Εφη Θεοδώρου:«Υπάρχει κοινό που είναι πολύ κοντά στην κλασική γραμματεία»

Η Εφη Θεοδώρου μιλά στο TheTOC τόσο για τη δράση «Οι πέτρες μιλούν» - που φέρνει την κλασική γραμματεία κοντά μας - όσο και για τη Φαίδρα του Ρακίνα που σκηνοθετεί.

Εφη Θεοδώρου:«Υπάρχει κοινό που είναι πολύ κοντά στην κλασική γραμματεία»

Ο Ομηρικός «Ύμνος στην Αφροδίτη», αλλά κι η «Φαίδρα» του Ρακίνα. Ανάμεσα στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τη δυτική λογοτεχνική παράδοση βρίσκεται η ΄Εφη Θεοδώρου. Η γνωστή σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης έχει αναλάβει τη διδασκαλία και τη σκηνοθετική επιμέλεια των κειμένων της δράσης «Οι πέτρες μιλούν» (αποσπάσματα από κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε τρείς γλώσσες - ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) που μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στη στοά του Αττάλου και τον Οκτώβριο στο Μουσείο της Ακρόπολης - με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό - και σκηνοθετεί τη «Φαίδρα» του Ρακίνα βγάζοντας τα πάθη της ηρωίδας στο φως σε μια σειρά παραστάσεων που ολοκληρώνεται την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο Βριλησσίων «Αλίκη Βουγιουκλάκη».

Η ίδια, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο TheTOC με αφορμή τα παραπάνω μιλά με ενθουσιασμό για τις «Πέτρες», δράση που εξασφάλισε την άδεια παρουσίασης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αθήνας κι υιοθετήθηκε από το Φεστιβάλ Αθηνών στο πλαίσιο του ανοίγματος στην πόλη, ενώ ως συνδιοργανωτής της προστέθηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αποτελώντας μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στο ίδιο μήκος κύματος μιλά και για τη «Φαίδρα», το αριστούργημα του γαλλικού κλασικισμού και μάλιστα στην αυθεντική του μορφή - στο βαθμό που στο θέατρο του Ρακίνα μορφή και περιεχόμενο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα - όπου τα πρόσωπα επικοινωνούν μέσα από χειμαρρώδεις μονολόγους στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν τα αχαλίνωτα πάθη τους.

- Από ποιον και με ποια αφορμή προέκυψε η δράση «Οι πέτρες μιλούν»; Ποιος είναι ο στόχος της;

Η δράση, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 και ήταν μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και του τότε Προέδρου της κ. Αλέξανδρου Βασιλικού. Δοκιμάστηκε πιλοτικά για ένα μήνα: 7 ημέρες την εβδομάδα, σε 7 διαφορετικά σημεία της πόλης, καθημερινά 11.00-13.00 και 17.00-19.00, σπουδαστές της Δραματικής σχολής «Δήλος», ερμήνευαν αποσπάσματα από κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας σε τρείς γλώσσες - ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά - με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Μια πρωτότυπη εναλλακτική πρόταση που συνδέει μέσα από μια σύγχρονη ματιά τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση και για την οποία συνέργησαν τα Υπουργεία Τουρισμού και Πολιτισμού, η Περιφέρεια Αττικής, ο Δήμος Αθηναίων και η Aegean.

Εφη Θεοδώρου:«Υπάρχει κοινό που είναι πολύ κοντά στην κλασική γραμματεία»
«Οι πέτρες μιλούν»

- Σε τι σας έχει κάνει σοφότερους η δράση τα προηγούμενα 2 χρόνια που πραγματοποιήθηκε; Υπάρχει κάτι που διαφοροποιείται τον τρίτο χρόνο; Σε τι αλλάζει το ότι φέτος συνδιοργανώνεται με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών;

Η δράση επαναλήφθηκε τον Ιούλιο του 2018, όπου ανέλαβα εγώ τη διδασκαλία και τη σκηνοθετική επιμέλεια των κειμένων στους σπουδαστές που είναι μαθητές μου στο μάθημα υποκριτικής στη σχολή «Δήλος». Επιπλέον, το πλαίσιο άλλαξε, αφού εξασφαλίστηκε η άδεια παρουσίασης της δράσης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αθήνας (Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, Πύλη του Αδριανού, Στοά του Αττάλου), γεγονός που βελτίωσε τη συνθήκη του παραστασιακού γεγονότος αλλά και τον τρόπο παρακολούθησής του από τους θεατές - πολλοί απ’ αυτούς ήταν τουρίστες, που η επίσκεψή τους στον αρχαιολογικό χώρο, τους επεφύλασσε και μια έκπληξη. Αποσπάσματα από την Ομηρική Οδύσσεια, τον Επιτάφιο λόγο του Περικλή, την σοφόκλεια Αντιγόνη, τη Ρητορική του Αριστοτέλη «περί νεότητος», το Συμπόσιο του Πλάτωνα για την γέννηση του έρωτα αλλά και ένα απόσπασμα από τον Ομηρικό «Ύμνο στην Αφροδίτη», ακούγονταν δραματοποιημένα σε τρεις γλώσσες σε μια σύνθεση με γέφυρες, μελοποιημένα από τον Νίκο Πλάτανο ποιήματα (Ελύτης, Ε.Α.Poe,T.S. Eliot, επιγράμματα από την Παλατινή Ανθολογία καθώς και το προοίμιο της Οδύσσειας στα αρχαία Ελληνικά). Η δράση απέκτησε μεγάλη δυναμική. Παρουσιάστηκε για όλο τον Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2018, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11:00-13:00 στους παραπάνω αρχαιολογικούς χώρους και συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών ελλήνων και ξένων. Η νέα Πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ κ. Λαμπρινή Καρανάσιου – Ζούλοβιτς υιοθέτησε με ενθουσιασμό το εγχείρημα για τρίτη χρονιά φέτος και ήδη η δράση έχει παρουσιαστεί στο Βυζαντινό Μουσείο, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου παρουσιάζεται στη στοά του Αττάλου και τον Οκτώβριο στο Μουσείο της Ακρόπολης (πάντα κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 11:00-13:00 σε κυλιόμενες ενότητες 25΄). Επιπλέον η δράση υιοθετήθηκε από το Φεστιβάλ Αθηνών στο πλαίσιο του ανοίγματος στην πόλη και ως συνδιοργανωτής της προστέθηκε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών. Πρόκειται δηλαδή για μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που τείνει να γίνει θεσμός.

- Πείτε μας κάποιο σχόλιο που έχετε ακούσει και σας έχει εντυπωθεί

Εντύπωση μου έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών που έρχονται να παρακολουθήσουν τη δράση και ζητούν να την προσκαλέσουν στα σχολεία, θεωρώντας ότι θα ήταν ένας πολύ πρόσφορος τρόπος εξοικείωσης των παιδιών με τα σημαντικά αυτά κείμενα.

«Οι πέτρες μιλούν»
«Οι πέτρες μιλούν»

- Πόσο κοντά μπορεί να είναι το ελληνικό κοινό του σήμερα στα αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας; Πόσο κοντά μπορεί να είναι το ξένο κοινό του σήμερα στα αποσπάσματα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας;

Η εμπειρία αυτών των δυο χρόνων δείχνει ότι υπάρχει κοινό, ελλήνων και ξένων, που είναι πολύ προσδεδεμένο με αυτά τα κείμενα. Εξίσου μεγάλη επιτυχία γνώρισαν και τα «Μαθήματα πολέμου», βασισμένα στον Θουκυδίδη, που παρουσιάστηκαν για δύο χρόνια στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Το σημαντικό είναι ότι αυτά τα σπουδαία κείμενα τα επωμίζονται σπουδαστές και νέοι ηθοποιοί φέρνοντάς τα μέσα από την ορμή και τη δύναμη της νεότητας κατευθείαν στο σήμερα. Για μένα αυτό έχει κάτι πολύ συγκινητικό και έχει ειδική εκπαιδευτική βαρύτητα.

«Φαίδρα»
«Φαίδρα»

- Μιλήστε μας και για τη «Φαίδρα» του Ρακίνα που σκηνοθετείτε. Πότε και με ποιους θα παρουσιαστεί;

Η «Φαίδρα» του Ρακίνα, μια συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης παρουσιάστηκε στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου στις 26,27 Ιουλίου, στη συνέχεια περιόδευσε στην Κρήτη και τώρα ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεων στην Αττική. Μία μοναδική και ξεχωριστή παράσταση δόθηκε στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου, όπου τα πάθη της Φαίδρας βγήκαν με τρόπο μαγικό στο φως της μέρας.

Οι συντελεστές της «Φαίδρας»
Οι συντελεστές της «Φαίδρας»

- Πως δουλέψατε το όλο εγχείρημα της «Φαίδρας»;

Στη βάση του εγχειρήματος βρίσκεται η νέα έμμετρη και ομοιοκατάληκτη μετάφραση του ποιητή και μεταφραστή Στρατή Πασχάλη, που σε αυτή την μεταφραστική εκδοχή αποκαθιστά τη φόρμα του πρωτότυπου έργου. Η απόδοση του δεκαπεντασύλλαβου είναι από μόνη της μια πρόκληση για τον σκηνοθέτη και τους ερμηνευτές, πόσο μάλλον που στο έργο του Ρακίνα τα πρόσωπα επικοινωνούν μέσα από χειμαρρώδεις μονολόγους στην προσπάθεια τους να συγκρατήσουν τα αχαλίνωτα πάθη τους. Μεγάλο βάρος δόθηκε στην οικειοποίηση αυτού του συναρπαστικού λόγου από τους ηθοποιούς. Στο βαθμό που στο θέατρο του Ρακίνα μορφή και περιεχόμενο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, η παράσταση γνωρίζει στο σύγχρονο ελληνικό κοινό ένα αριστούργημα του γαλλικού κλασικισμού στην αυθεντική του μορφή. Αποσπάσματα του κειμένου ηχογραφημένα στα γαλλικά από γάλλους ηθοποιούς της σύγχρονης γενιάς, ακούγονται στην παράσταση αυτούσια αλλά και επεξεργασμένα ηλεκτρονικά από το συνθέτη Κορνήλιο Σελαμσή. Το σκηνικό της παράστασης υπογράφει η Εύα Μανιδάκη, τα κοστούμια ο Άγγελος Μέντης, την κίνηση ο Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης και τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος.

Συντελεστές

Τη Φαίδρα ερμηνεύει η Μαρία Σκουλά. Στις παραστάσεις της Αθήνας ο Μάξιμος Μουμούρης ερμηνεύει τον Θησέα και ο Μάνος Πετράκης τον Ιππόλυτο. Οινώνη, η Μαριάννα Δημητρίου. Θηραμένης, ο Γιωργής Τσαμπουράκης. Αρικία, η Πηνελόπη Τσιλίκα. Η Ελένη Μπούκλη στο διπλό ρόλο της Ισμήνης/Πανόπης.

Τελευταία παράσταση την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο Ανοιχτό Θέατρο Βριλησσίων «Αλίκη Βουγιουκλάκη».

(Στην κεντρική φωτογραφία: Η Εφη Θεοδώρου - 4η από αριστερά - με συντελεστές της δράσης «Οι πέτρες μιλούν»)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ" 15 Απρ 2021 | 13:25

Η Βικτόρια Χίσλοπ μιλά για το νέο της βιβλίο: Η συνέχεια από το "Νησί", η απομόνωση και η απώλεια που τη στιγμάτισε

Η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ παρουσιάζει το νέο της βιβλίο "Μια νύχτα του Αυγούστου", από τις εκδόσεις Ψυχογιός, το οποίο αποτελεί τη συνέχεια του παγκόσμιου μπεστ σέλερ "Το Νησί".

ΝΟΣΗΛΕΥΟΤΑΝ ΣΕ ΜΕΘ 15 Απρ 2021 | 11:23

Εφυγε από τη ζωή ο γλύπτης και ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης

Πέθανε ο αρχιτέκτονας, γλύπτης και ζωγράφος Δημήτρης Ταλαγάνης, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ 4 του Νοσοκομείου "Σωτηρία".

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΣ 14 Απρ 2021 | 16:36

ΕΡΤ: Σε χώρο αναψυχής για τους κατοίκους μετατρέπεται το Πάρκο Ραδιοφωνίας στο Ίλιον

Ο συγκεκριμένος χώρος της ΕΡΤ θεωρείται ραδιοτηλεoπτικά ιστορικός, καθώς εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες εκπομπές της δημόσιας ραδιοφωνίας το 1938.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 14 Απρ 2021 | 12:25

Πράσινο φως για την ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος - Ερχεται το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας [εικόνες]

Παράλληλα με την ανάπλαση του αρχαιολογικού χώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος προχωρούν και οι διαδικασίες για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ 13 Απρ 2021 | 19:30

"Ανοίγει" το Μέγαρο Τσίλλερ- Λοβέρδου τις επόμενες εβδομάδες - Έκθεση της συλλογής Λοβέρδου

Τις επόμενες εβδομάδες, αποδίδεται το Μέγαρο Τσίλλερ - Λοβέρδου, με την έκθεση της συλλογής Λοβέρδου

ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ 13 Απρ 2021 | 17:12

Το "τσιμέντωμα" της Ακρόπολης μέσα από τα μάτια του φωτογράφου Κωνσταντίνου Πίττα- Τράτζικ

Ο γνωστός φωτογράφος Κωνσταντίνος Πίττας καταρρίπτει την ιστορία για το τσιμέντωμα της Ακρόπολης

ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ 13 Απρ 2021 | 13:31

Ενα "Φιλί" - έργο τέχνης ομορφαίνει την Αθήνα [εικόνες]

Δύο φιγούρες που ανταλλάσουν ένα τρυφερό φιλί αντικρύζουν στον πλαϊνό τοίχο μιας πολυκατοικίας όσοι περνούν από την πλατεία Αυδή.

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΟΥΝ 12 Απρ 2021 | 21:07

Πένθος στη μουσική: Πέθανε ο γνωστός μαέστρος Νίκος Δανίκας

Ο Νίκος Δανίκας ήταν πατέρας του Κωνσταντίνου Δανίκα, που υποδύεται τον Φανούρη στις "Αγριες Μέλισσες"

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ 12 Απρ 2021 | 20:41

Σημαντική ανακάλυψη στη Σαλαμίνα: Βρέθηκε τείχος της κλασικής πόλης στον Όρμο Αμπελακίου [Εικόνες]

Σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της διεπιστημονικής υποβρύχιας έρευνας στις ανατολικές ακτές της Σαλαμίνας.

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ Η ΑΠΟΝΟΜΗ 12 Απρ 2021 | 18:44

Βραβεία Bafta: Μεγάλος νικητής η ταινία "Nomadland" - Καλύτερος ηθοποιός ο Άντονι Χόπκινς

Η Ακαδημία απέτισε φόρο τιμής στον πρίγκιπα Φίλιππο που πέθανε στις 9 Απριλίου και ο οποίος ήταν ο πρώτος πρόεδρος των BAFTA το 1959.

ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ 11 Απρ 2021 | 17:27

Η Βικτόρια Χίσλοπ επιστρέφει με τη συνέχεια του μπεστ σέλερ "Το Νησί" - Πότε κυκλοφορεί

Η Βικτόρια Χίσλοπ επιστρέφει με τη συνέχεια του μπεστ σέλερ "Το Νησί", που καθήλωσε και μάλιστα μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη.

ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 09 Απρ 2021 | 22:06

Τελευταίο αντίο στον Τάκη Βουγιουκλάκη: Τραγική φιγούρα η σύζυγός του, Έφη Πίκουλα [εικόνες]

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης και η Έφη Πίκουλα ήταν παντρεμένοι 36 ολόκληρα χρόνια.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΛΟΥΞΟΡ 08 Απρ 2021 | 22:02

Στο φως η "αιγυπτιακή Πομπηία": Η σημαντικότερη ανακάλυψη μετά τον τάφο του Τουταγχαμών [εικόνες]

Η πόλη χτίστηκε πριν από τουλάχιστον 3.400 χρόνια – Η μεγαλύτερη της αρχαίας Αιγύπτου.