ΕΜΣΤ: Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό με διάλογο με την Αμβέρσα

Κατερίνα Κοσκινά: Για μας σήμερα είναι η πιο μεγάλη μέρα, το μουσείο ανοίγει σταδιακά και τμηματικά

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΜΣΤ: Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό με διάλογο με την Αμβέρσα

Με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης να ζει την πρώτη του μέρα φωτισμένο και υποδεχόμενο τον κόσμο και με το άνοιγμά του να γίνεται «σταδιακά και τμηματικά» όπως δήλωσε η διευθύντριά του Κατερίνα Κοσκινά, η έκθεση «ΕΜΣΤ-ΜΗΚΑ Κρίσιμοι διάλογοι Αθήνα Αμβέρσα», ξεκίνησε ως ένα ακόμα βήμα μέχρι τα θεσμικά εγκαίνια ολόκληρου του μουσείου.

ΕΜΣΤ: Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό με διάλογο με την Αμβέρσα

Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 29 Ιανουαρίου 2017, εγκαινιάζει μια περίοδο περιοδικής λειτουργίας που είχε διακοπεί το 2015 λόγω της μεταστέγασης του Μουσείου στο Φιξ, στην έδρα του, την παραλαβή και λειτουργία του. Είκοσι χρόνια έχει κρατήσει αυτή η περιπέτεια που αναμένεται ότι θα τελειώσει σε ένα περίπου χρόνο, όταν θα ξεκινήσει η πλήρης λειτουργία του.

ΕΜΣΤ: Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό με διάλογο με την Αμβέρσα - εικόνα 2

Η έκθεση «ΕΜΣΤ-ΜΗΚΑ: Κρίσιμοι διάλογοι Αθήνα Αμβέρσα» αποτελεί ένα θεωρητικό και οπτικό διάλογο βασισμένο στα έργα από τις συλλογές των δυο μουσείων. Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από 22 έννοιες με αντίστοιχα έργα τριών καλλιτεχνών σε διάλογο γύρω από την έννοια αυτή, και παρουσιάζει συνολικά 66 καλλιτέχνες και περισσότερα από 70 έργα.

ΕΜΣΤ: Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό με διάλογο με την Αμβέρσα - εικόνα 3

Η έκθεση εκφράζει την κοινή πεποίθηση των δύο μουσείων ότι τα έργα τέχνης έχουν την ικανότητα να μεταδίδουν συνεχώς καινούργιες σημασίες και ανοιχτές ερωτήσεις, καθώς και να εγκαινιάζουν τον πολυπόθητο διάλογο, το βασικό αυτό εφαλτήριο για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί, επομένως, και μία αντιπρόταση στην πολιτιστική και επιμελητική ομοιογένεια, επιλέγοντας, αντίθετα, ένα ανεξάντλητο πλήθος από πειστικούς αστερισμούς θεμάτων, που να οδηγεί σε συζητήσεις που αφορούν τόσο ατομικές όσο και συλλογικές συνειδητοποιήσεις, αλλά και σε δράσεις.

ΕΜΣΤ: Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό με διάλογο με την Αμβέρσα - εικόνα 4

Ο διευθυντής του Μουσείου Τέχνης της Αμβέρσας, Bart De Baere, έχει δηλώσει ότι: «Το ΕΜΣΤ προσπαθεί να βρει την εγγύτητα της τέχνης, τους συσχετισμούς και τις διαφορές των καλλιτεχνών. Μπορεί ο καλλιτεχνικός και κοινωνικός διάλογος ανάμεσα σε δύο χώρες να μην είναι θεαματικός, είναι όμως ουσιαστικός».

ΕΜΣΤ: Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό με διάλογο με την Αμβέρσα - εικόνα 5

Μέχρι σήμερα, το ΕΜΣΤ είχε ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό για κάποιες ειδικές εκδηλώσεις, κατά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων το Μάιο και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής τον Ιούνιο. Οι εκδηλώσεις έχουν στεφθεί με επιτυχία και η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη.

«Η έκθεση εκφράζει την κοινή πεποίθηση των δύο μουσείων ότι τα έργα τέχνης έχουν την ικανότητα να μεταδίδουν συνεχώς καινούργιες σημασίες και ανοιχτές ερωτήσεις, καθώς και να εγκαινιάζουν τον πολυπόθητο διάλογο, το βασικό αυτό εφαλτήριο για τον ανθρώπινο πολιτισμό. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί, επομένως, και μία αντιπρόταση στην πολιτιστική και επιμελητική ομοιογένεια, επιλέγοντας, αντίθετα, ένα ανεξάντλητο πλήθος από πειστικούς αστερισμούς θεμάτων, που να οδηγεί σε συζητήσεις που αφορούν τόσο ατομικές όσο και συλλογικές συνειδητοποιήσεις, αλλά και σε δράσεις» σημειώνουν η Κατερίνα Κοσκινά και ο Bart De Baere που έχουν επιμεληθεί από κοινού την έκθεση.

ΕΜΣΤ: Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό με διάλογο με την Αμβέρσα - εικόνα 6

Έργα του Κώστα Παπαηλιάκη, του Βίλχεμ Σάνζαλ, του Κωστή Βελώνη συνομιλούν στον πρώτο όροφο του Μουσείου, ενώ στο υπόγειο του ΕΜΣΤ, το «Ποτάμι της ζωής» της Δανάης Στράτου παρουσιάζει ένα ενοποιημένο όραμα των μεγάλων ποταμών της γης, σε βίντεο τραβηγμένα από την ίδια. Οι μεταναστευτικές ροές διατυπώνονται στο έργο της Κιμσούτζα «Μποτάρι», με αντικείμενα που περιέχουν μέσα τους άλλα, ενώ το γνωστό βίντεο με τον Ουλάι και τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς δημιουργεί μια ατμόσφαιρα έντασης, με ένα τόξο να σημαδεύει την καρδιά της Σέρβας εικαστικού.

ΕΜΣΤ: Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό με διάλογο με την Αμβέρσα - εικόνα 7

Γιαν Φαμπρ και ανθρωπόμορφες γλυπτικές φόρμες στα σκαθάρια του, Μαρία Παπαδημητρίου με ένα έργο για τη συλλογική φρίκη, Κώστας Τσόκλης με ένα έργο οφθαλμαπάτης είναι μερικά από αυτά που εκτίθενται με σκοπό να αναπτύξουν ακόμη περισσότερο τις διαλεκτικές σχέσεις μεταξύ του ΕΜΣΤ και θεσμών άλλων χωρών με αντίστοιχους στόχους και πρακτικές, με προσανατολισμό προς την έρευνα και την επιμέλεια της σύγχρονης τέχνης και άλλων εκφάνσεων του σύγχρονου πολιτισμού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 18:39

Πέθανε ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης.

ΣΤΙΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 06:59

Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας Mario Botta στην Αθήνα - Στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins στο ΕΜΣΤ

Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος Ελβετός αρχιτέκτονας Mario Botta θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου για να ξεναγηθεί στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21 Οκτ 2021 | 08:15

Τι θα δούμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα: Ενας αγνώριστος Τζόνι Ντεπ, σικελική νοσταλγία και Γκαγκάριν

Εννέα ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε και ενώ συνεχίζουν να τραβούν κόσμο η τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ και τα δυο επικά μπλογκμπάστερ της προηγούμενης εβδομάδας.

ΑΠΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:21

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα", έρχεται στο Θέατρο Αλφα - Ληναίος-Φωτίου

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα" του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από το Νοέμβριο, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΕΥΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Δημήτρης Καταλειφός στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου με το "Τέλος του παιχνιδιού"

Το Σύγχρονο Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ.

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 17 Οκτ 2021 | 16:35

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.