Ένα αλλιώτικο παραμύθι στο μουσείο Μπενάκη

Soloup: Ο Συλλέκτης / Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα αλλιώτικο παραμύθι στο μουσείο Μπενάκη

Μετά την επιτυχημένη έκθεση «Αϊβαλί, ένα ταξίδι στο χρόνο» (12/2-15/5- 2015), το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί για δεύτερη φορά τον Soloup, σε μια έκθεση βασισμένη στο νέο του graphic novel Ο Συλλέκτης: έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο(εκδόσεις Ίκαρος).

Ένα αλλιώτικο παραμύθι στο μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για μια σύγχρονη ιστορία και ένα αλλιώτικο συνάμα παραμύθι, με θέμα την αποξένωση των παιδιών από τους γονείς τους μετά από ένα διαζύγιο. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Mουσείο Μπενάκη, την Περιφέρεια Αττικής και τις εκδόσεις Ίκαρος ενώ στηρίζεται από την «Αθήνα: Παγκόσμια πρωτεύουσα βιβλίου 2018».Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιούνται την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου, στις 8 μμ.,στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Μαρτίου 2019.

Ένα αλλιώτικο παραμύθι στο μουσείο Μπενάκη - εικόνα 2

Έκθεση

Η έκθεση περιλαμβάνει πρωτότυπο υλικό του graphicnovel(storyboards, προσχέδια, σκίτσα σε μολύβι, ασπρόμαυρες κι έγχρωμες σελίδες κόμικς) και χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες:

α) Στην πρώτη παρακολουθούμε τον μονόλογο του κεντρικού ήρωα Διονύση καθώς βρίσκεται μετά το διαζύγιο απρόσμενα αποξενωμένος από την κόρη του Φωτεινή.

β) Στην δεύτερη έχουμε το γνωστό παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας σε μια νέα εκδοχή, η οποία βασίζεται σε παραλλαγή του παραμυθιού, όπως την κατέγραψαν οι αδελφοί Γκριμ.

Ένα αλλιώτικο παραμύθι στο μουσείο Μπενάκη - εικόνα 3

Εικαστικά

Τα σκίτσα ωστόσο δεν στέκονται μόνο στις σελίδες του graphicnovel. Δραπετεύουν στον χώρο. Αποκτούν χρώμα, διαστάσεις, κίνηση και ήχο. Έτσι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν καμβάδες ζωγραφισμένους με ακριλικά και εμπνευσμένους από το graphicnovel, πεταλούδες origamiνα δημιουργούν μια παράξενη συλλογή αριθμών και δυο φιγούρες από χαρτοπολτό σε φυσικό μέγεθος: τον πρωταγωνιστή φορώντας την λυκόμορφη τραγιάσκα του κάτω από τη μοναξιά της ομπρέλας και τον μαύρο σκύλο που τον ακολουθεί.

Ένα αλλιώτικο παραμύθι στο μουσείο Μπενάκη - εικόνα 4

Video προβολή

Παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο προβάλλονται σε οθόνη δύο βίντεο του Γιάννη Νταρίδη.

· Το πρώτο, με τον τίτλο «Μαύρες Τρύπες», είναι μια ταινία μικρού μήκους βασισμένη στα σκίτσα και την ιστορία του ομωνύμου τρίτου κεφαλαίου του βιβλίου, με πρωταγωνίστριες τη γιαγιά της φωτεινή και την εγγονή της (τις φωνές τους δανείζουν στους ήρωες αντίστοιχα οι ηθοποιοίΕιρήνη Αϊβαλιώτου και Καλή Δάβρη σε διδασκαλία Αγνής Χιώτη).

Ένα αλλιώτικο παραμύθι στο μουσείο Μπενάκη - εικόνα 5

· Το δεύτερο βίντεο είναι ένα τρέιλερ του graphicnovelτο οποίο ντύνει μουσικά η πρωτότυπη μουσική σύνθεση των Drums& VoiceJazztronicaDuet(Αγγελική Τουμπανάκη, φωνή, και Ηλίας Δουμάνης, τύμπανα), την οποία δημιούργησαν ειδικά για τον «Συλλέκτη».

Συνολικά, τα έργα της έκθεσης στοχεύουν να αποτελέσουν μια ιδιαίτερη συνεύρεση οπτικο-ακουστικών ερεθισμάτων που εμψυχώνουν, στην αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη, τους χαρακτήρες του βιβλίου και την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν.

Ένα αλλιώτικο παραμύθι στο μουσείο Μπενάκη - εικόνα 6

Δυο λόγια για το graphic novel Ο Συλλέκτης: Έξι διηγήματα για έναν κακό λύκο(εκδόσεις Ίκαρος, 2019)

Τα έξι διηγήματα του βιβλίου αφηγούνται την ιστορία, με την γλώσσα των κόμικς, μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Γείτονες, συγγενείς, ένας υπάλληλος κι ένα καναρίνι, η παρεξήγηση δυο φίλων αλλά και μια νέα παραλλαγή του γνωστού παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας, ξεδιπλώνουν σταδιακά την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει ο πρωταγωνιστής. Ο Διονύσης περιμένει κάθε πρωί έξω από το παλιό του σπίτι το παιδί, την Φωτεινούλα, για να την πάει στο σχολείο, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση. Η μητέρα όμως επιλέγει να μπαίνουν σε ένα ταξί και να το μεταφέρει η ίδια στον καθημερινό προορισμό του. Ο πατέρας, μην έχοντας άλλον τρόπο να αντιδράσει, περιορίζεται στο να καταγράφει τα νούμερα των ταξί. Μετατρέπεται έτσι, μέρα με την μέρα, σε έναν ιδιότυπο «συλλέκτη».

Ένα αλλιώτικο παραμύθι στο μουσείο Μπενάκη - εικόνα 7

Βιογραφικό

Ο Soloup(Αντώνης Νικολόπουλος) είναι πολιτικός γελοιογράφος και δημιουργός κόμικς. Είναι διδάκτωρ του τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και έχει σπουδάσει Πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 14 άλμπουμ με γελοιογραφίες και κόμικς του, η μελέτη «Τα Ελληνικά Κόμικς» (Τόπος) και τα graphicnovels«Αϊβαλί» (Κέδρος) και τώρα «Ο Συλλέκτης» (Ικαρος). Το “Αϊβαλί» είναι πλέον αντικείμενο πολλών μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών. Έχει βραβευτεί ως «Καλύτερο κόμικς 2015» και «Καλύτερο Σενάριο» στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς και με το “CoupdeCoeur2016” στο 17οφεστιβάλ Rendez-vousduCarnetDeVoyage(ClermontFerrand/ France) ενώ έχει μεταφραστεί στα Γαλλικά (Steinkis), τα Τουρκικά (Istos) ενώ ήδη ετοιμάζονται μεταφράσεις και σε άλλες γλώσσες.

Ένα αλλιώτικο παραμύθι στο μουσείο Μπενάκη - εικόνα 8

Παράλληλες εκδηλώσεις

Τετάρτη 23/01/2019. Εγκαίνια έκθεσης και συναυλία με τους Drums& VoiceJazztronicaDuet(20:00). Οι Jazztronica συναντούν τον Soloup

Συναυλία: Drums& VoiceJazztronicaDuet(Αγγελική Τουμπανάκη: φωνή-λούπες,

Ηλίας Δουμάνης: drums), Soloup(livedrawing), Δημήτρης Παπαδόπουλος (τρομπέτα)

Σάββατο 09/02/2019, (10:00 - 18:00).

Ημερίδα: Τα Graphicnovels: Απαιτητικές Αφηγήσεις από μια Ώριμη Φόρμα των Κόμικς.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, δημιουργοί κόμικς, εκδότες και εκπρόσωποι της νέας δυναμικής σκηνής των graphicnovelsστην Ελλάδα καταθέτουν τη δική τους οπτική για την συγκεκριμένη φόρμα των κόμικς.

Κυριακή 03/03/2019,(10:00 - 18:00).

Διεθνής Ημερίδα: Η προοπτική της κοινής ανατροφής παιδιών. Καταπολέμηση της γονικής αποξένωσης χάριν του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού

Η ημερίδα θα δώσει την ευκαιρία σε ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συζητήσουν για το Σύνδρομο της Γονικής αποξένωσης και τη δυνατότητα της συνεπιμέλειαςτων παιδιών μετά από ένα διαζύγιο.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το International Counselon Shared Parenting– ICSP.

Κυριακή 17/02/2019 (11:00 - 13:00).

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής: Στα χνάρια της Κοκκινοσκουφίτσας: Ξαναγράφοντας το παραμύθι.

Η φιλόλογος Κέλη Δασκαλά συζητά λογοτεχνικές διασκευές της Κοκκινοσκουφίτσας, και μας καλεί να φανταστούμε νέες εκδοχές του μύθου, ανατρέποντας στερεότυπα και ρόλους. (Το Εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών και σε ενήλικες).

Πληροφορίες-συμμετοχές: τηλ. 210 3671067-69, Δευτέρα έως Πέμπτη, 10.00-14.00

Ξεναγήσεις από τον Soloup στην έκθεση:

Σάββατο 2/2/2019, ώρα 11:00

Σάββατο 9/3/2019 ώρα 11:00

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".

ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ SOCIAL MEDIA 15 Οκτ 2021 | 16:31

Η γλύπτρια του αγάλματος της Κάλλας απαντάει στην κριτική: "Τίποτα από τα σχόλια δεν με αγγίζει"

Η γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη μίλησε στην Καθημερινή και απάντησε στην κριτική για το άγαλμα της Κάλλας

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΜΗΝΗ 15 Οκτ 2021 | 14:14

"Για γυναίκα καλή είναι" με την Ηρα Κατσούδα - Το stand up comedy που δεν πρέπει να χάσετε

To "Για Γυναίκα, καλή είναι", η δεύτερη σόλο παράσταση της Ήρας Κατσούδα επιστρέφει!

ΗΤΑΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ 15 Οκτ 2021 | 10:57

Η Google αποκατέστησε ψηφιακά πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που καταστράφηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αποκατέστησαν με τεχνητή νοημοσύνη πίνακες του Γκούσταβ Κλιμτ που είχε καταστρέψει η φωτιά κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

ΑΠΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 13:24

"Παλέρμο": Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία στο Θέατρο Δρόμος

"ΠΑΛΕΡΜΟ": Ποιος Σκότωσε τον Αντρέα Τερζίδη; Μια αστυνομική μαύρη κωμωδία της Παναγιώτας Αβραμοπούλου, σε σκηνοθεσία Εμμανουήλ Μαύρου, στο Θέατρο Δρόμος.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:49

Το "The Tank Theatre" της Νέας Υόρκης για πρώτη φορά στην Ελλάδα - Στο Θέατρο Ροές

Το νεοϋρκέζικο "The Tanκ", ένα από τα επιδραστικότερα off-off θέατρα του Μανχάταν, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για να παρουσιάσει το έργο "When we went electronic".

ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 14 Οκτ 2021 | 06:13

"Ιστορία ενός σκύλου που τον έλεγαν πιστό", σε σκηνοθεσία Kώστα Γάκη στο Θέατρο Αλφα

Ένα έργο - φόρος τιμής στον αδικοχαμένο στη μάχη με τον κορονοϊό αγωνιστή συγγραφέα Λούις Σεπούλβεδα και σε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο.

"ΕΦΥΓΕ" ΧΘΕΣ 13 Οκτ 2021 | 18:40

Πέθανε η ηθοποιός Δήμητρα Αγγελοπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Η ηθοποιός, Δήμητρα Αγγελοπούλου έδωσε σκληρή μάχη με τον καρκίνο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΟΓΟΥ ΧΑΡΙΝ 13 Οκτ 2021 | 13:26

"Ηλεκτρόνια": 47 ανθρώπινα διηγήματα της Αριστέας Σερεμέτη - Συναισθήματα, στιγμές και εσωτερικές εικόνες

Το βιβλίο "Ηλεκτρόνια" της Αριστέας Σερεμέτη από τις εκδόσεις Λόγου Χάριν είναι μία συλλογή μικροδιηγημάτων με ανθρώπινες ιστορίες.

ΑΠΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:19

"Πάρτυ Γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ, με εξαιρετικό καστ στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το αριστούργημα του Χάρολντ Πίντερ, Πάρτυ Γενεθλίων, έρχεται στην Αίθουσα Θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 13 Οκτ 2021 | 13:14

Cyprien Katsaris: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον μεγάλο πιανίστα που θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου επιστρέφει στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με ένα μοναδικό πρόγραμμα για τους λάτρεις του πιάνου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 13 Οκτ 2021 | 10:11

Εθνική Λυρική Σκηνή: Εκπαιδευτικά προγράμματα και κοινωνικές δράσεις για τη σεζόν 2021-2022

Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ επιστρέφουν και παρουσιάζουν για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2021/22 ένα ανανεωμένο και εμπλουτισμένο πρόγραμμα δράσεων.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ 13 Οκτ 2021 | 07:19

Το Θέατρο Τέχνης επιστρέφει δυναμικά με ένα σπουδαίο ρεπερτόριο - Ολες οι παραστάσεις της σεζόν 2021-2022

Δείτε αναλυτικά όλες τις παραστάσεις που θα φιλοξενήσει το Θέατρο Τέχνης την καλλιτεχνική περίοδο 2021 - 2022.