Έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών στο ΑΠΘ

Ιδρύεται το μοναδικό στον κόσμο πανεπιστημιακό κέντρο Ποντιακών Ερευνών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών στο ΑΠΘ

«Η γνώση της ιστορίας αποτελεί το καλύτερο σχολείο, ώστε να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη όσων χάθηκαν τόσο άδικα και τραγικά, καθώς και να αναδείξουμε τις μεγάλες πληγές του παρελθόντος, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι οι πληγές αυτές δεν θα ξανανοίξουν», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του που ανέγνωσε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Ελευθερία Χατζηγεωργίου, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, για την επίσημη υποδοχή του Αρχείου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας, καθώς και την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών στο Αριστοτέλειο.

«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι δύο αυτές πρωτοβουλίες θα ενισχύσουν την προσπάθεια για τη μελέτη της γλώσσας, της κουλτούρας, των εθίμων και των παραδόσεων των Ελλήνων του Πόντου, ενώ θα συμβάλουν σημαντικά στη διατήρηση της μνήμης της μακραίωνης ιστορίας τους. Μιας ιστορίας πλούσιας που συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση του Ελληνικού πολιτισμού, αλλά και μιας ιστορίας γεμάτης πόνου. Πόνου για τον θάνατο, τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, που αναδεικνύεται σήμερα μία εβδομάδα πριν την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό που απέστειλε, παρατηρώντας ότι «οι συνθήκες που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες του Πόντου όπου κι αν εγκαταστάθηκαν -εντός κι εκτός Ελλάδας- ήταν ιδιαίτερα αντίξοες, ωστόσο, επέδειξαν αξιοζήλευτη ανθεκτικότητα, πείσμα και μια απαράμιλλη μεταξύ τους αλληλεγγύη, που τους βοήθησε να επιβιώσουν και να καταφέρουν να ξεχωρίσουν».

«Είμαι πεπεισμένος ότι το Αρχείο του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας, καθώς και η ίδρυση του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών που εγκαινιάζονται σήμερα θα λειτουργήσουν με αυτή την προοπτική προς όφελος τόσο της γενιάς μας όσο και των γενεών που θα ακολουθήσουν», κατέληξε.

«Σήμερα έχουμε διπλό λόγο για να χαιρόμαστε. Το Αρχείο του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας καθίσταται και πάλι αξιοποιήσιμο, αποτελώντας μια σημαντικότατη προσθήκη στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου. Μια προσθήκη που συμβάλλει στη διατήρηση της συλλογικής μας μνήμης ικανοποιώντας τις επιστημονικές, ερευνητικές και πληροφοριακές ανάγκες κάθε ενδιαφερόμενου για την ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων της Μαύρης Θάλασσας», είπε στον δικό της χαιρετισμό η κ. Χατζηγεωργίου συμπληρώνοντας ότι «και η ίδρυση του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών που εγκαινιάζεται σήμερα έρχεται να αναβαθμίσει και να ενισχύσει την Έδρα Ποντιακών Σπουδών προσφέροντας ένα πλήθος διεπιστημονικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με προφανή στόχο την διατήρηση και ανάδειξη του Ποντιακού Ελληνισμού».

«Ο Ποντιακός ελληνισμός είναι για την Ελλάδα ένας από τους κορμούς που την κρατάει ζωντανή . Η ζωντάνια, η δημιουργικότητα, η εργατικότητα των Ποντίων που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα είναι ανεπανάληπτη και με αυτή τη λογική η μελέτη και η διερεύνηση των αρχείων και της ιστορίας αυτού του κομματιού του ελληνικού λαού είναι εξαιρετικά σημαντική», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Η μέρα αυτή έχει ξεχωριστή σημασία και συμβολισμό αφού πλέον θα μπορεί ο σύγχρονος μελετητής της ιστορίας και του πολιτισμού να ερευνήσει επιστημονικά και εμπεριστατωμένα θέματα που σχετίζονται με τον πόντο και την παράδοσή του. Το κέντρο ποντιακών ερευνών εντασσόμενο σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον και πλαισιούμενο από το διδακτικό προσωπικό του πανεπιστημίου θα λειτουργεί διεπιστημονικά και συνεργατικά, καθότι υφίστανται πολλές επιστημονικές ειδικότητες , που σχετίζονται με το αντικείμενο ότου αλλά και θα αποκτήσει μια δυναμική εξωστρέφειας προς την κοινωνία και τον κόσμο», ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας.

