Ο δικαστής του Θανάση Διαμαντόπουλου
Καλοκαίρι του 2018: ένας υπέργηρος συνταξιούχος αρεοπαγίτης αποφασίζει να αφηγηθεί τα βιώματα, αλλά και τους έρωτές του.Ο συνταξιούχος αρεοπαγίτης με ένα ανεπούλωτο αίσθημα ενοχής αποφασίζει να αφηγηθεί τις μνήμες του σε μια διδακτορική φοιτήτρια. Αυτή είναι η ιστορία του και ταυτόχρονα η ιστορία των τελευταίων 70 χρόνων της Ελλάδας.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Κοινωνικά δίκτυα του Charles Kaduchin
Τα κοινωνικά δίκτυα βρίσκονται παντού γύρω μας και αφορούν ποικίλες πτυχές της ζωής μας. Αναμφίβολα, η περιγραφή της ισχύος και του εύρους της δράσης τους σε προσωπικό, διαπροσωπικό, διομαδικό και κοινωνικό επίπεδο απαιτεί ειδική μεταχείριση. Ο Charles Kadushin επιχειρεί μια ευσύνοπτη και κατανοητή παρουσίαση της θεωρίας των κοινωνικών δικτύων, αντλώντας κυρίως από κοινωνιοψυχολογικές ή κοινωνικές θεωρίες. Αποφεύγοντας τον διακηρυκτικό λόγο, εξηγεί με ιδιαίτερα εύληπτο τρόπο τόσο τις δομικές ιδιότητες των κοινωνικών δικτύων όσο και τη δυναμική τους, καθιστώντας έτσι το παρόν σύγγραμμα ένα από τα πλέον κατάλληλα εργαλεία διδασκαλίας που καλύπτει ένα κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία.
Το παρόν βιβλίο θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο για να «μυήσει» τους νέους κοινωνικούς επιστήμονες στη δια-θεωρητική/διεπιστημονική προσέγγιση, να τους δείξει ότι η ανάλυση των κοινωνικών δικτύων είναι πολλά υποσχόμενη και, βέβαια ότι, τελικά –πέρα από ελκυστική και επίκαιρη– είναι προσβάσιμη σε αυτούς. Ακόμη περισσότερο: δεν γίνεται χωρίς αυτούς! - Ιωάννης Κατερέλος, Καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας του Πάντειου Πανεπιστημίου.
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική
Η κατοίκιση σε κρίση
Το βιβλίο Η Κατοίκηση σε Κρίση: το παράδειγμα της Αθήνας - από την κατοικία στην κλίμακα της πόλης περιγράφει μια εξερεύνηση των διαφαινόμενων χωρικών και ερμηνευτικών μετατοπίσεων που εκτυλίσσονται στο πεδίο της κατοίκησης και των χώρων κατοικίας στο σύγχρονο συγκείμενο της «κρίσης». Γύρω από μια αίσθηση υλικότητας μετατοπίζεται το βλέμμα στο «καθημερινό» για να αναλυθούν τα σύγχρονα θέματα «κρίσιμης» κατοίκησης που αναδιοργανώνουν το παραδοσιακό αρχιτεκτονικό συντακτικό της κατοικίας και της πόλης. Καθώς καινούργιοι τρόποι και καινούργια σχήματα κατοίκησης παρακάμπτουν την «επιμονή» των καθιερωμένων χωρικών σημασιών, το βιβλίο εστιάζει στο «πώς» δίνοντας έμφαση στην παράκαμψη της τυπολογίας, στην κάμψη της λειτουργίας και στην αναδιαμόρφωση της μορφής. Στιγμιότυπα όπως τα έπιπλα που δεν χωρούν στο μικρότερο σπίτι ή το καλοριφέρ που ποτέ δεν δούλεψε και πλέον χρησιμεύει ως «κρεμάστρα» ρούχων υποδεικνύουν μετασχηματισμούς που επέρχονται στο πεδίο της κατοίκησης. Μεταξύ θεωρίας, αρχιτεκτονικών σχεδίων, σκίτσων, φωτογραφιών και προσωπικών αφηγήσεων, οι χώροι κατοικίας μεγεθύνονται για να αναδειχθούν όψεις των σύγχρονων πρακτικών κατοίκησης. Η αδυναμία αποπληρωμής του υπέρογκου στεγαστικού κόστους, οι υποχρεωτικές μετακομίσεις ή συγκατοικήσεις, η επιστροφή στα πατρικό σπίτι, ο πολλαπλασιασμός της ενεργειακής αποστέρησης, η επέκταση του ορίου της κατοικησιμότητας, η «αξιοποίηση» των κενών κατοικιών, η σύμπτυξη του προσωπικού και του εργασιακού χώρου, οι εκτοπίσεις μέσω των πρακτικών της βραχυπρόθεσμης μίσθωσης ακινήτων (Airbnb), ο στεγαστικός αποκλεισμός της αστεγίας είναι κάποια από τα πολλαπλά ζητήματα του σύγχρονου στεγαστικού ζητήματος που θέτουν στο επίκεντρο του βιβλίου την κατοικία και τον χώρο της πόλης. Παρακάμπτοντας την αίσθηση του κατ’ εξαίρεσιν, η εστίαση ριζώνει στην κανονικότητα του πραγματικού, του γνώριμου και του καθημερινού συνδέοντας χώρους και πρακτικές κατοίκησης με τους σύγχρονους μετασχηματισμούς του κατοικείν. Αν τα πολλαπλά πρόσωπα του στεγαστικού ζητήματος συναντήσουν τις σύγχρονες πρακτικές κατοίκησης και χωροθετηθούν στην πόλη της Αθήνας στο σήμερα, τότε ποια σημάδια αυτής της νέας συνθήκης χαράσσονται στην πόλη, στην κατοικία, σε εμάς; Σαν ένα πρόγραμμα επανα-κατοίκησης, ο λόγος των υποκειμένων αποκτά διεκδικητικό χαρακτήρα καθώς οι χώροι διαμονής και κατοικίας μεγεθύνονται, υπονομεύοντας την αυτονόητη «σταθερότητα» της κατασκευής. Μέσω απενεργοποιημένων λειτουργιών, επινοητικών πρακτικών και βέβηλων χρήσεων η σταθερή υλικότητα του αποθέματος κατοίκησης μετατρέπεται εν αγνοία μας και μετατοπίζεται σε μια διαδικασία εν τω γίγνεσθαι.
κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εκκρεμές
Όλα τα βιβλία μπορείτε να τα βρείτε στο Public