

Αν ζηλεύετε τις μικρές βιβλιοθήκες και τα ψηφιακά μουσεία που βλέπει κανείς στις πλατείες και τις γειτονιές στο εξωτερικό, ένα υπέροχο μικρό μουσείο που άνοιξε πριν από λίγες μέρες σας περιμένει στην Ακαδημία Πλάτωνος, ακριβώς στην πλατεία, μπροστά στην είσοδο του πάρκου.

Το επισκέφθηκα χθες, μέσα στη μέση της εβδομάδας και είχε κόσμο. Τα παιδιά των σχολείων έβλεπαν ταινίες, οι γείτονες έπαιζαν κουίζ για την ηθική και την πλατωνική σκέψη.

Το ψηφιακό μουσείο αφιερωμένο στον Πλάτωνα δημιουργήθηκε για να να γνωρίσουμε τον αρχαίο φιλόσοφο και την εποχή του, να φιλοσοφήσουμε μαζί του και να δούμε πώς η ανθρωπότητα κληρονόμησε και βίωσε μέσα στους αιώνες τη σκέψη του.


Απέναντι ακριβώς από το μικρό αυτό κόσμημα ο Πλάτωνας πριν από 25 αιώνες ίδρυσε τη φιλοσοφική του σχολή. Περπάτησε μέσα στα δέντρα του ιερού άλσους της Ακαδημίας που σήμερα είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο ζωντανά πάρκα της Αθήνας, συζήτησε και ερεύνησε μαζί με άλλους φιλοσόφους έννοιες και ορισμούς για τον άνθρωπο, την πολιτεία και τον κόσμο.



Σήμερα στη γειτονιά της «Ακαδημίας Πλάτωνος» το μουσείο είναι μέρος της αφήγησης. Πλησιάζοντας στην οδό Μοναστηρίου, βρισκόμαστε μπροστά στην έξοδο του κτιρίου, στο σήμερα. Ακριβώς εκεί παλαιοί κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής ιστορούν την γειτονιά και τις αλλαγές της στο χρόνο.

Στην άλλη πλευρά του κτιρίου βρισκόμαστε στον 4ο π.Χ. αιώνα, στην εποχή του Πλάτωνος. Εξερευνώντας την έκθεση κάνουμε τη διαδρομή προς το ιδανικό, τη γνώση και το φως που καταλήγει στο σήμερα. Από το ένα φωτεινό άκρο του μουσείου στο άλλο, θα αποκτήσετε τη γνώση και θα ζήσετε εμπειρίες. Θα παίξετε με γρίφους και κουιζ, θα δείτε ταινίες κινουμένων σχεδίων. Ένα καταπληκτικό διάλειμμα στην καθημερινότητά σας.



Η κατασκευή του κτιρίου του Ψηφιακού Μουσείου έγινε από τη Διεύθυνση κατασκευών του Δήμου Αθηναίων. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του κτιρίου, η μουσειολογική μελέτη ο σχεδιασμός και η παραγωγή των εκθεμάτων εκπονήθηκαν από το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.


Το μουσείο λειτουργεί από την Τρίτη μέχρι την Κυριακή, από τις 9π.μ. έως τις 4μ.μ. με ελεύθερη είσοδο. Μπορείτε να φθάσετε εύκολα, δίπλα στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος με το μετρό 2 (Σεπόλια), το λεωφορείο 051 και το τρόλει γραμμή 12.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr