Δομήνικος Θεοτοκόπουλος EL GRECO: Ένας οικουμενικός Έλληνας

Την Δευτέρα 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, θα ξεναγήσει το κοινό στην Εθνική Γλυπτοθήκη.

dominikos-theotokopoulos-el-greco-enas-oikoumenikos-ellinas
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ήταν ένα όμορφο ανοιξιάτικο πρωινό στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στο ήσυχο, μέσα στην πρασινάδα και τα διάσπαρτα γλυπτά, Άλσος Στρατού, στο Γουδί.
Δεν φαντάζεται κανείς ότι θα βρεθεί ξαφνικά σε μια τέτοια όαση ποιότητας, ομορφιάς της τέχνης και διαφυγής από την καθημερινότητα.
Δημιούργημα μίας εξαιρετικά άξιας γυναίκας, της Μαρίνας Λαμπράκη-Πλακα, καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης.
Ο δυναμισμός της μιλάει πριν από εκείνη. Το χαμόγελο της "παραπλανεί". Δεν είναι ήρεμη. Ούτε ήμερη. Είναι επίμονη, πρακτική, αποτελεσματική.
Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει στο χώρο αυτό, ένα μοναδικό αφιέρωμα στον Γκρέκο (1541—1614) "μεταφέροντας" στην Αθήνα ένα φανταστικό ψηφιακό μουσείο, με τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του που δεν μπορούν να ταξιδέψουν είτε λόγω μεγέθους, είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς.
Με την βοήθεια της πιο εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας με φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για το πρόγραμμα με απίστευτες λεπτομέρειες στον χρωματικό πλούτο του μεγάλου καλλιτέχνη. Σε οθόνη διαστάσεων 4×6μ, ο θεατής απολαμβάνει μια αριστουργηματική "παράσταση".
Τα κείμενα για τον οικουμενικό Έλληνα Δομήνικο Θεοτοκόπουλο, έχει επιμεληθεί η Μαρίνα Λαμπράκη, τα οποία βεβαίως διαβάζει η ίδια, με μουσική επένδυση του Βαγγέλη Παπαθανασίου και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.
Η αφήγηση ξεκινάει χαρακτηριστικά:"Από την πολλή εκτίμηση που του είχαν τον φώναζαν Ελ Γκρέκο ο Έλληνας. Ο ίδιος θα κρατήσει αυτό το τιμητικό προσωνύμιο με υπερηφάνεια. Θα διατηρήσει πεισματικά την συνήθεια να υπογράφει τους πίνακες ελληνικά, γραφή του: Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ο Κρης εποίει" και με κάθε ευκαιρία σημειώνει "οι πατέρες μου οι Έλληνες".
Την Δευτέρα 18 Μαΐου, Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης θα ξεναγήσει το κοινό στις συλλογές του μουσείου στην Εθνική Γλυπτοθήκη στο Άλσος Στρατού (Κατεχάκη και Μεσογείων) από τις 10.30—12.00.
Στις 12. 00 το μεσημέρι, στις 14.00,στις 16.00 και 18.00 είναι η προβολή στο αφιέρωμα του Γκρέκο.

 

H Εθνική Γλυπτοθήκη στο Άλσος Στρατού
H Εθνική Γλυπτοθήκη στο Άλσος Στρατού

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook