Εφη Θεοδώρου:«Υπάρχει κοινό που είναι πολύ κοντά στην κλασική γραμματεία»

Η Εφη Θεοδώρου μιλά στο TheTOC τόσο για τη δράση «Οι πέτρες μιλούν» - που φέρνει την κλασική γραμματεία κοντά μας - όσο και για τη Φαίδρα του Ρακίνα που σκηνοθετεί.

Εφη Θεοδώρου:«Υπάρχει κοινό που είναι πολύ κοντά στην κλασική γραμματεία»

Ο Ομηρικός «Ύμνος στην Αφροδίτη», αλλά κι η «Φαίδρα» του Ρακίνα. Ανάμεσα στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τη δυτική λογοτεχνική παράδοση βρίσκεται η ΄Εφη Θεοδώρου. Η γνωστή σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης έχει αναλάβει τη διδασκαλία και τη σκηνοθετική επιμέλεια των κειμένων της δράσης «Οι πέτρες μιλούν» (αποσπάσματα από κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε τρείς γλώσσες - ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) που μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στη στοά του Αττάλου και τον Οκτώβριο στο Μουσείο της Ακρόπολης - με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό - και σκηνοθετεί τη «Φαίδρα» του Ρακίνα βγάζοντας τα πάθη της ηρωίδας στο φως σε μια σειρά παραστάσεων που ολοκληρώνεται την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο Βριλησσίων «Αλίκη Βουγιουκλάκη».

Η ίδια, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TheTOC με αφορμή τα παραπάνω μιλά με ενθουσιασμό για τις «Πέτρες», δράση που εξασφάλισε την άδεια παρουσίασης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αθήνας κι υιοθετήθηκε από το Φεστιβάλ Αθηνών στο πλαίσιο του ανοίγματος στην πόλη, ενώ ως συνδιοργανωτής της προστέθηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αποτελώντας μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στο ίδιο μήκος κύματος μιλά και για τη «Φαίδρα», το αριστούργημα του γαλλικού κλασικισμού και μάλιστα στην αυθεντική του μορφή - στο βαθμό που στο θέατρο του Ρακίνα μορφή και περιεχόμενο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα - όπου τα πρόσωπα επικοινωνούν μέσα από χειμαρρώδεις μονολόγους στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν τα αχαλίνωτα πάθη τους.

- Από ποιον και με ποια αφορμή προέκυψε η δράση «Οι πέτρες μιλούν»; Ποιος είναι ο στόχος της;

Η δράση, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 και ήταν μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και του τότε Προέδρου της κ. Αλέξανδρου Βασιλικού. Δοκιμάστηκε πιλοτικά για ένα μήνα: 7 ημέρες την εβδομάδα, σε 7 διαφορετικά σημεία της πόλης, καθημερινά 11.00-13.00 και 17.00-19.00, σπουδαστές της Δραματικής σχολής «Δήλος», ερμήνευαν αποσπάσματα από κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε τρείς γλώσσες - ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά - με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Μια πρωτότυπη εναλλακτική πρόταση που συνδέει μέσα από μια σύγχρονη ματιά τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση και για την οποία συνέργησαν τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων και η Aegean.

Εφη Θεοδώρου:«Υπάρχει κοινό που είναι πολύ κοντά στην κλασική γραμματεία»
«Οι πέτρες μιλούν»

- Σε τι σας έχει κάνει σοφότερους η δράση τα προηγούμενα 2 χρόνια που πραγματοποιήθηκε; Υπάρχει κάτι που διαφοροποιείται τον τρίτο χρόνο; Σε τι αλλάζει το ότι φέτος συνδιοργανώνεται με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών;

Η δράση επαναλήφθηκε τον Ιούλιο του 2018, όπου ανέλαβα εγώ τη διδασκαλία και τη σκηνοθετική επιμέλεια των κειμένων στους σπουδαστές που είναι μαθητές μου στο μάθημα υποκριτικής στη σχολή «Δήλος». Επιπλέον, το πλαίσιο άλλαξε, αφού εξασφαλίστηκε η άδεια παρουσίασης της δράσης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αθήνας (Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πύλη του Αδριανού, Στοά του Αττάλου), γεγονός που βελτίωσε τη συνθήκη του παραστασιακού γεγονότος αλλά και τον τρόπο παρακολούθησής του από τους θεατές - πολλοί απ’ αυτούς ήταν τουρίστες, που η επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο, τους επεφύλασσε και μια έκπληξη. Αποσπάσματα από την Ομηρική Οδύσσεια, τον Επιτάφιο λόγο του Περικλή, την σοφόκλεια Αντιγόνη, τη Ρητορική του Αριστοτέλη «περί νεότητος», το Συμπόσιο του Πλάτωνα για την γέννηση του έρωτα αλλά και ένα απόσπασμα από τον Ομηρικό «Ύμνο στην Αφροδίτη», ακούγονταν δραματοποιημένα σε τρεις γλώσσες σε μια σύνθεση με γέφυρες, μελοποιημένα από τον Νίκο Πλάτανο ποιήματα (Ελύτης, Ε.Α.Poe,T.S. Eliot, επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία καθώς και το προοίμιο της Οδύσσειας στα αρχαία Ελληνικά). Η δράση απέκτησε μεγάλη δυναμική. Παρουσιάστηκε για όλο τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2018, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11:00-13:00 στους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους και συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών ελλήνων και ξένων. Η νέα Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κ. Λαμπρινή Καρανάσιου – Ζούλοβιτς υιοθέτησε με ενθουσιασμό το εγχείρημα για τρίτη χρονιά φέτος και ήδη η δράση έχει παρουσιαστεί στο Βυζαντινό Μουσείο, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στη στοά του Αττάλου και τον Οκτώβριο στο Μουσείο της Ακρόπολης (πάντα κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11:00-13:00 σε κυλιόμενες ενότητες 25΄). Επιπλέον η δράση υιοθετήθηκε από το Φεστιβάλ Αθηνών στο πλαίσιο του ανοίγματος στην πόλη και ως συνδιοργανωτής της προστέθηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Πρόκειται δηλαδή για μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που τείνει να γίνει θεσμός.

- Πείτε μας κάποιο σχόλιο που έχετε ακούσει και σας έχει εντυπωθεί

Εντύπωση μου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών που έρχονται να παρακολουθήσουν τη δράση και ζητούν να την προσκαλέσουν στα σχολεία, θεωρώντας ότι θα ήταν ένας πολύ πρόσφορος τρόπος εξοικείωσης των παιδιών με τα σημαντικά αυτά κείμενα.

«Οι πέτρες μιλούν»
«Οι πέτρες μιλούν»

- Πόσο κοντά μπορεί να είναι το ελληνικό κοινό του σήμερα στα αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας; Πόσο κοντά μπορεί να είναι το ξένο κοινό του σήμερα στα αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας;

Η εμπειρία αυτών των δυο χρόνων δείχνει ότι υπάρχει κοινό, ελλήνων και ξένων, που είναι πολύ προσδεδεμένο με αυτά τα κείμενα. Εξίσου μεγάλη επιτυχία γνώρισαν και τα «Μαθήματα πολέμου», βασισμένα στον Θουκυδίδη, που παρουσιάστηκαν για δύο χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα σπουδαία κείμενα τα επωμίζονται σπουδαστές και νέοι ηθοποιοί φέρνοντάς τα μέσα από την ορμή και τη δύναμη της νεότητας κατευθείαν στο σήμερα. Για μένα αυτό έχει κάτι πολύ συγκινητικό και έχει ειδική εκπαιδευτική βαρύτητα.

«Φαίδρα»
«Φαίδρα»

- Μιλήστε μας και για τη «Φαίδρα» του Ρακίνα που σκηνοθετείτε. Πότε και με ποιους θα παρουσιαστεί;

Η «Φαίδρα» του Ρακίνα, μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης παρουσιάστηκε στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 26,27 Ιουλίου, στη συνέχεια περιόδευσε στην Κρήτη και τώρα ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεων στην Αττική. Μία μοναδική και ξεχωριστή παράσταση δόθηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, όπου τα πάθη της Φαίδρας βγήκαν με τρόπο μαγικό στο φως της μέρας.

Οι συντελεστές της «Φαίδρας»
Οι συντελεστές της «Φαίδρας»

- Πως δουλέψατε το όλο εγχείρημα της «Φαίδρας»;

Στη βάση του εγχειρήματος βρίσκεται η νέα έμμετρη και ομοιοκατάληκτη μετάφραση του ποιητή και μεταφραστή Στρατή Πασχάλη, που σε αυτή την μεταφραστική εκδοχή αποκαθιστά τη φόρμα του πρωτότυπου έργου. Η απόδοση του δεκαπεντασύλλαβου είναι από μόνη της μια πρόκληση για τον σκηνοθέτη και τους ερμηνευτές, πόσο μάλλον που στο έργο του Ρακίνα τα πρόσωπα επικοινωνούν μέσα από χειμαρρώδεις μονολόγους στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν τα αχαλίνωτα πάθη τους. Μεγάλο βάρος δόθηκε στην οικειοποίηση αυτού του συναρπαστικού λόγου από τους ηθοποιούς. Στο βαθμό που στο θέατρο του Ρακίνα μορφή και περιεχόμενο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, η παράσταση γνωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό κοινό ένα αριστούργημα του γαλλικού κλασικισμού στην αυθεντική του μορφή. Αποσπάσματα του κειμένου ηχογραφημένα στα γαλλικά από γάλλους ηθοποιούς της σύγχρονης γενιάς, ακούγονται στην παράσταση αυτούσια αλλά και επεξεργασμένα ηλεκτρονικά από το συνθέτη Κορνήλιο Σελαμσή. Το σκηνικό της παράστασης υπογράφει η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης, την κίνηση ο Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.

Συντελεστές

Τη Φαίδρα ερμηνεύει η Μαρία Σκουλά. Στις παραστάσεις της Αθήνας ο Μάξιμος Μουμούρης ερμηνεύει τον Θησέα και ο Μάνος Πετράκης τον Ιππόλυτο. Οινώνη, η Μαριάννα Δημητρίου. Θηραμένης, ο Γιωργής Τσαμπουράκης. Αρικία, η Πηνελόπη Τσιλίκα. Η Ελένη Μπούκλη στο διπλό ρόλο της Ισμήνης/Πανόπης.

Τελευταία παράσταση την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο Βριλησσίων «Αλίκη Βουγιουκλάκη».

(Στην κεντρική φωτογραφία: Η Εφη Θεοδώρου - 4η από αριστερά - με συντελεστές της δράσης «Οι πέτρες μιλούν»)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΑΙ Η ΟΙΚΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ 16 Ιουλ 2020 | 12:55

Αναβαθμίζεται και αλλάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης δια χειρός Ρέντζο Πιάνο

Παράλληλα, η ανάδειξη της "Οικίας της Ευρώπης" προσθέτει ένα ακόμη εξαιρετικού ενδιαφέροντος εύρημα στο πολιτιστικό απόθεμα της Σπάρτης.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΕΟΝ 16 Ιουλ 2020 | 10:35

Στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης το νέο έργο του διάσημου Βρετανού καλλιτέχνη Ρίτσαρντ Λονγκ

Πρόκειται για ένα μονοπάτι από μεμονωμένα κομμάτια σχιστόλιθου που συναρμολογήθηκαν στο σχήμα μιας γραμμής.

ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ «ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ» 16 Ιουλ 2020 | 09:15

"Πλάθοντας τον Προμηθέα" στο Λύκειο Αριστοτέλους - Ένα πρωτότυπο δρώμενο

Eπιχειρείται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, ένας μικρός "περίπατος" σε επιλεγμένα μουσικά, λογοτεχνικά, ποιητικά και θεατρικά έργα που ενέπνευσε ο μύθος του Προμηθέα.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΜΗΚΟΣ 10 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ 15 Ιουλ 2020 | 19:36

Κωνσταντινούπολη: Κατέρρευσε μέρος των ιστορικών τειχών - Τα είχε χτίσει ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος το 447 μ.Χ.

Είναι φανερό ότι τα απαραίτητα έργα στήριξης και συντήρησης έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν μείνει πίσω από τις τουρκικές αρχές.

50 ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ 15 Ιουλ 2020 | 19:07
ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ 15 Ιουλ 2020 | 08:05

"Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός": Που θα γίνουν οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

270 εκδηλώσεις θεάτρου, μουσικής, χορού και εικαστικών, 71 παραγωγές σε 122 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σε 43 περιφερειακές ενότητες.

ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΗΧΟΣ 14 Ιουλ 2020 | 23:03

Μοναδικό: Πώς ακούγονταν οι ψαλμωδίες στην Αγία Σοφία - Το μεγαλειώδες κενό κάτω από τον τρούλο [Βίντεο]

Το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κατάφερε να "ζωντανέψει" τους ήχους από τις πολυπληθείς χορωδίες που έψαλλαν στο λίκνο του Χριστιανισμού

ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 12.950.000 ΕΥΡΩ 13 Ιουλ 2020 | 12:53

Ξεκινά η αποκατάσταση του ιστορικού Αχίλλειου της Κέρκυρας

Συγκροτείται ομάδα εργασίας παρακολούθησης των εργασιών.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ 12 Ιουλ 2020 | 11:38

Έφυγε από τη ζωή ο φιλέλληνας Maurice Born που έκανε τις αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις της Σπιναλόγκας

"Δεν λημοσμονούμε την βιβλική μορφή του, στο ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου : "Απόκοπος ή Σπιναλόγκα"

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 10 Ιουλ 2020 | 20:00

Το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς που αντιστέκεται στην κρίση

Τα βιβλιοπωλεία Ατραπός κρατούν συντροφιά στους αναγνώστες, όπως ακριβώς έκαναν και την περίοδο της καραντίνας

ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 09 Ιουλ 2020 | 18:38

Όλα τα μέτρα για το Φεστιβάλ Επιδαύρου - Μάσκες, κλειστά κυλικεία και 45% πληρότητα [Βίντεο]

Το Φεστιβάλ ανακοίνωσε σήμερα τα ειδικά μέτρα που θα τηρήσει για κοινό, καλλιτέχνες και εργαζόμενους, με φόντο την πανδημία.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΞΟΟΤΗΤΕΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ. 09 Ιουλ 2020 | 16:07

Το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο με "Πέρσες" και "Λυσιστράτη"

Και φέτος, πιστό στο ετήσιο ραντεβο με το κοινό, τo Eθνικό Θέατρο δίνει το παρών στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΣΤΑ 09 Ιουλ 2020 | 09:43

Πέντε νέες ταινίες και κλασικές επανεκδόσεις αυτή την εβδομάδα

Προβάλλονται σε επανέκδοση και νέες ψηφιακές κόπιες, η αριστουργηματική "Δίκη" του Όρσον Γουέλς, "Η Νύχτα του Κυνηγού" του Τσαρλς Λότον.