Ένα πρόγραμμα εικονικών ξεναγήσεων από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

YouGoCulture.com: Διαδικτυακή – διαδραστική πλατφόρμα εικονικών ξεναγήσεων (Virtual Tours) σε προορισμούς ανά την Ελλάδα.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα πρόγραμμα εικονικών ξεναγήσεων από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

Το “YouGoCulture” (http://yougoculture.com/) είναι μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα ελεύθερης πρόσβασης που προσφέρει τη δυνατότητα εικονικών περιήγησεων με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών. Πρόκειται για την νέα δράση του e-learning του Πανεπιστημίου Αθηνών, που αποτυπώνει την ιστορία αλλά και το παρόν διαφορετικών προορισμών, μέσω πρωτότυπου οπτικοακουστικού υλικού.

Ένα πρόγραμμα εικονικών ξεναγήσεων από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο

Αξιοποιώντας το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα του ΕΚΠΑ, που είναι οι άνθρωποί του, και τη βαθιά γνώση που φέρουν σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, η ενέργεια στοχεύει να αποτελέσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με το διεθνές κοινό, μέσω της «οικουμενικής γλώσσας» του πολιτισμού. Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι από την ομάδα του YouGoCulture αποτυπώνει διαχρονικά (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα) τον πολιτισμό των Ελλήνων σε εννέα προορισμούς στην Πελοπόννησο και την Ατική. Στόχος της ομάδας είναι σύντομα, η πλατφόρμα να εμπλουτιστεί με περισσότερους προορισμούς στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την λεκάνη της Μεσογείου. Στόχος να καταγραφούν όλες οι τοποθεσίες όπου άνθισε ο ελληνισμός της διασποράς και συνεχίζει μέχρι σήμερα να μπολιάζει τον σύγχρονο κόσμο.

Ένα πρόγραμμα εικονικών ξεναγήσεων από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο - εικόνα 2

Ένα πρόγραμμα εικονικών ξεναγήσεων από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο - εικόνα 3

Άνθρωποι και μνημεία μοιράζονται τις «ιστορίες» τους για να μοιραστεί η Ελλάδα τη δική της… με τον κόσμο! Αφηγούνται μνήμες από το παρελθόν τους και στιγμές από το παρόν τους, ώστε ν’ αφηγηθεί η Ελλάδα το μέλλον της στην υφήλιο. Μαζί, σε μια ξεχωριστή αφήγηση μέσω της «οικουμενικής γλώσσας» του πολιτισμού, συνθέτουν ένα σπάνιο μωσαϊκό εικόνων και γνώσης που αντικατοπτρίζει με αυθεντικότητα τα γνήσια χαρακτηριστικά της ελληνικής ταυτότητας στο χθες, στο σήμερα και στο αύριο.

Ένα πρόγραμμα εικονικών ξεναγήσεων από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο - εικόνα 4

Η πλατφόρμα απευθύνεται σε όλους τους φίλους και επισκέπτες της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί μια «πύλη» υποδοχής του κοινού που ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για την πολιτιστική κληρονομιά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν την ταυτότητα κάθε προορισμού. Σκοπός της δράσης είναι να γνωρίσει παγκοσμίως τα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού ως θεμέλια του σύγχρονου δυτικού κόσμου αλλά και να υπογραμμίσει τη σημασία της σύγχρονης ερευνητικής δραστηριότητας του ΕΚΠΑ σε τομείς ακαδημαϊκής αιχμής.

Αξίζει να σημειωθεί πως το εγχείρημα υλοποιείται με τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών, ερευνητικών ιδρυμάτων και των αρμόδιων φορέων. Σε συνεργασία με νέους ερευνητές και έμπειρους ακαδημαικούς αλλά και δημιουργικές και ανήσυχες φωνές των τοπικών κοινωνιών, η νέα πλατφόρμα στοχεύει να αναδείξει την Ελλάδα της καινοτομίας και της βιώσιμης επιχειρηματικότητας και να συμβάλλει στην κοινή επιδίωξη, στην επίτευξη της προόδου και της ανάπτυξης μέσω της ανάπτυξης ενος ετήσιου τουριστικού ρεύματος με έμφαση σε θεματικές περιοχές όπου η χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα.

Το YouGoCulture, φιλοδοξεί ν’ αναδείξει το δίπτυχο πολιτιστικού αποθέματος - σύγχρονης ζωής σε όλη τη χώρα και μπορεί να το κάνει πράξη με τη δύναμη των πολλών. Για να πετύχει όμως τον στόχο χρειάζεται την υποστήριξη όλων μέσω του act4Greece (https://www.act4greece.gr/challenge/yougoculture-en/), πρόγραμμα συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με στρατηγικούς συνεργάτες τα κοινωφελή ιδρύματα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ωνάση, Μποδοσάκη.

Ένα πρόγραμμα εικονικών ξεναγήσεων από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο - εικόνα 5

Στο πλαίσιο του crowdfunding έχουν προβλεφθεί σημαντικά αντισταθμιστικά οφέλη* ειδικά για τον απόδημο ελληνισμό, όπως η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα της υιοθεσίας προορισμών (Ανάδοχοι Προορισμού), προσφέροντας τη δυνατότητα ανάδειξης προορισμών με ιδιαίτερο πολιτισμικό και ιστορικό ενδιαφέρον, ακολουθώντας την ποιότητα και τα κριτήρια ανάπτυξης του YouGoCulture.

Η πρωτοβουλία ανάπτυξης του YouGoCulture, συνδέεται με την ανάπτυξη της δραστηριότητας του φορέα διεθνώς, καθώς το E-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ήδη απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα και στον απόδημο ελληνισμό με εξ αποστάσεως επιμόρφωση στην αγγλική (http://elearninguoa.org/) δίνοντας έμφαση σε θεματικές περιοχές της ελληνικής γλώσσας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτισμού.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

«ΠΑΤΕΡΑΣ» ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ 08 Μαϊ 2021 | 15:25

Ευγένιος Σπαθάρης: 12 χρόνια χωρίς τον πιο διάσημο δάσκαλο του ελληνικού θεάτρου σκιών [βίντεο]

Τιμώντας τη μνήμη του Ευγένιου Σπαθάρη, το ΥΠΠΟΑ παρουσιάζει το μικρής διάρκειας βίντεο γύρω από τη σημασία του έργου του.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 08 Μαϊ 2021 | 13:16

Πώς θα λειτουργήσουν σινεμά, μουσεία, θέατρα - Διευκρινίσεις Γιατρομανωλάκη

"Ανοίγει επιτέλους ο Πολιτισμός. Ανοίγουμε σταδιακά και με μέτρα", είπε ο κ. Γιατρομανωλάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΣΤΑΛΗ 07 Μαϊ 2021 | 14:50

Η Μενδώνη απαντά στη Liberation για το "τσιμέντο" στην Ακρόπολη: Ανακριβέστατο το ρεπορτάζ

Επιστολή στη διεύθυνση της Liberation σχετικά με το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας για το έργο των διαδρομών στην Ακρόπολη, έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΠΟΑ.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 07 Μαϊ 2021 | 07:57

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών γιορτάζει τα 30 χρόνια του στο Ηρώδειο με τον μαέστρο - μύθο Ζούμπιν Μέτα

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ) παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού μια μεγαλειώδη συναυλία για τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του, με τον μαέστρο-μύθο Ζούμπιν Μέτα.

ΑΥΛΑΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΙΑ 06 Μαϊ 2021 | 15:28

Οριστικό τέλος στην εκπομπή "Στην υγειά μας ρε παιδιά": Το συγκινητικό αντίο του Σπύρου Παπαδόπουλου

Αυλαία για την εκπομπή "Στην υγειά μας ρε παιδιά" του Σπύρου Παπαδόπουλου

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ Η ΑΠΟΝΟΜΗ 05 Μαϊ 2021 | 21:43

Ακρόπολη: Κέρδισε τρία βραβεία στα "Όσκαρ" φωτισμού – Άλλη μία διεθνής αναγνώριση

Τα Darc Awards θεωρούνται τα "Όσκαρ" του φωτισμού παγκοσμίως - Ψήφισαν 14.000 άτομα και ο φωτισμός της Ακρόπολης απέσπασε τρία βραβεία.

ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ 03 Μαϊ 2021 | 20:48

Πέθανε ο Κώστας Γ. Παπαγεωργίου

Έφυγε από την ζωή ο πολυβραβευμένος ποιητής Κώστας Γ. Παπαγεωργίου.

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΣ 03 Μαϊ 2021 | 09:16

Δέκα χρόνια χωρίς τον αξέχαστο Θανάση Βέγγο, τον άνθρωπο που πάντα έτρεχε

Ο Θανάσης Βέγγος, ο λαϊκός ήρωας που απέδωσε με την μεγαλύτερη ευκρίνεια τον "φουκαρά" Έλληνα, τον "πολυτεχνίτη και ερημοσπίτη", τον γκαφατζή.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 90 ΕΤΩΝ 02 Μαϊ 2021 | 08:20

Ολυμπία Δουκάκη: "Εφυγε" η ελληνικής καταγωγής ηθοποιός που κέρδισε το Οσκαρ

Η ελληνικής καταγωγής, βραβευμένη με Όσκαρ, ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.

40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ 29 Απρ 2021 | 16:45

Η απίστευτη ιστορία του φιλέλληνα Charles Williams που τίμησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Τα Νέα γράφουν για την απίστευτη ιστορία του αρχαιολόγου Charles Williams που τίμησε προ ημερών η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 92 ΕΤΩΝ 29 Απρ 2021 | 11:35

Εφυγε από τη ζωή η σπουδαία ζωγράφος Τζένη Δρόσου

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή η ζωγράφος Τζένη Δρόσου, σε ηλικία 92 ετών.

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 29 Απρ 2021 | 00:26

Ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει ερωτικά ποιήματα του Καβάφη για την ημέρα του Πάσχα

Ο Δημήτρης Καταλειφός επέλεξε για την ημέρα της αγάπης, την Κυριακή του Πάσχα στις 18.00 να διαβάσει ερωτικά ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη.

ΣΤΟ ΔΕΛΤΑ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ 28 Απρ 2021 | 22:29

Σπουδαία ανακάλυψη στην Αίγυπτο: Βρέθηκαν σπάνιοι τάφοι της εποχής πριν από τους Φαραώ - Εντυπωσιακές εικόνες

Πρόκειται για τάφους 5.000 χρόνων στην Αίγυπτο - Σε ποιες περιπτώσεις οι νεκροί τοποθετούνταν σε καθιστή θέση.