Follow us

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών

Οι κριτικοί του Entertainment Weekly διαλέγουν τις 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών. Στη λίστα, «διαμάντια» και ταινίες που έγιναν κλασικές...

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών

Το Entertainment Weekly προτείνει τη λίστα με τις 25 καλύτερες κινηματογραφικές ταινίες των τελευταίων 25 ετών, αρχίζοντας από το 1990 και φθάνοντας μέχρι το 2014.

Το ενδιαφέρον είναι ότι, τη λίστα «υπογράφουν» οι κριτικοί του σινεμά, στοιχείο που ανεβάζει τον πήχη με έναν αληθινά ενδιαφέροντα τρόπο.

Ένα ταξίδι στον χρόνο, στις μνήμες και κυρίως, στις καλύτερες στιγμές -σκηνοθετικές και ερμηνευτικές- του παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και μια περιήγηση στα Όσκαρ.

Μία ταινία για κάθε χρονιά.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών

«Το Γύρισμα της τύχης» (1990)

Η ταινία -πρωτότυπος τίτλος Reversal of Fortune- σε σκηνοθεσία Μπάρμπετ Σρέντερ, βασίζεται στο μπεστ σέλερ του καθηγητή Νομικής Άλαν Ντέρσοβιτς με τίτλο Reversal of Fortune: Inside the von Bülow Case που κυκλοφόρησε το 1985. Πρόκειται για την πραγματική υπόθεση της δίκης του Κλάους Φον Μπιούλοου, ο οποίος κατηγορήθηκε ως υπαίτιος για το κώμα στο οποίο έπεσε η σύζυγός του, η κοσμική και πλούσια Σάνι Φον Μπιούλοου και τον οποίον υπερασπίστηκε στο δικαστήριο ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου Άλαν Ντέρσοβιτς. Με Τζέρεμι Άιρονς και Γκλεν Κλόουζ. Η ταινία έλαβε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ και χάρισε στον Τζέρεμι Άιρονς το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 2

«Η Σιωπή των Αμνών» (1991)

Σκηνοθεσία Τζόναθαν Ντέμι, με Τζόντι Φόστερ και Άντονι Χόπκινς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το σενάριο έχει βασιστεί στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τόμας Χάρις. Η ταινία βραβεύτηκε με πέντε Όσκαρ και άφησε εποχή.

Ο Άντονι Χόπκινς απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για το ρόλο του ως Hannibal Lecter, παρά το ότι η εμφάνισή του στην ταινία είναι μόλις 16 λεπτά. Η ερμηνεία του κέρδισε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (παραμένει ο μικρότερος Α΄ Ρόλος στην ιστορία των Όσκαρ, που κέρδισε το βραβείο).

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 3

H νεαρή μαθητευόμενη πράκτορας του FBI Clarice Starling (Τζόντι Φόστερ) θα επισκεφθεί τον επί σειρά ετών έγκλειστο ιδιοφυή καννίβαλο, ψυχίατρο Hannibal Lecter (Άντονυ Χόπκινς) με σκοπό να του αποσπάσει πληροφορίες σχετικά με κάποιον κατ' εξακολούθηση δολοφόνο (Τεντ Λεβίνι), ο οποίος έχει απαγάγει την κόρη (Μπρουκ Σμιθ) μιας γερουσιαστού. Για να αποσπάσει, όμως, τις πληροφορίες που θέλει, θα πρέπει να του ανοίξει τις πύλες της ψυχής της και να του μιλήσει για τη χειρότερη ανάμνηση των παιδικών της χρόνων. Απλά, κορυφαίο.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 4

«Ο Παίκτης» (1992)

Του Ρόμπερτ Άλτμαν, με τους Τιμ Ρόμπινς, Γκρέτα Σκάκι, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Πίτερ Γκάλαχερ. Ενας παραγωγός του Χόλιγουντ δέχεται απειλητικά μηνύματα από έναν ανώνυμο σεναριογράφο. Πάνω στην ταραχή του σκοτώνει ένα αθώο θύμα και στη συνέχεια συνάπτει σχέσεις με την ερωμένη του δολοφονημένου. Οι μηχανισμοί του Χόλιγουντ, σε ένα αστυνομικό θρίλερ «ποτισμένο» με το γνώριμο μαύρο χιούμορ του πάντα καυστικού, Άλτμαν.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 5

«Μαθήματα Πιάνου» (1993)

Μία από τις πιο ποιητικές ταινίες των τελευταίων 25 χρόνων, με την υπογραφή της Τζέιν Κάμπιον (Όσκαρ Σεναρίου) και ένα από τα καλύτερα soundtrack όλων των εποχών, διά χειρός Μάικλ Νάιμαν.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 6

Οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ και μία ερωτική δραματική ιστορία που εκτυλίσσεται τον 19ο αιώνα. Χόλι Χάντερ -με δύο «βαριά» βραβεία, Όσκαρ και Κάννες- και Χάρβεϊ Καϊτέλ.

Η Ada McGrath είναι μία μουγγή Σκωτσέζα που δεν έχει μιλήσει από την ηλικία των 6 χρόνων της και αναγκάζεται να πάει στη Νέα Ζηλανδία μαζί με την κόρη της.

Εκεί την έχει «τάξει» ο πατέρας της να παντρευτεί με έναν άντρα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ. Η μεγάλη της αγάπη είναι το πιάνο και δεν το εγκαταλείπει ούτε καν στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι τους. Ο άνδρας που θα παντρευτεί δεν συμπαθεί το πιάνο και αυτό καταλήγει στα χέρια ενός ιθαγενή Μαορί, ο οποίος 8α παίξει κα8οριστικό ρόλο στη ζωή της και στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 7

«Pulp Fiction» (1994)

Κουέντιν Ταραντίνο, η κορυφαία cult στιγμή του ποπ-σινεμά. Η σπονδυλωτή ταινία αποτελείται από τέσσερις ιστορίες, με σειρά χρονολογική: «Η Περίπτωση της Μπόνι», «Το Δείπνο», «Μία Γουάλας» και «Το Χρυσό Ρολόι», ενώ στη σκηνή του χορού Τζον Τραβόλτα - Ούμα Θέρμαν ακούγεται η «Μισιρλού».

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 8

Tips: Η λέξη «fuck» χρησιμοποιείται 257 φορές. Στη μέτρηση αυτή δεν συνυπολογίζονται αυτά του Μαρσέλους στη σκηνή που του έχουν δέσει το στόμα.

Ο Τζουλς (Σάμιουελ Τζάκσον) χρησιμοποιεί δυο φορές ένα δήθεν εδάφιο της Αγίας Γραφής που αναφέρει (Ιεζεκιήλ 25:17): Μια φορά πριν πυροβολήσει τον Μπρετ και μια άλλη όταν εξηγεί τον Πάμπκιν γιατί αποφάσισε να αλλάξει την ζωή του. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για εδάφιο της Αγίας Γραφής αλλά για υπαινιγμό για την ταινία Karate Kiba όπου αναφέρεται το ίδιο κείμενο ως εδάφιο του Βιβλίου Ιεζεκιήλ.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 9

«Nixon» (1995)

Και πάλι Άντονι Χόπκινς, αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία Όλιβερ Στόουν. Ο βίος, η πολιτεία και βέβαια, η εμπλοκή του (μακελάρη του Βιετνάμ) Ρίτσαρντ Νίξον στο Γουότεγκεϊτ. Ο πιο αμφιλεγόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μία εξίσου αμφιλεγόμενη ταινία. Το «πολιτικό» σινεμά του Στόουν -τον οποίον το Entertainment Weekly είχε ψηφίσει ως έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών- δεν είναι στην κορυφαία στιγμή του, αλλά δικαίως η ταινία βρίσκεται στη λίστα.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 10

«Δαμάζοντας τα κύματα» (1996)

Η πρώτη ταινία του Δανού Λαρς φον Τρίερ στα αγγλικά και γυρισμένη εξ ολοκλήρου με κάμερα χειρός. Με Έμιλι Γουάτσον και Στέλαν Σκάργκαρντ, κριτικές που κινήθηκαν από τον διθύραμβο στην απαξίωση, αλλά και το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο του Φεστιβάλ Καννών.

Ένα απλό κορίτσι, μία χωριατοπούλα, μέλος μιας συντηρητικής προτεσταντικής κοινότητας της Σκωτίας, δίνει το κορμί της σε άλλους, κατά προτροπή του παράλυτου άνδρα της, τον οποίο αγαπά παράφορα.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 11

«Ξέφρενες Νύχτες» (1997)

Αυτό κι αν είναι ταξίδι στον χρόνο (και μόνο η φωτογραφία, φτάνει): Μπαρτ Ρέινολντς, Τζούλιαν Μουρ, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Μαρκ Γουόλμπεργκ...

Τέλη των '70s, ένας φοιτητής, ο Έντι, που κάνει δουλειές του ποδαριού για να βγάλει τα προς το ζην, γνωρίζει τον μεγαλύτερο πορνογράφο της εποχής και δέχεται να γίνει ηθοποιός του. Το σενάριο του «Boogie Nights», που είναι γραμμένο από τον σκηνοθέτη βασίζεται εν μέρει στη ζωή του πορνοστάρ John Holmes. Σκηνοθεσία Πολ Τόμας Άντερσον. Πάντως, η ταινία βγήκε την ίδια χρονιά με τον «Τιτανικό» και αυτό φτάνει.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 12

«Η Διάσωση του στρατιώτη Ράιαν» (1998)

Saving Private Ryan, απόβαση στη Νορμανδία, Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ και πρωταγωνιστής ο καλός του φίλος, Τομ Χάνκς. Διεκδίκησαν αμφότεροι το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Α' Ανδρικής Ερμηνείας -και ο Σπίλμπεργκ κατάφερε να το κερδίσει για δεύτερη φορά. Στην ταινία παίζουν επίσης οι Ματ Ντέιμον, Μπάρι Πέπερ, Τζιοβάνι Ριμπίζι και Έντουαρντ Μπέρνς.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 13

Ο στρατηγός George Marshall ενημερώνεται ότι τρία από τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας Ράιαν πέθαναν μέσα σε λίγες μέρες και ότι η μητέρα τους θα λάβει και τα τρία τηλεγραφήματα την ίδια ημέρα. Μαθαίνει επίσης ότι ο τέταρτος γιος, James Francis Ryan του λόχου Baker, 506ου συντάγματος πεζικού αλεξιπτωτιστών, 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας λείπει σε δράση κάπου στη Νορμανδία. Κάποιος πρέπει να αναλάβει τη διάσωση του. Μόνο που ο Ράιαν, παρότι μαθαίνει τον θάνατο των αδελφών του, νιώθει ότι έχει υποχρέωση να παραμείνει στη μάχη.

1500 κομπάρσοι, εκ των οποίων αρκετά μέλη των ιρλανδικών ενόπλων δυνάμεων για τις επικές σκηνές της απόβασης.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 14

«Άνθρωπος στο φεγγάρι» (1999)

Τζίμ Κάρει, Ντάνι Ντε Βίτο, Κόρτνει Λαβ, Πολ Τζιαμάτι. Βασισμένο σε πραγματική ιστορία, το «Man on the moon» αποτελεί το κινηματογραφικό πορτρέτο του Άντι Κάφμαν, ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους, προκλητικούς και αινιγματικούς κωμικούς στην ιστορία της Αμερικής.

Ο ντε Βίτο είναι ο εκπληκτικός μάνατζερ του Κάφμαν και ο Μίλος Φόρμαν σκηνοθετεί μία βιογραφική ταινία για τη μυστηριώδη ζωή και τον εξίσου μυστηριώδη θάνατο του ιδιόρρυθμου Κάφμαν.

Σύμφωνα με τον «θρύλο» ο θάνατος του ήταν σκηνοθετημένος και μονάχα οι στενοί φίλοι του γνώριζαν την αλήθεια. Όσο για τον Τσέχο Μίλος Φόρμαν, θυμίζουμε ότι είναι ο σκηνοθέτης της ανεπανάληπτης ταινίας «Η Φωλιά του Κούκου» -και όχι μόνο.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 15

«Χορεύοντας στο σκοτάδι» (2000)

Κι άλλος, Λάρς φον Τρίερ- και πάλι βραβείο στις Κάννες, αυτή τη φορά, Χρυσός Φοίνικας.

Μπιορκ -επίσης, με Βραβείο Ερμηνείας στις Κάννες-, Κατρίν Ντενέβ, Ντέιβιντ Μορς, Πέτερ Στορμάρε.

Η Σέλμα, μια σχεδόν τυφλή Τσέχα μετανάστρια στις ΗΠΑ του 1964, συγκεντρώνει χρήματα για να χειρουργηθεί το παιδί της που πάσχει από την ίδια πάθηση. Όταν, όμως, ένας γείτονας κλέψει τις οικονομίες της, η αντίδρασή της θα οδηγήσει σε τραγικές εξελίξεις. Κι όλο αυτό το μελό, σε πακέτο μιούζικαλ, αν και ο ίδιος το είχε χαρακτηρίσει ως «αντι-μιούζικαλ». Η δε σχέση Τρίερ και Μπιορκ στα γυρίσματα υπήρξε «τραυματική».

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 16

«Άρχοντας των δαχτυλιδιών» και...

... «Memento» (2001)

Εδώ υπάρχει μοιρασιά. Οι κριτικοί για το 2001 ξεχωρίζουν τον Άρχοντα τον Δαχτυλιδιών αλλά και το «Memento» του Κρίστοφερ Νόλαν με τον Γκάι Πιρς (και το αξέχαστο ολόσωμο τατουάζ).

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 17

Ο τραγικός ήρωας του Νόλαν, Λίοναρντ πάσχει από προσωρινή απώλεια μνήμης, με αποτέλεσμα να μη θυμάται τι συνέβη πριν από 15 λεπτά: Φορά ακριβά ρούχα, οδηγεί πολυτελή Τζάγκουαρ και κυκλοφορεί με πάρα πολλά χρήματα. Παρ' όλα αυτά μένει σε ένα παρακμιακό μοτέλ. Εν τέλει, οικοδομεί το πρόσφατο παρελθόν του με σημειώσεις πάνω σε φωτογραφίες πολαρόιντ, ενώ ταυτόχρονα αναζητά το δολοφόνο της γυναίκας του. Μία συναρπαστική ταινία που παίζει με το μυαλό του θεατή.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 18

Όσο για το έπος του βρετανού συγγραφέα Τόλκιν -το έργο του οποίου έχει μεταφραστεί σε 38 γλώσσες- εδώ μιλάμε για το απόλυτο blockbuster.

Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών διαδραματίζεται κατά την Τρίτη Εποχή της Μέσης Γης, ενός φανταστικού κόσμου που κατοικείται από διάφορες ανθρωποειδείς φυλές: Χόμπιτ, Ξωτικά, Ανθρώπους, Νάνους και Όρκ.

Η ιστορία του επικεντρώνεται γύρω από το Ένα Δαχτυλίδι το οποίο κατασκεύασε ο Σκοτεινός Άρχοντας Σάουρονκατά τη Δεύτερη Εποχή. Ξεκινώντας από το ήσυχο Σάιρ η ιστορία εξελίσσεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Μέσης Γης και ακολουθεί την πορεία του πολέμου του Δακτυλιδιού.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 19

Η τεράστια επιτυχία του Άρχοντα των Δακτυλιδιών έχει εμπνεύσει τη δημιουργία σύντομων ιστοριών, έργων τέχνης, ηλεκτρονικών παιχνιδιών και μουσικής. Ραδιοφωνικές, θεατρικές και κινηματογραφικές μεταφορές του έχουν γίνει κατά καιρούς. Η κυκλοφορία της κινηματογραφικής μεταφοράς του Άρχοντα των Δακτυλιδιών το 2001 - 2003 και η τεράστια επιτυχία της αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για το βιβλίο, καθώς και τα άλλα έργα του Τόλκιν.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 20

«Σχετικά με τον Σμιντ» και...

«Ο Παράδεισος είναι μακριά» (2002)

Πάλι γίνεται μοιρασιά για το 2002, μεταξύ του Σμιντ - Τζακ Νίκολσον σε σκηνοθεσία του «δικού μας» Αλεξάντερ Πέιν και της Τζούλια Μουρ με το «Ο Παράδεισος είναι μακριά».

Ο Σμιντ είναι ασφαλιστής, ειδικευμένος στην εκτίμηση του υπολοίπου ζωής των πελατών του, με βάση το ιστορικό τους. Μετά την συνταξιοδότηση του αρχίζει να αναρωτιέται για τον σκοπό της ζωής του και μετά από μια άσχημη εμπειρία προσπαθεί να αλλάξει την πορεία της μοίρας του, πάντα με τον λάθος τρόπο.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 21

Μέσα από τις σχέσεις του στη δουλειά του, στο σπίτι, αλλά κυρίως από τις σχέσεις με την κόρη του και την οικογένεια του μέλλοντα συζύγου της. Πλάνα στη συννεφιά και Νίκολσον αυτοσαρκαζόμενος.

Η Τζούλιαν Μουρ είναι η Κάθι, αρχέτυπο ευτυχισμένης νοικοκυράς. Μέχρι που ανακαλύπτει ότι ο σύζυγός της -Ντένις Κουέιντ- είναι ομοφυλόφιλος. Ωστόσο, το αληθινό σκάνδαλο ξεσπά όταν η ίδια εμφανίζεται δημόσια με το μαύρο κηπουρό της, κάτι ανεπίτρεπτο για το ρατσιστικό Κονέκτικατ του 1957.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Τοντ Χέινς και η Τζούλιαν Μουρ έφυγε από το Φεστιβάλ Βενετίας με Βραβείο Ερμηνείας.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 22

«Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η επιστροφή του Βασιλιά» και... «American Splendor» (2003)

Το σίκουελ του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και μαζί το «American Splendor» των Σαρί Σπρίνγκερ Μπέρμαν, Ρόμπερτ Πουλτσίνι. Η ταινία αναφέρεται στη ζωή του Χάρβεϊ Πέκαρ και τη δημιουργία του κόμικ, με τον κεντρικό ήρωα να τον υποδύεται ο Πολ Τζιαμάτι, αλλά και ο ίδιος ο Πέκαρ. Ιδιαίτερη ταινία και πληθώρα βραβείων στα Φεστιβάλ Σάντανς, Καννών και Εδιμβούργου.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 23

«Πλαγίως» (2004)

Και πάλι Αλεξάντερ Πέιν. Ο Μάιλς -Πολ Τζιαμάτι-, ένας πληγωμένος ζωντοχήρος και επίδοξος συγγραφέας με εμμονή στο κρασί, αποφασίζει να κάνει δώρο στον παλιό του φίλο από το πανεπιστήμιο και αποτυχημένο ηθοποιό, Tζακ -Tόμας Χέιντεν Τσερτς-, ένα ταξίδι στα αμπέλια της κοιλάδας Σάντα Ινέζ, μία βδομάδα πριν από τον γάμο του Τζακ

Η ταινία προτάθηκε για 5 βραβεία Όσκαρ, επτά Χρυσές Σφαίρες ένα BAFTA.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 24

«Μόναχο» (2005)

Η ταινία είναι βασισμένη στα γεγονότα της Σφαγής του Μονάχου κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972. Πρωταγωνιστούν οι Έρικ Μπάνα, Ντάνιελ Κρεγκ, Κιάραν Χιντς, Ματιέ Κασσοβίτς, Χανς Ζίχλερ και Τζέφρεϊ Ρας.

Πολιτικό θρίλερ με υπογραφή Σπίλμπεργκ. Δεν έγινε εισπρακτική επιτυχία, αλλά πήρε επαινετικές κριτικές.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1972 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου μία ομάδα Παλαιστινίων, μέλη της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης, εισβάλουν στο Ολυμπιακό χωριό κρατώντας όμηρους 9 ισραηλινούς αθλητές και σκοτώνοντας άλλους δύο. Οι διαπραγματεύσεις με τις αρχές δεν καταλήγουν πουθενά και μοιραία 21 ώρες μετά, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μονάχου γράφεται ο επίλογος μιας τραγωδίας.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 25

Έπειτα από μια αποτυχημένη επιχείρηση των γερμανικών αρχών, όλοι οι όμηροι καταλήγουν νεκροί. Σε απάντηση αυτού του τρομοκρατικού χτυπήματος η Ισραηλινή κυβέρνηση με απόλυτη μυστικότητα οργανώνει την αντεπίθεσή της με σκοπό την ανεύρεση και δολοφονία 13 Παλαιστινίων που φέρονται ως υπεύθυνοι για το σχεδιασμό αυτής της επίθεσης. Αυτή την άκρως επικίνδυνη αποστολή θα επιχειρήσει να φέρει εις πέρας ο ειδικός πράκτορας της Μοσάντ, Άβνερ, έχοντας στο πλευρό του μία ολιγομελή ομάδα πρακτόρων.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 26

«Γράμματα από την Ιβοζίμα» (2006)

Η σκληρή μάχη -που κράτησε 36 ημέρες- μεταξύ Αμερικάνων και Ιαπώνων στο νησί Άιβο Τζίμα και τα γεγονότα από την πλευρά των Ιαπώνων. Σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ το 2007.

Ιστορικά: Μία από τις φονικότερες μάχες και μία από τις μεγαλύτερες αμφίβιες επιχειρήσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας. Διεξήχθη στο νησί Ιβοζίμα της Ιαπωνίας τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 1945 μεταξύ Αμερικανικών και Ιαπωνικών δυνάμεων και εντάσσεται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στο θέατρο του Ειρηνικού κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ιβοζίμα σημαίνει «Νησί του θείου» στα ιαπωνικά, εξαιτίας των θειούχων κοιτασμάτων που υπάρχουν στο μικρό αυτό ηφαιστειογενές νησί. Η έκτασή του είναι 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα, όσο το μέγεθος των δικών μας Αντικυθήρων.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 27

«Δεν Είμαι Εδώ» (2007)

Η Κέιτ Μπλάνσετ γίνεται Μπομπ Ντίλαν. Ο Τοντ Χέινς σκιαγραφεί ένα πρωτότυπο πορτρέτο του Ντίλαν, που γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον από τη στιγμή που τον νεαρό Ντίλαν ερμηνεύει η Μπλάνσετ, που απέσπασε το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Μαζί στην ταινία και οι Κρίστιαν Μπέιλ, Χιθ Λέτζερ, Ρίτσαρντ Γκιρ.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 28

«WALL•E» (2008)

Ο Γουόλι και η Εύα δεν μιλάνε ποτέ. Αλλά, έχουν κλέψει τις καρδιές μας για πάντα.

Ο Wall-E είναι ένα ρομπότ ρακοσυλλέκτης, σχεδιάσμενος να μαζεύει τα σκουπίδια της ανθρωπότητας. Μετά από πυρηνική καταστρόφη, η Γη εγκαταλείπεται από το ανθρώπινο είδος και ο Wall-E μένει μόνος σε ολόκληρο τον πλανήτη, με μοναδική παρέα τις κατσαρίδες.

Και μέσα στη μοναξιά του, συνεχίζει να κάνει αυτό για το οποίο φτιάχτηκε.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 29

Το έτος 2700 όμως την ερειπώμενη Γη θα επισκεφτεί το υπερσύγχρονο ρομπότ Eve.

Ο Wall-E θα την ερωτευτεί και παρακινούμενος από αυτή του την αγάπη θα φτάσει στα πέρατα του σύμπαντος για να ανακαλύψει ποιός ήταν εξαρχής ο πραγματικός του προορισμός....

To Wall-E είναι η ένατη μεγάλου μήκους ταινία της PIXAR και αληθινά, μαγική.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 30

«Ραντεβού στον αέρα» (2009)

Ένας υπεύθυνος απολύσεων -σύμβουλος «επαγγελματικής μετάβασης»-ζει 320 ημέρες το χρόνο ταξιδεύοντας αεροπορικώς. Αποφεύγει συστηματικά κάθε είδους δέσμευση, όμως η γνωριμία του με δύο διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες θα αλλάξει την προσωπική και την επαγγελματική του ζωή. Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα σεναρίου και 6 'Οσκαρ.

Τον Τζορτζ Κλούνεϊ σκηνοθετεί στην πικρή αυτή κομεντί ο Τζέισον Ράιτμαν.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 31

«The Social Network» (2010)

Η δημιουργία της διαδικτυακής κοινωνικής σελίδας Facebook και οι μηνύσεις που ακολούθησαν.

Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Ντέιβιντ Φίντσερ και στη διανομή οι Τζέσι Άιζενμπεργκ, Άντριου Γκάρφιλντ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Μπρέντα Σονγκ, Ρούνι Μάρα, Άρμι Χάμερ και Μαξ Μινγκέλα...

Το 2003, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, φοιτητής του Χάρβαρντ, μετά το χωρισμό του με την Έρικα Ολμπράιτ έχει την ιδέα να φτιάξει μια ιστοσελίδα που θα βαθμολογεί τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου. Ο Μαρκ εισχωρεί μέσα σε βάσεις και δεδομένα και κατεβάζει φωτογραφίες και ονόματα φοιτητριών. Μέσα σε λίγες ώρες έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα με όνομα «FaceMash», όπου οι φοιτητές μπορούν να επιλέξουν ποια από τις δύο φοιτήτριες που παρουσιάζονται κάθε φορά είναι πιο ελκυστική.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 32

«Το Δέντρο της ζωής» (2011)

Σενάριο και σκηνοθεσία Τέρενς Μάλικ. Με Μπραντ Πιτ, Σον Πεν και Τζέσικα Τσάστεϊν.

Η ιστορία ενός αγοριού από το Τέξας και το ταξίδι του από την αθωότητα της παιδικής ηλικίας προς την ενηλικίωση, ως μια «χαμένη ψυχή στο μοντέρνο κόσμο».

