Follow us

Dome Event: 30 οργανώσεις για πρόσφυγες, 5 δράσεις σε 5 σημεία τη Αθήνας

Ανταλλαγή απόψεων, παράσταση, ντοκιμαντέρ, θεατρικό masterclass. Το κλείσιμο των δράσεων γίνεται με μια γιορτή με συλλογική κουζίνα και μουσικές του κόσμου.

Dome Event: 30 οργανώσεις για πρόσφυγες, 5 δράσεις σε 5 σημεία τη Αθήνας

2014, προσφυγικός καταυλισμός Σατίλα, Βηρυτός. Ο Μαχμούντ, 13 ετών, Κούρδος πρόσφυγας από το Κομπανί της Συρίας, παρακολουθεί ένα εργαστήριο φωτογραφίας για τους εφήβους που μένουν στον καταυλισμό, το οποίο οργανώνει μία μη κυβερνητική οργάνωση. Ο δάσκαλος του, ο Τόνι, επίσης πρόσφυγας από τη Συρία, συνειδητοποιεί την αγάπη και την κλίση που εχει ο νεαρός για τη φωτογραφία. Ένα χρόνο μετά, του κάνει δώρο μια επαγγελματική κάμερα.

Αυτό είναι ένα από τα αμέτρητα ίχνη που αφήνουν πίσω τους άνθρωποι όπως ο Τόνι, που συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες, ομάδες ή οργανώσεις, παρεμβαίνουν και αλλάζουν τις ζωές ανθρώπων, ειδικά σε συνθήκες που δημιουργούν ραγδαίες αλλαγές όπως η προσφυγική κρίση.

Dome Event: 30 οργανώσεις για πρόσφυγες, 5 δράσεις σε 5 σημεία τη Αθήνας

26 - 28 Φεβρουαρίου 2016. Τριάντα επιλεγμένες οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Basmeh & Zeitooneh, μέλος της οποίας είναι ο Τόνι, παρουσιάζονται στα πλαίσια του Dome event μαζί με μαρτυρίες και ντοκουμέντα από τα ίχνη που αφήνουν. Ο λόγος για μία διεθνής διοργάνωση της plays2place productions που σκοπό έχει να προβάλει και να αναδείξει ανθρώπους, ιστορίες και πρωτοβουλίες από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, πραγματοποιείται για πρώτη φορά και θα αρουσιάσει πέντε διαφορετικές δράσεις σε πέντε διαφορετικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας με θεματική το προσφυγικό ζήτημα. Δράσεις που έχουν να κάνουν με συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων, παράσταση - εγκατάσταση / ντοκιμαντέρ, θεατρικό masterclass, ενώ το κλείσιμο των δράσεων γίνεται με μια γιορτή με συλλογική κουζίνα και μουσικές από κάθε μεριά του κόσμου.

Οι δράσεις

Dome Forum

1ο Διεθνές Forum Αλληλεγγύης για το προσφυγικό ζήτημα
«Solidarity with/by the Refugees»
Παρασκευή 26 & Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016
Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16
Οι εγγραφές ξεκινούν στις 10.00

Στο πλαίσιο του Dome Event, η plays2place productions συνεργάζεται με το Goethe Institut Athen και το Cultural Innovators Network και παρουσιάζει το DOME Forum, το 1ο Διεθνές Forum Αλληλεγγύης για το προσφυγικό ζήτημα.

Στο DOME Forum, 30 επιλεγμένες οργανώσεις και άτυπα δίκτυα πολιτών από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με ενεργή δράση στο προσφυγικό ζήτημα, θα παραβρεθούν για δύο ημέρες στο Goethe Institut Athen, για να διασυνδεθούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν καλές πρακτικές και να ενημερώσουν το κοινό για τις δραστηριότητές τους.

DOME Experience

«Traces»
Μια παράσταση – εγκατάσταση ντοκιμαντέρ
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου – Κυριακή 6 Μαρτίου 2016
Ξενοδοχείο Μπάγκειον, Πλατεία Ομονοίας
Ώρες λειτουργίας: 19.00 – 23.00

Στο πλαίσιο του Dome Event, η plays2place productions σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 OMONOIA και σε συμπαραγωγή με τον Πολιτιστικό Χώρο Συνεργείο, παρουσιάζουν το DOME Experience σε δραματουργία και σκηνοθεσία Μάρθας Μπουζιούρη και Γιολάντας Μαρκοπούλου.

Τι σημαίνει προσφυγική κρίση; Πώς κατανοούμε αυτό που βιώνουμε ως άνθρωποι, ως ανθρωπότητα, και πώς θα εγγραφεί στη συλλογική μας μνήμη σε 5, 10, 100 χρόνια από τώρα;

Μέσα από μία υβριδική μείξη από εικόνες, ήχους, ιστορίες, μαρτυρίες, ντοκουμέντα, αληθινούς ανθρώπους, η οποία ακολουθεί τα πραγματικά σημεία της προσφυγικής διαδρομής (χώρες προέλευσης, χώρες διέλευσης, χώρες προορισμού, και όλα τα σύνορα ανάμεσά τους), δημιουργείται μία μοναδική εμπειρία που συνδυάζει την ελεύθερη περιήγηση σε ένα ξεχωριστό μουσείο, την αμεσότητα μιας θεατρικής παράστασης και τη δύναμη ενός ντοκιμαντέρ.

Η περιήγηση αυτή αποτελεί μια απόπειρα συλλογικής καταγραφής της σύγχρονης προσφυγικής εμπειρίας μέσα από τη σκοπιά των ανθρώπων που κατοικούν, στιγμιαία, προσωρινά ή μόνιμα, και από διαφορετική θέση, διαφορετικά σημεία του προσφυγικού ταξιδιού.

Η εμπειρία αυτή παίρνει ζωή στο χώρο ενός πρώην ξενοδοχείου, ο οποίος αποτελεί τον τόπο εκείνο που αιχμαλωτίζει και συσσωρεύει στο εσωτερικό του την αύρα και τις ιστορίες των ενοίκων του, παρόντων και παρελθόντων. Σε ένα τέτοιο συμβολικό χώρο, μέσα στα άδεια κελύφη-δωμάτιά του, ζωντανεύουν τόποι και σημεία της προσφυγικής διαδρομής.

Μέσα εκεί, εκτός από εκθέματα-ντοκουμέντα όπως προσωπικά αντικείμενα, φωτογραφίες, μαρτυρίες, ιστορικά έγγραφα, συναντάμε κι ανθρώπους στον πραγματικό τους ρόλο, συλλαμβάνοντας και αποτυπώνοντας μια ιστορική στιγμή, μια ιστορική μετάβαση, τη στιγμή που συντελείται, ενόσω ακόμα συμβαίνει.


DOME Discussion

«A Home To Share»
Μια ανοιχτή συζήτηση για την εμπειρία της συγκατοίκησης με πρόσφυγες
Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016
Πειραματική Σκηνή -1, Εθνικό Θέατρο, Πανεπιστημίου 48
Ώρα έναρξης: 17.30

Στο πλαίσιο του DOME Event, η plays2place productions σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, Πειραματική Σκηνή -1, παρουσιάζει το DOME Discussion.

Το DOME Discussion, προσκαλεί το κοινό της Αθήνας στην ανοιχτή συζήτηση «A Home To Share» για την εμπειρία της συγκατοίκησης με πρόσφυγες μέσα από την πρωτοβουλία Refugees Welcome. Οι Refugees Welcome ξεκίνησαν από τη Γερμανία και έχουν πλέον επεκταθεί σε πολλές ακόμα χώρες της Ευρώπης (όπως Ελλάδα, Αυστρία, Ισπανία, Σουηδία, Πολωνία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ολλανδία κ.α.). Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίζει την ιδέα φιλοξενίας προσφύγων σε σπίτια οικογενειών, νέων ή φοιτητών με τη μορφή συγκατοίκησης, αντί της στέγασής τους σε κέντρα υποδοχής.

