Ελέν Σανκ: Μια διαδρομή στον Hλιο

Μία εμβληματική προσωπικότητα του γαλλικού θεάτρου στην Αθήνα– Ελέν Σανκ, σκηνοθέτις και ηθοποιός με σαφή πολιτική και κοινωνική θέση, 2 Μαρτίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

|
SHARE THIS
0
SHARES

Η σκηνοθέτις Ελέν Σανκ, από το Théâtre du Soleil (Θέατρο του Ηλιου), μιλάει για πρώτη φορά στην Ελλάδα για τη δουλειά της, στα σύνορα της μαρτυρίας, των «αφηγήσεων ζωής» και του πολιτικού.

Η Ελέν Σανκ συζητά με το κοινό, τη Κυριακή 2 Μαρτίου, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων 

Μιλά, για τη μέθοδο και τη δημιουργία των συλλογικών παραστάσεων που σκηνοθέτησε, στη Γαλλία και στο Αφγανιστάν, για τα θεατρικά της ταξίδια και τη συνεργασία της με την ομάδα Aftaab (Καμπούλ), για τη λειτουργία του Θεάτρου του Ηλιου και την έμπνευση που βρήκε, ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτις, δουλεύοντας δίπλα στην Αριάν Μνουσκίν, για το κίνημα των μεταναστών χωρίς χαρτιά που, το 1996, βρήκε στέγη στους χώρους της Cartoucherie de Vincennes, για την επικαιρότητα και την οικουμενικότητα του Μολιέρου…

Η Ελέν Σανκ συζητά με το κοινό, τη Κυριακή 2 Μαρτίου, στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων (ΚΕΤ).

Hélène Cinque, μια διαδρομή στον Ηλιο

Εκανε τα πρώτα της βήματα στο Théâtre du Soleil, ως ηθοποιός, παίρνοντας μέρος σε πολλές παραστάσεις της Αριάν Μνουσκίν.
Δημιούργησε το 1992 την θεατρική ομάδα Compagnie de L’Instant (Ομάδα της Στιγμής) και, το 2004, τον θίασο L’Instant d’une résonance (Το Διάστημα μιας αντήχησης), στο πλαίσιο του οποίου δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα.

Εκανε τα πρώτα της βήματα στο Théâtre du Soleil, ως ηθοποιός, παίρνοντας μέρος σε πολλές παραστάσεις της Αριάν Μνουσκίν

Η επιθυμία της Ελέν Σανκ, όσον αφορά στη διαδικασία δημιουργίας, είναι να πηγαίνει πάντα πιο πέρα στην αναζήτηση αυτού που δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί. Εξερευνά κλασικά και μοντέρνα πεδία, από Γάλλους όπως και ξένους συγγραφείς.

Από την «Οικουμενική υπηρεσία αλληλοβοήθειας» στον Σύλλογο των Συνοικιών

Ηθοποιός, σκηνοθέτις και υπεύθυνη ενός θιάσου με σαφή πολιτική και κοινωνική θέση, έχει συνεργαστεί για πολλά χρόνια με το σύλλογο Cimade («Οικουμενική υπηρεσία αλληλοβοήθειας») που, την εποχή της Κατοχής, βοηθούσε Εβραίους να δραπετεύσουν από τη Γαλλία και που, μέχρι σήμερα, παρέχει βοήθεια σε πρόσφυγες απ’ όλο τον κόσμο.

Συνεργάζεται τακτικά με συλλόγους όπως η Association des Cités, δουλεύοντας με μετανάστες, άνεργους, νέους των εργατικών προαστίων του Παρισιού

Συνεργάζεται τακτικά με συλλόγους όπως η Association des Cités (Σύλλογος των Συνοικιών), δουλεύοντας με μετανάστες, άνεργους, νέους των εργατικών προαστίων του Παρισιού, μέσα από συλλογικές δημιουργίες που βασίζονται σε «αφηγήσεις ζωής».

Ετσι γεννήθηκαν οι παραστάσεις Voyage de l’Espoir (Ταξίδι της ελπίδας) το 2004, Errance d’un hôtel à l’autre (Περιπλάνηση από ένα ξενοδοχείο στο άλλο) το 2005, Où serons-nous demain? (Πού θα είμαστε αύριο;) το 2006, La première fois on m’a dit: Face à faces (Την πρώτη φορά μού είπαν: Πρόσωπο με πρόσωπα) το 2007, La Tribune des Langues (Το Βήμα των Γλωσσών) το 2008 και Une nuit à l'Assemblée (Μια νύχτα στη Βουλή) το 2010.

Από την Καμπούλ στην Καμπότζη

Κινητοποιείται επίσης πέραν των συνόρων της Γαλλίας. Απαντώντας σε μια πρόταση του Θεάτρου του Ηλιου και της Αριάν Μνουσκίν, ταξίδεψε το 2006, στην Καμπούλ, για να σκηνοθετήσει τον Ταρτούφο του Μολιέρου, για δύο μήνες, με τους νέους ηθοποιούς του θιάσου Aftaab (που, στη γλώσσα ντάρι του Αφγανιστάν, σημαίνει «Ηλιος»). Το έργο παίχτηκε στην Ινδία πριν παρουσιαστεί στο Théâtre du Soleil τον Μάιο του 2008.

Ταξίδεψε το 2006, στην Καμπούλ, για να σκηνοθετήσει τον Ταρτούφο του Μολιέρου

Το 2008, σκηνοθέτησε με την Compagnie L’Instant d’une résonance την κωμωδία του Σαίξπηρ «Αγάπης Αγώνας Άγονος», σε διασκευή της Ariane Bégoin.

Το 2009, ανέβασε με τον αφγανικό θίασο Aftaab μια συλλογική παράσταση, Ce jour-là (Εκείνη τη μέρα) και, στη συνέχεια, με τους ίδιους, τον Φιλάργυρο του Μολιέρου. H παράσταση Ce jour-là παίχτηκε στο Παρίσι, στο Théâtre des Célestins της Λυών και σ’ όλη την περιφέρεια της Rhône-Alpes.

Τον Ιανουάριο του 2009, ταξίδεψε στην Καμπότζη για να ξεκινήσει ένα εργαστήρι αφιερωμένο στο θεατρικό έργο της Hélène Cixous L’histoire terrible mais inachevée de Norodom Sihanouk, roi du Cambodge (Η τρομερή αλλά ανολοκλήρωτη ιστορία του Norodom Sihanouk, βασιλιά της Καμπότζης).

Τον Ιούνιο του 2010, πήρε πάλι το δρόμο της Καμπούλ για να ολοκληρώσει το ανέβασμα του Φιλάργυρου, που παρουσιάστηκε αργότερα στη Γαλλία.
Το 2011, ανέβασε το (ελάχιστα γνωστό) «φανταστικό παραμύθι» του Σαίξπηρ «Ο Βασιλιάς Κυμβελίνος», σε διασκευή της Ariane Bégoin.

Το 2013, με το θίασο Aftaab, παρουσίασε στο Θέατρο του Ήλιου La Ronde de Nuit (Νυχτερινή περίπολος), όπου ο Nader, νέος Αφγανός πρόσφυγας, γίνεται φύλακας ενός θεάτρου, μια χειμωνιάτικη νύχτα.

Info: Η Ελέν Σανκ στο «Εργαστήρι του Δημιουργού», Κυριακή 2 Μαρτίου, στο ΚΕΤ (Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων). Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11361, Κυψέλη, Αθήνα. Τ: (00 30) 213 00 40 496 || Mobile: (00 30) 69.45.34.84.45. Email: info@polychorosket.gr.

Site: http://polychorosket.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook