Follow us

Ένιο Μορικόνε: Ο θρύλος της μουσικής γιορτάζει τα 90 του χρόνια

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με το σινεμά, καθώς το σημάδεψε με τις μελωδίες του, πολλές φορές άγριες και σπαραχτικές, μοναδικά ξεχωριστές.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ένιο Μορικόνε: Ο θρύλος της μουσικής γιορτάζει τα 90 του χρόνια

Ακριβώς πριν 90 χρόνια, στις 10 Νοεμβρίου 1928, στη Ρώμη, ερχόταν στη ζωή ένα παιδί που η μοίρα του ήταν να επηρεάσει καθοριστικά τη μουσική, κυρίως μέσω των συνθέσεων που έγραψε για τον κινηματογράφο. Είναι ο Ένιο Μορικόνε, ο άνθρωπος που έγραψε πάνω από 500 έργα για κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, πολλά απ' τα οποία θεωρούνται πλέον κλασικά αριστουργήματα, καθώς και περισσότερες από 100 συνθέσεις κλασικής μουσικής, αλλά και τραγούδια που ερμήνευσαν θρύλοι, όπως η Μίνα, η Ρίτα Παβόνε, ο Τζίμι Φοντάνα, ή ο Πολ Άνκα, σε αυτά τα 60 χρόνια δημιουργίας του.

Ωστόσο, το όνομά του είναι συνδεδεμένο με το σινεμά, καθώς το σημάδεψε με τις μελωδίες του, πολλές φορές άγριες και σπαραχτικές, μοναδικά ξεχωριστές και ιδιοφυείς, ενώ δεν είναι υπερβολή να σημειωθεί ότι πολλές ταινίες θα μείνουν στην αιωνιότητα μόνο και μόνο γιατί αυτός έχει γράψει τη μουσική. Απ' την άλλη, ο σκηνοθέτης Τζουζέπε Τορνατόρε, πιστεύει ότι "δεν είναι απλώς ένας σπουδαίος συνθέτης ταινιών, είναι ένας σπουδαίος συνθέτης". Πράγματι, οι ειδικοί μουσικοκριτικοί, αλλά και οι συνάδελφοί του, που τον λένε δικαιωματικά "il maestro", εξετάζοντας το συνολικό του έργο, ανεξάντλητης ποικιλίας και διαφορετικών φορμών, μιλούν για μία εξαίρετη μουσική προσωπικότητα, που θα περάσει με χρυσά γράμματα στην ιστορία της μουσικής. Αλλά η ιστορία έχει γράψει ήδη γι' αυτόν. "Ο μεγαλύτερος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής". Όπως έλεγε και ο Τζον Φορντ ότι η δουλειά του είναι να κάνει γουέστερν, έτσι και ο Μορικόνε θα έπρεπε να λέει μουσική για ταινίες. Άλλωστε και μόνο τη μουσική για τις ταινίες του Σέρτζιο Λεόνε να είχε κάνει θα ήταν αρκετό για να έχει περάσει στο πάνθεο της μουσικής.

Τα πρώτα βήματα

Ο πρώτος δάσκαλος του στη μουσική ήταν ο πατέρας του Μάριο, ο οποίος τον δίδαξε να διαβάζει μουσική και να παίζει διάφορα όργανα, μέχρι να πάρει την τρομπέτα, για να μπει στην Ακαδημία της Santa Cecilia (από τους παλαιότερους μουσικούς οργανισμούς του κόσμου) και για να λάβει μαθήματα τρομπέτας, σύνθεσης και χορωδιακής μουσικής υπό την καθοδήγηση του κλασικού συνθέτη Γκοφρέντο Πετράσι.

Άρχισε να γράφει μουσική για το θέατρο, αλλά και κλασικά έργα, για φωνή και πιάνο, όπως το "Imitazione", βασισμένο σε ένα κείμενο του Ιταλού ποιητή Τζάκομο Λεοπάρντι, ενώ τα έργα του τα αφιέρωνε στο δάσκαλό του Πετράσι. Το 1953, ο Μορικόνε έγραψε συνθέσεις για μια σειρά βραδινών εκπομπών στο ραδιόφωνο, ενώ ταυτόχρονα συνέχισε τη σύνθεση σοβαρών κλασικών έργων, επιδεικνύοντας έτσι την ευελιξία και τον εκλεκτισμό, που τον διέκρινε και ήταν αναπόσπαστο μέρος του χαρακτήρα του. Παρόλα αυτά, ο συνθέτης κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα γράφοντας μουσική υπόκρουση για ραδιοφωνικά δράματα, δίνοντας το στίγμα για το τι θα ακολουθήσει, χωρίς κανένας να περιμένει εκείνη την εποχή την απογείωσή του.

Η προσωπική ζωή του Μορικόνε έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το 1956 παντρεύτηκε τη Μαρία Τράβια, την οποία συνάντησε το 1950, όταν εκείνη έγραφε στίχους για μελοποίηση. Έχει τρεις γιους και μια κόρη, τον Μάρκο, την Αλεσάντρα, τον Αντρέα και τον Τζιοβάνι. Επίσης, ο Μορικόνε δεν θέλησε ποτέ να ζήσει στο Χόλιγουντ, παρά τις ζωηρές προσκλήσεις, ενώ δεν μιλάει πολύ καλά αγγλικά και προτιμά να δίνει συνεντεύξεις μόνο στη μητρική του γλώσσα.

Στο σινεμά και στα Γουέστερν

Μοιάζει απίστευτο, αλλά ο Μορικόνε ξεκίνησε από πολύ νωρίς στο σινεμά, από το 1954, και μάλιστα ως "συνθέτης φάντασμα", καθώς στις πρώτες ταινίες που συμμετείχε γράφοντας και ενορχηστρώνοντας μουσική, αυτές πιστώνονταν σε ήδη γνωστούς μουσικοσυνθέτες, ενώ κατά καιρούς υιοθέτησε ψευδώνυμα όπως Νταν Σάβιο ή Λέο Νίκολς.

Τη δεκαετία του '60 βγήκε στο προσκήνιο με την ταινία "Ο φασίστας" του Λουτσιάνο Σάλτσε και σε άλλες κωμωδίες, ενώ ο ίδιος δήλωσε κάποια στιγμή για τα πρώτα του βήματα ότι "οι πρώτες μου ταινίες ήταν ελαφρές κωμωδίες ή "ταινίες εποχής" που απαιτούσαν απλές μουσικές συνθέσεις, ένα είδος που ποτέ δεν εγκατέλειψα, ακόμη και όταν δούλεψα σε πολύ σημαντικότερες ταινίες, με μεγάλους σκηνοθέτες".

Το 1963 όμως ήταν ιδιαίτερα σημαδιακό για τον συνθέτη. Γνωρίζεται με τον Σέρτζιο Λεόνε, ο οποίος του ζητά να γράψει μουσική για την πρώτη ταινία της διάσημης τριλογίας ("Για μια χούφτα δολάρια", "Μονομαχία στο Ελ Πάσο" και "Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος"). Λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού της παραγωγής, ο Μορικόνε δεν είχε πρόσβαση σε μία μεγάλη ορχήστρα. Γι' αυτό χρησιμοποιεί πυροβολισμούς, περίεργα πρωτότυπα κρουστά, κουδούνια, σφυρίχτρες, χορωδία, άρπες, μία σπαρακτική και συνάμα ειρωνική μουσική, που κολλάει απόλυτα με τον ήρωα της ταινίας, τον μυστηριώδη Κλιντ Ίστγουντ, έναν σκληρό μυστηριώδη τύπο, χωρίς όνομα. Αυτό ήταν. Ο Ένιο Μορικόνε εκτοξεύτηκε στο καλλιτεχνικό στερέωμα και έδωσε στον Λεόνε την ευκαιρία να βγάλει ένα κάρο δολάρια και να τον κάνει το πιο καυτό όνομα της εποχής. Το σπαγγέτι-γουέστερν κερδίζει κατά κράτος τα γουέστερν του Χόλιγουντ, που ήδη ως κινηματογραφικό είδος θεωρείται ξεπερασμένο εκείνη την εποχή (έχουμε φτάσει ήδη στο 1967, όταν κυκλοφόρησε στην Αμερική η ταινία).

Θα ακολουθήσει με την ίδια επιτυχία και το "Μονομαχία στο Ελ Πάσο", πάλι με τον Κλιντ Ίστγουντ πρωταγωνιστή, ενώ η τρίτη ταινία "Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος", δίπλα στον Ίστγουντ, αυτή τη φορά ο Ελάι Γουάλας και ο Λι Βαν Κλιφ, θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία και θα βάλει τη μουσική του Μορικόνε σε κάθε σπίτι σε κάθε στόμα νεαρού, που προσπαθεί να σφυρίξει την παράξενη μελωδία, ειδικά αυτή της τελικής μονομαχίας. Ίσως το διασημότερο σάουντρακ του Μορικόνε ο οποίος συνδυάζει ένα κλασικό θέμα με ηλεκτρικές κιθάρες, φυσαρμόνικες στη διαπασών και σπαραξικάρδιες φωνές.

Το 1968 θα είναι μία σπουδαία χρονιά τόσο για τον Σέρτζιο Λεόνε όσο και για τον Ένιο Μορικόνε. Θα συνεργαστούν στο αριστούργημα του πρώτου "Κάποτε στη Δύση", μια επική ταινία που θα πάει ένα βήμα πιο πέρα το σπαγγέτι-γουέστερν, αλλά και τον κινηματογράφο. Η βαθιά ματιά του σκηνοθέτη, για τον δυτικό καπιταλισμό και πως αυτός δομήθηκε, θα συναντήσει το αξεπέραστο ταλέντο του συνθέτη, ο οποίος θα δώσει πρώτο ρόλο στη φυσαρμόνικα για να χρωματίσει με λυρισμό μία άγρια μονομαχία, μεταξύ των τεσσάρων κεντρικών προσώπων της ταινίας. Ενός τυχοδιώκτη, μίας θελκτικής γυναίκας - πρώην πόρνης, που θα σταθεί γενναία την κατάλληλη στιγμή, ενός μυστηριώδη ξένου, που διψά για εκδίκηση κι ενός πληρωμένου -από την εταιρία σιδηροδρόμων- δολοφόνου.

Η συνέχεια για τον Ένιο Μορικόνε θα μετατραπεί σε μία λεωφόρο δόξας και καθιέρωσης ως ο σημαντικότερος δημιουργός-συνθέτης του κινηματογράφου. Ίσως κάποιοι να τον περίμεναν στη γωνία, μήπως και ο συνθέτης έπεφτε στη μανιέρα. Κι όμως πάντα ξάφνιαζε ευχάριστα όλους, ακόμη και αυτούς που μετράγανε κάθε νότα του, μήπως του βρουν κάποιο ψεγάδι. Μάταια. Οι συνθέσεις του ήταν πάντα καλοδεχούμενες, μία προσφορά στη μουσική, όταν δεν προκαλούσε ρίγη συγκίνησης και απόλαυσης. Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος. Τη μουσική που έγραψε για την "Αποστολή" του Ρόλαντ Τζόφε, ένα επικό φιλμ που ίσως θα είχε ξεχαστεί αν δεν υπήρχε η θεϊκή έμπνευση του Μορικόνε, το τελευταίο, επίσης αριστουργηματικό γκαγκστερικό φιλμ του Λεόνε "Κάποτε στην Αμερική", τους "Αδιάφθορους" του Μπράιαν Ντε Πάλμα και το "Μπάγκσι" του Μπάρι Λέβινσον, δυο ταινίες όπου ο Μορικόνε είναι ο βασικός συντελεστής για τη αυθεντική αναπαράσταση της ατμόσφαιρας της εποχής. Αλήθεια, πως είναι δυνατόν να χωρέσει το έργο του σε ένα κείμενο που δεν θα γίνει βιβλίο. Σίγουρα, πάντως, ειδική αναφορά αξίζει για τη συνεργασία του με τον Τζουζέπε Τορνατόρε, σε πέντε ταινίες, και ιδιαιτέρως για το εκπληκτικό φιλμ "Σινεμά Παράδεισος". Ο ένας έβγαλε στο πανί τη μαγεία του σινεμά και ο άλλος τη μουσική που σίγουρα ακούν στον παράδεισο.

Έχοντας μπει στην όγδοη δεκαετία της ζωής του, ο Μορικόνε συνέχισε ακούραστα να γράφει μουσική για ταινίες κι όχι μόνο. Πάντως, θα έρθει και το Όσκαρ στην ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο "Οι μισητοί οκτώ" το 2016, ενώ είχε προηγηθεί το 2007 το τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στην Έβδομη Τέχνη.

Κλείνοντας αυτό το συνοπτικό αφιέρωμα στον Ένιο Μορικόνε, να αναφέρουμε ότι θα γιορτάσει τα 90ά γενέθλιά του με μία μεγάλη συναυλία στο Λονδίνο, στις 26 Νοεμβρίου, η οποία αποτελεί μέρος της παγκόσμιας περιοδείας του "60 χρόνια μουσικής". Ο ίδιος ο συνθέτης θα ανέβει στο πόντιουμ για να διευθύνει την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Τσεχίας, η ορχήστρα που χρησιμοποιήθηκε για την ηχογράφηση της μουσικής στην ταινία "Οι μισητοί οχτώ". Ίσως είναι και η τελευταία συναυλία του Ένιο Μορικόνε, αφού έχει αποφασίσει να κρεμάσει την μπαγκέτα του στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Χρόνια πολλά μαέστρο.

πηγή και φωτο : ΑΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Λένε πως αυτά είναι τα πιο μερακλίδικα παϊδάκια σε ολόκληρη την Αθήνα

Είναι από αρνάκι γάλακτος που έρχεται εδώ από το Αγρίνιο ή τη Βόνιτσα, είναι τρυφερά κι εκφραστικά, κι έχουν σάρκα αέρινη και βαθιά κρεάτινη, χάρη στη σωστή ισορροπία ελαφρού dry aging, μαστόρικου σχαρίσματος και μετρημένου αρτύματος με αλατορίγανη και τίποτε άλλο.

07 Νοε 2025 | 13:58

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Χριστόφορος Χριστοφής - Ο Τύραννος και η κόρη

Ιλαροτραγωδία για τον Στάλιν, την Ιστορία και την ανθρώπινη μοίρα - Πέμπτη 13, Παρασκευή 14, Σάββατο 15, Κυριακή 16 Νοεμβρίου, 21:00 - Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

07 Νοε 2025 | 12:20

Nτεμπούτο στο 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης για την ταινία "Πολύ Κοριτσίστικο Όνομα το Πάττυ"

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποίησε το ντεμπούτο της η ταινία "Πολύ Κοριτσίστικο Όνομα το Πάττυ" του Γιώργου Γεωργόπουλου, στο πλαίσιο του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ 07 Νοε 2025 | 12:08

Το Μουσείο Γουλανδρή σε δικαστική διαμάχη για τον πίνακα "Συγκομιδή της ελιάς" του Βαν Γκογκ - Ποιοι τον διεκδικούν

Σε δικαστική διαμάχη είναι το Μουσείο Γουλανδρή για έναν διάσημο πίνακα του Βαν Γκογκ, με οικογένεια που ισχυρίζεται πως ο πίνακας της ανήκει. Πρόκειται για το έργο "Συγκομιδή της ελιάς".

ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ 07 Νοε 2025 | 08:50

Πρεμιέρα για την παράσταση "Στην εξοχή" στο Θέατρο Αποθήκη παρουσία πολλών επωνύμων [εικόνες]

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης "Στην εξοχή", σε σκηνοθεσία Αικατερίνης Παπαγεωργίου, στο Θέατρο Αποθήκη.

ΜΑΝΗ 06 Νοε 2025 | 11:37

Οι πρώτες φωτό της Κέιτ Μπλάνσετ από τα γυρίσματα ταινίας στην Καρδαμύλη - Ξανά άρωμα Χόλιγουντ στην Ελλάδα

Η παλαιά πόλη της Καρδαμύλης στη Μάνη έχει μεταμορφωθεί σε αυθεντικό σκηνικό του σινεμά - Πρωταγωνίστρια η Κέιτ Μπλάνσετ μαζί με ένα εξαιρετικό καστ.

92 ΕΤΩΝ 06 Νοε 2025 | 10:43

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός Νίκος Στεφάνου - Ζωγράφος, γλύπτης, σκηνογράφος σε Λυρική και Εθνικό

Πέθανε ο σπουδαίος εικαστικός Νίκος Στεφάνου. Εργάστηκε ως ζωγράφος στην εκτέλεση σκηνογραφιών για το ελεύθερο θέατρο της Αθήνας, τη Λυρική σκηνή και το Εθνικό Θέατρο, καθώς και για κινηματογραφικές παραγωγές.

AVANT PREMIERE 06 Νοε 2025 | 09:29

Ενθουσιώδης υποδοχή για τη νέα δραματική σειρά της ΕΡΤ "Αύριο" [εικόνες]

Με ιδιαίτερο ενθουσιασμό υποδέχθηκε το κοινό την avant première της νέας δραματικής σειράς της ΕΡΤ "Αύριο", του Γιώργου Γκικαπέππα, που πραγματοποιήθηκε στο 66ο Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσ/νίκης.

ΟΔΟΣ ΛΥΣΙΟΥ 06 Νοε 2025 | 09:20

Η Γλυκερία ετοιμάζει live εμφανίσεις στην Πλάκα

Ένα λαϊκό πάλκο στήνει η Γλυκερία στην καρδιά της Πλάκας, στη μουσική σκηνή "Οδός Λυσίου".

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ 05 Νοε 2025 | 23:31

Variety: Η Paramount βάζει σε "μαύρη λίστα" ηθοποιούς που υποστήριξαν την Παλαιστίνη όπως η Έμα Στόουν και ο Χαβιέ Μπαρδέμ

Ο Ντέιβιντ Έλισον έχει καταστήσει σαφές ότι η Paramount δεν θα είναι πλέον η συνηθισμένη δουλειά στο Χόλιγουντ - Θα είναι πιο φιλική στο MAGA κοινό

ΘΕΑΤΡΟ ARK 05 Νοε 2025 | 10:49

Ο Κάφκα μέσα από το βλέμμα του Αρη Μπινιάρη - Πρώτες φωτογραφίες της "Δίκης" με τον Παπασπηλιόπουλο

Πρεμιέρα κάνει απόψε ένα από τα απόλυτα... sold out της φετινής σεζόν, η παράσταση "Δίκη", σε σκηνοθεσία Αρη Μπινιάρη, με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Γ. ΓΚΙΚΑΠΕΠΠΑ 05 Νοε 2025 | 09:42

"Αύριο": Αvant premiere της νέας δραματικής σειράς της ΕΡΤ με Γουλιώτη και Λούλη, στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης [εικόνες]

Το "Αύριο" αποτελεί την πρώτη ιστορία διάσωσης στην ελληνική τηλεόραση, γυρισμένη κάτω από ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες.

"ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ" 05 Νοε 2025 | 09:28

Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2025: Η παράσταση που σάρωσε - Βαλτινός & Ναυπλιώτου οι καλύτεροι ηθοποιοί, όλοι οι νικητές

Τα Θεατρικά Βραβεία Κοινού 2025 του "αθηνοράματος" απονεμήθηκαν για 27η συνεχή χρονιά, στην αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

ΑΠΟ 11 ΕΩΣ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025 04 Νοε 2025 | 16:01

Το "Σύμπαν" του ζωγράφου Άγγελου: Μία έκθεση για τα 50 χρόνια πορείας του στην Τέχνη

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον διεθνώς αναγνωρισμένο ζωγράφο Άγγελο (Παναγιώτου) και στα πενήντα χρόνια της πορείας του στην τέχνη

ΓΙΑ 20 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 04 Νοε 2025 | 14:58

Η "Λόλα" μεταφέρεται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή - Η Έλλη Τρίγγου στο ρόλο που είχε ερμηνεύσει μοναδικά η Τζένη Καρέζη

Η θρυλική ηρωίδα της Τρούμπας, η Λόλα, ζωντανεύει στο θέατρο Παλλάς με πάθος και ένταση, σε μια παράσταση που θα καθηλώσει το κοινό.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 04 Νοε 2025 | 12:00

Η γυναίκα πίσω από το Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας στο TheTOC: "Τα παιδιά είναι φορείς της αλλαγής"

Η Καλλιόπη Χαραλάμπους Κριέφ μιλάει για όσα πρόκειται να δούμε στη φετινή κινηματογραφική διοργάνωση - "Η επιτυχία αυτής της διοργάνωσης είναι ο ενθουσιασμός των παιδιών και η έκπληξη των μεγάλων όταν ανακαλύπτουν ταινίες μοναδικά φτιαγμένες που μιλούν στη δική τους ψυχή"

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Νοε 2025 | 10:25

Το "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" φοράει τα γιορτινά του - Ενας μήνας γιορτής, δείτε όλο το πρόγραμμα

Στις 29 Νοεμβρίου στις 19.00 τα φώτα ανάβουν σε μια μεγάλη γιορτή με ελεύθερη είσοδο!

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ 04 Νοε 2025 | 10:00

"Ριφιφί": Προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης τα δύο πρώτα επεισόδια της νέας σειράς του Τσαφούλια [εικόνες]

"Ριφιφί" - Δείτε εικόνες από την προβολή των δύο επεισοδίων της νέας σειράς του Σωτήρη Τσαφούλια, με τον Πάνο Βλάχο, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 04 Νοε 2025 | 09:58

Συγκινητικές στιγμές: Βραβεύτηκαν στο Φεστιβάλ Θεσ/νίκης οι σπουδαίοι ηθοποιοί του παλιού κινηματογράφου [εικόνες]

Οι νεότεροι τίμησαν τους θρύλους που τους ενέπνευσαν, απονέμοντάς τους βραβεία και αναγνωρίζοντας τη διαχρονική τους προσφορά στην τέχνη.

ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2025. 03 Νοε 2025 | 16:09

"All aboard": Παράταση για την πρωτότυπη έκθεση στο "Ελευθέριος Βενιζέλος"

Η έκθεση επιχειρεί να διαμορφώσει μια πολυσχιδή συνθήκη συνάντησης, όπου η σύγχρονη τέχνη συνομιλεί με την αρχιτεκτονική μνήμη και τη χρηστικότητα ενός χώρου εν αναμονή.

ΑΠΟ ΤΙΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 03 Νοε 2025 | 15:55

"Το παιχνίδι της Χαράς": Ένα διαμάντι της Αμερικάνικης λογοτεχνίας στο θέατρο "Κιβωτός"

Έξυπνα σκηνικά και παραμυθένια κοστούμια προσεγμένα στη λεπτομέρεια και ακόμα εμπνευσμένες χορογραφίες πάνω σε πρωτότυπη μουσική και τραγούδια σε ρυθμούς country, foxtrot, rock and roll, godspell και blues.

ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ 03 Νοε 2025 | 15:22

Τάκης Μπαγιάτης: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός και θεατρικός παραγωγός- Η συγκίνηση Μπιμπίλα

Τα τελευταία χρόνια, ο αγαπημένος καλλιτέχνης είχε αφιερωθεί στην παραγωγή θεατρικών έργων

ΑΠΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 03 Νοε 2025 | 12:25

Ο κορυφαίος "Αρχιμάστορας Σόλνες" του Ιψεν, με τον Αρη Λεμπεσόπουλο στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων

Στον εμβληματικό ρόλο του Σόλνες ο σπουδαίος Έλληνας ηθοποιός Άρης Λεμπεσόπουλος, σε ένα επταμελή εξαιρετικό θίασο.

ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ 03 Νοε 2025 | 11:17

Η παράσταση που κάνει πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα και είναι sold out από... τις πρόβες

Η πολυαναμενόμενη παράσταση που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, είναι ήδη... sold out, από πάρα πολύ νωρίς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου!

02 Νοε 2025 | 17:51

Πέντε χρόνια χωρίς τον Νίκο Σπυρόπουλο των θρυλικών "Σπυριδούλα"

Ο αδελφός του Βασίλης μιλά στο ΑΠΕ για τη συναυλία στη μνήμη του, στο Κύτταρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 02 Νοε 2025 | 14:47

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης στο TheTOC: "Το σινεμά είναι τρόπος να ζεις, να βλέπεις τον κόσμο και τους ανθρώπους"

Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα της 66ης διοργάνωσης του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μιλάει για το φετινό όραμα, τους καλεσμένους, τους πιστούς φίλους του φεστιβάλ αλλά και τους νέους και ίσως ανυποψίαστους θεατές που στοχεύει να βάλει στις κινηματογραφικές αίθουσες

ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗΣ, ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΚΑΙ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ 01 Νοε 2025 | 15:00

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών ο Λεό Λέανδρος - Ο πατέρας και δημιουργός των επιτυχιών της Βίκυς Λέανδρος

Συνολικά, ο Λεό Λέανδρος άφησε το στίγμα του ως πολύπλευρος καλλιτέχνης και ως ο μέντορας πίσω από τη μεγάλη επιτυχία της Βίκυ Λέανδρος

ΦΑΡΑΩΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 01 Νοε 2025 | 12:23

Αίγυπτος: Σήμερα τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου - Στην τελετή ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η περιοχή γύρω από το μουσείο, που βρίσκεται κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, έχει αποκλειστεί

Η ΤΕΧΝΗ ΩΣ ΠΡΑΞΗ ΜΝΗΜΗΣ 01 Νοε 2025 | 11:20

Η Ελληνίδα πρίμα μπαλαρίνα που ενώνει Ελλάδα και Αίγυπτο στα ιστορικά εγκαίνια του Grand Egyptian Museum

Στους διαδρόμους του μουσείου, δίπλα στα αγάλματα και τα αντικείμενα που άντεξαν χιλιετίες, η Ελληνίδα μπαλαρίνα θα προσθέσει τη δική της προσφορά

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ 31 Οκτ 2025 | 22:42

"Τι Ψυχή θα Παραδώσεις, Μωρή; - Μέρος Α'" - Κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ της ταινίας που κάνει πρεμιέρα στις 13/11 [βίντεο]

Η υπόθεση της ταινίας είναι κοινή με αυτήν της τηλεοπτικής σειράς - Τέσσερις γυναίκες που είναι αποφασισμένες να πάρουν εκδίκηση

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 31 Οκτ 2025 | 15:30

Κηδεία Γιώργου Νιάρχου: Συντετριμμένες η σύζυγος και η κόρη του σπουδαίου μαέστρου για το τελευταίο αντίο

Πλήθος κόσμου αποχαιρέτησε τον μαέστρο Γιώργο Νιάρχο στην κηδεία του στην Κηφισιά

31 Οκτ 2025 | 12:57

"Δυτικά της Εδέμ": Εικαστική έκθεση του Βαγγέλη Καρανάσιου στην Art Prisma Gallery

Σε μια νέα ενότητα έργων, ο Βαγγέλης Καρανάσιος επαναπροσδιορίζει τα όρια του ωραίου και του εφήμερου.

MEGA 31 Οκτ 2025 | 11:43

"Μια νύχτα μόνο": Πρεμιέρα για την πολυαναμενόμενη δραματική σειρά - Τι θα δούμε στο πρώτο διπλό επεισόδιο

Η νέα δραματική σειρά του MEGA, "Μια νύχτα μόνο", κάνει πρεμιέρα αύριο Σάββατο 1η Νοεμβρίου, στις 21:00, με διπλό επεισόδιο, και θα μεταδίδεται κάθε Κυριακή με Τρίτη, την ίδια ώρα.

ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟΝ" 31 Οκτ 2025 | 11:36

Η ζωή μιας γυναίκας, ο καθρέφτης της Ιστορίας - "Τα Χρόνια" της Νομπελίστριας Αννί Ερνώ

Το εμβληματικό έργο της Αννί Ερνώ, βραβευμένης με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022, μεταφέρεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή από τους Ακύλλα Καραζήση και Νίκο Χατζόπουλο.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 31 Οκτ 2025 | 10:47

Ξεκίνησαν στα Χανιά τα γυρίσματα της ταινίας "Ξανασταυρώνεται" του Θοδωρή Παπαδουλάκη

Πρόκειται για την κινηματογραφική προσαρμογή του μυθιστορήματος "Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται", ενός από τα πιο αναγνωρισμένα έργα του Νίκου Καζαντζάκη.

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 31 Οκτ 2025 | 08:41

Από τον Τσαρούχη και τη Μερκούρη ως τον Φελίνι και την Φόντα - Η εκρηκτική ζωή του Ανδρέα Βουτσινά

Με αφορμή την προετοιμασία της έκθεσης, ιδρύθηκε και ξεκινά την επίσημη δράση του το Σωματείο των Φίλων Ανδρέα Βουτσινά.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 31 Οκτ 2025 | 07:40

Ολοι μιλούν για αυτή την παράσταση - Εξαφανίζονται τα εισιτήρια "εν ριπή οφθαλμού", δεν πρέπει να τη χάσετε

Τα τελευταία διαθέσιμα εισιτήρια είναι για τις παραστάσεις του Φεβρουαρίου 2026.

30 Οκτ 2025 | 18:08

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Jazz@megaron - 1 με 18 Νοεμβρίου 2025

Η σειρά Jazz@Megaron, για τέταρτη συνεχή χρονιά, παρουσιάζει τα καλύτερα ελληνικά τζαζ σύνολα

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΓΙΑ 2Η ΣΕΖΟΝ 30 Οκτ 2025 | 16:03

"Καπούτ": Μια υπέροχη παραβολή για τα γηρατειά - Για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη

Mε διεισδυτική ματιά φωτίζει κόσμο των ηλικιωμένων, ένα κόσμο φαινομενικά απλό και ανέμελο, που όμως είναι γεμάτος μελαγχολία, βίαια πάθη, αδύνατες προσδοκίες, βαθιές απογοητεύσεις, φόβους και ανασφάλειες.

ΣΤΟ INSTAGRAM 30 Οκτ 2025 | 15:41

Γιορτή του Σινεμά 2025: Η σινεφίλ Μιλένα Αποστολάκη μάς καλεί να το γιορτάσουμε

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, προτρέπει το κοινό να πάει σινεμά απόψε, επιλέγοντας όποια αίθουσα και όποια ταινία θέλει, με μόλις 2 ευρώ

ΘΕΑΤΡΟ 30 Οκτ 2025 | 10:24

Οι 10 παραστάσεις που δεν πρέπει με τίποτα να χάσεις φέτος - Απανωτά sold out, κορυφαία έργα

Οι σκηνές γεμίζουν νύχτα με τη νύχτα, τα sold out διαδέχονται το ένα το άλλο, και τα εισιτήρια εξαφανίζονται προτού... προλάβεις να αποφασίσεις τι θες να δεις!

ΦΡΕΝΙΤΙΔΑ 29 Οκτ 2025 | 22:04

Στην Αθήνα οι θρυλικοί Cure το καλοκαίρι - Πού και πότε θα παίξουν

Η εμφάνιση των αγαπημένων Βρετανών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Ejekt Festival 2026, την Τετάρτη 15 Ιουλίου, στο Telekom Centre του ΟΑΚΑ

ΣΤΟ ΔΙΑΝΑ 29 Οκτ 2025 | 18:17

Κιμούλης και Δαμανάκη θαύμασαν την κόρη τους στην παράσταση "Απόρρητο" - Στάη και Τσίμας συμμετέχουν στην παράσταση

Από τη βραδιά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι γονείς της Μαριάννας Κιμούλη, Γιώργος Κιμούλης και Μαρία Δαμανάκη.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 29 Οκτ 2025 | 16:14

"Εγώ ο Ανδρέας Βουτσινάς": Έκθεση για τον Έλληνα που άγγιξε το αμερικανικό όνειρο

Ακολουθώντας τον εκρηκτικό και πολυτάλαντο βίο του δημιουργού, απολαμβάνοντας άγνωστες λεπτομέρειες μέσα από τα πολύτιμα και εφήμερα αντικείμενα των εμμονικών συλλογών του, τις επιστολές και τα άλλα προσωπικά κατάλοιπα και τεκμήρια της πυκνής καθημερινότητάς του

ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΩΜΩΔΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ 29 Οκτ 2025 | 12:48

O Γιώργος Καραμίχος υποδύεται 8 ρόλους στον "VANYA" στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης

Η σύγχρονη και συμπυκνωμένη εκδοχή του γνωστού έργου του Αντόν Τσέχωφ, προκαλεί έναν ηθοποιό να υποδυθεί οκτώ χαρακτήρες που θέλουν απεγνωσμένα να αλλάξουν τις ζωές τους.

3 ΚΥΚΛΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ 29 Οκτ 2025 | 11:42

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: "Πες μου μια Ιστορία" - Εθνικοί μύθοι, Αρχαιότητα, Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία

Κύκλοι συζητήσεων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Κάθε Κυριακή από 2/11/2025 έως 18/1/2026 - Ώρα έναρξης: 19.30

Ο ΡΟΛΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΣΕ 27 Οκτ 2025 | 22:20

Αντίο "Τάτζιο": Πέθανε το ωραιότερο αγόρι του παγκόσμιου κινηματογράφου - Ο Σουηδός από τον "Θάνατο στη Βενετία"

Ο Αντρέσεν ήταν μόλις 14 ετών όταν ερμήνευσε τον ρόλο του Τάτζιο στην κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Τόμας Μαν - Έγινε σύμβολο της απόλυτης ανδρικής ομορφιάς

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 70 ΕΤΩΝ 27 Οκτ 2025 | 20:17

Πέθανε ο Μπιορν Αντρέσεν, ο Τάτζιο της ταινίας "Θάνατος στη Βενετία"

Ηταν ένα αγόρι 15 ετών όταν συναντήθηκε με τον ιταλό σκηνοθέτη Λουκίνο Βισκόντι που αναζητούσε τον τέλειο έφηβο

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 83 ΕΤΩΝ 27 Οκτ 2025 | 20:05

Πέθανε ο Τζακ ΝτεΤζονέτ ένας από τους σπουδαιότερους ντράμερ της σύγχρονης τζαζ

Ο ΝτεΤζονέτ είναι ίσως περισσότερο γνωστός ως ο ντράμερ της περιόδου fusion του Μάιλς Ντέιβις

ΣΠΕΥΣΑΤΕ! 27 Οκτ 2025 | 12:20

Πάμε θέατρο: Οι πρεμιέρες της εβδομάδας - Δυνατές επιστροφές, παραστάσεις sold out και νέα έργα

Η θεατρική Αθήνα ανοίγει ακόμα μια εβδομάδα αυλαία, με πρεμιέρες της φετινής φθινοπωρινής σεζόν.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ 27 Οκτ 2025 | 08:30

Ανοίγει τις πύλες του το Μεγάλο Aιγυπτιακό Μουσείο: Το μεγαλύτερο στον κόσμο, χτισμένο δίπλα στις πυραμίδες [εικόνες]

Από τις 14 αίθουσες, οι δύο είναι αφιερωμένες αποκλειστικά στον Τουτανχαμόν, τον "μεγάλο σταρ του νέου μουσείου".

Ο ΠΑΥΛΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΕΤΡΑΚΗΣ 26 Οκτ 2025 | 14:29

70 χρόνια "Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο": Το παρασκήνιο της αγαπημένης κλασικής ταινίας και το όχι στον Αυλωνίτη

Όλα ξεκίνησαν από μία παρεξήγηση ανάμεσα στους καλύτερους σκηνοθέτες της εποχής

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΣΤΟ ΛΟΥΒΡΟ 26 Οκτ 2025 | 14:23

Είναι ασφαλή τα ελληνικά Μουσεία; Πόσο εκτεθειμένοι είναι οι κινητοί πολιτιστικοί θησαυροί

Μετά τη θεαματική κλοπή στο Λούβρο απασχολεί με ιδιαίτερη ένταση τους ειδικούς σε όλον τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα

26 Οκτ 2025 | 09:52

Δύο ποιητές μιλούν για τον Διονύση Σαββόπουλο: "Ένας δημιουργός που κατανοούσε ποιητικά τον κόσμο"

Ο Γιώργος Μαρκόπουλος από τους παλαιότερους και ο Δημήτρης Αγγελής από τους νεότερους, μιλούν για τον Διονύση Σαββόπουλο.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΦΗΣΑΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ 25 Οκτ 2025 | 19:14

Το σημείο όπου ετάφη ο Διονύσης Σαββόπουλος στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών

Ακόμα και αρκετή ώρα μετά την ολοκλήρωση της κηδείας, πολίτες άφηναν λουλούδια

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 25 Οκτ 2025 | 16:26

Συγκινημένος ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στον επικήδειο για τον Σαββόπουλο: Μου είπαν ότι καταργείς το πένθος, τότε εγώ για ποιον κλαίω;

"Ανέδειξες το πολύτιμο, ανέβασες το επίπεδο της χώρας συνολικά και το επίπεδο του καθενός και της καθεμιάς προσωπικά"

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 25 Οκτ 2025 | 15:13

Διονύσης Σαββόπουλος - Συγκλονιστική η Δήμητρα Γαλάνη στον επικήδειο: "Είσαι τόσο βαθιά ριζωμένος μέσα μου - Ξεκουράσου"

"Το έργο σου είναι και θα είναι πάντα ολοζώντανο, νέο, αιώνια κληρονομιά μας. Εσύ θα λείπεις, θα μου λείπεις"

ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ 25 Οκτ 2025 | 13:54

Διονύσης Σαββόπουλος - Συγκινημένος ο Γιάννης Ζουγανέλης: "Φύγανε όλοι - Παρακαλώ τους νέους..."

Συγκινημένος ο Γιάννης Ζουγανέλης στη δήλωσή του για τον Διονύση Σαββόπουλο

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 25 Οκτ 2025 | 11:48

Θηβαίος για Σαββόπουλο: "Χάσαμε όλοι τον παππού μας που μας έλεγε παραμύθια - Εφυγε το πρωτότυπο και μείνανε τα αντίγραφα"

"Έχουμε μιλήσει όλοι, όλος ο κόσμος μιλάει με τα πιο σπουδαία λόγια για αυτόν τον υπέροχο Ελληνα."

25 Οκτ 2025 | 11:11

Διονύσης Σαββόπουλος: Η Ελλάδα αποχαιρέτησε τον "Νιόνιο", συγκίνηση στο τελευταίο αντίο με το "Ας κρατήσουν οι χοροί"

Ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης η κηδεία του Διονύση Σαββόπουλου, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο... ΑΘΕΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΖΗΤΑ ΤΟΝ ΘΕΟ 25 Οκτ 2025 | 10:20
ΤΟ ΠΕΜΠΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ 25 Οκτ 2025 | 10:15

Στο σχολείο του Διονύση Σαββόπουλου στη Θεσσαλονίκη: Άγνωστες ιστορίες από ένα παιδικό του φίλο [βίντεο]

Ο παιδικός φίλος του "Νιόνιου", Γιάννης Αικατερινάρης, μίλησε για τον ίδιο και πως ήταν στα νιάτα του, αλλά και πως από μικρή ηλικία και μετέπειτα "σκάρωνε" τα τραγούδια του.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 25 Οκτ 2025 | 09:40

Ο παλιός κινηματογράφος φέτος στο θέατρο - 4 ελληνικές ταινίες που έχουμε αγαπήσει ζωντανεύουν στο σανίδι

Ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος ζωντανεύει αυτή τη σεζόν στο θεατρικό σανίδι.

25 Οκτ 2025 | 08:21

Η στιγμή που φτάνει η σορός του Διονύση Σαββόπουλου στη Μητρόπολη – Σε λαϊκό προσκύνημα μέχρι τις 11:30

Η σορός του σπουδαίου τραγουδοποιού θα βρίσκεται στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης Αθηνών, από τις 8.30 π.μ. έως τις 11.30 π.μ., για όσους επιθυμούν να τον αποχαιρετήσουν.

Ο ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ 25 Οκτ 2025 | 08:00

Η Ελλάδα αποχαιρετά τον "Νιόνιο" της: Όλο το πρόγραμμα

Με τα χαρακτηριστικά στρογγυλά γυαλιά του, τις τιράντες του, το γένι, ο Νιόνιος καθιερώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων, ως ένας σύγχρονος λαϊκός ήρωας - Το τελευταίο αντίο στον μελωδικό παραμυθά που μας μεγάλωσε, μας διαμόρφωσε, μας έδωσε αφορμές να ονειρευτούμε.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ COME BACK 24 Οκτ 2025 | 23:59

Νever say goodbye: Οι Bon Jovi επιστρέφουν στη σκηνή μετά από 3 χρόνια και ταυτόχρονα κυκλοφόρησαν νέο άλμπουμ [βίντεο]

Ο Τζον Μπον Τζόβι έρχεται ξανά στο προσκήνιο μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στις φωνητικές του χορδές

ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ 24 Οκτ 2025 | 21:08

Τζον Μπον Τζόβι: "Ευγνώμων και ταπεινός" που επιστρέφει μετά την επέμβαση στις φωνητικές χορδές

Ο 63χρονος τραγουδιστής υποβλήθηκε σε επέμβαση το 2022 και χρειάστηκε τρία χρόνια αποκατάστασης

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2025 24 Οκτ 2025 | 16:39

Το "Άξιον Εστί" στον Καθεδρικό Ναό της Βιέννης

Με αφορμή τα 100 χρονια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη

ΣΤΟ ORANGE PRESS AGENCY 24 Οκτ 2025 | 14:38

Σαββόπουλος: Τι λέει ο κόσμος για τον θρυλικό συνθέτη - "Μπορούσε να ενώσει τους Έλληνες - Μια κατηγορία μόνος του"

"Ο Σαββόπουλος ήταν μια κατηγορία μόνος του σαν άνθρωπος - Ένα κίνημα στη μουσική που ακόμα υπάρχει - Ήταν ένας ατομιστής του κλίματος του Μάη του '68" λένε απλοί πολίτες

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ 24 Οκτ 2025 | 13:53

Γιώργος Λάνθιμος: Κάνει παύση από το σινεμά μετά το "Bugonia" – "Χρειάζομαι ένα μικρό διάλειμμα"

Την απόφασή του να κάνει ένα διάλειμμα από τον κινηματογράφο ανακοίνωσε ο Γιώργος Λάνθιμος μετά το "Bugonia".

ΚΛΑΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ 24 Οκτ 2025 | 11:32

Ο Τζόνι Ντεπ επιστρέφει με τον εμβληματικό ρόλο του Εμπενέζερ Σκρουτζ

Ο Τζόνι Ντεπ βρίσκεται σε τελικές συζητήσεις για να πρωταγωνιστήσει στη φιλόδοξη παραγωγή "Ebenezer: A Christmas Carol", μια νέα κινηματογραφική εκδοχή του κλασικού έργου του Τσαρλς Ντίκενς.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ 24 Οκτ 2025 | 11:10

Ο Φρέντρικ Μπάκμαν επιστρέφει με το νέο best seller "Οι φίλοι μου"

Το νέο βιβλίο του Σουηδού σταρ της λογοτεχνίας, Φρέντρικ Μπάκμαν, έρχεται για πρώτη φορά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός για να μας θυμίσει γιατί τον αγαπήσαμε.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΠΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ 24 Οκτ 2025 | 10:43

Η μεγάλη δικαστική διαμάχη του Σαββόπουλου - Πώς ένα πασίγνωστο τραγούδι τον οδήγησε στα δικαστήρια

Η ξεχασμένη ιστορία για ένα διάσημο τραγούδι, που οδήγησε τον Διονύση Σαββόπουλο ως τις δικαστικές αίθουσες.

ΑΠΟ ΤΙΣ 10 ΕΩΣ ΤΙΣ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 23 Οκτ 2025 | 16:35

Επιστρέφει το Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας 2025

Το φεστιβάλ γίνεται η φωνή των παιδιών και των εφήβων αντανακλώντας όλα όσα τους απασχολούν σήμερα - οικογενειακές σχέσεις, φιλίες, απώλειες, τα πρώτα σκιρτήματα της καρδιάς, ζητήματα ταυτότητας και αποδοχής, bullying και διαφορετικότητα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ 23 Οκτ 2025 | 16:01

Διονύσης Σαββόπουλος: Η επιθυμία της οικογένειας για την κηδεία - Λαϊκό προσκύνημα το πρωί του Σαββάτου στη Μητρόπολη

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών την Τρίτη 21 Οκτωβρίου έπειτα από ανακοπή καρδιάς

23 Οκτ 2025 | 12:29

Ο Μάνος Χατζιδάκις στο σινεμά - Μαραθώνιος ταινιών στο Μέγαρο Μουσικής

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Μάνου Χατζιδάκι, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αποτίει φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη μέσα από έναν κινηματογραφικό μαραθώνιο, αφιερωμένο στο έργο του για τη μεγάλη οθόνη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΠΟ 23 Οκτ 2025 | 12:02

Αφιερωματικό έτος στον Μάνο Χατζιδάκι το 2026 - 100 χρόνια από τη γέννησή του

Ανήμερα των εκατοστών γενεθλίων του, το υπουργείο Πολιτισμού ανακηρύσσει το 2026, ως αφιερωματικό έτος στον Μάνο Χατζιδάκι.

ΣΤΟΛΙΔΙ ΓΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ 23 Οκτ 2025 | 11:39

Ξάνθη: 100 χρόνια μετά, στο σπίτι που μεγάλωσε ο Μάνος Χατζιδάκις - Ενα αρχιτεκτονικό κόσμημα [εικόνες]

Η Ξάνθη, μια πόλη ανοιχτή, πολυπολιτισμική, γεμάτη φως, πρόσφερε στον Χατζιδάκι τις πρώτες του μουσικές καταβολές.

23 Οκτ 2025 | 11:25

Οι Bon Jovi επιστρέφουν στη σκηνή - Παγκόσμια περιοδεία του εμβληματικού συγκροτήματος το 2026

Επιστροφή του Jon Bon Jovi μετά τη χειρουργική επέμβαση στις φωνητικές του χορδές το 2022.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΡΙΝ 42 ΧΡΟΝΙΑ 23 Οκτ 2025 | 08:48

"Ας κρατήσουν οι χοροί": Η ιστορία του τραγουδιού του Σαββόπουλου που ένωσε όλους τους Ελληνες

Είναι ένας ύμνος ενότητας και αισιοδοξίας, που μέσα από τη χαρακτηριστική ποιητική ματιά του Σαββόπουλου, αφηγείται την πορεία και τη δύναμη της Ελλάδας.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ RELEASE ATHENS 22 Οκτ 2025 | 23:04

Sold out άλλη μια συναυλία του καλοκαιριού: Οι Gorillaz θα πλημμυρίσουν την Πλατεία Νερού

Τα εισιτήρια για τη συναυλία του αγγλικού σχήματος στις 25 Ιουνίου 2026 έκαναν... φτερά και άλλο ένα μουσικό σόου θα γίνει μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος κόσμου

ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕ 22 Οκτ 2025 | 22:12

Το "αντίο" του Ξαρχάκου στον Σαββόπουλο: "Πολεμήθηκε και έγινε βορά, επειδή είχε διαφορετική άποψη ή ιδεολογία"

"Ας αναρωτηθούμε πόσο δημοκράτες είμαστε όταν αποδομούμε τόσο εύκολα τους καλλιτέχνες", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Σταύρος Ξαρχάκος

ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 22 Οκτ 2025 | 14:55

Η Σακελλαροπούλου περιγράφει τις τελευταίες στιγμές του Σαββόπουλου: "Τον είδα πριν πεθάνει, ήταν πολύ γλυκός και ήρεμος"

Η πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι επισκέφτηκε τον Διονύση Σαββόπουλο στο νοσοκομείο, το απόγευμα της Τρίτης (21/10), λίγο πριν πεθάνει.

ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΣΤΙΓΜΗ 22 Οκτ 2025 | 12:53

"Ας κρατήσουν οι χοροί": Οταν ο Σαββόπουλος έστησε το μεγαλύτερο γλέντι στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 [βίντεο]

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, με υψωμένο ένα τύμπανο μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο έδωσε το σύνθημα για να "αρχίσουν οι χοροί".

ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 22 Οκτ 2025 | 12:08

Βικτόρια Χίσλοπ: Ντρέπομαι ως Βρετανίδα για το δείπνο στην αίθουσα των Γλυπτών, ήταν ασέβεια

"Έπρεπε να πάνε να δούνε τα Γλυπτά, αλλά όχι να φάνε εκεί", είπε η Βικτόρια Χίσλοπ και τόνισε πως και η ίδια είχε πρόσκληση αλλά δεν πήγε.

ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΕ 22 Οκτ 2025 | 11:47

"Το Περιβόλι του Τρελού": Ο δίσκος του Σαββόπουλου που άλλαξε τον ρου της μουσικής ιστορίας και το εμβληματικό εξώφυλλο

Σαν χθες, τη μέρα που ο Νιόνιος έφυγε για τη γειτονιά των Αθανάτων, το 1969, παρουσιάστηκε ένας από τους πιο εμβληματικούς δίσκους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής: "Το Περιβόλι του Τρελού".

ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΘΡΥΛΟΣ 22 Οκτ 2025 | 10:27

Το πασίγνωστο τραγούδι του Σαββόπουλου που αρνήθηκε να πει ο Καζαντζίδης - "Φοβόταν τα λόγια του"

Ο Σαββόπουλος είχε συχνά εκφράσει τον βαθύ του θαυμασμό για την αυθεντικότητα και τη μοναδικότητα του Καζαντζίδη.

ΑΝΑΡΤΗΣΗ 22 Οκτ 2025 | 09:50

"Οχι κλάψες για τον μέγιστο": Το αντίο του Αρη Δαβαράκη στον Διονύση Σαββόπουλο

Συγκίνηση σκόρπισε στο πανελλήνιο ο χαμός του μεγάλου τραγουδοποιού Διονύση Σαββόπουλου.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ 22 Οκτ 2025 | 09:35

Οταν το ΑΠΘ τιμούσε τον Διονύση Σαββόπουλο - Η ομιλία του, γεμάτη εικόνες, υπαινιγμούς και εξομολογήσεις

Η αναγγελία του θανάτου του Διονύση Σαββόπουλου λειτούργησε σαν σιωπηλό κλείσιμο μιας μεγάλης συναυλίας, όταν τα φώτα σβήνουν και μένει μόνο η αντήχηση.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 22 Οκτ 2025 | 09:05

Ο Φοίβος Δεληβοριάς είπε όλη την αλήθεια για τον Διονύση Σαββόπουλο - Ο λόγος που "τον ακούγαμε όλοι"

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο εκ των κορυφαίων Ελλήνων τραγουδοποιών, που χάραξε νέους δρόμους στην ελληνική μουσική και τέχνη, πέθανε χθες σε ηλικία 81 ετών.

ΕΦΥΓΕ Ο ΝΙΟΝΙΟΣ 22 Οκτ 2025 | 08:24

Το "πολιτισμικό φαινόμενο" Διονύσης Σαββόπουλος - Η συγκλονιστική εξομολόγηση για τον καρκίνο και η γυναίκα της ζωής του

Ο αγαπημένος "Νιόνιος" της Ελλάδας, "έφυγε" σε ηλικία 81 ετών - Υπήρξε ένας από τους βασικούς διαμορφωτές της σύγχρονης ελληνικής μουσικής και καλλιτεχνικής ταυτότητας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 22 Οκτ 2025 | 07:56

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη αποχαιρετά τον Διονύση Σαββόπουλο: "Ό,τι έζησα μαζί σου, κόσμημα στη ψυχή μου"

Το δικό της "αντίο" στον Διονύση Σαββόπουλο είπε με μια συγκινητική ανάρτηση η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

ΘΛΙΨΗ 22 Οκτ 2025 | 07:35

"Σήμερα μένω για τρίτη φορά ορφανός": Το σπαρακτικό αντίο του Πορτοκάλογλου στον Σαββόπουλο

Με λίγα λόγια και με συγκίνηση, αποχαιρέτησε ο Νίκος Πορτοκάλογλου τον σπουδαίο Διονύση Σαββόπουλο.

22 Οκτ 2025 | 07:21

Σαββόπουλος "long play" - Το μεγάλο αφιέρωμα του ΣΚΑΪ στον σπουδαίο συνθέτη

Ένα ταξίδι ιστορίας και πολιτισμού, μέσα από το πνεύμα και την ιδιαίτερη ματιά του Διονύση Σαββόπουλου.

ΜΕ ΤΗ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ 22 Οκτ 2025 | 07:10

Αυτή ήταν η τελευταία δημόσια εμφάνιση του "Νιόνιου" - Στο ντοκιμαντέρ "Χαίρω πολύ, Σαββόπουλος" [εικόνες]

Ο Διονύσης Σαββόπουλος έφυγε από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης, σε ηλικία 81 ετών, βυθίζοντας στη θλίψη ολόκληρη τη χώρα.

22 Οκτ 2025 | 06:54

Η ΕΡΤ αποχαιρετά τον Διονύση Σαββόπουλο με συναυλίες και αφιερώματα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και ERTFLIX

Ο αγαπημένος "Νιόνιος" είχε συνεργαστεί με τη δημόσια τηλεόραση, αφήνοντας πίσω του ένα έργο που σφράγισε εποχές και ενέπνευσε γενιές.

ΣΤΑ 80 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 21 Οκτ 2025 | 21:38

Πέθανε ο σπουδαίος Διονύσης Σαββόπουλος: Ο πρωτεργάτης των Ελλήνων τραγουδοποιών

Έφυγε από τη ζωή ο κορυφαίος Διονύσης Σαββόπουλος, ο αγαπητός Νιόνιος, ο μουσικός μύθος της Ελλάδας

ΤΟ ΝΕΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ 21 Οκτ 2025 | 17:58

Αύγουστος Κορτώ: "Καταλήγεις στο μίσος επειδή δεν έχεις γνωρίσει αρκετά την αγάπη - Είναι εξουθενωτικό"

"Πολλές φορές βλέπω ανθρώπους που προάγουν το μίσος και σκέφτομαι πως δεν τους αγάπησε κανείς πραγματικά"

21 Οκτ 2025 | 17:47

Μέγαρο Μουσικής: Mozart Concerti - Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής

Αναβίωση της εποχής του Μότσαρτ με όργανα εποχής - Kυριακή 2 Νοεμβρίου, 20:30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης - Η προπώληση έχει αρχίσει