Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού: Επανεκκίνηση

Η ανασυγκρότηση και λειτουργία του ιδρύματος, η ίδρυση ελληνικής εστίας σε Πεκίνο και Λευκωσία, ο εξορθολογισμός των δαπανών, η αναζήτηση χορηγών, αλλά και η επόμενη μέρα για το ΕΚΕΒΙ

elliniko-idruma-politismou-epanekkinisi
|
SHARE THIS
0
SHARES

Επιστροφή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες – σε όσες είχε αποσυρθεί, ή αδρανήσει κατά το παρελθόν-, δημιουργία της Ελληνικής Εστίας Πολιτισμού στο Πεκίνο, τη στιγμή κατά την οποία η Κίνα ετοιμάζεται να δημιουργήσει Κέντρο Κινεζικού Πολιτισμού στην Αθήνα, εγκαίνια στη Λευκωσία για το Σπίτι του Ελληνικού Πολιτισμού, δράσεις που αφορούν στο βιβλίο, με πιο κοντινό σταθμό τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου, που οργανώνεται από τις 8 έως τις 11 Μαϊου στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε, την Τρίτη 6 Μαΐου, στο Μουσείο Ακρόπολης, παρουσία διπλωματών, επιστημόνων, ακαδημαϊκών και του προέδρου του ΕΙΠ, Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, τα σχέδια για την ανασυγκρότηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, τη νέα φιλοσοφία και τον προγραμματισμό, καθώς και τις νέες δραστηριότητές του που αφορούν το βιβλίο, με δεδομένο το γεγονός της μεταφοράς των δραστηριοτήτων του ΕΚΕΒΙ στο ίδρυμα.

 

Ο υπουργός έκανε λόγο για οικονομικό εξορθολογισμό «... Τέρμα πια τα παραρτήματα- μονάδες δημοσιοϋπαλληλίας. Ασφαλώς το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τον σημαντικό αυτό θεσμό, όμως παράλληλα απευθυνόμαστε στην ομογένεια, στους πολυάριθμους, πολύ συχνά ξένους φίλους της Ελλάδος, που διαθέτουν καταξίωση και διάθεση προσφοράς. Και οι προσπάθειες ήδη αποδίδουν, καθώς παραρτήματα του ΕΙΠ υπάρχουν και λειτουργούν στα Τίρανα, στη Σόφια, στο Βελιγράδι, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στην Τεργέστη, στην Αλεξάνδρεια, στην Ουάσινγκτον, στην Οδησσό, με συγκριτικά πολύ μικρότερο κόστος σε σχέση με το κοντινό παρελθόν. Το παράρτημα της Οδησσού θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων που θα κορυφωθούν τον επόμενο Σεπτέμβριο για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 200 ετών από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας».

«Εμείς δε θέλουμε μόνο Cosco, δε θέλουμε δηλαδή μόνο επιχειρηματικότητα, αλλά και πολιτισμό»

Χρέη και εξορθολογισμός δαπανών

Σε σχέση με τον εξορθολογισμό των δαπανών ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης αναφέρθηκε στις εστίες του Ιδρύματος στα Βαλκάνια (π.χ. το ενοίκιο του κτιρίου στη Σόφια, μετά από επαναδιαπραγμάτευση «έπεσε» στα 800 ευρώ από 4.000), στα παραρτήματα σε Αλεξάνδρεια και Οδησσό (τις δράσεις του ΕΙΠ στην Οδησσό θα χρηματοδοτήσει Ελληνας επιχειρηματίας), αλλά και στο Βερολίνο, τη διεύθυνση του οποίου αναλαμβάνει η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου, χωρίς αμοιβή, μόνο με 800 ευρώ έξοδα παράστασης. Η έδρα του παραρτήματος στο Βερολίνο μετακόμισε σε κτίριο με μηνιαίο ενοίκιο 2.200 ευρώ (αντί 11.000 ευρώ που ήταν μέχρι πρότινος το κόστος του ενοικίου). Μειώσεις έγιναν και στις δαπάνες του παραρτήματος στην Αλεξάνδρεια. «Πρώτο μας μέλημα ήταν η εξοικονόμηση 1 εκατ. 250 χιλιάδων ευρώ για την εξόφληση των χρεών του ΕΙΠ» τόνισε ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης».

Ελλάδα – Κίνα: «Εμείς δεν θέλουμε μόνο Cosco, θέλουμε και πολιτισμό»

Η αναβάθμιση των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδος και Κίνας αποτέλεσε ξεχωριστό κομμάτι της συνέντευξης τύπου. Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Τσου Ξιαολί χαιρέτισε την προοπτική δημιουργίας πολιτιστικών κέντρων των δυο χωρών σε Αθήνα και Πεκίνο, και τόνισε μεταξύ των άλλων «Εμείς δε θέλουμε μόνο Cosco, δε θέλουμε δηλαδή μόνο επιχειρηματικότητα, αλλά και πολιτισμό».

Ελληνική Εστία Πολιτισμού στη Λευκωσία

Μια άλλη προτεραιότητα στο νέο κεφάλαιο της λειτουργίας του ΕΙΠ είναι η δημιουργία Ελληνικής Εστίας Πολιτισμού στη Λευκωσία με επικεφαλής την πρώην υπουργό Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κλαίρη Αγγελίδου, η οποία ήταν παρούσα στη συνέντευξη και υπογράμμισε ότι «υπό τη σκιά της τουρκικής κυριαρχίας στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο, έχει σημασία να τονίζεται ότι η Ελλάδα και η Κύπρος μοιράζονται τον ίδιο πολιτισμό».

Νέος κύκλος για την ηλεκτρονική βάση δεδομένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, διεύρυνση του μεταφραστικού προγράμματος «Φράσις», επέκταση της «Φιλαναγνωσίας» ώστε να απορροφηθούν κονδύλια που είχαν εγκριθεί για το πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ

Βρυξέλλες, Μόσχα, Παρίσι, Μαδρίτη Νέα Υόρκη

Στα μελλοντικά σχέδια του ΕΙΠ, είναι η παρουσία του ιδρύματος στις Βρυξέλλες, στη Μόσχα στο Παρίσι, στη Μαδρίτη και στη Νέα Υόρκη. «Δεν είναι εύκολη η προσπάθεια αυτή», είπε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος «αλλά η ανταπόκριση που έχουμε είναι θερμή και μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε».

Το (νέο) Εθνικό Κέντρο βιβλίου

Ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και η Αννυ Μητροπούλου, αρμόδια για θέματα που αφορούν στην ένταξη του ΕΚΕΒΙ στο ΕΙΠ, έκαναν λόγο για επαναδραστηριοποίηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, διεύρυνση του μεταφραστικού προγράμματος «Φράσις», καθώς και επέκταση της «Φιλαναγνωσίας» ώστε να απορροφηθούν κονδύλια που είχαν εγκριθεί για το πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ και στα Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού.

Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που εγκαινιάζεται αύριο, με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, διεθνές φεστιβάλ ποίησης, φεστιβάλ νέων ποιητών, θεματική ενότητα «Ευρώπη: Ταυτότητα και ετερότητα», αφιερώματα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και στον κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη, φεστιβάλ ποίησης και Παιδική Γωνιά. Το Σάββατο, ο πρόεδρος του ΕΙΠ θα συμμετάσχει σε συνάντηση για την ανανέωση της χρηματοδότησης για τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook