμες, ανταποκρινόμενο στα πρότυπα της πρώιμης οθωνικής περιόδου.

ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΧΡΟΝΙΑ 25 Αυγ 2025 | 12:10

The Chios Festival: Η Χίος μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό θέατρο πολιτισμού, ιστορίας και σύγχρονης δημιουργίας.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, από σήμερα Δευτέρα 25 Αυγούστου η Χίος μετατρέπεται σε ένα ανοικτό θέατρο πολιτισμού, ιστορίας και σύγχρονης δημιουργίας. Ο λόγος για το The Chios Festival.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 25 Αυγ 2025 | 11:16

"Οιδίποδας" του Χουβαρδά: Προστίθεται εκτάκτως νέα τελευταία παράσταση στον Λυκαβηττό

Με όλες τις παραστάσεις στην Αθήνα να έχουν γίνει ήδη sold out, η πρωτοφανής ανταπόκριση του κοινού για τον Οιδίποδα του Γιάννη Χουβαρδά, οδηγεί τους διοργανωτές στην προσθήκη μιας νέας και τελευταίας παράστασης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 25 Αυγ 2025 | 10:46

K.BHTA: Ο ποιητής της ηλεκτρονικής μουσικής έρχεται στην Τεχνόπολη

Ο Κ.Βήτα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα, ποίηση και ηλεκτρονικά τοπία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 25 Αυγ 2025 | 08:40

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου στο Εθνικό με τρεις σπουδαίες παραγωγές

Τρεις κυπριακές παραγωγές, που γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία κατά την παρουσίασή τους στην Κύπρο το 2024, θα φιλοξενηθούν στις σκηνές του Κτηρίου Τσίλλερ.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ "ΔΙΑΔΟΧΟ" 22 Αυγ 2025 | 23:07

Τζέιμς Μποντ: Ποιος ανερχόμενος Βρετανός ηθοποιός έκανε δοκιμαστικό για τον ρόλο του θρυλικού "007"

O Ρόουζ-Μαρς, ο οποίος έχει συμμετάσχει στις ταινίες "Krays: Code of Silence" και "Wolves of War", φέρεται να πέρασε από οντισιόν για τον ρόλο, με μια πηγή κοντά στην παραγωγή να ισχυρίζεται ότι ο ηθοποιός διάβασε ατάκες που είπε ο Πιρς Μπρόσναν

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Αυγ 2025 | 19:57

Η Γλυκερία αποσύρει τη συμμετοχή της στο Sani Festival λόγω "απειλής επεισοδίων" από φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές

Η εμφάνιση της Γλυκερίας στο Sani Festival της Χαλκιδικής δεν θα πραγματοποιηθεί

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ 20 Αυγ 2025 | 11:57

Νάξος: Απομακρύνεται το συρματόπλεγμα από την Πορτάρα - Ο Δήμος κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα

Το συρματόπλεγμα τοποθετήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Απόλλωνα μετά από περιστατικό με τουρίστα που σήκωσε ένα μάρμαρο.

ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟ 19 Αυγ 2025 | 12:43

Η Φαραντούρη αφιέρωσε τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη στη Μενδώνη και έγινε χαμός στα social media

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση της Μαρίας Φαραντούρη να αφιερώσει το τραγούδι "Της Αγάπης Αίματα" του Μίκη Θεοδωράκη, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΣΤΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ» 18 Αυγ 2025 | 15:43

Τάκης Βαμβακίδης: Στο νοσοκομείο ο ηθοποιός με οξεία πνευμονική εμβολή

Στο πλευρό του βρίσκονται στενοί συγγενείς και φίλοι που περιμένουν να τον δουν να παίρνει εξιτήριο.

16 Αυγ 2025 | 15:45

ΥΠΠΟ για τη φωτιά στη Χίο: Μικρής έκτασης φθορές στο βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (12/08) στη Βόρεια Χίο, στην περιοχή της Ποταμιάς εξαπλώθηκε με ταχύτητα

ΒΑΘΙΑ ΘΛΙΨΗ 16 Αυγ 2025 | 12:13

Σοφία Σεϊρλή: Το τελευταίο αντίο από συγγενείς και φίλους στην ηθοποιό στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας

Σήμερα συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο "αντίο" στην ηθοποιό καθώς συγκεντρώθηκαν στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας για να αποχαιρετήσουν τη Σοφία Σεϊρλή

16 Αυγ 2025 | 09:23

Αύγουστος στην Αθήνα: Υπαίθριες προβολές κάτω από τα αστέρια και περιοδικές εκθέσεις σε μουσεία

Oι υπαίθριες προβολές που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα ή οι επισκέψεις σε μουσεία της πόλης με αφορμή εκθέσεις και δράσεις που υλοποιούνται μέσα στον Αύγουστο.

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 15 Αυγ 2025 | 10:02

Αύγουστος στην Αθήνα: Προτάσεις για υπαίθριες προβολές κάτω από τα αστέρια και περιοδικές εκθέσεις σε μουσεία της πόλης

Υπαίθριες προβολές που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα ή επισκέψεις σε μουσεία της πόλης με αφορμή εκθέσεις και δράσεις που υλοποιούνται μέσα στον Αύγουστο.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Αυγ 2025 | 19:52

Μάνος Κατράκης: Το αφιέρωμα της Finos Film για τα γενέθλια του αείμνηστου ηθοποιού - Ενας από τους μεγάλους

Στον επίσημο λογαριασμό της η Finos Film στο Instagram δημοσίευσε ένα βίντεο με αποσπάσματα από εμβληματικές κινηματογραφικές του εμφανίσεις

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 12 Αυγ 2025 | 20:22

Το Ντουμπρόβνικ η πιο ασφαλής πόλη της Ευρώπης - Τα 10 μέρη με τη χαμηλότερη εγκληματικότητα

To ταξιδιωτικό πρακτορείο Riviera Travel δημοσίευσε τη λίστα με τα 10 μέρη με τη χαμηλότερη εγκληματικότητα.