Εγκαινιάστηκε η έκθεση για το Βυζάντιο στο Μουσείο Γκετί

Η έκθεση «Ουρανός και Γη, Η τέχνη στο Βυζάντιο μέσα από Ελληνικές συλλογές» εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Γκετί – Ενδιαφέρον από τα αμερικανικά ΜΜΕ για την επιστροφή της Καινής Διαθήκης

|
SHARE THIS
0
SHARES

Η έκθεση, που εγκανιάστηκε στο Μουσείο Γκετί, στο Λος Αντζελες, είχε φιλοξενηθεί προηγουμένως, στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, με περισσότερους από 200.000 επισκέπτες, σε διάστημα μόλις λίγων μηνών.

Περιλαμβάνει 170 αντικείμενα εξαιρετικής βυζαντινής τέχνης, 15 εκ των οποίων προερχόμενα από τη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και αποτελεί ένα πανόραμα του Βυζαντινού πολιτισμού, με αριστοτεχνικά ψηφιδωτά, εικόνες, γλυπτά, κεραμικά, τοιχογραφίες, νομίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη, αντικείμενα μικροτεχνίας, εικονογραφημένα χειρόγραφα, λειτουργικά και οικιακά σκεύη, κοσμήματα και υφάσματα, καθώς και πρόσφατα ανασκαφικά ευρήματα.

Τα εκθέματα προέρχονται από τις απαρχές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας το 330 έως την Αλωση το 1453 και παρουσιάζονται σύμφωνα με τις πιο εξελιγμένες μουσειολογικές αντιλήψεις. Ξετυλίγουν, δε, όλες τις πτυχές της ζωής και του πολιτισμού του Βυζαντινού κόσμου: Από την πνευματικότητα έως την καθημερινότητα. Από το εύρος τών κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, μέχρι τον τρόπο με τον οποίο οι Βυζαντινοί διακοσμούσαν τις κατοικίες τους.

 

Ο Τίμοθι Ποτς, γενικός διευθυντής του Μουσείου Γκετί, υπογράμμισε τη σημασία που δίνει το περίφημο αμερικανικό μουσείο στη συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ και το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση διοργανώνεται με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, του Μουσείου Μπενάκη, της Εθνικής Πινακοθήκης της Ουάσιγκτον και του Μουσείου Ζαν Πολ Γκετί στο Λος Άντζελες. 

Η επιστροφή του χειρογράφου από το Γκετί

Μεγάλο υπήρξε, εξάλλου, το ενδιαφέρον των αμερικανικών ΜΜΕ για την ευτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης για την επιστροφή της ιστορικής εικονογραφημένης Βυζαντινής Καινής Διαθήκης του 12ου αιώνα στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Ορους, διαπραγμάτευση την τελική φάση της οποίας παρακολούθησε και ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Η εικονογραφημένη Καινή Διαθήκη, η οποία αντιγράφηκε το 1133 από τον γραφέα Θεόκτιστο και μπορεί στυλιστικά να συσχετιστεί με την τέχνη της αυτοκρατορικής αυλής που παραγόταν στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα αριστούργημα της Μεσοβυζαντινής τέχνης.

Η διαπραγμάτευση για την επιστροφή του χειρογράφου, με τον διευθυντή του Μουσείου, Τίμοθι Ποτς και τα ειδικευμένα στελέχη του Γκετί, διήρκεσε εβδομάδες, με συνομιλητές, από ελληνικής πλευράς, τη γενική γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη και τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Μαρία Βλαζάκη- Ανδρεαδάκη.

Αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης, με τον πρόεδρο της διοίκησης του Γκετί Μάρκ Σίγκελ και τον διευθυντή Τίμοθι Πότς

Από τον πρόεδρο του National Geographic μέχρι τη Νία Βαρτάλος

Ωστόσο, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δεν βρέθηκε στην Ουάσινγκτον μόνο για τα εγκαίνια της έκθεσης στο Γκετί. Συναντήθηκε μεταξύ άλλων, με τον γενικό διευθυντή της Εθνικής Πινακοθήκης της αμερικανικής πρωτεύουσας, Ερλ Πάουελ, τον πρόεδρο του National Geographic, Τέρι Γκαρσία, με τον οποίο συζήτησε για την εξέλιξη της παραγωγής δυο ντοκιμαντέρ γύρω από τον πολιτισμό, τον ελληνικής καταγωγής, διευθύνοντα σύμβουλο της κινηματογραφικής Fox, Τζιμ Γιαννόπουλος και τη σκηνοθέτη και ηθοποιό, Νία Βάρνταλος.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook