Εφυγε από τη ζωή η διεθνούς φήμης ιστορικός τέχνης, ΄Εφη Στρούζα

Η επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων στη νεκρώσιμη ακολουθία να γίνει κατάθεση στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας της ΑΣΚΤ

efuge-apo-ti-zwi-i-diethnous-fimis-istorikos-texnis-efi-strouza
SHARE THIS
0
SHARES

 Οι Πρυτανικές Αρχές της Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών εκφράζουν τη θλίψη τους για την απώλεια της Έφης Στρούζα, της σπουδαίας Ιστορικού και Κριτικού Τέχνης και διεθνούς εμβέλειας Επιμελήτριας εκθέσεων. ΄Οπως σημειώνουν, «η πρακτική της υπήρξε παραδειγματική ως προς την υποστήριξη και προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό». ΄Οπως επίσης σημειώνουν: «Επί σειρά ετών συνεργάστηκε συστηματικά με καλλιτέχνες πραγματοποιώντας πλήθος σημαντικών  ατομικών και ομαδικών εκθέσεων. Η απώλεια της αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της σύγχρονης τέχνης».

Λίγα λόγια για την ΄Εφη Στρούζα

Η ιστορικός και κριτικός τέχνης, ΄Εφη Στρούζα, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, Ιστορία της Κριτικής της Τέχνης και Μουσειολογία, στο Courtauld Institute of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1969, B.A.,  1971, M.A.), και  στο Ινστιτούτο της Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Ρώμης (1973-76).

Από το 1972 έως το 1983 έζησε και εργάστηκε στη Ρώμη. Συνεργάστηκε στα ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Αρχείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιταλίας (Gabinetto Fotografico Nazionale del Patrimonio Culturale).

Η κριτική της δραστηριότητα επικεντρώθηκε στην προώθηση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης στο διεθνή χώρο και στη θεσμική διασύνδεση του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου με το διεθνή. Aπό το 1977 έως σήμερα, έχει διοργανώσει και επιμεληθεί πολυάριθμες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε συνεργασία με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, στην Ιταλία, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.
 
Ιδρυτικό μέλος, και από το 1983 ως το 89 μέλος Δ.Σ. και Διευθύντρια του Ιδρύματος για τη Σύγχρονη Τέχνη ΔΕΣΤΕ (Διεθνής Ελληνική Σύγχρονη Τέχνη). Το 1992 πρότεινε και συντόνισε τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου πνευματικών τόπων στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και το Δήμο της Ρόδου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και τη Νομαρχία των Δωδεκανήσων.
 
Τη διετία 1996-97 υπήρξε μέλος της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής στον τομέα των εικαστικών τεχνών. Το 1997 υπήρξε Εθνική Επίτροπος στη 47η Μπιενάλε Βενετίας, όπου η κριτική Επιτροπή της Μπιενάλε απένειμε για πρώτη φορά στην Ελληνική αντιπροσωπεία, στο πρόσωπο και έργο του Αλέξανδρου Ψυχούλη, το Βραβείο Benesse.
 
Το 2002 ορίστηκε επίτροπος στην Μπιενάλε του Σάο Πάουλο.
 
Δίδαξε Ιστορία της Τέχνης, Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Κρήτης (1999-2002).
 
Εχει συγγράψει μονογραφίες για το έργο Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και συντάξει τον Κατάλογο Συλλογών (Συλλογή Εμφιετζόγλου. Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, 1998, 2005), κ.ά.
 
Εχει συνεργαστεί στη σύνταξη λημμάτων αναφορικά με τη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη για την Εγκυκλοπαίδεια TRECCANI, GRECIA, ARTE 1970-1990 (Ιταλία), και υπήρξε μέλος της ομάδας σύνταξης του Λεξικού Ελλήνων Καλλιτεχνών της εκδοτικής εταιρείας ΜΕΛΙΣΣΑ (1993-97).
Θεωρητικά και κριτικά της κείμενα έχουν δημοσιευτεί από το 1976 έως σήμερα σε περιοδικά τέχνης, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στα Πρακτικά Συμποσίων και Συνεδρίων, σε καταλόγους ομαδικών και ατομικών εκθέσεων, καθώς και στον ημερήσιο τύπο, πάνω σε θέματα της ιστορίας τη νεότερης και σύγχρονης τέχνης.
 
Εχει δώσει πολυάριθμες διαλέξεις για την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Forum for European Cultural Exchanges (Θεσσαλονίκη, 2003-2008).
 
Υπήρξε Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς ΄Ενωσης Κριτικών Τέχνης, 2001-2009 (AICA, Association Internationale des Critiques d’Art), Αντιπρόεδρος της AICA Ιnternational (2004-2007), Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της AICA Ιnternational (2012- )
 
Η επιθυμία της οικογένειας

Η κηδεία θα τελεστεί την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 13:00 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Σημειωτέον, ότι η οικογένεια επιθυμεί αντί στεφάνων στη νεκρώσιμη ακολουθία να γίνει κατάθεση  στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στον κάτωθι αριθμό λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας, για την υποστήριξη φοιτητή/τριας της Α.Σ.Κ.Τ.

Ειδικός Λογαριασμός ΕΛΚΕ ΑΣΚΤ

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

IBAN GR4401101290000012954000076

Αιτιολογία: Έφη Στρούζα **

 

(Πηγή βιογραφικού: https://www.blod.gr/speakers/strouza-efi/)

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook