Εφραίμογλου: Καζαντζίδης από τη Ντενίση κι όλες οι παραγωγές του ΙΜΕ

Για την Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, εκεί μένει ζωντανό το φως της ιστορικής μνήμης

Εφραίμογλου: Καζαντζίδης από τη Ντενίση κι όλες οι παραγωγές του ΙΜΕ

«Τι ωραία θα ήταν αν ήταν έτσι κάθε μέρα στο σχολείο μας...» Αυτό είναι το σχόλιο των επισκεπτών του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού που συμπυκνώνει μέσα σε λίγες λέξεις την επίδραση που έχουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που φιλοξενεί στις μικρές ηλικίες. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Για έναν οργανισμό που «κρατά αναμμένο το φως της ιστορικής μνήμης» και τις καλλιτεχνικές του παραγωγές μίλησε στο THETOC η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, Σοφία Εφραίμογλου.

Εφραίμογλου: Καζαντζίδης από τη Ντενίση κι όλες οι παραγωγές του ΙΜΕ

- Κυρία Εφραίμογλου ποιο νομίζετε ότι είναι το στίγμα που έχει αφήσει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού; Ποια κατά τη γνώμη σας η σημαντικότερη συμβολή του;

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα μπορούσε με μια φράση να αποτυπωθεί ως «η προώθηση του πολιτισμού και της εκπαίδευσης με τη χρήση νέων τεχνολογιών». Ο «Ελληνικός Κόσμος», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος, έχει πια καθιερωθεί ως ένα υπερσύγχρονο πολιτιστικό κέντρο και μουσείο. Η σημαντικότερη συμβολή μας θεωρώ ότι έγκειται στο ότι συνδυάζουμε άρτια την ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές. Έτσι, ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό μέσα από διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις Εικονικής Πραγματικότητας και θεατρικές παραστάσεις.

- Ποια η φιλοσοφία των ιδρυτών του, Λάζαρου και Ουρανίας Εφραίμογλου; Πως διαμορφώθηκε στη συνέχεια η εξέλιξή του;

Η ιδέα του Ιδρύματος δημιουργήθηκε με μια βασική φιλοσοφία: να αποτελέσει έναν Οργανισμό ο οποίος θα κρατά αναμμένο το φως της ιστορικής μνήμης, μέσα από τη σύγχρονη δημιουργία στο χώρο του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας. Και αυτό επιτελεί μέχρι σήμερα: Τη γεφύρωση της ιστορίας με το μέλλον και την ανάδειξη της Ελληνικότητας, της Ελλάδας, των Ελλήνων. Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, μπορώ να πω ότι το όραμα των ιδρυτών του παραμένει ζωντανό και εμπνέει. Στην εξέλιξή του, το ΙΜΕ αναδείχθηκε σε προορισμό σύγχρονου πολιτισμού, αξιοποιώντας μαζί με την μοναδική μας κληρονομιά και τη σημερινή δυναμική. Επενδύει στην καινοτομία, στις τέχνες, στη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία και στην ανάπτυξη ενός ευρύτατου δικτύου συνεργασιών με τους υπόλοιπους πολιτιστικούς φορείς και οι χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο μας δικαιώνουν για την επιλογή μας.

Σε τι άλλαξε τα πράγματα η απώλεια του Λάζαρου Εφραίμογλου;

Σίγουρα μας λείπει έντονα η σοφία του, η ευρύτητα της σκέψης του και η ασυμβίβαστη θέλησή του. Το παράδειγμά του όμως πάντα μας εμπνέει και πάντα λειτουργεί ως κίνητρο ενθάρρυνσης για να προχωράμε μπροστά. Και βεβαίως, συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια, για την οποία έδωσε τη ζωή του, την εντείνουμε και κάνουμε προτεραιότητά μας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ολοένα και περισσότερων δράσεων και προγραμμάτων κάθε χρόνο.

- Ποιος ο δικός σας στόχος ως Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού για το Ίδρυμα σε σχέση με το άμεσο μέλλον;

Πρωταρχικός μου στόχος υπήρξε πάντα ο συνδυασμός νέων μοντέλων αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη χρήση και συμμετοχή νέων τεχνολογιών. Καθώς και η δημιουργία μας νέας δυναμικής στο χώρο του πολιτισμού, και όχι μόνο. «Καινοτόμες προσεγγίσεις». Αυτό είναι το μότο μας και με βάση αυτό θα κινηθούμε σταθερά και απαρέγκλιτα και στο μέλλον. Επίσης, μέσω στοχευμένων συνεργασιών, που αποτελούν άλλωστε πάγια πολιτική και στρατηγική επιλογή μας μπορούμε να αξιοποιήσουμε νέες δυνατότητες. Σε καιρούς δύσκολους θεωρώ ότι έχει ύψιστη σημασία να διατηρήσουμε ζωντανή την παιδεία και τον πολιτισμό μας.

Εφραίμογλου: Καζαντζίδης από τη Ντενίση κι όλες οι παραγωγές του ΙΜΕ - εικόνα 2

- Ποια είναι τα αμέσως επόμενα projects του Ιδρύματος; Τι θα δούμε στον «Ελληνικό Κόσμο» την ερχόμενη σαιζόν;

Η καλλιτεχνική σαιζόν 2017-2018 εγκαινιάζεται πολύ δυναμικά και φέτος στον «Ελληνικό Κόσμο». Καταρχήν, συνεχίζεται στο «Θέατρον» η πολύ επιτυχημένη θεατρική παράσταση «Νίκη», παραγωγής του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Ο έμπειρος Σταμάτης Φασουλής, με τον οποίο είχαμε τη χαρά να συνεργαστούμε, μαζί με τον ταλαντούχο Γιώργο Λύρα έδωσαν σάρκα και οστά στους ήρωες του Χρήστου Χωμενίδη και δημιούργησαν μία ευρηματική παράσταση! Φυσικά, μετά και την τεράστια επιτυχία που είχε η παραγωγή μας «Σμύρνη μου αγαπημένη» της Μιμής Ντενίση, θέλουμε να δώσουμε συνέχεια σε αυτή την εξαιρετική συνεργασία. Από τα τέλη του έτους, ανεβαίνει ένα έργο αφιερωμένο στη ζωή του μεγαλύτερου ίσως λαϊκού τραγουδιστή της Ελλάδας, του Στέλιου Καζαντζίδη. Μέσα από την παράσταση, στην οποία φωτίζονται πτυχές της ζωής του μέχρι την ηλικία των 35 χρόνων, παρουσιάζεται και η ιστορία της Ελλάδας από το ’33 έως το ’65, μέσα από μεγάλα τραγούδια που άφησαν έντονο το στίγμα τους με ζωντανή μουσική συνοδεία επί σκηνής. Θα παίζουν Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Μελέτης Ηλίας (στον ρόλο του Στέλιου Καζαντζίδη), Αντώνης Λουδάρος, Μιχάλης Μητρούσης, Δημήτρης Σταρόβας, Νεφέλη Ορφανού και ένας θίασος εξαίρετων ηθοποιών.

Στα τέλη Οκτωβρίου επίσης, θα ανέβει στη μεγάλη σκηνή της «Αντιγόνης» ο «Μέγας Αλέξανδρος», ένα υπερθέαμα για όλη την οικογένεια βασισμένο στο εκπληκτικό βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τη συγκεκριμένη παραγωγή του Ιδρύματος, καθώς η παράσταση συμπίπτει και με τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του Καζαντζάκη και το υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε και επίσημα τη χρονιά ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη». Για τα μικρότερα παιδιά φιλοξενούμε και δεύτερη παιδική παράσταση στη μικρή σκηνή της «Ιφιγένειας» με κούκλες και ζωντανή μουσική. Μιλάω φυσικά για τον «Αγησίλαγο», του εξαιρετικού Δημήτρη Μπασλάμ, ο οποίος αφού έκανε 150 sold out εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Και μία ακόμα συμπαραγωγή με την εταιρεία «Λυκόφως», την ξεκαρδιστική γαλλική κωμωδία «Γδύστε τη μαμά» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη με έναν απίστευτο θίασο ηθοποιών: Δημήτρης Μακαλιάς, Σταύρος Σβήγκος, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Σαμουήλ Ακίνολα και στο ρόλο της μαμάς η έμπειρη και απολαυστική Πηνελόπη Πιτσούλη.

Στο χώρο του μουσείου μας, φιλοξενούμε μία ακόμα εντυπωσιακή νέα έκθεση από τα μέσα Οκτωβρίου, το «ICE AGE-Στην Εποχή των Παγετώνων». Οι επισκέπτες της έκθεσης βιώνουν μια μοναδική εμπειρία εξερευνώντας τον φανταστικό κόσμο προϊστορικών πλασμάτων, όπως μαμούθ, προϊστορικές τίγρεις, σμιλόδοντες, προϊστορικές αρκούδες κ.α. τα οποία θα κινούνται και θα είναι σε φυσικό μέγεθος.

Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούμε, φέτος θα έχουμε πολλές νέες προσθήκες, όπως μια 3D Εικονική Περιήγηση με τάμπλετ, στη μινωική Κνωσό, η οποία θα πραγματοποιείται από αρχαιολόγους και μουσειοπαιδαγωγούς μας στα σχολεία.

Βεβαίως, συνεχίζεται η παραγωγή Εικονικής Πραγματικότητας «Αγία Σοφία: 1500 Χρόνια Ιστορίας» στη «Θόλο». Επίσης, φιλοξενούμε τις εκθέσεις «Toy Stories» με σπάνια και συλλεκτικά παιχνίδια και «Ιστορίες Ανδρείας», μια πρωτοποριακή έκθεση σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό.

Εφραίμογλου: Καζαντζίδης από τη Ντενίση κι όλες οι παραγωγές του ΙΜΕ - εικόνα 3

- Πείτε μας ένα σχόλιο που έχετε ακούσει από τους χιλιάδες μικρούς επισκέπτες που έχουν περάσει την πόρτα του Ιδρύματος και σας έχει εντυπωθεί;

«Τι ωραία θα ήταν αν ήταν έτσι κάθε μέρα στο σχολείο μας». Είναι το σχόλιο που λένε συνήθως τα παιδιά που γοητεύονται από αυτό τον συνδυασμό γνώσεων και τεχνολογίας. Κι αυτό είναι άλλωστε το κλειδί για την εκπαιδευτική διαδικασία του μέλλοντος. Πώς θα γίνει περισσότερο ενδιαφέρουσα, περισσότερο διαδραστική και άρα πιο ουσιαστική. Οι νέες γενιές από πολύ μικρή ηλικία είναι εξοικειωμένες με τις νέες τεχνολογικές εφαρμογές κι είναι σαφές πως ένα βιβλίο δεν φτάνει. Χρειάζονται πολλά περισσότερα για να αναπτύξουν τη φαντασία τους, την κριτική σκέψη τους και την ικανότητά τους να μαθαίνουν. Χαιρόμαστε αληθινά που μπορούμε να συνεισφέρουμε θετικά προς αυτή την κατεύθυνση κι είμαστε περήφανοι που αυτό αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους μικρούς επισκέπτες μας.

- Κυρία Εφραίμογλου ποια είναι σήμερα η μεγαλύτερη τροχοπέδη και ποια η μεγαλύτερη ώθηση στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομίας;

Οφείλουμε πρώτα να συνειδητοποιήσουμε ότι η δυναμική της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε συνδυασμό και με την έμπνευση της ατομικής δημιουργικότητας, είναι βασικός παράγοντας όχι μόνο για την πολιτιστική, αλλά και για τη γενικότερη κοινωνική εξέλιξη και οικονομική ανάπτυξη. Τροχοπέδη αποτελεί ο συντηρητισμός της εσωστρέφειας, του να μείνουν τα πάντα «ως έχουν». Αυτό που θα δώσει τη μεγαλύτερη δυνατή ώθηση είναι να αναδείξουμε την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού και τη συμβολή του στα μεγάλα ρεύματα όλων των εποχών. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Έχουμε μόνο να κερδίσουμε. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί της χώρας εκπροσωπούν την Ελλάδα που προσπαθεί, την Ελλάδα που ξεχωρίζει, την Ελλάδα που διακρίνεται. Όσο για εμάς, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, θα σταθούμε αρωγοί και σύμμαχοι σε κάθε πρωτοβουλία αναβάθμισης, σε κάθε προσπάθεια που ελευθερώνει το πεδίο στη φαντασία, στη δημιουργικότητα, στην πρωτοπορία.

Η Σοφία Εφραίμογλου είναι επίσης μέλος στο ΔΣ του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ΕΒΕΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ 28 Νοε 2020 | 09:05

Μυτιλήνη: Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή στο Οβριόκαστρο

Τα ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού και ένα κάστρο που χάθηκε από την πολιορκία των Οθωμανών.

ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ 27 Νοε 2020 | 19:43

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

Οι βαλίτσες της Φρειδερίκης παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.

ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ 15 Νοε 2020 | 13:50

Μοναδική αρχαία κεφαλή βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας - Απεικονίζει τον θεό Ερμή

Το υπουργείο Πολιτισμού αποκάλυψε πως το εύρημα απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 15 Νοε 2020 | 12:16

Βικτόρια Χίσλοπ: Προσκεκλημένη της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο "Συζητώντας με…" και προσκεκλημένη τη Βικτόρια Χίσλοπ.

ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΣΕΙΡΕΣ 12 Νοε 2020 | 14:59

Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης

Πέθανε ηθοποιός Χρήστος Αυλωνίτης. Νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο ύστερα από ατύχημα που είχε με το μηχανάκι του.