Δ.Σ. Φεστιβάλ Αθηνών-Β. Θεοδωρόπουλος: Μια σχέση σε αδιέξοδο

To Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών απαντά στο Β. Θεοδωρόπουλο ενώ η συνάντηση στο Μαξίμου ήταν τελικά άκαρπη και οι πλευρές ανυποχώρητες

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δ.Σ. Φεστιβάλ Αθηνών-Β. Θεοδωρόπουλος: Μια σχέση σε αδιέξοδο

Με μια επιστολή στην οποία τονίζεται ότι δε χωρίζουν προσωπικές διαφορές το Δ.Σ. και τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, το Δ.Σ. του Φεστιβάλ Αθηνών απάντησε στον Πρόεδρο του Φεστιβάλ. Σε μια αναλυτική επιστολή πολλών σελίδων απαντούν σε κάθε σημείο που έθιξε ο καλλ. Διευθυντής του Φεστιβάλ στην συνέντευξη τύπου που έδωσε την ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της νέας Υπουργού πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Σύμωνα με πληροφορίες στο Μαξίμου συναντήθηκαν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, η πρόεδρος του Δ.Σ. Λιάνα Θεοδωράτου και η αντιπρόεδρος Κατερίνα Παπανικολάου με την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κρίσης που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό στο Φεστιβάλ, αλλά η συνάντηση απέβη άκαρπη και αδιέξοδη, δείχνοντας ότι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει και η κρίση δεν υποχωρούν, και ως λύση την απομάκρυνση του Δ.Σ.

Η επιστολή του Δ.Σ. του Φεστιβάλ

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν: Αυτή την πολιτιστική κληρονομιά αναλάβαμε ως μέλη του ΔΣ της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. να συνδιαχειριστούμε μαζί με τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο από την ανάληψη των καθηκόντων μας, την 1η Απριλίου 2016. Η υλοποίηση του φετινού φεστιβάλ ήταν ένας άθλος για όλους μας αλλά κυρίως για τους εργαζόμενους του Φεστιβάλ. Πρωταρχικός μας στόχος ήταν και παραμένει η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου λειτουργίας του οργανισμού έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από τις αλλαγές των προσώπων στη διοίκηση, από μελλοντικά ΔΣ, καλλιτεχνικούς και γενικούς διευθυντές. Παράλληλος στόχος μας παραμένει η μείωση των λειτουργικών εξόδων του Φεστιβάλ, ειδικά σε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης που οποιοδήποτε λάθος και υπερβολή επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τον Έλληνα πολίτη.

Παρά τα όσα υποστηρίχθηκαν δημοσίως δεν μας χωρίζουν προσωπικές διαφορές με τον καλλιτεχνικό διευθυντή κο Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, ούτε θεωρούμε πρόσφορο έναν διάλογο που στηρίζεται σε προσωπικές διενέξεις. Οι ρόλοι μας, του ΔΣ και του καλλιτεχνικού διευθυντή, είναι διακριτοί από το νόμο και παρά το ότι τα περισσότερα μέλη του ΔΣ προέρχονται από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού ουδέποτε προσπαθήσαμε να παρέμβουμε στο καλλιτεχνικό του έργο. Σεβόμαστε και στηρίζουμε το καλλιτεχνικό του όραμα με την μόνη προϋπόθεση όμως πως αυτό υπακούει και προσαρμόζεται στους δημοσιονομικούς κανόνες και τις νόμιμες διαδικασίες που η νομοθεσία επιβάλλει να τηρούνται σε κάθε δημόσιο φορέα που λειτουργεί με κρατική επιχορήγηση όπως η Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. Kατανοούμε την ανάγκη για έναν ευέλικτο και αποτελεσματικό οργανισμό αλλά ο θεσμικός μας ρόλος και η ευθύνη δεν μας επιτρέπουν να παρακάμπτουμε τη νομιμότητα θεωρώντας πως αυτός είναι και ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε την επιτυχή συνέχεια του Φεστιβάλ και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Βασική επιδίωξη του ΔΣ τους τελευταίους μήνες ήταν η συγκρότηση του οργανισμού με την δημιουργία εσωτερικού κανονισμού και η εξεύρεση λύσης για το εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων του Φεστιβάλ. Η προσπάθεια αυτή, που δεν είχε γίνει ποτέ από την ίδρυση του Φεστιβάλ, αποτελεί ανάγκη για την αναβάθμιση του οργανισμού και την απρόσκοπτη μελλοντική του λειτουργία. Η μετάβαση σε έναν οργανισμό που θα δρα βάσει διαδικασιών και στοχεύσεων, αποτελεί τον στόχο που το διοικητικό συμβούλιο δεσμεύτηκε εξαρχής να υπηρετήσει. Οφείλουμε να περιφρουρήσουμε όχι μόνο την ιδέα του θεσμού του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου αλλά και τον ίδιο τον οργανισμό από τις χρόνιες παθογένειες που κατέστησαν δυσλειτουργική την τωρινή του δομή ενώ τον ζημίωσαν οικονομικά. Ενέργειες και πρακτικές που δεν εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο, δεν μπορούν να υιοθετηθούν από τον οργανισμό και την διοίκηση.

Η χρονική στιγμή που επιλέξαμε να τοποθετηθούμε οφείλεται στη δέσμευση μας απέναντι στην Υπουργό Πολιτισμού που μόλις πρόσφατα ανέλαβε τα καθήκοντα της.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρουν ότι ο Β. Θεοδωρόπουλος οργάνωσε συνέντευξη τύπου ενώ «παρά τα μονότονα και συστηματικά αιτήματά μας, όπως αυτά προκύπτουν από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου, ουδέποτε από το τέλος αυτής της περιόδου μέχρι και σήμερα, ο απολογισμός υποβλήθηκε προς έγκριση ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου», όπως κατά νόμο ορίζεται», χαρακτηρίζοντας την παράθεση στοιχείων μονομερή, γενικόλογη και αφηγηματική.

Σε ότι αφορά τις συμβάσεις εργασίας σημειώνουν ότι «Ως προς τη λήξη των συμβάσεων των εργαζόμενων στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ και τη θέση του Γενικού Διευθυντή: πράγματι από 31.10.2016 έληξαν οι συμβάσεις των εργαζόμενων στην εταιρεία. Δυστυχώς, η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ ενώ λειτουργεί από το 1998, δεν έχει αποκτήσει έως και σήμερα εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας και σχετικό οργανόγραμμα. Μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ απασχολούνται στο φορέα για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, με διαδοχικώς ανανεούμενες -και ως εκ τούτου, μη νόμιμες- συμβάσεις εργασίας». Οι διαδικασίες της στελέχωσης του φορέα θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2017 σύμφωνα με τη διάταξη νόμου που ψηφίστηκε στις 10.11. στη Βουλή.

Η θέση του Γενικού Διευθυντή θα πληρωθεί με ανοιχτή πρόσκληση, ως υποχρεωτική διαδικασία για την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ. Το Δ.Σ. διευκρίνησε ότι η θέση δεν πληρώθηκε καθώς διαφωνούσαν με την απευθείας ανάθεση καθηκόντων σε συγκεκριμένο πρόσωπο, τον Παναγιώτη Δούρο, χωρίς να έχει προηγηθεί δημόσια, διαγωνιστική διαδικασία. Η προκήρυξη για τη στελέχωση της θέσης του Γενικού Διευθυντή είχε από την πρώτη στιγμή αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Έκριναν απολύτως ανακριβή τον ισχυρισμό του Καλλιτεχνικού Διευθυντή ως προς τη μη υποβολή φακέλου της εταιρείας για τη χρηματοδότηση από το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020», καθώς εκκρεμεί μέχρι και σήμερα, η υποβολή προτεινόμενων καλλιτεχνικών δράσεων.

Σε ότι αφορά τους συμβούλους του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του οποίου η επιτελική ομάδα αριθμεί ήδη τέσσερις καλλιτεχνικούς συμβούλους, μία σύμβουλο επικοινωνίας και δύο γραμματείς, πλέον του ήδη υπηρετούντος προσωπικού στην ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ. Το ΔΣ του οργανισμού έκρινε ότι η εκτέλεση του εναπομείναντος προϋπολογισμού, μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους, δεν επέτρεπε την πρόσθετη αυτή επιβάρυνση, ενώ μετέθεσε το ζήτημα για τις αρχές του νέου οικονομικού έτους, οπότε και προτίθεται να διαρρυθμίσει διαφορετικά το ζήτημα του συνολικού ποσού μισθοδοσίας της ομάδας που πλαισιώνει τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Σημειωτέον δε ότι το ύψος του τρέχοντος ποσού για τη μισθοδοσία του καλλιτεχνικού επιτελείου αγγίζει ετησίως τις 174.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος του 5ου καλλιτεχνικού συμβούλου μουσικής και η ανανέωση της σύμβασης του συμβούλου για τις διεθνείς μετακλήσεις που θα είναι προσαυξημένη κατά 5.000 ευρώ τον επόμενο χρόνο, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό κόστος.

Σε ότι αφορά το Λύκειο της Επιδαύρου στη συνεδρίαση της 09.09.2016 ο Β. Θεοδωρόπουλος παρέδωσε φάκελο προς έγκριση για το έργο, απουσιάζουν ωστόσο, σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην υλικοτεχνική μελέτη, την οργανωτική δομή και κυρίως το συνολικό προϋπολογισμό του εγχειρήματος, που ακόμα και σήμερα αγνοούμε. Επιπλέον, ουδέποτε μέχρι και σήμερα, υποβλήθηκε ενώπιον του ΔΣ σχέδιο έγγραφης συμφωνίας ή δέσμευσης μεταξύ της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ και φορέων, οι οποίοι προτίθενται κατά δήλωση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή να συνεργήσουν για την υλοποίηση του Λυκείου της Επιδαύρου. Είναι αυτονόητο ότι το ΔΣ θα στηρίξει και θα προωθήσει κάθε τέτοια σύμπραξη.

Όσον αφορά την πρόσβαση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή στα οικονομικά στοιχεία, το Δ. Σ. Επισημαίνει ότι όπως ισχύει για όλους τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, τα στοιχεία προϋπολογισμού αποστέλλονται κάθε μήνα σε όλους τους συναρμόδιους φορείς, ήτοι στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Πολιτισμού και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σε κάθε περίπτωση, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κατά τη με αρ. 27 συνεδρίαση της 25ης.10.2016, είχε ήδη ενημερωθεί ότι θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα σχετικά στοιχεία από τη 15η.10.2016, λόγω προσωρινής αδυναμίας πρόσβασης της Υπηρεσίας στο μηχανογραφικό (λογιστικό) σύστημα, ενόσω ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία μετεγκατάστασης.

Σχετικά με τις αιτιάσεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή για την άρνηση του Οικονομικού Διευθυντή της ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ να προχωρήσει σε αποπληρωμή του ποσού των 1 265,95 ευρώ ως συνδρομητική οφειλή για την περίοδο από 06.09.2016 έως και 05.10.2016, επισημαίνουμε ότι ορθώς έπραξε, καθόσον δε διέθετε τέτοια αρμοδιότητα.

Ως προς την επισήμανση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή ότι μέρος του λογαριασμού αντιστοιχεί σε χρεώσεις που αφορούν τη σύνδεση του απελθόντος Προέδρου του οργανισμού, κου Γεωργίου Λούκου: ο ισχυρισμός αυτός είναι ακριβής ως προς το ποσό των 87,84 ευρώ που πράγματι αφορά πάγια τέλη από σύνδεση στο όνομα του κου Γ. Λούκου. Η διαπίστωση αυτή προέκυψε με αφορμή τον επίμαχο λογαριασμό και οφείλεται σε μη καταχώριση της δήλωσης βούλησης περί διακοπής της σύνδεσης που κατέθεσε παρουσία υπαλλήλου της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ, ο Γ. Λούκος ενώπιον εξουσιοδοτημένου καταστήματος της COSMOTE ΑΕ, μετά την απομάκρυνσή του από το ΔΣ της εταιρείας

Ως προς τη χρήση των εγκαταστάσεων της Πειραιώς: ουδέποτε το ΔΣ της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΕ διατύπωσε αντιρρήσεις ως προς την περαιτέρω αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Πειραιώς, σε περιόδους εκτός φεστιβαλικής δράσης. Οι αντιρρήσεις που προέβαλε αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη χωρίς προηγούμενη γνώση και έγκριση των ΔΣ, χρήση των χώρων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΙΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 06:59

Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας Mario Botta στην Αθήνα - Στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins στο ΕΜΣΤ

Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος Ελβετός αρχιτέκτονας Mario Botta θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου για να ξεναγηθεί στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21 Οκτ 2021 | 08:15

Τι θα δούμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα: Ενας αγνώριστος Τζόνι Ντεπ, σικελική νοσταλγία και Γκαγκάριν

Εννέα ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε και ενώ συνεχίζουν να τραβούν κόσμο η τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ και τα δυο επικά μπλογκμπάστερ της προηγούμενης εβδομάδας.

ΑΠΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:21

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα", έρχεται στο Θέατρο Αλφα - Ληναίος-Φωτίου

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα" του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από το Νοέμβριο, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΕΥΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Δημήτρης Καταλειφός στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου με το "Τέλος του παιχνιδιού"

Το Σύγχρονο Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ.

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 17 Οκτ 2021 | 16:35

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".