Εκπαίδευση χωρίς όρια στη Στέγη

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες έρχονται την άνοιξη στη Στέγη.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εκπαίδευση χωρίς όρια στη Στέγη

Είστε έφηβοι και θέλετε να πάρετε μέρος στο εργαστήριο φωτογραφίας, δημοσιογραφίας, γραφιστικής, πολιτιστικού ρεπορτάζ «Zoom στο παρασκήνιο» και να δείτε τη δουλειά σας τυπωμένη στη Στέγη, αφού θα δημιουργήσετε μαζί με μια ομάδα συνομηλίκων σας το πιο ευφάνταστο εφημεριδάκι;

Είστε ενήλικοι που πιστεύετε στο χορό χωρίς διακρίσεις; Στη Στέγη διοργανώνεται εντατικό εργαστήριο/residency με συμμετέχοντες χορευτές με και χωρίς αναπηρία από την Ελλάδα και τους εταίρους του Ευρωπαϊκού δικτύου iDance (Stopgap Dance Company Ην. Βασίλειο, Skånes Dansteater Σουηδία, Holland Dance Festival Ολλανδία).

Είστε άνω των 65 ετών, αγαπάτε τον χορό, έχετε ήδη πάρει μέρος σε εργαστήριο χορού +65 στη Στέγη και θέλετε πάλι; Για τους προχωρημένους άνω των 65 ετών αρχίζει το εργαστήριο street ballet «Χορεύω για το μέλλον»!

Ως εκπαιδευτικούς, σας ενδιαφέρει μέσα από το εργαστήριο «Δημιουργικότητα, ήχος, μουσική» να μελετήσετε τη σχέση τεχνών και δημιουργικότητας, δίνοντας έμφαση στον ήχο και τη μουσική, πέρα και έξω από κυρίαρχες εκπαιδευτικές λογικές;

Εκπαίδευση χωρίς όρια στη Στέγη

Αναλυτικές πληροφορίες:

– Εργαστήρια για παιδιά
Διαθεματικά / Παιδιά 5-8 ετών και τους γονεις τους
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες

Πάμε μια βόλτα στην πόλη;
Γονείς και παιδιά ανακαλύπτουν μαζί την πόλη
1η Γειτονιά – Νέος Κόσμος | Τα Σάββατα 11 & 18 Μαρτίου 2017 | 11:00-13:00
2η Γειτονιά – Κουκάκι | Τα Σάββατα 1 & 8 Απριλίου 2017 | 11:00-13:00
3η Γειτονιά – Ακρόπολη | Τα Σάββατα 22 & 29 Απριλίου 2017 | 11:00-13:00
10 € για κάθε παιδί και 10 € για κάθε ενήλικα (και για τις 2 συναντήσεις ανά γειτονιά)

Τα παιδιά παίρνουν τους γονείς από το χέρι και περπατούν μαζί στις γειτονιές γύρω από τη Στέγη. Oι συμμετέχοντες μπορούν να κλείσουν τη δική τους οικογενειακή βόλτα στο Νέο Κόσμο, το Κουκάκι και την Ακρόπολη. Στο εργαστήριο «Πάμε μια βόλτα στην πόλη», οι ρόλοι αντιστρέφονται. Τα παιδιά γίνονται ξεναγοί και, μαζί με τους γονείς τους, επιχειρούν να ανακαλύψουν την πόλη από την αρχή.

Παιδιά και γονείς εφοδιάζονται με φωτογραφικές μηχανές, μαγνητόφωνα και μπλοκάκια, χρησιμοποιούν δικά τους μέσα, όπως κινητά τηλέφωνα ή tablets, και βγαίνουν στο δρόμο για να καταγράψουν πρόσωπα, κτίρια, συναισθήματα, σκέψεις και μυρωδιές της πόλης. Στόχος του εργαστηρίου είναι η κριτική ανάγνωση της πόλης, καθώς γονείς και παιδιά θα επιχειρήσουν να την «δουν» ο ένας μέσα από τα μάτια του άλλου.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις γειτονικές περιοχές της Στέγης: Νέος Κόσμος, Κουκάκι, Ακρόπολη.
Συντελεστές: Αιμιλία Φάκου (εκπαιδευτικός, δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης), Στεφανία Βουβουσίρα (εκπαιδευτικός), Κλαίρη Τζούφλα (εκπαιδευτικός)

– Χορός / Παιδιά 6-10 ετών
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες

Παιχνίδια δρόμου-δωματίου
Εργαστήριο για τα παραδοσιακά παιχνίδια δρόμου

Από 19 Μαρτίου έως 14 Μαΐου 2017 | 11:00 – 13:00
Κόστος συμμετοχής: 63 € (και για τις 7 συναντήσεις)

Παιδικές μνήμες και νοσταλγία ξυπνούν στο εργαστήριο της Στέγης Παιχνίδια δρόμου-δωματίου, που μας ταξιδεύει μία γενιά πίσω… Μήλα, κουτσό, τζαμί, αμπάριζα…. 1, 2, 3, φτου ξελευτερία. Παιδικές μνήμες και νοσταλγία ξυπνούν σε αυτό το εργαστήριο της Στέγης, που μας ταξιδεύει μία γενιά πίσω… Τότε που τα παιχνίδια δρόμου αποτελούσαν μέρος της καθημερινής εμπειρίας των παιδιών.

Πώς θα ήταν αν ζωγραφίζαμε τη δική μας εκδοχή στο κουτσό και διασχίζαμε τη δική μας διαδρομή, με νέους κανόνες; Τι θα άλλαζε αν μας έδινε δύο ζωές ένα «μήλο»;

Η τελευταία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο κοντά στη Στέγη, ώστε τα παιχνίδια αυτά να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, με την ελπίδα να ξαναβρούν τη θέση τους στα πάρκα, στις πλατείες, στις αλάνες και στις σχολικές αυλές…

Συντελεστές: Σταυρούλα Σιάμου και Τζένη Αργυρίου (χορογράφοι)

– Εργαστήρια για εφήβους
Νέες τεχνολογίες / έφηβοι
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες γυμνασίων και λυκείων

Δημοσιογραφικό Flashback στα 80’s
Γίνε αυτόνομος δημοσιογράφος με ένα smart phone & ένα λαπτοπ μέσα στο σακίδιό σου.
Απευθύνεται σε Γυμνάσια & Λύκεια
Μάρτιος – Μάιος 2017
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Ένα πρακτικό διαδραστικό εργαστήριο για μαθητές που φιλοδοξούν να γίνουν αυτόνομοι δημοσιογράφοι. Πειραματιζόμενοι με τα νέα μέσα και τις τεχνολογίες, οι έφηβοι θα ξεδιπλώσουν τη μυθολογία της δεκαετίας του ’80 στη χώρα μας και θα μάθουν από την αρχή μια παρεξηγημένη δεκαετία που βίωσαν έντονα οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους.

Στόχος των εισηγητών – δημοσιογράφων είναι να εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες, να τους μεταδώσουν βασικές αρχές δημοσιογραφίας και γνώσεις τόσο για το επάγγελμα, όσο και πρακτικές συμβουλές για τα βασικά εργαλεία που θα χρειαστούν ως ρεπόρτερ, αλλά και γνώσεις για τα Νέα Μέσα. Στόχος μας είναι επίσης να φέρει στο τέλος κάθε παιδί ή κάθε ομάδα έξυπνα πολιτιστικά θέματα με αφορμή τις παραστάσεις και τις εκθέσεις της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Οι πέντε βασικές ενότητες του εργαστηρίου που θα πραγματοποιηθούν σε οχτώ εβδομάδες είναι:
– Εισαγωγή στη δημοσιογραφία και τις προκλήσεις των Νέων Μέσων: βασικές αρχές της δημοσιογραφίας και συνοπτική εισήγηση για το τι σημαίνει είδηση, τις βασικές της παραμέτρους της, όπως και συζήτηση γύρω από τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.
– Έρευνα: πώς βρίσκουμε μια καλή ιστορία;
– Πλάνο: Οργάνωσε το θέμα και τα μέσα που θα το καταγράψεις
– “Γίνε ninja των πολυμέσων”: κι όμως μπορείς να κάνεις το δικό σου φωτορεπορτάζ, να βιντεογραφήσεις και να γράψεις το θέμα σου.
– Ξέρεις από social media; Μοίρασε το θέμα σου έξυπνα και σωστά με τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι μαθητές θα έρχονται σε επαφή με το εκπαιδευτικό υλικό και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoomnet και θα καθοδηγηθούν κατάλληλα ώστε να αξιοποιούν τις πληροφορίες της πλατφόρμας στην τάξη με τη συνεργασία του υπεύθυνου εκπαιδευτικού του τμήματος και ασφαλώς της δημοσιογραφικής τους ομάδας, δηλαδή των συμμαθητών τους. Οι εκπαιδευτές θα έχουν στην ουσία τον ρόλο του μέντορα ενώ τα παιδιά θα δουλέψουν ως αληθινοί δημοσιογράφοι υπό την καθοδήγησή τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος τα παιδιά θα επισκεφθούν δωρεάν την έκθεση «GR80s – Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη».

Διάρκεια προγράμματος:
Οκτώ εβδομάδες για κάθε σχολείο που θα συμμετέχει, πέντε συναντήσεις σε κάθε σχολείο διάρκειας δύο ωρών η καθεμία. Σε αυτό το διάστημα θα καλύψουμε πέντε διδακτικές ενότητες, μια ανά δεκαπενθήμερο. Τη μία εβδομάδα θα επισκέπτονται το σχολείο οι εκπαιδευτές, την επόμενη εβδομάδα θα δουλεύουν τα παιδιά πάνω στα πρότζεκτ που τούς ανατέθηκαν.

Συντελεστές: Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Μανώλη Ανδριωτάκη, τον σύμβουλο επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών Αλέξανδρο Μελίδη και τη δημοσιογράφο Μελίνα Σιδηροπούλου.

– Εικαστικά / έφηβοι
Απευθύνεται σε ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων
Το ταξίδι
Πρόγραμμα εικαστικής δημιουργίας σε ξενώνες φιλοξενίας για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες
Έφηβοι 12-18 ετών
Έως τον Μάιο του 2017
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Βασικός θεματικός άξονας του εργαστηρίου είναι το «ταξίδι» και, κατ’ επέκταση, η συλλογική μνήμη, οι φόβοι, η ελπίδα και οι επιθυμίες που γεννά. Το εργαστήριο, που χρησιμοποιεί επίσης έννοιες όπως της γλώσσας, του σπιτιού-εστίας και του σώματος, θα πραγματοποιηθεί στους ξενώνες όπου φιλοξενούνται οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.

Εκεί, οι έφηβοι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια βασικών γραφικών υλών, όπως μολύβια, κάρβουνα, παστέλ, μαρκαδόρους, πλαστικά-ακρυλικά, χαρτί, λινάτσα, μουσαμά, αλλά και γύψο, πηλό και ξύλο, θα δημιουργήσουν δισδιάστατα και τρισδιάστατα έργα, αποτυπώνοντας τι σημαίνει για τον καθένα τους το ταξίδι και η έννοια της μετανάστευσης. Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους έφηβους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν την τέχνη ως γλώσσα επικοινωνίας και να εκφραστούν μέσα από αυτήν. Μέσα στο εργαστήριο θα διαμορφώσουμε σταδιακά ένα οικείο περιβάλλον, ώστε η εκφραστικότητα αυτή να βρει το χώρο να εκδηλωθεί. Το υλικό που θα προκύψει από τα εργαστήρια θα παρουσιαστεί σε μια εικαστική έκθεση.

Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, θα πραγματοποιηθούν εξωτερικές επισκέψεις σε επιλεγμένα μουσεία και χώρους τέχνης, με στόχο οι έφηβοι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με την κλασική και σύγχρονη τέχνη και να κατανοήσουν την πρόσμιξη διαφορετικών πολιτισμών, αποκτώντας μια διανθισμένη εικόνα για τη χώρα που βρίσκονται ή τη χώρα που θα ήθελαν να βρίσκονται και, πιθανώς, για τη χώρα καταγωγής τους.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με ξενώνες φιλοξενίας για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες.

Συντελεστές: Αναστασία Δούκα, Nadia Al Foudery, Κώστας Ρουσσάκης, Βασίλης Καρούκ, εικαστικοί

Εκπαίδευση χωρίς όρια στη Στέγη - εικόνα 2

– Διαθεματικά / έφηβοι
Zoom στο παρασκήνιο

Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Εργαστήριο φωτογραφίας-δημοσιογραφίας-γραφιστικής / πολιτιστικό ρεπορτάζ
Έφηβοι 12-16 ετών

– Μουσική – 3ος κύκλος – «Μουσική για τον Νέο Κόσμο»
Από 5 Απριλίου έως 7 Ιουνίου 2017 | 17:30-20:30
Κόστος συμμετοχής: 72 € (και για τις εννέα συναντήσεις)

H αίθουσα των εργαστηρίων της Στέγης μεταμορφώνεται σε… newsroom με άρθρα, φωτογραφίες και σχέδια να απλώνονται πάνω στο τραπέζι.Δημοσιογραφικά κασετοφωνάκια, φωτογραφικές μηχανές, μέχρι και τέμπερες, εξοπλίζουν τους συμμετέχοντες, προκειμένου να δημιουργηθούν εκ του μηδενός τα πιο ευφάνταστα εφημεριδάκια.

Και οι έφηβοι ρεπόρτερ το απολαμβάνουν κάθε στιγμή. Γιατί γνωρίζουν από κοντά τους συντελεστές μιας παράστασης –σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, χορογράφους, εικαστικούς– και παρακολουθούν βήμα-βήμα πώς χτίζεται μια παράσταση. Αλλά και γιατί οι ίδιοι γίνονται δημιουργοί: κάνουν συνεντεύξεις, γράφουν άρθρα, εκφράζονται μέσω της δημιουργικής γραφής, φωτογραφίζουν καρέ-καρέ την παράσταση και τους πρωταγωνιστές της, ζωγραφίζουν και σχεδιάζουν, φτιάχνουν ακόμη και δικές τους γραμματοσειρές στο τρελό ατελιέ που στήνεται κάθε φορά, ώστε να συναρμολογηθεί ένα τεύχος κομμένο και ραμμένο από τους ίδιους.

Από 5 Απριλίου το Ζοοm στο παρασκήνιο ακολουθεί τους ARTéfacts ensemble και το UrbanDig Project, στη συναυλία «Μουσική για το Νέο Κόσμο», που αντλεί έμπνευση και υλικό από τη γειτονιά του Νέου Κόσμου. Εκεί θα ξεχυθούν οι έφηβοι ρεπόρτερ για να αποτυπώσουν, παράλληλα με τις συναυλίες, τη φυσιογνωμία μιας ιστορικής περιοχής της Αθήνας.

Συντελεστές:
Μαριλένα Σταφυλίδου, φωτογράφος
Μελίνα Σιδηροπούλου, δημοσιογράφος
Κωστής Σωτηράκος, γραφίστας

Θέατρο / έφηβοι
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες

Βήμα-Βήμα στη Σκηνή
Ένα πρόγραμμα τεχνικής εκπαίδευσης θεάτρου για μαθητές
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Απριλίου & Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 | 11:00-12:30

Κόστος συμμετοχής: 3 € ανά μαθητή

Πώς λειτουργεί η κονσόλα της σκηνής; O flyman είναι άνθρωπος ή πουλί; Το ήξερες ότι στη Στέγη υπάρχει και flywoman; Το «Βήμα-βήμα στη σκηνή» είναι ένα συναρπαστικό πρόγραμμα τεχνικής εκπαίδευσης που ξεναγεί τους μαθητές στα παρασκήνια μιας παράστασης. Τα παιδιά εξερευνούν την αθέατη όψη της σκηνής και γνωρίζουν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την προετοιμασία και τις τεχνικές εργασίες μέσα σε ένα θέατρο.

Συντελεστής: Λευτέρης Καραμπίλας (Υπεύθυνος Τεχνικών Υπηρεσιών Θεάτρου της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση)

Εκπαίδευση χωρίς όρια στη Στέγη - εικόνα 3

Εργαστήρια για ενήλικες:
Χορός / ενήλικες
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες και ειδικές ομάδες
iDance: Χορός χωρίς διακρίσεις
Από 13 έως 17 Μαρτίου 2017

Συντονιστής φορέας: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συνεργαζόμενοι φορείς: Holland Dance Festival (Ολλανδία), Skånes Dansteater (Σουηδία), Stopgap Dance Company (Ην. Βασίλειο)
Με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης

– Εντατικό εργαστήριο/residency με συμμετέχοντες χορευτές με και χωρίς αναπηρία από την Ελλάδα και τους εταίρους του Ευρωπαϊκού δικτύου iDance (Stopgap Dance Company Ην. Βασίλειο, Skånes Dansteater Σουηδία, Holland Dance Festival Ολλανδία)

iDance, weallDance. Στο εντατικό εργαστήριο/residency χορευτές με διαφορετικές αναπηρίες και χωρίς αναπηρία από τις διαφορετικές χώρες/εταίρους συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι στον χορό δεν υπάρχουν όρια.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 6 Έλληνες χορευτές με και χωρίς αναπηρία, 5 από την Σουηδία, 5 από την Ολλανδία και 5 από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χορός / 65+ Ετών
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες

Νέοι χορευτές 65+ | Προχωρημένοι
Ενήλικες άνω των 65

Χορεύω για το μέλλον
Από 16 Μαρτίου έως 25 Μαΐου 2017 | 18:00 – 21:00
Κόστος συμμετοχής: 80 € (και για τις 10 συναντήσεις του κύκλου)

Το εργαστήριο street ballet «Χορεύω για το μέλλον» για άτομα άνω των 65 ετών, παίρνει έναυσμα από την παράσταση “Cementary” της Πατρίσιας Απέργη. Τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσα από το πρόγραμμα 65+ στη Στέγη, αποδείξαμε ότι ο χορός δεν θέλει δυνατά πόδια. Θέλει δυνατή ψυχή…Μάθαμε να μιλάμε με το σώμα μας, κάναμε τις εμπειρίες μας παράσταση, συνομιλήσαμε με «άλλες» γενιές, χορέψαμε την αλήθεια μας.

Χρησιμοποιώντας την εμπειρία των προχωρημένων πλέον χορευτών 65+ της Στέγης, το νέο αυτό εργαστήριο «ανοίγεται» σε ένα νέο είδος χορού που γεννιέται στην πόλη και το δρόμο, ένα είδος street ballet. Αφού παρακολουθήσουν την παράσταση Cementary της Πατρίσιας Απέργη και της ομάδας Αερίτες, οι χορευτές μας καλούνται να δημιουργήσουν την πόλη του μέλλοντος μέσα από το χορό.

Στόχος; Να αναζητήσουμε το «πάντρεμα» μεταξύ του κλασικού και του σύγχρονου. Να χρησιμοποιήσουμε το «χθες» για να δημιουργήσουμε το «σήμερα», αλλά και να μιλήσουμε για το «αύριο».

Εξάλλου, η παράσταση Cementary μιλάει για έναν τόπο που ανήκει στο μέλλον, για την έννοια της κατοίκησης μιας σύγχρονης μεγαλούπολης. Πώς είναι να είσαι άστεγος ή να ζεις στους δρόμους; Ποιο σώμα μπορεί να ζήσει ανάμεσα στα τσιμέντα; Τι χορός μπορεί να γεννηθεί εκεί; Ας δημιουργήσουμε την «πόλη του μέλλοντος», την εικόνα μιας πόλης 100 χρόνια μετά, με όχημα το street ballet.

Συντελεστές: Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη και μέλη της ομάδας Αερίτες.

Μουσική / ενήλικες

Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Η φωνή στη Στέγη: Η γυναίκα στο ελληνικό τραγούδι
Ένα εργαστήριο για την ανθρώπινη φωνή
Από 21 Μαρτίου έως 30 Μαΐου | Κάθε Τρίτη 18:30 – 21:30
Κόστος συμμετοχής: 80 € (και για τις 10 συναντήσεις του κύκλου)

Το φετινό εργαστήριο φωνητικού συνόλου, «Η Φωνή στη Στέγη», είναι αφιερωμένο στις γυναικείες μορφές του ελληνικού τραγουδιού. Μια πληθώρα από τραγουδίστριες, συνθέτριες και στιχουργούς, που άφησαν το στίγμα τους στον καλλιτεχνικό χάρτη της Ελλάδας, μας δίνουν αφορμή για ένα μουσικό ταξίδι με κεντρικό άξονα την ανθρώπινη φωνή. Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να πειραματιστούν με τη φωνή τους, αντιμετωπίζοντάς την σαν μουσικό όργανο, αλλά και να ανακαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμβάλλουν με τα προτερήματα και τις αδυναμίες τους σε ένα ομαδικό αποτέλεσμα.

Συντελεστές: Μάρθα Μαυροειδή, μουσικός

Μουσική / εκπαιδευτικοί
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες

Δημιουργικότητα, ήχος, μουσική
Ένα εργαστήριο για τη σχέση τέχνης και δημιουργικότητας, με έμφαση στον ήχο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
Από 5 έως 7 Απριλίου 2017 | 17:00-21:00
Κόστος συμμετοχής: 30 € (και για τις 3 συναντήσεις του εργαστηρίου)

Στο εργαστήριο «Δημιουργικότητα, ήχος, μουσική» οι συμμετέχοντες μελετούν τη σχέση τεχνών και δημιουργικότητας, δίνοντας έμφαση στον ήχο και τη μουσική, πέρα και έξω από κυρίαρχες εκπαιδευτικές λογικές. Μέσα από ασκήσεις μουσικού αυτοσχεδιασμού και ομαδικής σύνθεσης, που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο στην τάξη όσο και στη διδασκαλία μουσικών οργάνων, θα αναρωτηθούν: Τι θεωρούμε τέχνη και γιατί; Πώς συνδιαλεγόμαστε με τις δημιουργικές πράξεις των μαθητών μας; Πώς ακούμε, πώς περιγράφουμε, πώς κρίνουμε και αξιολογούμε; Θα εξερευνήσουν πρακτικές και αναζητήσεις που μπορεί να θέσει σε λειτουργία η αισθητική εκπαίδευση, όταν ξεφεύγει από τη μετάδοση προκαθορισμένων γνώσεων και κριτηρίων.

Συντελεστές:
Παναγιώτης Α. Κανελλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Δανάη Στεφάνου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Αυγ 2020 | 12:36

Αισχύλεια 2020: Ξεκινά το ιστορικό και ενδιαφέρον φεστιβάλ της Ελευσίνας

Το Φεστιβάλ, από τα επιδραστικότερα και μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια, καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών.

ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 07 Αυγ 2020 | 11:55

Το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει τις παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Αυγ 2020 | 10:44

Αποκάλυψη: Μετά από 50 χρόνια ο Πολ Μακάρτνεϊ αποκαλύπτει γιατί μήνυσε τους Beatles

Μίλησε σχετικά με τη διαβόητη διάλυση των Beatles το 1970 και την μυστηριώδη μήνυση που είχε καταθέσει.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:34

"Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" - Μοναδική ματιά στον σπουδαίο πολιτισμό

150 αντικείμενα συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2020 04 Αυγ 2020 | 20:18

Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 04 Αυγ 2020 | 12:23

Επαναπατρίστηκε κλεμμένη εικόνα από την Ήπειρο, έργο του 19ου αιώνα

Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02 Αυγ 2020 | 11:57

"Στο Φως του Φεγγαριού": Αρβανιτάκη, Πασπαλά, Δάρρα τραγουδούν για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα χαρίσουν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και η Έλλη Πασπαλά - Όλο το πρόγραμμα

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 01 Αυγ 2020 | 20:46

Με την όπερα "Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" επανέρχεται η Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Αυγούστου.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01 Αυγ 2020 | 16:58

Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας: Συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών και θεατρικές παραστάσεις - Όλο το πρόγραμμα

Αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου το ενδιαφέρον στρέφεται στο έργο "Ριχάρδος Β’ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 01 Αυγ 2020 | 13:05

Επίδαυρος: Όλο το ελληνικό θέατρο χειροκρότησε την Βίκυ Σταυροπούλου στην "Λυσιστράτη" [εικόνες]

Στην παράσταση, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου, συμμετέχουν πρωταγωνιστές του θεάτρου όπως η Βίκυ Βολιώτη, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Νίκος Ψαρράς κ.α.