Ελ. Σύρακα σε TOC: Ευγνώμων που διοχετεύω χαρές & λύπες μέσα από την τέχνη

Τριάντα τρία έργα, κολιέ, μενταγιόν, βραχιόλια, καρφίτσες, δαχτυλίδια με αφετηρία τον Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό ήταν η αφορμή μιας κουβέντας μαζί της

el-suraka-se-toc-eugnwmwn-pou-dioxeteuw-xares--lupes-mesa-apo-tin-texni
|
SHARE THIS
0
SHARES

Ηταν πριν από 3 χρόνια όταν σε μία από τις επισκέψεις της στο ανάκτορο της Κνωσού βλέποντας την τοιχογραφία στην αίθουσα του θρόνου με την οκτάσχημη ασπίδα, η σχεδιάστρια κοσμημάτων ΄Ελενα Σύρακα εμπνεύστηκε να δημιουργήσει ένα δαχτυλίδι. Αυτό ήταν και το πρώτο βήμα ενός ταξιδιού που θα την οδηγούσε στη δημιουργία της νέας συλλογής κοσμημάτων. Ο λόγος για τη συλλογή με τον δηλωτικό τίτλο «Labyrinth» που παρουσίιάστηκε πρόσφατα στο Μουσείο Μπενάκη (κτίριο της οδού Κουμπάρη) με αφετηρία τον Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό. Κι ήταν αυτή η παρουσίαση που έδωσε το έναυσμα μιας συζήτησης εφ' όλης της ύλης μαζί της.

 

Ελενα Σύρακα
Ελενα Σύρακα

- Με τι αφετηρία σχεδιάσατε τα κοσμήματα που αποτέλεσαν την έκθεση «Labyrinth» ?

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός με τη σπάνια αισθητική του, αποτελεί διαχρονικά πηγή έμπνευσης μου. Πριν 3 χρόνια, σε μία από τις επισκέψεις μου στο ανάκτορο της Κνωσού, βλέποντας την τοιχογραφία ,στην αίθουσα του θρόνου, με την οκτάσχημη ασπίδα, εμπνεύστηκα, το πρώτο σχέδιο της έκθεσης «Labyrinth» που ήταν ένα δαχτυλίδι.

- Είναι αλήθεια ότι επί χρόνια ασχοληθήκατε με το συγκεκριμένο project; Γιατί σας πήρε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να ολοκληρωθεί;

Τα τελευταία σχεδόν 3 χρόνια βίωσα ένα ξεχωριστό και ταυτόχρονα απαιτητικό ταξίδι, με επισκέψεις στην Κρήτη, στην Κνωσό, στις Μυκήνες, στις αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου του Ηρακλείου, του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυκηνών αλλά και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αθήνα. Ατελείωτα ερεθίσματα, ξεχωριστές τεχνοτροπίες, αναρίθμητες ώρες μελέτης, σχεδίων, εργασίας για να παρουσιάσω τα δικά μου έργα τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη.

- Τι περιλαμβάνει η έκθεση; Γιατί αποφασίσατε τα αντικείμενα αυτά να είναι «μοναδικά»;

Η έκθεση «Labyrinth» περιλαμβάνει 33 έργα, κολιέ, μενταγιόν, βραχιόλια, καρφίτσες, δαχτυλίδια και σκουλαρίκια. Είναι από χρυσό18καρατίων,με διαμάντια, ρουμπίνια και ζαφείρια. Είναι όλα χειροποίητα με έμφαση στη λεπτομέρεια και θα κυκλοφορήσουν 7 κομμάτια στο κάθε σχέδιο και θα είναι αριθμημένα.

 

Ελενα Σύρακα
Ελενα Σύρακα

- Πως εντάχθηκε το κόσμημα δια χειρός Έλενας Σύρακα στις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη; Σας δημιούργησε καθόλου άγχος η πιθανότητα της ... σύγκρισης;

Με το Μουσείο Μπενάκη έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν και μας συνδέει μια άλλη ξεχωριστή έκθεση μου, η «Nour»  που είχε πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Ισλαμική τέχνης. Η έκθεση εικαστικού κοσμήματος «Labyrinth» στο Μουσείο Μπενάκη, είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί είναι και ένας κρίκος στην αλυσίδα ανθρωπιάς και κοινωνικής αλληλεγγύης του Μουσείου, αφού εντάσσεται στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του για ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας. Άγχος μόνο δημιουργικό, γιατί αποτελεί μεγάλη μου τιμή η φιλοξενία των εκθεμάτων μου σε έναν τόσο σπουδαίο χώρο και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το Μουσείο Μπενάκη, στην Κουμπάρη.

- Πως συνεργαστήκατε με την επιμελήτρια της έκθεσης, Άρτεμις Μπαλτογιάννη; Ποιο το κοινό σας σημείο ως προς την τη γενικότερη εικαστική και σχεδιαστική αντίληψη;

Η συνεργασία μας ήταν απόλυτα εποικοδομητική. Η Άρτεμις έχει μία πολύ σύγχρονη και διεισδυτική ματιά. Από την πρώτη μας στιγμή επικοινωνήσαμε, βλέποντας τα σχέδια μου αντιλήφθηκε τη δική μου καλλιτεχνική προσέγγιση και την εξέλιξε. Μου πρότεινε να συνεργαστώ με τον εικαστικό Γιάννη Βασιλείου, ο οποίος δημιούργησε την προθήκη-γλυπτό για την παρουσίαση των κοσμημάτων-έργων τέχνης στο Μουσείο Μπενάκη.

- Το κόσμημα οφείλει να είναι προσιτό; Ποιες οι τιμές των δικών σας κοσμημάτων; 

Το κόσμημα οφείλει να μας ταξιδεύει, να μας μαγεύει, να μας εμπνέει. Κάθε κόσμημα έχει την τιμή του, που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι πρώτες ύλες, η επεξεργασία του, οι μέθοδοι, οι διαδικασίες.

- Σε τι σας άλλαξαν οι καιροί της κρίσης που διανύουμε ως σχεδιάστρια κι ως άνθρωπο;

Και βέβαια, δεν είναι δυνατόν να μείνω ανεπηρέαστη ούτε ως καλλιτέχνης, ούτε ως άνθρωπος, ως σύζυγος και ως μητέρα από το περιβάλλον πόσο μάλλον στον καιρό της κρίσης με αντίκτυπο τόσο οικονομικό όσο και ευρύτερο στην κοινωνία. Νιώθω ευγνώμων που μπορώ να διοχετεύσω την ενέργειά μου, τις χαρές και τις λύπες μου, τη συγκίνησή μου μέσω της τέχνης μου σε δημιουργίες, άρα σε κάτι θετικό, ωραίο, οφέλιμο.

- Ποιος ο επόμενός σας στόχος;

Η έκθεση κοσμήματος «Labyrinth» να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, ώστε να μεταδώσουμε όλοι μαζί το ηχηρό μήνυμα πως ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός συνεχίζει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

- Και στο κλασσικό δίλλημα «καριέρα ή οικογένεια» αν υποθετικά μπορούσε να τεθεί, τι θέση παίρνετε;

Το ζητούμενο είναι να μην υπάρχει το δίλλημα αυτό. Και αυτό είναι εφικτό, πιστεύω, μόνο όταν κάνουμε αυτό που λέει η ψυχή μας. Η ηρεμία της ψυχής μας είναι η ηρεμία στη ζωή μας χωρίς διλήμματα.

 

Φωτογραφίες: Studio Panoulis

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook