Ενα τεράστιο κέλυφος 22 μ. για τους 80 αλυσοδεμένους αντάρτες του Φαλήρου

Με 22 μ. μήκος, 7 μ. πλάτος και 3,5 μ.ύψος ένα τεράστιο κέλυφος θα προστατέψει τους αλυσοδεμένους αντάρτες. Απόφαση που πάρθηκε μετά από τη δημοσιότητα της ανασκαφης

Ενα τεράστιο κέλυφος 22 μ. για τους 80 αλυσοδεμένους αντάρτες του Φαλήρου

Τελικά θα προστατευθούν οι 80 αλυσοδεμένοι αντάρτες του Φαλήρου που παραπέμπουν στο Κυλώνειο Αγος, όπως γνωμοδότησε χθες, Τρίτη, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Απόφαση, παρά την αρχική απουσία συγκίνησης που ελήφθη, όπως φαίνεται, υπό το βάρος της δημοσιότητας που έχει πάρει η συγκεκριμένη ανασκαφή.

Με οριακή πλειοψηφία 8 - 8 (όπου τελικά μέτρησε η διπλή ψήφος της προέδρου, Μαρίας Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη) αποφασίστηκε τελικά να διατηρηθεί κατά χώραν το πολυάνδριο με τους 80 αλυσοδεμένους δεσμώτες που παραπέμπουν στις αιματοχυσίες του 70ου αι π. Χ. (τότε που οι οπαδοί του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ολυμπιονίκη Κύλωνα παρ' ότι κατέφυγαν ως ικέτες στον Παρθενώνα σφαγιάστηκαν από τους αντιπάλους τους) και εντοπίστηκε στο Φάληρο. Τι σημαίνει αυτό;

΄Οτι η ανασκαφή θα συνεχιστεί από την Εφορεία Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων και την έφορο Στέλλα Χρυσουλάκη και ταυτοχρόνως θα μελετώνται τα ευρήματα από ανθρωπολόγους, αρχαιολόγους και συντηρητές. Ο ομαδικός τάφος θα είναι ορατός και προβάσιμος και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα κέλυφος τη δημιουργία του οποίου θα αναλάβει, όπως δείχνουν τα πράγματα, ο μηχανικός Δημήτρης Κορρές. Το κέλυφος αυτό θα τοποθετείται με γερανό, θα σηκώνεται για να γίνει η ανασκαφή και θα επανατοποθετείται μετά το τέλος της ανασκαφής. Στόχος της τοποθέτησής του είναι να μη βραχούν και να μην έρθουν σε επαφή με το φως οι σκελετοί, καθώς κάτι τέτοιο ευνοεί τη φθορά τους. Οι διαστάσεις του κελύφους θα είναι 22 μέτρα μήκος 7 μέτρα πλάτος και 3,5 μέτρα ύψος και με θερμομόνωση στο εσωτερικό του, τα έσοδα του συγκεκριμένου κελύφους θα καλυφθούν από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η προστασία του μνημείου, λοιπόν, και συγκεκριμένα των 3 ταφικών ορυγμάτων με νεκρούς άνδρες μεταξύ 20- 45 ετών - σχεδόν οι μισοί εκ των οποίων φέρουν μεταλλικά δεσμά στα χέρια - κυριάρχησε στη συζήτηση. Οπως αναφέρει το Εθνος, ωστόσο, το συγκεκριμένο συμπέρασμα σε σχέση με την ηλικία μπορεί να αλλάξει υπό το μικροσκόπιο. Επίσης, αιτιολογήθηκε το γεγονός ότι κάποιοι από τους σκελετούς έχουν τα χέρια πάνω από τις κεφαλές τους, λέγοντας πως ίσως τους μετέφεραν δύο άνθρωποι για να τους αποθέσουν, ένας από τα χέρια και ένας από τα πόδια, ή μπορεί και να ήταν δεμένοι σε στύλο. Αυτό θα φανεί από λεπτομερέστερες εξετάσεις.

Το επόμενο βήμα που θα μελετηθεί, θα είναι αν θα σηκωθεί το εύρημα με αδιατάρακτη κοπή (σε μπλοκ δηλαδή) ώστε να μεταφερθεί αλλού για να εξυγιανθεί το έδαφος, ή να ανυψωθεί για να κατασκευαστεί στεγανολεκάνη κάτω του. Ο εντοπισμός του στα 30 εκατοστά κάτω από τη στάθμη της θάλασσας εγκυμονεί κινδύνους για άνοδο των θαλασσινών νερών μέχρι το ύψος του. Το ΚΑΣ θα γνωμοδοτήσει επ’ αυτού με το πέρας της ανασκαφής, η οποία θα απαιτήσει αρκετές ημέρες. Η δε μελέτη του οστεολογικού υλικού στο όρυγμα που αποκαλύφθηκε, θα διαρκέσει μερικούς μήνες. Στόχος όλων, να έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες μελέτες πριν έρθει ο χειμώνας και αλλάξουν οι κλιματολογικές συνθήκες.

Θα πρέπει να ακολουθήσουν, όπως είπαν, έλεγχοι DNA, ώστε να διαπιστωθεί η ηλικία των νεκρών, τυχόν συγγένεια μεταξύ τους και η καταγωγή τους (Αθηναίοι; Ελληνες;). Επίσης, θα ερευνηθεί η διατροφή τους. Με άνθρακα 14 είναι δυνατόν να χρονολογηθούν με σχετική ακρίβεια (συν-πλην 20 χρόνια). Γενικά, πρόκειται για σημαντικό υλικό, το οποίο θα βοηθήσει ώστε να αντληθούν βιολογικές και ανθρωπολογικές πληροφορίες.

Οπως πληροφορούμαστε δεν θα γίνει καμία πρόταση στο Ιδρυμα Νιάρχος για συνδρομή στην ανασκαφή δεδομένου του ότι το εύρημα εντοπίστηκε εκεί όπου όπου γίνονται τα έργα για την Εθνική Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ως γνωστόν, το ΄Ιδρυμα Νιάρχος έχει δεχτεί να εξαιρέσει το χώρο από τις δεντροφυτεύσεις του, όχι, όμως, και να συμμετάσχει στην ανασκαφή

Η επόμενη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 22 Απριλίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΘΡΥΛΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΕΝΕΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ 24 Οκτ 2021 | 21:44

Εθνικό Θέατρο: Ο Αποστόλης Τότσικας είναι ο Στάνλεϊ στο "Λεωφορείον ο πόθος"

Το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ Αμερικανού θεατρικού συγγραφέα, Τενεσί Ουίλιαμς, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο.

"ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ TECHNICOLOR" 24 Οκτ 2021 | 18:15
ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ 24 Οκτ 2021 | 16:15

Χώρος Πολιτισμού το αρχοντικό των Τζαβελαίων στο Σούλι - Φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια

Στον περίβολο του διώροφου πέτρινου αρχοντικού, που δεσπόζει στους πρόποδες της κορυφής Βούτση, έχουν στηθεί οι προτομές του Λάμπρου και της Μόσχως Τζαβέλα.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΕΙ ΤΗΝ "ΠΑΝΟΥΚΛΑ" 23 Οκτ 2021 | 16:30

Η σκηνοθέτης Σοφία Καραγιάννη στο TheTOC: Ο ιός της ανθρώπινης βλακείας και της λήθης μας χτύπησε πριν τον κορονοϊό

Η Σοφία Καραγιάννη φέτος σκηνοθετεί την παράσταση "Πανούκλα", βασισμένη στο ομώνυμο αφήγημα του Καμύ. - Πώς είναι να ασχολείται με ένα τέτοιο έργο εν μέσω πανδημίας;

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΚΗΔΕΙΑ 22 Οκτ 2021 | 18:39

Πέθανε ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο ζωγράφος και σκηνοθέτης Κυριάκος Κατζουράκης.

ΣΤΙΣ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Οκτ 2021 | 06:59

Ο πολυβραβευμένος αρχιτέκτονας Mario Botta στην Αθήνα - Στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins στο ΕΜΣΤ

Ο διεθνούς φήμης βραβευμένος Ελβετός αρχιτέκτονας Mario Botta θα επισκεφθεί την Αθήνα την Κυριακή 24 Οκτωβρίου για να ξεναγηθεί στην έκθεση SYMBOLS & Iconic Ruins.

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 21 Οκτ 2021 | 08:15

Τι θα δούμε στα σινεμά αυτή την εβδομάδα: Ενας αγνώριστος Τζόνι Ντεπ, σικελική νοσταλγία και Γκαγκάριν

Εννέα ταινίες κάνουν πρεμιέρα απόψε και ενώ συνεχίζουν να τραβούν κόσμο η τελευταία περιπέτεια του Τζέιμς Μποντ και τα δυο επικά μπλογκμπάστερ της προηγούμενης εβδομάδας.

ΑΠΟ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 20 Οκτ 2021 | 13:21

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα", έρχεται στο Θέατρο Αλφα - Ληναίος-Φωτίου

"Ο Άνθρωπος με το Λουλούδι στο Στόμα" του Λουίτζι Πιραντέλλο, βασισμένο στη μετάφραση του Λ. Μυριβήλη, από το Νοέμβριο, στη σκηνή του θεάτρου Άλφα.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΕΥΑ 19 Οκτ 2021 | 13:18

Ο Δημήτρης Καταλειφός στη σκηνή του Σύγχρονου Θεάτρου με το "Τέλος του παιχνιδιού"

Το Σύγχρονο Θέατρο εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό, με την παράσταση "Τέλος του Παιχνιδιού" του Σάμουελ Μπέκετ.

ΑΠΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 13:14

"Μακμπέθ" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν

Ξεκινά στις 4 Νοεμβρίου ο Μακμπέθ στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

6 & 7 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 19 Οκτ 2021 | 12:29

"Football" του Θανάση Τριαρίδη στο Θέατρο Αβατον

Η παράσταση είναι αφιερωμένη σε όλους εμάς που κοιμόμασταν ενώ οι άλλοι υπέφεραν. Με την ευχή να πούμε όλην την αλήθεια στα παιδιά μας.

ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΘΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΒΑΦΗ 17 Οκτ 2021 | 16:35

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης

Εφυγε από τη ζωή ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο 5ΟΣ ΚΥΚΛΟΣ 15 Οκτ 2021 | 19:15

La casa de papel: Βγήκε το τρέιλερ για το πολυαναμενόμενο φινάλε - Ο Professor αντεπιτίθεται [βίντεο]

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις οθόνες του Netflix τα νέα επεισόδια της πετυχημένης σειράς "La casa de papel".