Ένα κορίτσι 2.500 ετών σε μια γκαλερί στο Μοναστηράκι

Η μικρή Αθηναία εμπνέει και συγκινεί καλλιτέχνες που θέλουν να δημιουργήσουν και ν' αποτυπώσουν μέσω της τέχνης την ομορφιά και τη δύναμη της ζωής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ένα κορίτσι 2.500 ετών σε μια γκαλερί στο Μοναστηράκι

Το χαμόγελο της Μύρτιδος, της μικρής Αθηναίας που έζησε στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή και έγινε σύμβολο της κλασικής εποχής, αλλά και της σύγχρονης επιστημονικής εξέλιξης, χάρη στην ομάδα του καθηγητή Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, αποτελεί τη θεματική της έκθεσης που εγκαινιάστηκε στις 31/5 στη γκαλερί Δίανθος στο Μοναστηράκι, και θα διαρκέσει έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

«Η μικρή Αθηναία εμπνέει και συγκινεί καλλιτέχνες που θέλουν να δημιουργήσουν και ν' αποτυπώσουν μέσω της τέχνης την ομορφιά και τη δύναμη της ζωής, να ενστερνιστούν και να στηρίξουν το επιστημονικό μας έργο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Μανώλης Παπαγρηγοράκης επισημαίνοντας πως η έκθεση «αγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τα άτομα με προβλήματα όρασης και ακοής φροντίζοντας να διατίθενται φυλλάδια στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών braille καθώς και διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα». Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαγρηγοράκης, μετά την ολοκλήρωσή της στην Αθήνα, η έκθεση θα ταξιδέψει στα Τίρανα με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας, όπου θα παρουσιαστεί από 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, στην έκθεση που έχει τίτλο «Το χαμόγελο της Μύρτιδος ως πολιτιστικό χαρακτηριστικό», φιλοξενούνται επιλεγμένα έργα από την Πινακοθήκη της Μύρτιδος και έργα νέων καλλιτεχνών, που τα προσέφεραν αφιλοκερδώς, συμμετέχοντας στην προσπάθεια να μεταφερθεί το μήνυμα της μικρής Αθηναίας σε όλο τον κόσμο: να σωθούν ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και παιδιών που- όπως εκείνη- πεθαίνουν από αρρώστιες οι οποίες μπορεί να προληφθούν και να θεραπευτούν.

Σήμερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι τα κρούσματα του τυφοειδούς πυρετού- της ασθένειας που κόστισε τη ζωή στη Μύρτιδα, 2.500 χρόνια πριν,- κυμαίνονται παγκοσμίως μεταξύ 16 και 33 εκατομμυρίων ετησίως, με 500 έως 700 χιλιάδες θανάτους. Γι' αυτό το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ «ζήτησε» από την Μύρτιδα να γίνει «Φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας» που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αιτίες που προκαλούν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Έτσι η Μύρτις βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εκστρατείας του ΟΗΕ με τίτλο «Μπορούμε! Τέλος στη φτώχεια».

Οι καλλιτέχνες που έχουν προσφέρει τα έργα που εκτίθενται στη γκαλερί Δίανθος έρχονται ως αρωγοί στην προσπάθεια για να συνεχιστεί η επιστημονική έρευνα της ομάδας του καθηγητή Μ. Παπαγρηγοράκη, που κατάφερε να αναπλάσει τα πρόσωπα της Μύρτιδος, αλλά και της Αυγής, της νεαρής γυναίκας που έζησε στη μεσολιθική εποχή, δηλαδή πριν από 9.000 χρόνια.

«Ελπίζουμε το 2019 να δούμε και το επόμενο εγχείρημα μας, την τρίτη κόρη, την Ηδύλη, η οποία θα παρουσιαστεί ολόσωμη σε κίνηση. Πρόκειται για ένα κορίτσι 5,5 χρόνων από τις Φερές Μαγνησίας, που έζησε στο δεύτερο μισό του 5ου αιώνα π.Χ, και η οποία βρέθηκε μέσα σε έναν άθιχτο, ασύλητο κιβωτιόσχημο τάφο με τα παιχνίδια της. Η Ηδύλη θα έχει μία εντελώς διαφορετική παρουσίαση από εκείνη των δύο άλλων κοριτσιών, καθώς βρέθηκε όλος ο χώρος της ταφής της. Το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει ένα ευρύ πεδίο ανάπτυξης μουσειολογικής αντίληψης της ταφής και της ζωής της» ανέφερε ο Μ. Παπαγρηγοράκης.

Η Πινακοθήκη της Μύρτιδος θ' αποκτήσει μόνιμη στέγη

Τον Μάιο του 2013 αναπτύχθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μιας πινακοθήκης η οποία θα πλαισίωνε τη Μύρτιδα. Σήμερα, περισσότεροι από 80 καλλιτέχνες, κυρίως Έλληνες αλλά και ξένοι, δώρισαν έργα προς τιμήν της μικρής αυτής Αθηναίας. Και ο αριθμός αυτών συνεχίζει ν' αυξάνεται.

Σχετικά με το πότε θα αποκτήσει μόνιμη στέγη η Πινακοθήκη της Μύρτιδος, ο κ. Παπαγρηγοράκης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για να γίνει πραγματικότητα, υπάρχει μεγάλη διάθεση και από Έλληνες του ελλαδικού χώρου αλλά και του εξωτερικού να στηρίξουν το έργο μας». Εκτός από πίνακες, η πινακοθήκη θα φιλοξενεί γλυπτά και χαρακτικά, ενώ 2.000 τόμοι- βιβλία τέχνης θα εμπλουτίσουν την εφηβική βιβλιοθήκη της Μύρτιδος, δωρεά του Μιχάλη Δουλγερίδη.

Στην έκθεση που παρουσιάζεται στη γκαλερί Δίανθος, μπορεί κάποιος να δει ένα μικρό μέρος αυτών των καλλιτεχνικών δημιουργιών από τα οποία αναδεικνύονται βασικές εικαστικές εκφράσεις.

«Ζωγραφική, γλυπτική και χαρακτική παντρεύονται σε μία ομαδική έκθεση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών όπου αναπτύσσεται ο διάλογος μεταξύ διαφορετικών αλλά και παράλληλα σύγχρονων εικαστικών τάσεων. Στο σύνολο των έργων υπάρχει διάχυτη η εγκάρδια προσφορά των καλλιτεχνών ως προς το σκοπό της Μύρτιδος. Μια κατάθεση ψυχής, που υποδηλώνει τη συναισθηματική προσέγγιση της μορφής της μέσα πάντα από το πρίσμα της καλλιτεχνικής έμπνευσης. Οι δημιουργοί, όπως και όλος ο κόσμος στην καθημερινή του ζωή, εκφράζουν ο καθένας με το δικό του τρόπο μηνύματα τα οποία θέλουν να αντέξουν μέσα στο χρόνο και να χαραχθούν στις μνήμες των ανθρώπων» σημειώνει η ιστορικός τέχνης και μουσειολόγος Ελευθερία Ηλιάδη που επιμελείται την έκθεση μαζί με τον Μιχάλη Δουλγερίδη.

Πρόκειται για μία μουσειολογική ανάπτυξη, η οποία είναι προσβάσιμη και στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σύμφωνα με την κ. Ηλιάδη, σκοπός είναι όλες αυτές οι συλλήψεις να παρουσιαστούν στο κοινό παρακινώντας κάθε άνθρωπο ανεξαρτήτως της κοινωνικής του ομάδας να την επισκεφτεί και να αφουγκραστεί τις ιδέες αυτές. «Στόχος δεν είναι μόνο να προβληθεί το έργο των καλλιτεχνών αλλά ν' αντιληφθεί ο κάθε επισκέπτης ότι στην τέχνη συνυπάρχουν ποικίλες απόψεις και εκφράσεις προερχόμενες από διαφορετικούς ανθρώπους διαθέτοντας έτσι μια ιδιαίτερη μορφολογική σύνθεση. Ωστόσο, παρότι οι εκφράσεις αυτές μπορεί να πηγάζουν από πολλαπλές ανθρώπινες ετερότητες και φυσιογνωμίες ίσως μη γνώριμες, όλες καταλήγουν να συνταυτίζονται σε ένα οικείο, απλό και κοινό ιδίωμα που υπάρχει στον κάθε άνθρωπο, το Χαμόγελο».

Πηγή: ΑΠΕ

Φωτο: αρχείο the TOC

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ 11 Αυγ 2020 | 12:25

Ξεκινά την Παρασκευή 21 Αυγούστου το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Wim Vandekeybus, Israel Galván, Karine Ponties το πρώτο σαββατοκύριακο.

ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 11 Αυγ 2020 | 10:07

Διαδικτυακά η Art Athina 2020 - Ψηφιακή και ανοιχτή σε όλους

H πλατφόρμα Αrt Athina Viewing Rooms θα παρουσιαστεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Αυγ 2020 | 12:36

Αισχύλεια 2020: Ξεκινά το ιστορικό και ενδιαφέρον φεστιβάλ της Ελευσίνας

Το Φεστιβάλ, από τα επιδραστικότερα και μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια, καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών.

ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 07 Αυγ 2020 | 11:55

Το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει τις παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Αυγ 2020 | 10:44

Αποκάλυψη: Μετά από 50 χρόνια ο Πολ Μακάρτνεϊ αποκαλύπτει γιατί μήνυσε τους Beatles

Μίλησε σχετικά με τη διαβόητη διάλυση των Beatles το 1970 και την μυστηριώδη μήνυση που είχε καταθέσει.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:34

"Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" - Μοναδική ματιά στον σπουδαίο πολιτισμό

150 αντικείμενα συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2020 04 Αυγ 2020 | 20:18

Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 04 Αυγ 2020 | 12:23

Επαναπατρίστηκε κλεμμένη εικόνα από την Ήπειρο, έργο του 19ου αιώνα

Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02 Αυγ 2020 | 11:57

"Στο Φως του Φεγγαριού": Αρβανιτάκη, Πασπαλά, Δάρρα τραγουδούν για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα χαρίσουν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και η Έλλη Πασπαλά - Όλο το πρόγραμμα

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 01 Αυγ 2020 | 20:46

Με την όπερα "Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" επανέρχεται η Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Αυγούστου.