Διονύσης Γραμμένος: Θα διευθύνει την 1η συναυλία της ΚΟΑ για τη νέα περίοδο

Μια βραδιά κάτω από τα αστέρια, υπό τους ήχους της Πρώτης Συμφωνίας του Μπραμς.

dion-grammenos-tha-dieuthunei-tin-1i-sunaulia-tis-koa-gia-ti-nea-periodo
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Έλληνας αρχιμουσικός και σολίστ κλαρινέτου Διονύσης Γραμμένος, έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως ένας από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες της νέας γενιάς. 

Στις 3 Σεπτεμβρίου ο Διονύσης Γραμμένος θα διευθύνει την πρώτη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για τη νέα Καλλιτεχνική Περίοδο στην Τήνο στο πλαίσιο τους Έτους Σκαλκώτα και μίλησε στο TheTOC για τη συνεργασία του με την ΚΟΑ, για όσα τον γοητεύουν στην παρθενική Συμφωνία του Μπραμς, για την έντονη παρουσία του στο εξωτερικό, καθώς και για το «πνευματικό του παιδί» την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων. 

-Τι ετοιμάζετε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην Τήνο; Πόσο σημαντική είναι για εσάς αυτή η συνεργασία;

Η ΚΟΑ είναι ένας ιστορικός οργανισμός για τη χώρα μας, με σημαντικό έργο και συμβολή στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Με χαροποιεί η πρόσκληση να συμμετάσχω στον προγραμματισμό της και να διευθύνω την πρώτη συναυλία της νέας της σεζόν.

-Μιλήστε μας για την μουσική ιδιοφυΐα που ακούει στο όνομα Γιοχάνες Μπραμς, την Πρώτη Συμφωνία του που θα ερμηνεύσετε και όσα σας γοητεύουν σε αυτήν.

Η πρώτη συμφωνία του Μπραμς είναι ένα σπάνιο έργο, ένα αριστούργημα τέχνης από κάθε απόψη, απόλυτα ολοκληρωμένο ως προς τη δομή του και πολυσύνθετο ως προς τα μοτίβα και την ενορχήστρωσή του. Η τραγικότητα και η μελαγχολία, χαρακτηριστικά του ύφους του, συνοδεύουν έναν φανταστικό ήρωα από την πρώτη κιόλας νότα της συμφωνίας έως και το λυτρωτικό για αυτόν φινάλε, αποτυπωμένο στο κλειδί της Ντο μείζονα - το κλειδί “ιδανικό για τραγούδια της χαράς”, όπως το περιέγραφε ο Ζαν Φιλίπ Ραμώ. Ο Μπραμς, άριστος γνώστης της παλαιάς μουσικής και της παράδοσης, αποτυπώνει στο έργο αυτό, μέσα από τη δική του μοναδική αισθητική, τη μεγαλοφυία του Μπετόβεν, θέλοντας, ίσως, να αποδώσει φόρο τιμής στο μεγάλο αυτό κλασσικό και ανατρεπτικό συνθέτη, ο οποίος άφησε έντονο το στίγμα πάνω του. Ένα έργο για το οποίο χρειάστηκαν περισσότερο από 20 χρόνια ώστε να ολοκληρωθεί και να πάρει την τελική του μορφή.

-Τι το ιδιαίτερο θα έχει αυτή η βραδιά, γιατί επιλέξατε τον συγκεκριμένο χώρο;

To 2019 είναι ένα μουσικό έτος αφιερωμένο στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το θάνατό του. Ο Σκαλκώτας είχε καταγωγή από την Τήνο, για αυτό και η συναυλία αυτή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται εκεί. Η βραδιά ανοίγει με τους 5 Ελληνικούς χορούς, ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή έργα του συνθέτη, το οποίο εμπνεύστηκε και άντλησε τα θέματά του από την ελληνική παραδοσιακή μουσική. 

-Τι ετοιμάζετε για τη νέα σεζόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου έχετε πολύ έντονη παρουσία;

Πριν μόλις λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε μια μεγάλη σεζόν, με εμφανίσεις και συνεργασίες στην Όπερα του Καναδά στο Τορόντο, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Ταϊλάνδης και την Εθνική Ορχήστρα Νέων της Σκωτίας, μεταξύ άλλων. Στην Ελλάδα, το επίκεντρο της δραστηριότητάς μου είναι η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η οποία δίνει τακτικά συναυλίες στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η νέα σεζόν περιλαμβάνει συμφωνικές συναυλίες αλλά και όπερα, με το ντεμπούτο μου στις Βρυξέλλες για την Όπερα “Ο Μαγικός Αυλός” του Μότσαρτ να αποτελεί μια ιδιαίτερη στιγμή για εμένα. 

Μίλησέ μας, τέλος, για το «πνευματικό σου παιδί» την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, σε ποια φάση βρίσκεται περίπου δύο χρόνια μετά τη «γέννησή» της. 

Η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων (ΕΛΣΟΝ) ιδρύθηκε το 2017 με στόχο να ενώσει και να καθοδηγήσει ταλαντούχους νέους Έλληνες μουσικούς, παρέχοντάς τους ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης μέσα σε ένα περιβάλλον με ρυθμούς και απαιτήσεις αντίστοιχες μιας επαγγελματικής ορχήστρας. Στα δυο αυτά χρόνια λειτουργίας της έχει δώσει δείγματα της ποιότητάς της, αποδεικνύοντας πως το πάθος των νέων, σε συνδυασμό με τη σκληρή δουλειά, μπορεί να αποφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Είναι, θα έλεγε κανείς, ένα παράδειγμα αριστείας, στην Ελλάδα της κρίσης και του brain drain, μέσα από το οποίο προβάλλεται και αναδεικνύεται ο εγχώριος μουσικός πλούτος και το μεγάλο ταλέντο των νέων Ελλήνων μουσικών. 

Έως σήμερα η ΕΣΛΟΝ έχει δώσει 8 συναυλίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ενώ μέσω της συνεργασίας της με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ορχηστρών Νέων έχει στείλει επιλεκτικά μουσικούς της στο εξωτερικό, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμπράξουν με τις Εθνικές Ορχήστρες Νέων άλλων χωρών. Πρόσφατα πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας ηχογράφηση με την 5η Συμφωνία του Μπετόβεν και το 2ο κοντσέρτο του Μέντελσον, συμπράττοντας με το σπουδαίο πιανίστα Βασίλη Βαρβαρέσο, ενώ μόλις την περασμένη σεζόν δυο ταλαντούχοι Έλληνες συνθέτες έγραψαν για εμάς νέα έργα, τα οποία και κάναμε πρεμιέρα. Η μεγαλύτερη επιτυχία της ΕΛΣΟΝ όμως μέχρι και σήμερα, που αποτελεί και διεθνή διάκριση της ορχήστρας, είναι η πρόσκλησή της για συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής του Βερολίνου, τον επόμενο Ιούλιο, στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Young EuroClassics.

Ο Διονύσης Γραμμένος, έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 21 ετών στο πόντιουμ της Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης και έκτοτε έχει διευθύνει ορχήστρες όπως την Όπερα του Καναδά στο Τορόντο, την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Λουκέρνης, την Κρατική Φιλαρμονική Ορχήστρας της Ρηνανίας-Παλατινάτου, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Χοφ, τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Μάλτας, της Οδησσού και της Ταϊλάνδης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Ορχήστρα Νέων της Σκωτίας καθώς και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Νέων της Βιέννης, μεταξύ άλλων. 

«Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην Τήνο»: 

Νίκος Σκαλκωτας: Πέντε ελληνικοί χοροί
Πιοτριλιτς Τσαϊκοφσκυ: Κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα έργο 35
Γιοχανε Μπραμς: Συμφωνία αρ.1 σε ντο ελάσσονα έργο 68

Σολίστ: Γιώργος Μπάνος, βιολί.
Μουσική διεύθυνση: Διονύσης Γραμμένος

Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, Ώρα 21.00
Προαύλιο Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας
 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook