Ένας δικαστής αφηγείται, κοινωνικά δίκτυα, κατοικία σε κρίση

Ο δικαστής του Θανάση Διαμαντόπουλου, κοινωνικά δίκτυα και το παράδειγμα της Αθήνας στην κρίση της κατοικίας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ένας δικαστής αφηγείται, κοινωνικά δίκτυα, κατοικία σε κρίση

Ο δικαστής του Θανάση Διαμαντόπουλου

Ένας δικαστής αφηγείται, κοινωνικά δίκτυα, κατοικία σε κρίση

Καλοκαίρι του 2018: ένας υπέργηρος συνταξιούχος αρεοπαγίτης αποφασίζει να αφηγηθεί τα βιώματα, αλλά και τους έρωτές του.Ο συνταξιούχος αρεοπαγίτης με ένα ανεπούλωτο αίσθημα ενοχής αποφασίζει να αφηγηθεί τις μνήμες του σε μια διδακτορική φοιτήτρια. Αυτή είναι η ιστορία του και ταυτόχρονα η ιστορία των τελευταίων 70 χρόνων της Ελλάδας.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Κοινωνικά δίκτυα του Charles Kaduchin

Ένας δικαστής αφηγείται, κοινωνικά δίκτυα, κατοικία σε κρίση - εικόνα 2

Τα κοινωνικά δίκτυα βρίσκονται παντού γύρω μας και αφορούν ποικίλες πτυχές της ζωής μας. Αναμφίβολα, η περιγραφή της ισχύος και του εύρους της δράσης τους σε προσωπικό, διαπροσωπικό, διομαδικό και κοινωνικό επίπεδο απαιτεί ειδική μεταχείριση. Ο Charles Kadushin επιχειρεί μια ευσύνοπτη και κατανοητή παρουσίαση της θεωρίας των κοινωνικών δικτύων, αντλώντας κυρίως από κοινωνιοψυχολογικές ή κοινωνικές θεωρίες. Αποφεύγοντας τον διακηρυκτικό λόγο, εξηγεί με ιδιαίτερα εύληπτο τρόπο τόσο τις δομικές ιδιότητες των κοινωνικών δικτύων όσο και τη δυναμική τους, καθιστώντας έτσι το παρόν σύγγραμμα ένα από τα πλέον κατάλληλα εργαλεία διδασκαλίας που καλύπτει ένα κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία.

Το παρόν βιβλίο θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για να «μυήσει» τους νέους κοινωνικούς επιστήμονες στη δια-θεωρητική/διεπιστημονική προσέγγιση, να τους δείξει ότι η ανάλυση των κοινωνικών δικτύων είναι πολλά υποσχόμενη και, βέβαια ότι, τελικά –πέρα από ελκυστική και επίκαιρη– είναι προσβάσιμη σε αυτούς. Ακόμη περισσότερο: δεν γίνεται χωρίς αυτούς! - Ιωάννης Κατερέλος, Καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική

Η κατοίκιση σε κρίση

Ένας δικαστής αφηγείται, κοινωνικά δίκτυα, κατοικία σε κρίση - εικόνα 3

Το βιβλίο Η Κατοίκηση σε Κρίση: το παράδειγμα της Αθήνας - από την κατοικία στην κλίμακα της πόλης περιγράφει μια εξερεύνηση των διαφαινόμενων χωρικών και ερμηνευτικών μετατοπίσεων που εκτυλίσσονται στο πεδίο της κατοίκησης και των χώρων κατοικίας στο σύγχρονο συγκείμενο της «κρίσης». Γύρω από μια αίσθηση υλικότητας μετατοπίζεται το βλέμμα στο «καθημερινό» για να αναλυθούν τα σύγχρονα θέματα «κρίσιμης» κατοίκησης που αναδιοργανώνουν το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό συντακτικό της κατοικίας και της πόλης. Καθώς καινούργιοι τρόποι και καινούργια σχήματα κατοίκησης παρακάμπτουν την «επιμονή» των καθιερωμένων χωρικών σημασιών, το βιβλίο εστιάζει στο «πώς» δίνοντας έμφαση στην παράκαμψη της τυπολογίας, στην κάμψη της λειτουργίας και στην αναδιαμόρφωση της μορφής. Στιγμιότυπα όπως τα έπιπλα που δεν χωρούν στο μικρότερο σπίτι ή το καλοριφέρ που ποτέ δεν δούλεψε και πλέον χρησιμεύει ως «κρεμάστρα» ρούχων υποδεικνύουν μετασχηματισμούς που επέρχονται στο πεδίο της κατοίκησης. Μεταξύ θεωρίας, αρχιτεκτονικών σχεδίων, σκίτσων, φωτογραφιών και προσωπικών αφηγήσεων, οι χώροι κατοικίας μεγεθύνονται για να αναδειχθούν όψεις των σύγχρονων πρακτικών κατοίκησης. Η αδυναμία αποπληρωμής του υπέρογκου στεγαστικού κόστους, οι υποχρεωτικές μετακομίσεις ή συγκατοικήσεις, η επιστροφή στα πατρικό σπίτι, ο πολλαπλασιασμός της ενεργειακής αποστέρησης, η επέκταση του ορίου της κατοικησιμότητας, η «αξιοποίηση» των κενών κατοικιών, η σύμπτυξη του προσωπικού και του εργασιακού χώρου, οι εκτοπίσεις μέσω των πρακτικών της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων (Airbnb), ο στεγαστικός αποκλεισμός της αστεγίας είναι κάποια από τα πολλαπλά ζητήματα του σύγχρονου στεγαστικού ζητήματος που θέτουν στο επίκεντρο του βιβλίου την κατοικία και τον χώρο της πόλης. Παρακάμπτοντας την αίσθηση του κατ’ εξαίρεσιν, η εστίαση ριζώνει στην κανονικότητα του πραγματικού, του γνώριμου και του καθημερινού συνδέοντας χώρους και πρακτικές κατοίκησης με τους σύγχρονους μετασχηματισμούς του κατοικείν. Αν τα πολλαπλά πρόσωπα του στεγαστικού ζητήματος συναντήσουν τις σύγχρονες πρακτικές κατοίκησης και χωροθετηθούν στην πόλη της Αθήνας στο σήμερα, τότε ποια σημάδια αυτής της νέας συνθήκης χαράσσονται στην πόλη, στην κατοικία, σε εμάς; Σαν ένα πρόγραμμα επανα-κατοίκησης, ο λόγος των υποκειμένων αποκτά διεκδικητικό χαρακτήρα καθώς οι χώροι διαμονής και κατοικίας μεγεθύνονται, υπονομεύοντας την αυτονόητη «σταθερότητα» της κατασκευής. Μέσω απενεργοποιημένων λειτουργιών, επινοητικών πρακτικών και βέβηλων χρήσεων η σταθερή υλικότητα του αποθέματος κατοίκησης μετατρέπεται εν αγνοία μας και μετατοπίζεται σε μια διαδικασία εν τω γίγνεσθαι.

κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εκκρεμές

Όλα τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε στο Public

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΕΝΝΗΜΕΝΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ 1928 05 Οκτ 2020 | 09:59

Θεσσαλονίκη: Η 92χρονη "βιβλιοφάγος" Ιουλία Ταλιαδώρου που μας βάζει τα γυαλιά

Η 92χρονη Ιουλία Ταλιαδώρου διαβάζει βιβλία τουλάχιστον δύο ώρες καθημερινά.

19 Οκτ 2020 | 14:27

Η Μελίνα Μερκούρη μιλά για... τη Μελίνα στο ERTFLIX

Η Μελίνα Μερκούρη μιλάει για γνωστές και άγνωστες πτυχές τόσο της προσωπικής της ζωής όσο και της καριέρας της ως ηθοποιού και πολιτικού.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ 18 Οκτ 2020 | 20:56

Μελίνα Μερκούρη: Την τελευταία Ελληνίδα "θεά" τιμά η Αυστρία- Μεγάλη εκδήλωση αύριο στη Βιέννη

Την αυριανή εκδήλωση στο Μέγαρο της Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης, θα παρουσιάσει η Αραμπέλα Φενίβες, με την μονωδό και υψίφωνο Ελπινίκη Ζερβού να ερμηνεύει τραγούδια της Μελίνας.

Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑΣ ΣΑΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΕΙ 16 Οκτ 2020 | 23:35

Art Evolution: Το νέο στέκι της Πάτρας

Παραστατικές τέχνες, εικαστικές τέχνες, ευεξία, σεμινάρια στο Art Evolution, στο κέντρο της Πάτρας

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 16 Οκτ 2020 | 22:04

Πέθανε στα 55 του ο εικαστικός Δημήτρης Ταντανόζης

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ταντανόζης

ΜΕ ΔΥΟ ΝΕΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 15 Οκτ 2020 | 20:56

Καινούργια μουσική από Στίβι Γουόντερ, μετά από 15 χρόνια

Ο Στίβι Γουόντερ κρατούσε χαμηλό προφίλ και, μουσικά, σιωπούσε

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 14 Οκτ 2020 | 07:43

Ίων Δραγούμης: 100 χρόνια από το θάνατό του - Μια έκθεση με το αρχείο του ανοίγει για πρώτη φορά

Ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τους πολιτικούς του αντιπάλους, μια ημέρα μετά από τη δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι.

ΔΥΟ ΘΛΙΒΕΡΕΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ 13 Οκτ 2020 | 20:04

Θλίψη: Έφυγαν από τη ζωή η θετή κόρη της Σοφίας Βέμπο και η ηθοποιός Γοργώ Χρέλια

Δυο θλιβερές αποχωρήσεις έγιναν σήμερα γνωστές - Πρόκειται για τις Χάιδω Βέμπο Τραϊφόρου και Γοργώ Χρέλια

ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ 12 Οκτ 2020 | 08:11

Η αυλαία σηκώνεται για τα θέατρα - Πώς θα λειτουργήσουν

Μετά από οκτώ μήνες, πολλές αντιδράσεις και πρόβες με μάσκες, τα κλειστά θέατρα θα ανοίξουν με τα επιδημιολογικά δεδομένα να καθορίζουν την πληρότητα.

ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ 1950 09 Οκτ 2020 | 17:54

Πέθανε σε ηλικία 70 ετών η ποιήτρια Έλενα Στριγγάρη

Την είδηση έκανε γνωστή ο γιός της, με ανάρτησή του στη σελίδα της στο Facebook.

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ 08 Οκτ 2020 | 08:11

Νέες ταινίες: Με ευαισθησία και καρδιά μια ματιά σε όλο τον κόσμο

Στις νέες ταινίες της εβδομάδας δημιουργίες για στοχασμό που αλλάζει συνεχώς την οπτική μας.

ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ 06 Οκτ 2020 | 23:29

"Ικέτες" του Αλέξη Μοστριού: "Καμιά προσευχή δεν μπορεί να σε σώσει"

Το αστυνομικό μυθιστόρημα "Ικέτες" έρχεται να σας συναρπάσει

ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ 06 Οκτ 2020 | 23:08

Θρήνος στη μουσική: Πέθανε ο θρύλος της ροκ, Έντι Βαν Άλεν

Ο Έντι Βαν Άλεν έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 65 του χρόνια