Ελευσίνα '21: 2 χρόνια από την ανακήρυξη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης

Με μια τελετουργική πομπή της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και των κατοίκων της, η Ελευσίνα γιορτάζει τα 2 έτη από την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ελευσίνα '21: 2 χρόνια από την ανακήρυξη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης

Η Ελευσίνα γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου τα δύο χρόνια από την ανακήρυξή της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 με μια τελετουργική πομπή της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και των κατοίκων της Ελευσίνας.

Θα ξεκινήσει από την κεντρική πλατεία της πόλης και είναι μέρος του σπονδυλωτού έργου με τίτλο «Aποθέματα: Inventory» που περιλαμβάνει, επίσης, εικαστική εγκατάσταση του Βασίλη Γεροδήμου και αρχειακή έκθεση με βιωματικές μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, αφιερωμένη στην ισχυρή εργατική παράδοση της πόλης.

Τα «Αποθέματα:Inventory» είναι ένα οδοιπορικό στις εργατικές κινητοποιήσεις στην Ελευσίνα από τις αρχές του 20ου αιώνα – στα 100 χρόνια από την ίδρυση της Γ.Σ.Ε.Ε.– που βασίζεται σε επιτόπια συμμετοχική αρχειακή έρευνα και εργαστήρια, και καταλήγει σε μια δημόσια, ψηφιακή και παραστατική πορεία / πομπή, και σε μια ζωντανή εικαστική εγκατάσταση.

«Πολιτισμός 2030: Είναι η Τέχνη Πρωτεύουσα;»

Παράλληλα, η Ελευσίνα αξιοποιεί την ευκαιρία της ευρωπαϊκής της διάκρισης και εισάγει τον προβληματισμό για ένα φιλόδοξο σχέδιο που προσπαθεί να ενισχύσει την περιφερειακή πολιτισμική δημιουργία σε βάθος δεκαετίας.
Η κρίσιμη αυτή συζήτηση θα ανοίξει στην πρώτη συνάντηση «Πολιτισμός 2030: Είναι η Τέχνη Πρωτεύουσα;» και διοργανώνεται από τις 8 έως 11 Νοεμβρίου στην Ελευσίνα με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού. Συμμετέχουν τοπικοί και διεθνείς θεσμικοί πολιτιστικοί φορείς, καλλιτέχνες, θεωρητικοί και επιστήμονες. Το στοίχημα είναι «πώς η Περιφέρεια, κάθε Περιφέρεια μπορεί να αποτελέσει μοχλό πολιτισμικής ανάπτυξης και κοινωνικο-πολιτισμικής συνοχής» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην παραλία της Ελευσίνας.

O δρόμος της Ελευσίνας για τη «Μετάβαση στην EUphoria», όπως λέγεται ο τίτλος του προγράμματός της και με καλλιτεχνική διευθύντρια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας την Κέλλυ Διαπούλη, έχει ήδη ξεκινήσει με δράσεις πολιτισμού, διεθνή προγράμματα και καλλιτεχνικά πρότζεκτ σε εξέλιξη, με τη συμμετοχή των κατοίκων. Επίσης, αυτή την περίοδο ξεκινούν τα δύο πρώτα προγράμματα φιλοξενίας και επιμόρφωσης νέων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό που με τη συνοδεία έμπειρων επιμελητών θΌσο για τις δυσλειτουργίες που ταλάνισαν την Ελευσίνα τα δύο χρόνια από την ανακήρυξη της σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 με αποτέλεσμα να καθυστερούν τα έργα των απαραίτητων κτιριακών υποδομών και πολεοδομικών αλλαγών για την υλοποίηση της, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτά φαίνεται ότι αρχίζουν να ξεπερνιούνται.«Το έργο του ΔΣ δεν είναι μια εύκολη διαδικασία γιατί πρέπει να συνθέσουμε σε σύντομο χρόνο πολλά δεδομένα και να υπερβούμε διαδικαστικές δυσκολίες που προέρχονται από το θεσμικό πλαίσιο και τη συγκυρία που βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια» χαιρέτησε στη συνέντευξη Τύπου η νέα πρόεδρος της «Ελευσίνας 2021 Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» Σοφία Αυγερινού- Κολώνια. Ωστόσο, συνέχισε η ίδια «πιστεύουμε ότι τον τελευταίο καιρό πραγματοποιούμε σημαντικά βήματα με τη στήριξη του ΥΠΠΟ, του Δήμου, τον ΟΑΕΔ, την Αρχαιολογική Υπηρεσία και τους χορηγούς μας». Η έμπειρη αρχιτέκτων και με μακρά εκπαιδευτική θητεία στο ΕΜΠ, αλλά και στο ελληνικό τμήμα του Icomos της Ουνέσκο, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου της «Ελευσίνας 2021» τον περασμένο Αύγουστο όταν άλλαξε το ΔΣ, μετά και από συστάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Ελευσίνα '21: 2 χρόνια από την ανακήρυξη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης

«Η Ελευσίνα ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο στη κοινωνία και τον κόσμο, με το πυκνό πολιτιστικό πρόγραμμα που κινείται από το τοπικό στο εθνικό και πανευρωπαικό επίπεδο ακόμα και παγκόσμιο, εγκαινιάζοντας έναν αμφίδρομο, πολύπλευρο, πολιτιστικό διάλογο με πόλεις και κοινωνίες. Τα μηνύματα που εκπέμπει η Ελευσίνα 2021 είναι πανανθρώπινα και επίκαιρα , συναντώνται και συντονίζονται με αυτά της Παγκόσμιας Ημέρας των πόλεων, που γιορτάζουμε σήμερα ( 31/10), και αφορούν στην ανθεκτικότητα των πόλεων σε καταστάσεις κρίσεων. Ο πολιτισμός αποτελεί έναν ιδιαίτερης σημασίας και υψηλής αξίας συντελεστή της κοινωνικής ανθεκτικότητας, για αυτό και η συμβολή της Ελευσίνας 2021 είναι ανεκτίμητη» τόνισε η Σοφία Αυγερινού -Κολώνια.

Την πεποίθησή του για την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων υποδομών εξέφρασε, στη συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος της Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα ξεκινήσουν τα έργα σε ακόμα δύο ιστορικά κτίρια της πόλης.

Αδιαμφισβήτητοι πρωταγωνιστές της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι αφενός τα βιομηχανικά κτίρια της και ο αρχαιολογικός της χώρος, αφετέρου η σύνθεση του πληθυσμού της, γηγενείς και κυρίως Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922.

Ζωές συνυφασμένες με την άλλοτε κραταιά βιομηχανική ζώνη της περιοχής. «Η ιστορία του εργατικού κινήματος στην πόλη μας αλλά και ευρύτερα, είναι μια υπόθεση που πρέπει να εξετασθεί ακόμα περισσότερο, καθώς σε μεγάλο βαθμό έχει παραμεληθεί κι έχει σημαδέψει αρκετούς από εμάς και συνολικότερα την κοινωνία της Ελευσίνας» είπε ο Γ. Τσουκαλάς μιλώντας για την δράση και έκθεση «Aποθέματα: Inventory», επισημαίνοντας το γεγονός ότι «η ανάπτυξη της πόλης συνεισέφερε στο φαινόμενο της εσωτερικής μετανάστευσης ανθρώπων από διάφορα μέρη που καταφθάνουν στην Ελευσίνα για να δουλέψουν».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

25 Οκτ 2020 | 20:27

Δήμος Αχαρνών: Θεματικός Διαγωνισμός Ερασιτεχνικής Φωτογραφίας για τις "γωνιές της πόλης"

Δικαίωμα συμμετοχής να έχει οποιοσδήποτε ασχολείται με τη φωτογραφία ως χόμπι, ενώ… αποκλείονται οι επαγγελματίες φωτογράφοι.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 69 ΕΤΩΝ 25 Οκτ 2020 | 14:10

Νίκος Μπελογιάννης: Πέθανε ο γιος του "ανθρώπου με το γαρύφαλλο"

Μετά από τα 10 ημέρες νοσηλείας, ο γιος του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά άφησε την τελευταία του πνοή.

Η EUROLIFE FFH ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ 23 Οκτ 2020 | 15:34

Οι Μουσειοσκευές ταξιδεύουν με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και τη Eurolife FFH

Δύο εκπαιδευτικές μουσειοσκευές βρίσκονται ήδη στον πρώτο παιδικό σταθμό της Πάτμου και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης Καβάλας

23 Οκτ 2020 | 13:29

Marina Abramović: "Δεν μπορούμε να δούμε την πανδημία ως μια απελπιστική κατάσταση, πρέπει να διατηρήσουμε το χιούμορ μας"

Η καλλιτέχνης - ίσως στο πιο future forward έργο της - πουλάει μια εκδοχή επαυξημένης πραγματικότητας του εαυτού της.

Η ΔΙΑΣΗΜΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 23 Οκτ 2020 | 10:44

Βικτόρια Χίσλοπ: Μετά το "Νησί" έρχεται στην ΕΡΤ - Ετοιμάζει σειρά 12 αυτοτελών επεισοδίων

Τη συνεργασία της με την πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέα, Βικτόρια Χίσλοπ, ανακοίνωσε η ΕΡΤ.

ΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΕΥΝΗΘΗΚΑΝ 22 Οκτ 2020 | 20:00

Εντυπωσιακά ευρήματα αποκαλύφθηκαν στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς Αιγίου [Εικόνες]

Ένα πλήθος ταφικών κτερισμάτων και σκευής τάφων υψηλής ποιότητας, αποκαλύφθηκε στη μυκηναϊκή νεκρόπολη της Τραπεζάς,

22 Οκτ 2020 | 15:58

Ο "Ελληνικός Κόσμος" επαναλειτουργεί από τις 30 Οκτωβρίου

Το Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" υποδέχεται ξανά το κοινό από την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου

ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2020 | 12:58

Ξάνθη: 95 χρόνια από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, η γενέτειρά του τιμά τη μνήμη του

Με αφορμή την 95η επέτειο από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, πλήθος εκδηλώσεων

«ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ, ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ, ΧΑΜΗΛΟΤΟΝΗ ΒΡΑΔΙΑ» 21 Οκτ 2020 | 19:58

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": "Το θέατρο είναι ο τόπος της συγκινησιακής αμεσότητας"

"Δύναμη και έμπνευση, ώστε να συντηρήσουν το θαύμα" ευχήθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου "Μελίνα Μερκούρη".

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΥ 21 Οκτ 2020 | 12:20

"Ας κρατήσουν οι χοροί"- Με Σαββόπουλο το βιντεοκλίπ για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση- Η ηχογράφηση στο Παναθηναϊκό Στάδιο [βίντεο]

Το βίντεο παρουσιάζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας, μέσα από την αλληγορία της γιορτής μιας παρέας σύγχρονων Ελλήνων.

ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ REX- ΣΚΗΝΗ ΜΑΡΙΚΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ 20 Οκτ 2020 | 22:45

Βραβείο "Μελίνα Μερκούρη": Φετινή νικήτρια η Δήμητρα Βλαγκοπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απένειμε το βραβείο "Μελίνα Μερκούρη" στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου

ΕΠΑΣΧΕ ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟ 20 Οκτ 2020 | 14:10

Πέθανε ο Jose Padilla - Ο "νονός" της Chill out μουσικής

Ο Jose Padilla θεωρούνταν ο "νονός" της Chill Out μουσικής.

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ 20 Οκτ 2020 | 09:52

Με λέμφωμα διαγνώστηκε ο ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες- Το μήνυμα του "Μπιγκ Λεμπόφσκι"

Ο 70χρονος Αμερικανός ηθοποιός Τζεφ Μπρίτζες ανακοίνωσε χθες το βράδυ σε μήνυμά του στο Twitter ότι έχει λέμφωμα.