Στον συμβολισμό της δωρεάς του Αρχείου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος παράλληλα με τις εκδηλώσεις μνήμης των 100 χρόνων από την γενοκτονία των Ποντίων αναφέρθηκε στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, εκφράζοντας ικανοποίηση για τη συνεργασία με τις πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η δωρεά. Η πρωτοβουλία, όπως εξήγησε, υπηρετεί την ανάγκη να αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα λόγια ότι όλοι κάνουν όσα οφείλουν και μπορούν. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη το αρχείο που παραδίδεται στο ΑΠΘ έπειτα από 23 χρόνια που βρισκόταν στην Περιφέρεια, είναι πολύ πλούσιο και εθνικά σημαντικό και θα βρίσκεται πλέον, εκεί που έπρεπε να βρίσκεται από την πρώτη στιγμή για να μπορούν να το αξιοποιούν οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι ερευνητές.

Η συλλογή όπως εξήγησε η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης Κέντρου Πληροφόρησης ΑΠΘ, Κατερίνα Νάστα, περιλαμβάνει βιβλία σε όλες τις γλώσσες, περιοδικά, εφημερίδες, καρτ ποστάλ, χάρτες, επίσημα έγγραφα, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό και ήδη προχωρά η καταλογράφηση και επεξεργασία του υλικού.

Πρύτανης ΑΠΘ: Ιδρύεται το μοναδικό στον κόσμο πανεπιστημιακό κέντρο Ποντιακών Ερευνών

«Το ΑΠΘ ιδρύθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα σε μια πόλη που δίκαια χαρακτηρίστηκε ως η πρωτεύουσα των προσφύγων. Από τα πλέον δυναμικά τμήματα του προσφυγικού Ελληνισμού που είχε εγκατασταθεί λίγο νωρίτερα στην πόλη μας ήταν οι Πόντιοι πρόσφυγες, χιλιάδες ξεριζωμένων Ελλήνων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν βίαια την πατρίδα τους στα νότια παράλια του Ευξείνου Πόντου και να ριζώσουν σε μια νέα πατρίδα στη μητέρα Ελλάδα», είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας εξηγώντας ότι «αποτελούσε όφλημα μνήμης και τιμής, αλλά και επιστημονικής ιστορικής και πολιτιστικής έρευνας για το ΑΠΘ η επιστημονική ενασχόληση με το ζωντανο΄αυτό κομμάτι της ιστορικής μνήμης και ελληνικής ψυχής».

Αναφερόμενος στη δωρεά του Αρχείου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε ότι «αναμένεται να ικανοποιήσει τις πληροφοριακές και ερευνητικές ανάγκες όχι μόνο των καθηγητών και φοιτητών της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών, αλλά και όλων όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία των ελληνικών κοινοτήτων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι «με απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ ιδρύεται το μοναδικό στον κόσμο πανεπιστημιακό Κέντρο Ποντιακών Ερευνών, που θα διευρύνει και θα αναπτύξει ακόμη περισσότερο το επιτελούμενο μέχρι σήμερα από την Έδρα Ποντιακών Σπουδών έργο, με κύριους στόχους: Την ανάπτυξη μεγάλων επιστημονικών ερευνητικών προγραμμάτων για τον ποντιακό ελληνισμό, την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για τη φύλαξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου, τη διοργάνωση εξειδικευμένων εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων για Έλληνες και αλλοδαπούς φοιτητές και φοιτήτριες όλων των κύκλων σπουδών, καθώς και την επιστημονική κατάρτιση ειδικών ερευνητών για ζητήματα που σχετίζονται με τον ελληνισμό για τις γεωγραφικές περιοχές του Πόντου».

Ιβάν Σαββίδης: Να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο, αφήνοντας το μίσος στο παρελθόν

«Τα εγκαίνια του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών συμπίπτουν με το συμβολικό για όλους εμάς έτος, η ευτυχία από το σημερινό γεγονός αναμιγνύεται με αίσθημα λύπης - πολύς καιρός πήγε χαμένος», ξεκίνησε την ομιλία του ο δωρητής Ιβάν Σαββίδης, παροτρύνοντας να «κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και ας δημιουργήσουμε, ας διπλασιάσουμε, τριπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την εκπλήρωση του χρέους μας», όμως, «η εκδίκηση, το μίσος και η πικρία ας μείνουν στο παρελθόν» και «όλος ο πόνος και η θλίψη μας πρέπει σήμερα να μετατραπούν σε μία επιστημονική- εκπαιδευτική αποστολή του ποντιακού λαού».

«Το ιδρυθέν Κέντρο Ποντιακών Ερευνών θα επιβλέπει την ερευνητική δραστηριότητα της Έδρας αποτελώντας ουσιαστικά ένα εξελικτικό βήμα στην ανάπτυξή της. Κατά τη γνώμη μου, η συνεργασία του Κέντρου και της Έδρας δεν πρέπει να περιορίζεται αποκλειστικά στο πλαίσιο της ποντιακής τραγωδίας. Θα διεξάγουμε παγκόσμια έρευνα του Πόντου - της ιστορίας του, των παραδόσεών του, του πολιτισμού του, του ρόλου και της θέσης του ποντιακού ελληνισμού στην παγκόσμια πολιτιστική διαδικασία και στη διαμόρφωση του ελληνικού κράτους», εξήγησε ο κ.Σαββίδης.

Παρατήρησε, δε, ότι «σε όλο τον κόσμο αναπτύσσονται όλο και πιο ενεργά οι κοινωνικές και επιστημονικές σχέσεις, εμφανίζονται όλο και περισσότεροι εμπειρογνώμονες που ειδικεύονται στη μελέτη του ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας, λαμβάνει χώρα μία εντατική ανταλλαγή πληροφοριών».

«Μόνο η συνέργεια των προσπαθειών θα μας επιτρέψει να εντοπίσουμε τα αίτια παρόμοιων καταστροφών και να βρούμε το απαραίτητο αντίδοτο. Σε αυτό λοιπόν πρέπει να εστιάσουμε. Και τότε το έργο μας θα έχει αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

«Αναλύουμε συνεχώς τη δραστηριότητά μας και περιχαρείς τονίζουμε την απόλυτη ζήτηση της Έδρας και του Κέντρου - όλο και περισσότεροι φοιτητές εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα, για συνεργασία με την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Γι' αυτό έχει έρθει η στιγμή να ανακοινωθεί η ίδρυση Ταμείου Επιχορηγήσεως το οποίο θα επικεντρωθεί στην παροχή υποτροφιών σε διακεκριμένους φοιτητές της Έδρας και επιχορηγήσεων για επιστημονικά-εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τον ποντιακό ελληνισμό. Η οικογένειά μου σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια σε αυτό το ίδρυμα, και καλώ όλους, όσοι ενδιαφέρονται, να ακολουθήσουν το παράδειγμά μας», γνωστοποίησε καλώντας σε συνεργασία «όλους τους ενδιαφερόμενους για τη δημιουργία της ιδέας του πάρκου-μουσείου, στο οποίο σημαντικό μέρος του θα πρέπει να καταλαμβάνουν διαδραστικά στοιχεία. Το πάρκο πρέπει να γίνει ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα στα Βαλκάνια».

Ο κ. Σαββίδης ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην ίδρυση του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι «θα αποτελέσει σημείο έλξης για την προχωρημένη επιστημονική σκέψη, που μελετά την ιστορία του Πόντου και της Μικράς Ασίας» και διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος θα είναι «πάντα δίπλα». «Αυτό είναι το χρέος μου. Αυτό είναι το έργο της ζωής μου», είπε.

Πηγή, φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΦΩΝΑΖΑΝ "ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ" 13 Νοε 2020 | 07:42

Lockdown - Θεσσαλονίκη: Αμετανόητοι φοιτητές έκαναν... συνέλευση έξω από τις εστίες του ΑΠΘ - Επέμβαση της αστυνομίας [βίντεο]

Την ώρα που η Θεσσαλονίκη "βράζει", με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται δραματικά, κάποιοι φαίνεται να μην θέλουν... να συνετιστούν με τα μέτρα.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΘ 10 Νοε 2020 | 14:24

Κορονοϊός - Θεσσαλονίκη: Εντονη ανησυχία από τη ραγδαία αύξηση στα λύματα - Η πόλη απέχει από την ανάσχεση της πανδημίας

Η Θεσσαλονίκη απέχει ακόμη από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης, δείχνουν οι μετρήσεις του ΑΠΘ για τη συγκέντρωση κορονοϊού στα λύματα.

ΕΠΙΒΕΒΛΗΜΕΝΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΛΕΕΙ ΤΟ ΑΠΘ 29 Οκτ 2020 | 15:40

Κορονοϊός-Θεσσαλονίκη: Είχαν δεί την τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων στα λύματα της πόλης- Η έρευνα του ΑΠΘ

Επιβεβλημένα τα νέα μέτρα, δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ. Δεκαδές θετικά rapid tests σήμερα, αναμένουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων" είπε ο κ.Αρκουμανέας.

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ 28 Νοε 2020 | 09:05

Μυτιλήνη: Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην ανασκαφή στο Οβριόκαστρο

Τα ίχνη ενός αρχαίου πολιτισμού και ένα κάστρο που χάθηκε από την πολιορκία των Οθωμανών.

ΘΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΙΒΩΤΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ 27 Νοε 2020 | 19:43

Τατόι: Ανοίγουν για πρώτη φορά κιβώτια, κοντέινερ και βαλίτσες της Φρειδερίκης [Εικόνες]

Οι βαλίτσες της Φρειδερίκης παρέμεναν εξαφανισμένες σε ντουλάπες και ερμάρια στο βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΜΩΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ 27 Νοε 2020 | 12:47

Νέα διάσταση στον σάλο με τη Γαλάνη και το συσσίτιο των απόρων: Τι λέει τώρα ο άνθρωπος που την κατήγγειλε

Η νέα ανάρτηση Πολυχρονόπουλου για τη Γαλάνη και την καταγγελία ότι επιχείρησε να σταματήσει σισσύτιο απόρων. Να σταματήσει η ανθρωποφαγία.

«ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ AWAY» 26 Νοε 2020 | 15:45

Ξεσπάθωσε ξανά ο Μπαμπινιώτης: "Click away" θέλατε; Καλά να πάθετε…

Mε χιούμορ μέσα από νέα ανάρτησή του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης κάνει μια ακόμη προσπάθεια να μας επαναφέρει στα... ελληνικά

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 25 Νοε 2020 | 10:12

Μαρία Μοσχολιού: "Εφυγε" η επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί χρόνια Πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους του αθλητισμού και του πολιτισμού.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ 24 Νοε 2020 | 18:36

Απίστευτο: Κλοπή σημειωματαρίων του Δαρβίνου από το Κέμπριτζ δηλώθηκε 20 χρόνια αργότερα - Τι συνέβη

Ένα από τα σημειωματάρια του Δαρβίνου που εκλάπησαν περιέχει το διάσημο σκίτσο του Tree of Life που εξερευνά την εξελικτική σχέση μεταξύ των ειδών.

ΟΔΙΚΗ ΑΡΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 23 Νοε 2020 | 15:48

Η Αιόλου κρύβει έναν αρχαιολογικό θησαυρό κάτω από την άσφαλτο- Η κεφαλή του Ερμή και οι προηγούμενες ανακαλύψεις [Εικόνες]

Με αφορμή την ανακάλυψη της κεφαλής του Ερμή το ΥΠΠΟΑ συνθέτει ένα σύντομο ιστορικό των σημαντικών ευρημάτων που βρέθηκαν στην Αιόλου και στην ευρύτερη περιοχή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΓΝΩΣΤΗ ΕΚΠΟΜΠΗ 21 Νοε 2020 | 16:54

Ο Γιώργος Τσαλίκης ξεσπά κατά της Μενδώνη: Δεν τη βλέπω καν

Ο τραγουδιστής Γιώργος Τσαλίκης επιτέθηκε, μέσω εκπομπής, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΠΟΑ 18 Νοε 2020 | 20:12

Αγία Σοφία: Η αντίδραση της Unesco για τη μετατροπή σε τζαμί - Τι απάντησε η Μενδώνη

Η Ελλάδα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα της έκθεσης της Unesco για την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 72 ΕΤΩΝ 17 Νοε 2020 | 09:15

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ο ερμηνευτής του Μεγάλου Ερωτικού

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ψαριανός, ερμηνευτής των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι.