Ελευσίνα: Δυνατό ξεκίνημα για την Πολιτιστική του 2021

Η ανακαίνιση των υπαρχόντων βιομηχανικών ερειπίων, νέες δομές και βιωσιμότητα παράλληλα με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ο στόχος

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ελευσίνα: Δυνατό ξεκίνημα για την Πολιτιστική του 2021

Όταν στις 11 Νοεμβρίου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που εξέτασε τους φακέλους υποψηφιότητας των ελληνικών πόλεων για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει τον τίτλο στην Ελευσίνα, πολλοί εξεπλάγησαν. Φαβορί ήταν πόλεις μεγαλύτερες, η Καλαμάτα και η Ρόδος, αλλά η Ελευσίνα παρουσίασε μια πλήρη ιδέα, που έπεισε την επιτροπή.«Δεν κρύψαμε τίποτα» λέει ο δήμαρχος Γιώργος Τσουκαλάς. «Δείξαμε και τα προβλήματά μας και τα προτερήματά μας». Ακόμα και τα προβλήματα η Ελευσίνα τα θεωρεί εργαλεία ανάπτυξης".

Ελευσίνα: Δυνατό ξεκίνημα για την Πολιτιστική του 2021

Με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria», η πρόταση της Ελευσίνας εστιάζει στην κεντρική πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη: στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας και του περιεχομένου του «ευ» - το οποίο μεταγραφόμενο στα αγγλικά ισοδυναμεί με το ακρωνύμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σε κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Δυο χρόνια κράτησε η προετοιμασία με την αρμονική συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων, κάτι που τονίστηκε ιδιαίτερα στην πρώτη αυτή συνέντευξη τύπου.

Ελευσίνα: Δυνατό ξεκίνημα για την Πολιτιστική του 2021 - εικόνα 2

Η Ελευσίνα είναι η παραγωγική μηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή παράγεται περίπου το 30% του ΑΕΠ της χώρας. Μέσα από τη διαδικασία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η Ελευσίνα ως παραγωγική μηχανή της χώρας επιδιώκει να μετατραπεί σε ένα δυναμικό κέντρο δημιουργικότητας, καινοτομίας και έντασης γνώσης και σε κόμβο διασύνδεσης του ελληνικού πολιτιστικού χώρου με τον ευρωπαϊκό. Στη συστηματική δουλειά που έδειξαν συστρατεύτηκαν όλες οι δυνάμεις της πόλης και της ευρύτερης περιοχής: ο Δήμος, η Περιφέρεια, όλοι οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής, οι παραγωγικές δυνάμεις της πόλης, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, πολιτιστικοί σύλλογοι, κοινωνικοί φορείς όπως το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.

Ελευσίνα: Δυνατό ξεκίνημα για την Πολιτιστική του 2021 - εικόνα 3

Με την ανακήρυξη της πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματός της, όπως αυτό έχει περιγραφεί στο φάκελο υποψηφιότητας. Η Ελευσίνα μπαίνει στην τροχιά του 2021 από σήμερα, προετοιμάζοντας τις υποδομές της πόλης που θα λειτουργήσουν και θα είναι βιώσιμες και μετά το 2021 όταν σβήσουν τα φώτα της Πολιτιστικής.

Ελευσίνα: Δυνατό ξεκίνημα για την Πολιτιστική του 2021 - εικόνα 4

«Η δουλειά μας έχει αρχίσει και είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε», συνεχίζει ο κ. Τσουκαλάς. «Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την καθημερινότητα της πόλης, στην καθαριότητα, στο περιβάλλον, στο παραλιακό μέτωπο, αλλά και να δραστηριοποιήσουμε τους πολίτες. Θεωρούμε σημαντική, προσδοκούμε και θα πάρουμε όλα τα μέτρα για τη συμμετοχή όλων των, ελευσίνιων και όχι μόνο, ειδικών σε διάφορα θέματα».

Ελευσίνα: Δυνατό ξεκίνημα για την Πολιτιστική του 2021 - εικόνα 5

«Η πόλη της Δήμητρας και της Περσεφόνης, η πάλαι ποτέ κραταιά εργατούπολη, το παλιό ανθηρό βιομηχανικό κέντρο που δοκιμάζεται από ένα οικονομικό μοντέλο το οποίο απαξιώνει την εργασία και διαρρηγνύει τον κοινωνικό ιστό, εκφράζει ένα οικουμενικό μήνυμα, από το νότο ως το βορρά της Ευρώπης. Είναι το μήνυμα που απορρίπτει τα αδιέξοδα, εργάζεται για το σήμερα με το βλέμμα στραμμένο σε ένα μέλλον χωρίς τις «σκιές» του παρελθόντος. Είναι το μήνυμα ότι οι αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, του πολιτισμού, πρέπει να παραμείνουν οι καθοριστικές για το μέλλον της Ευρώπης, αξίες» είπε η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, ενώ η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου τόνισε ότι «φέροντας τον τίτλο, η Ελευσίνα έχει την ευκαιρία να αναμορφώσει και να μεταμορφώσει την υπάρχουσα εικόνα της πόλης, αποκαθιστώντας τις ιστορικές βιομηχανικές δομές της με στρατηγικές αστικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα αναπλάσουν τις υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της, δημιουργώντας ένα πιο φιλικό και ανθρώπινο περιβάλλον εργασίας και διαβίωσης».

Ελευσίνα: Δυνατό ξεκίνημα για την Πολιτιστική του 2021 - εικόνα 6

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο παρουσίασε η καλλιτεχνική Διευθύντρια Κέλυ Διαπούλη, παρουσίασε την ιδέα του καλλιτεχνικού προγράμματος της Ελευσίνας 2021 που συνοψίζεται στη φράση «Μετάβαση στην EUphoria». Τρεις τομείς αποτελούν τις τρεις Κεντρικές Θεματικές του προγράμματος. Η Θεματική EUrbanization που εστιάζει στις κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, η Θεματική The EU Working Classes που εστιάζει στις οικονομικές και εργασιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, και η Θεματική EUnvironment για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με το περιβάλλον.

Ελευσίνα: Δυνατό ξεκίνημα για την Πολιτιστική του 2021 - εικόνα 7

Τα προγράμματα προσεγγίζουν τις κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις της Ευρώπης, τη σχέση μας με τον Αραβικό κόσμο, αλλά και τη σχέση της πόλης με το συλλογικό φαντασιακό, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Περσεφόνη» δημιουργούνται στις γειτονιές της Ελευσίνας τρεις μεγάλοι κάθετοι κήποι, οι οποίοι θα λειτουργούν ως πολιτιστικά κέντρα γειτονιάς, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής. Το «Ζωντανό Μουσείο» είναι το βασικό πρόγραμμα παρακαταθήκης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ, με συντονιστές τους Καθηγητές Βάνα Ξένου και Γιώργο Παρμενίδη και επιχειρεί να μετατρέψει όλη την πόλη σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο μουσείο. Κάθε πρόγραμμα περιλαμβάνει κεντρικές δράσεις που ξεκινούν ήδη από το 2017, κορυφώνονται το 2021, ενώ ορισμένες συνεχίζουν και μετά το 2021 ως παρακαταθήκη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Ελευσίνα: Δυνατό ξεκίνημα για την Πολιτιστική του 2021 - εικόνα 8

Ανάμεσα σε αυτά, η «Αγορά για την Ευρώπη», ένα διεθνές φεστιβάλ παραστατικών τεχνών, το EcoCulture Festival, το διεθνές φεστιβάλ site specific City Mysteries και οι Κάθετοι Κήποι, που φιλοδοξούμε να γίνουν εστίες πολιτιστικής δημιουργίας σε επίπεδο γειτονιάς. Το πρόγραμμα επενδύει σημαντικά στη διασύνδεση της ελληνικής σκηνής με την ευρωπαϊκή μέσω της δημιουργίας δικτύων και μέσα από συναντήσεις δικτύωσης που ξεκινούν ήδη από το 2017.

Ελευσίνα: Δυνατό ξεκίνημα για την Πολιτιστική του 2021 - εικόνα 9

Όλες οι δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται μέσα από συνεργασίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Έχουμε ήδη συνεργασία με φορείς όπως το Theatre de la Ville, το Διεθνές Δίκτυο για τις Σύγχρονες Παραστατικές Τέχνες ΙΕΤΜ, την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Τέχνη στο Δημόσιο Χώρο In Situ, την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για το Σύγχρονο Χορό Aerowaves, το Fondazione Pistoletto και καλλιτέχνες όπως οι Rimini Protokoll, οι Wunderbaum, η Sasha Waltz, ο Romeo Castellucci κ.α.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".

ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:13

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό", σε σκηνοθεσία Kώστα Γάκη στο Θέατρο Αλφα

Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

"ΕΦΥΓΕ" ΧΘΕΣ 13 Οκτ 2021 | 18:40

Πέθανε η ηθοποιός Δήμητρα Αγγελοπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η ηθοποιός, Δήμητρα Αγγελοπούλου έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ 13 Οκτ 2021 | 13:26

"Ηλεκτρόνια": 47 ανθρώπινα διηγήματα της Αριστέας Σερεμέτη - Συναισθήματα, στιγμές και εσωτερικές εικόνες

Το βιβλίο "Ηλεκτρόνια" της Αριστέας Σερεμέτη από τις εκδόσεις Λόγου Χάριν είναι μία συλλογή μικροδιηγημάτων με ανθρώπινες ιστορίες.

ΑΠΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:19

"Πάρτυ Γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ, με εξαιρετικό καστ στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το αριστούργημα του Χάρολντ Πίντερ, Πάρτυ Γενεθλίων, έρχεται στην Αίθουσα Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:14

Cyprien Katsaris: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον μεγάλο πιανίστα που θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με ένα μοναδικό πρόγραμμα για τους λάτρεις του πιάνου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Οκτ 2021 | 10:11

Εθνική Λυρική Σκηνή: Εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινωνικές δράσεις για τη σεζόν 2021-2022

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ επιστρέφουν και παρουσιάζουν για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2021/22 ένα ανανεωμένο και εμπλουτισμένο πρόγραμμα δράσεων.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ 13 Οκτ 2021 | 07:19

Το Θέατρο Τέχνης επιστρέφει δυναμικά με ένα σπουδαίο ρεπερτόριο - Ολες οι παραστάσεις της σεζόν 2021-2022

Δείτε αναλυτικά όλες τις παραστάσεις που θα φιλοξενήσει το Θέατρο Τέχνης την καλλιτεχνική περίοδο 2021 - 2022.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ 12 Οκτ 2021 | 15:02

Πρέβεζα: Ρωμαϊκή κεφαλή από πεντελικό μάρμαρο, με περίτεχνη κόμμωση, ανασύρθηκε από τη θάλασσα

Κεφαλή ρωμαϊκής περιόδου ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.