Μια τέτοια μεικτή οικογένεια, που αποτελείται από ένα ζευγάρι Ισπανών και τον συγκάτοικό τους πρόσφυγα από τη Συρία, επισκέπτεται την Αθήνα για να μοιραστεί την εμπειρία της με το ελληνικό κοινό και να συζητήσει μαζί του, δίνοντας ένα ζωντανό παράδειγμα του τι σημαίνει φιλοξενία και συνύπαρξη, και διαλύοντας στερεότυπα και προκαταλήψεις.

DOME Masterclass

«A Stage in the Jungle»
Ένα masterclass για τη λειτουργία του θεάτρου σε ένα προσφυγικό καταυλισμό
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016
Πολιτιστικός Χώρος Συνεργείο, Λεωνίδου 15
Ώρα έναρξης: 12.00

Στο πλαίσιο του DOME Event και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Χώρο Συνεργείο παρουσιάζεται το DOME Masterclass.

Για το DOME Masterclass, επισκέπτεται την Αθήνα η πρωτοβουλία Good Chance Calais με σκοπό να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τη χρήση και εφαρμογή θεατρικών μεθόδων στο χώρο ενός προσφυγικού καταυλισμού.

Το Good Chance Calais είναι ένα προσωρινό θέατρο στον καταυλισμό του Καλαί στη Γαλλία (κοντά στα σύνορα με την Μεγάλη Βρετανία), όπου προσφέρει εργαστήρια και εκδηλώσεις στους πρόσφυγες και δημιουργεί μαζί τους παραστάσεις. Υποδέχεται καλλιτέχνες και θιάσους από όλο τον κόσμο είτε για να δώσουν παραστάσεις είτε για να παραμείνουν και να εργαστούν στον καταυλισμό για μικρό χρονικό διάστημα. Είναι πάντα ανοιχτό σε ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν μαζί τους και να ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να μοιραστούν την ιστορία τους μέσα από το θέατρο και τις τέχνες.

DOME Feast

«Sounds and Flavors»
Η γιορτή λήξης του Dome Event
Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα Νέοι Φούρνοι, Πειραιώς 100
Ώρα έναρξης: 14.30

Στο πλαίσιο του DOME Event, η plays2place productions σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και την Κοινωνική Κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος», παρουσιάζει το DOME Feast και προσκαλεί τους πρόσφυγες από το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, μαζί με τις μεταναστευτικές κοινότητες της Αθήνας, τoυς διεθνείς προσκεκλημένους και το κοινό, σε μια γιορτή με συλλογική κουζίνα και μουσικές από κάθε μεριά του κόσμου. Άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων και με διαφορετικές πολιτισμικές προσλαμβάνουσες, θα βρεθούν μαζί, θα μαγειρέψουν, θα χορέψουν, θα γιορτάσουν το κλείσιμο του Dome Event, και θα ορίσουν την επόμενη συνάντηση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ 05 Μαϊ 2022 | 13:50

Θεσσαλονίκη: Δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών στους Ουκρανούς πρόσφυγες από τον ΟΑΣΘ

Κάρτα απεριορίστων διαδρομών τρίμηνης διάρκειας στους Ουκρανούς πρόσφυγες προσφέρει ο ΟΑΣΘ για να μετακινούνται δωρεάν στη Θεσσαλονίκη με τα αστικά λεωφορεία.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 04 Μαϊ 2022 | 12:04

Μεταναστευτικές ροές: Μειώθηκαν κατά 70% οι πρόσφυγες στις δομές από το 2019

Σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών και αφίξεων δείχνουν τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας.

ΤΙ ΡΩΤΗΣΑΝ 03 Μαϊ 2022 | 14:13

Η Βασίλισσα του Βελγίου και το απίθανο ψάθινο καπέλο της- Μαζί με τον Βασιλιά επισκέφθηκαν μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας [εικόνες]

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιούν στην Ελλάδα, οι βασιλείς του Βελγίου μετέβησαν στο κέντρο ένταξης προσφύγων Adama.

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ 30 Απρ 2022 | 19:10

Αντζελίνα Τζολί: Στην Ουκρανία η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός - Επισκέφθηκε τη Λβιβ [βίντεο]

Βρέθηκε στην πολύπαθη ουκρανική πόλη Λβιβ ως ειδική απεσταλμένη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ "ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΝΟΧΗΣ" ΣΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ 29 Απρ 2022 | 08:58

ΗΠΑ: Επανενώθηκαν παιδιά και γονείς μεταναστών που είχαν χωριστεί από τον Τραμπ

Ως τώρα έχουν επανενωθεί πάνω από 200 παιδιά με τους γονείς τους, αλλά εκτιμάται πως περίπου 1.000 παιδιά παραμένουν χωρισμένα, λόγω της πολιτικής του Τραμπ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ 23 Απρ 2022 | 15:28

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα δέκα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα [Εικόνες]

Πρόκειται για δέκα παιδιά από δέκα μηνών ως 17 ετών και τρεις συνοδούς με τα παιδιά τους - Έφτασαν στον Προμαχώνα και στη συνέχεια, συνοδεία περιπολικών, στην Αθήνα.

ΓΑΛΑΖΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ 21 Απρ 2022 | 15:46

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Όταν άλλες χώρες πνίγουν τους πρόσφυγες, εμείς τους σώζουμε

Την ώρα που άλλες χώρες πνίγουν τους πρόσφυγες βουλιάζοντας τις βάρκες, εμείς κερδίζουμε τον παγκόσμιο θαυμασμό για τις ανθρωπιστικές διασώσεις μας, είπε ο Ερντογάν.

ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΙΒΑΣΤΟΥΝ 21 Απρ 2022 | 12:27

Σε νησίδα στον Έβρο εγκλωβισμένοι 50 πρόσφυγες - Επιχείρηση διάσωσης της ΕΜΑΚ

Πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί σε νησίδα στον Έβρο και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ από την Κομοτηνή επιχειρεί να τους απεγκλωβίσει.

ΛΙΟΥΝΤΜΙΛΑ ΝΤΕΝΙΣΟΒΑ 21 Απρ 2022 | 08:52

Η Ουκρανία κατηγορεί τον Ερυθρό Σταυρό πως είναι συνεργός της Ρωσίας

"Υποψιάζομαι πως είναι συνεργός" της Ρωσίας, δήλωσε μετά τη συνάντησή της με στέλεχος της ουκρανικής επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού αξιωματούχος του Κιέβου.

ΕΝΤΕΚΑ ΑΤΟΜΑ 20 Απρ 2022 | 15:33

Ουκρανοί πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο σε ένα μεσαιωνικό πύργο της Ιρλανδίας [εικόνες]

Ουκρανοί πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο σε ένα μεσαιωνικό πύργο της Ιρλανδίας που τους παραχώρησε ο ιδιοκτήτης τους.

16 Μαϊ 2022 | 14:57

"Η Λοκαντιέρα" του Καρόλου Γκολντόνι: Από τις 19 Μαΐου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θέατρο 104

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, τοποθετεί το έργο, που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1753, στα τέλη της δεκαετίας του 70 - αρχές 80.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΝΑΝ ΘΡΥΛΟ 14 Μαϊ 2022 | 11:31

Ρίτα Χέιγουορθ: Το sex symbol, οι πέντε αποτυχημένοι γάμοι, η διαρκής κακοποίηση και ο μύθος της Τζίλντα [εικόνες]

Η λαμπερή σταρ Ρίτα Χέιγουορθ, που έζησε περισσότερο μέσα στη δυστυχία, την κακοποίηση και είχε ένα οδυνηρό τέλος.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ 13 Μαϊ 2022 | 17:05

Το ΣτΕ αποφάνθηκε: Πλήρης δικαίωση της ΕΔΕΜ και για την ΚΥΑ

Το ΣτΕ κατοχυρώνει πλήρως τη μεταφορά των διαχειριστικών εκκρεμοτήτων από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