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 33

Ο Τζακ είναι ένα εντεκάχρονο αγόρι. Στην αρχή όλα του φαίνονται θαυμάσια. Βλέπει όπως η μητέρα του, με τα μάτια της ψυχής. Η μητέρα του αντιπροσωπεύει την αγάπη και τη συμπόνια, ενώ ο πατέρας προσπαθεί να μάθει στο γιο του πρώτα απ' όλα να σκέφτεται τον εαυτό του. Κάθε γονέας μάχεται για την υποταγή του και ο Τζακ πρέπει να συμβιβαστεί με τις απαιτήσεις τους. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν θα βιώσει τις πρώτες αναλαμπές της αρρώστιας, του πόνου και του θανάτου. Ο κόσμος που κάποτε φαινόταν όμορφος μετατρέπεται σε λαβύρινθο.

Η Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου ανέδειξε το «Δέντρο της Ζωής» του Τέρενς Μάλικ ως την καλύτερη ταινία του 2011.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 34

«Zero Dark Thirty» (2012)

Σε σκηνοθεσία Κάθριν Μπίγκελοου και σενάριο Μαρκ Μπόαλ, η ταινία διηγείται την αποστολή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τον Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Με τους Τζέσικα Τσάστεϊν, Τζέισον Κλαρκ, Τζόελ Έντγκερτον, Κρις Πρατ, Τζέιμς Γκαντολφίνι, Μαρκ Στρονγκ, Έδγαρ Ραμίρες, Ρίκι Σέκον, Τζένιφερ Ελ και Κάιλ Τσάντλερ.

Η ταινία κυκλοφόρησε σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών στις 19 Δεκεμβρίου 2012 και ευρέως στις 11 Ιανουαρίου 2013. Απέσπασε καλά σχόλια από τους κριτικούς και έλαβε 5 υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 35

«Δώδεκα χρόνια σκλάβος» και...

«Πριν τα Μεσάνυχτα» (2013)

Ξανά στη μοιρασιά για το 2013. Μία ρομαντική κομεντί, το «Πριν τα Μεσάνυχτα» (το σίκουελ του «Πριν το Ηλιοβασίλεμα»), όπου ο Τζέσι και η Σελίν, 18 χρόνια μετά την πρώτη τους συνάντηση, είναι τώρα ζευγάρι με παιδιά και κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα.

Την τελευταία ημέρα της παραμονής τους στη χώρα η σχέση τους θα δοκιμαστεί με απρόοπτο τρόπο.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 36

Με Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί, σε σκηνοθεσία Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ.

Και μαζί «Δώδεκα χρόνια σκλάβος» ή, το πρώτο Όσκαρ Σκηνοθεσίας σε μαύρο σκηνοθέτη, βλέπε Στιβ Μακουίν.

Πρόκειται για τη μυθιστορηματική προσαρμογή της αυτοβιογραφίας Twelve Years a Slave του Σόλομον Νόρθαπ, ενός ελεύθερου μαύρου άνδρα που απήχθη στη Γουάσινγκτον το 1841 και πουλήθηκε στη σκλαβιά. Εργάστηκε σε φυτείες στη Λουιζιάνα για 12 χρόνια πριν την απελευθέρωσή του. Την πρώτη επιστημονική έκδοση των απομνημονευμάτων του Νόρθαπ επιμελήθηκαν οι Σου Ίκιν και Τζόσεφ Λόγκσντον το 1968, οι οποίοι προσεχτικά εντόπισαν και επικύρωσαν τη μαρτυρία του Νόρθαπ, βρίσκοντάς την εξαιρετικά ακριβή.

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Νόρθαπ υποδύεται ο Τσιούετελ Έτζιοφορ, ενώ συμμετέχουν οι Μάικλ Φασμπέντερ, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Πολ Ντέινο, Πολ Τζιαμάτι, Λουπίτα Ναϊόνγκ'ο, Σάρα Πόλσον, Κουβενζανέ Γουόλις, Άλφρ Γούνταρντ και Μπραντ Πιτ.

Entertainment Weekly: Οι 25 καλύτερες ταινίες των τελευταίων 25 ετών - εικόνα 37

«Χωρίς Μέτρο» (2014)

Σκηνοθεσία και σενάριο Ντέμιεν Σαζέλ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία του 19χρονου Άντριου Νίμαν που θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος ντράμερ της τζαζ στον κόσμο.

Φοιτά σε ένα από τα καλύτερα μουσικά σχολεία της χώρας. Εκεί τα όνειρά του για μεγαλείο θα βρουν καθοδήγηση από έναν καθηγητή που δεν θα σταματήσει πουθενά για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του. Πρωταγωνιστούν οι Μάιλς Τέλερ και Τζ. Κ. Σίμονς ενώ συμμετέχουν οι Πολ Ράιζερ και Μελίσα Μπενουά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Στη Νέα Ερυθραία για μια από τις ομορφότερες αυλές των βορείων προαστίων

Το all-day στέκι με κοσμοπολίτικο αέρα και ανεμελιά έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και συνεχίζει να το κάνει και το φθινόπωρο.

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 13 Αυγ 2025 | 14:30

Δύο 18χρονοι πίσω από τη διάρρηξη της έπαυλης του Μπραντ Πιτ στην περιοχή Λος Φελίζ

Σημειώνεται ότι ο σταρ βρισκόταν στο εξωτερικό για την προώθηση της νέας του ταινίας, "F1".

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ 05 Σεπ 2025 | 13:05

"Ορέστεια" του Αισχύλου: Προσθήκη νέας παράστασης στο Θέατρο Πέτρας μετά το sold out

Αυλαία σε μια θριαμβευτική πορεία, μια τελετουργική αποχαιρετιστήρια πράξη και ένα παγκόσμιο μήνυμα για τη βία, τη δικαιοσύνη και την ανθρώπινη μοίρα.

ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ 05 Σεπ 2025 | 12:06

"Θάλασσες μάς χώρισαν": Πρώτη ανάγνωση σεναρίου για τη νέα δραματική σειρά της ΕΡΤ - Μοναδικό καστ

Το ταξίδι ξεκινά: μια δυνατή ιστορία για την απώλεια, τον ξεριζωμό και την αστείρευτη δύναμη του ανθρώπου να συνεχίζει, ακόμα και μέσα από τις πιο σκοτεινές θάλασσες.

05 Σεπ 2025 | 11:46

ΠΝΟΗ: Ο Μιχάλης Δέλτα εμπνέεται από το πρωτοποριακό έργο του Takis

Η παράσταση "Πνοή" εντάσσεται στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης Takis 1∞ που διοργανώνει το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στα δυο μουσεία του, στην Αθήνα και στην Άνδρο, έως τις 2 Νοεμβρίου.

ΑΠΟ 16/10 05 Σεπ 2025 | 11:30

"Merde": Μια μουσική κωμωδία για τα "κακώς κείμενα" του ελληνικού θεάτρου

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για το θέατρο, αλλά φοβόσασταν να ρωτήσετε, από 16 Οκτώβρη, στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που φέτος γιορτάζει τα 130 χρόνια λειτουργίας του.

ΜΑΓΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ 05 Σεπ 2025 | 10:50

Ο Μίλτος Πασχαλίδης γιόρτασε "30 χρόνια τραγούδια" στο κατάμεστο Ηρώδειο [εικόνες]

Χιλιάδες κόσμου υποκλίθηκαν στον Μίλτο Πασχαλίδη, ο οποίος έδωσε μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, το βράδυ της Πέμπτης, για τα 30 χρόνια καριέρας του.

"ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ" 05 Σεπ 2025 | 07:20

Σείστηκε το Καλλιμάρμαρο στη συναυλία για τον Στέλιο Καζαντζίδη - Πλήθος καλλιτεχνών, συγκίνηση και αγαπημένα τραγούδια

Το παρών στη μεγαλειώδη συναυλία για τον σπουδαίο ερμηνευτή Στέλιο Καζαντζίδη έδωσαν 30.000 θεατές, ενώ συμμετείχε πλήθος αγαπημένων καλλιτεχνών.

04 Σεπ 2025 | 12:06

Τι θα δούμε 7 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο: Από "Ρωμαίο και Ιουλιέτα" μέχρι "Κάρμεν" και "Λίμνη των Κύκνων"

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα-σταθμούς διαφορετικών εποχών και ρευμάτων με αφετηρία τον ρομαντισμό, την χρυσή εποχή του Ρώσικου μπαλέτου και το νεοκλασικό στυλ.

ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 04 Σεπ 2025 | 11:39
ΣΠΑΡΤΑΡΙΣΤΗ ΚΩΜΩΔΙΑ 04 Σεπ 2025 | 09:58

"Πρόσεχε ποιον σκοτώνεις": Το νέο έργο των Ρέππα-Παπαθανασίου στο Θέατρο Πειραιώς 131

Μία σπιρτόζικη ιστορία φόνων, γεμάτη από ίντριγκες, ανατροπές και το κομψό χιούμορ που ταιριάζει στο αστικό κλίμα της δεκαετίας του 1950.

ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΡΑ 04 Σεπ 2025 | 08:16

Τέλος του Παιχνιδιού: Ο Μάκης Παπαδημητρίου ανεβάζει το έργο του Μπέκετ με τον Χρυσοστόμου στο Θέατρο Ιλίσια

Ο Μάκης Παπαδημητρίου συναντά επί σκηνής τον Γιώργο Χρυσοστόμου, οκτώ χρόνια μετά την προηγούμενη εκρηκτική τους συνύπαρξη στη σκηνή.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ 03 Σεπ 2025 | 10:44

Ο Τομ Χόλαντ αποθεώνει τον Κρίστοφερ Νόλαν: "Η Οδύσσεια έχει το καλύτερο σενάριο που διάβασα ποτέ"

Ο Χόλαντ ο οποίος υποδύεται τον Τηλέμαχο, στην επική μεταφορά του ομηρικού έπους σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε το σενάριο ως "το καλύτερο που έχω διαβάσει ποτέ".

02 Σεπ 2025 | 22:02

Κωνσταντίνα: Επιστρέφει για ανεπανάληπτες μουσικές βραδιές στο Κολωνάκι

Η Κωνσταντίνα με την πολυετή της διαδρομή και τη ζεστασιά της φωνής της παρασύρει σε μια μουσική βιωματική εμπειρία γεμάτη συναίσθημα.

ΣΤΑ 73 ΤΟΥ 02 Σεπ 2025 | 17:58

Πέθανε ο Γκράχαμ Γκρίν: Ο πρώτος ηθοποιός που μίλησε ινδιάνικα στο σινεμά, στην ταινία "Χορεύοντας με τους λύκους"

"Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε τον ειρηνικό θάνατο του βραβευμένου, θρυλικού Καναδού ηθοποιού Γκράχαμ Γκριν", ανέφερε ο Τζέρι Τζόρνταν σε δήλωσή του στο CBC News

ΕΩΣ ΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 02 Σεπ 2025 | 15:28

Η Χίος ζει φέτος στον παλμό του 4ου The Chios Festival

Ξεκίνησε το 4ο Φεστιβάλ Χίου- Τα δρώμενα και οι καλεσμένοι

ΑΠΟ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 02 Σεπ 2025 | 08:00

Πέντε δυνατές πρεμιέρες στην ΕΡΤ1 που θα καθηλώσουν

Γέλιο, συγκίνηση, μυστήριο, δράση και ανθρώπινες ιστορίες γεμάτες συναίσθημα επιφυλάσσουν οι σειρές μυθοπλασίας που κάνουν πρεμιέρα σε λίγες ημέρες στην ΕΡΤ1.

"ΕΦΥΓΕ" ΤΟ 2021 02 Σεπ 2025 | 07:48

Οικουμενικός και αθάνατος: Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε, αλλά συνεχίζει να μας καθοδηγεί. Ένας οικουμενικός Έλληνας που έγραψε με νότες την ψυχή ενός έθνους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 01 Σεπ 2025 | 08:37

Αιχμηρή ανάρτηση της Μάρως Βαμβουνάκη για τον Λάνθιμο: Μήπως ο κόσμος χειροκροτούσε ενθουσιασμένος επειδή τέλειωσε η ταινία;

Με μία αιχμηρή ανάρτηση, σχολίασε η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη, τη μεγάλη επιτυχία που είχε η πρεμιέρα της νέας ταινίας του Γιώργου Λάθνιμου "Bugonia" στο Φεστιβάλ Βενετίας.

ΑΠΟΘΕΩΣΗ 31 Αυγ 2025 | 12:53

Φεστιβάλ Βενετίας: Ντελίριο ενθουσιασμού για τον "Frankestein" του Γκιγιέρμο ντελ Τόρο - 13 λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι οι θεατές

Οι πρωταγωνιστές του Frankestein Όσκαρ Άιζακ και Τζέικομπ Ελόρντι δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους, καθώς το κοινό συνέχιζε να χειροκροτεί

ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ 29 Αυγ 2025 | 12:58

"Οι Όρνιθες" με Χρυσοστόμου και Παπασπηλιόπουλο ανοίγουν για τελευταία φορά τα φτερά τους

Με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και τον Γιώργο Χρυσοστόμου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι Όρνιθες ολοκληρώνουν το μαγικό τους πέταγμα, σε επιλεγμένα θέατρα της Αττικής.

EMBASSY THEATER 29 Αυγ 2025 | 12:55

Πρώτες εικόνες από την "Κόμισσα της Φάμπρικας" σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή - Με εξαιρετικό καστ

Η Κόμισσα της Φάμπρικας θα κάνει πρεμιέρα στις 16 Οκτωβρίου στο Embassy theater.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΒΛΑΧΟ 29 Αυγ 2025 | 12:43

"ΔΟΝ ΖΟΥΑΝ - Πόσο Δύσκολο να Είσαι Άντρας": Οι 5 τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας

Η παράσταση "Δον Ζουάν – Πόσο Δύσκολο να Είσαι Άντρας", σε σκηνοθεσία της Λητώς Τριανταφυλλίδου, με τον Πάνο Βλάχο στον ομώνυμο ρόλο, ολοκληρώνει την καλοκαιρινή της περιοδεία, με 5 τελευταίους σταθμούς.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 29 Αυγ 2025 | 12:40

Δ. Αθηναίων: Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές για ένα μήνα στα σχολικά προαύλια - Οι ταινίες

Από την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου ξεκινούν και πάλι οι δωρεάν προβολές παιδικών ταινιών στα προαύλια των σχολείων.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 29 Αυγ 2025 | 12:14

"Η μεγάλη χίμαιρα": Στον "αέρα" το πρώτο teaser της πολυαναμενόμενης σειράς της ΕΡΤ

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση, που θεωρείται σταθμός στη νεοελληνική λογοτεχνία, μεταφέρεται για πρώτη φορά στην οθόνη μέσα από μια σειρά έξι επεισοδίων

ΔΕΙΤΕ ΤΟ 29 Αυγ 2025 | 09:59

Bugonia: Κυκλοφόρησε το επίσημο τρέιλερ της νέας ταινίας του Λάνθιμου με την Εμμα Στόουν

Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου "Bugonia" έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

82Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ. 29 Αυγ 2025 | 09:55

Πρεμιέρα για το "Bugonia": Αποθεώθηκαν Γιώργος Λάνθιμος και Εμμα Στόουν στη Βενετία - Τους χειροκροτούσαν όρθιοι επί 6 λεπτά

Με αφορμή και την παγκόσμια πρεμιέρα του "Bugonia" δια χειρός Γιώργου Λάνθιμου την Πέμπτη, δόθηκε στη δημοσιότητα και το επίσημο τρέιλερ του πολυαναμενόμενου φιλμ.

5-7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 29 Αυγ 2025 | 09:00

LAComics Festival: Για 7η χρονιά στη Λάρισα το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ κόμικ [εικόνες]

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ της Θεσσαλίας για τα comics και τη street art επιστρέφει από τις 5 έως και τις 7 Σεπτεμβρίου 2025 στον Μύλο του Παππά στη Λάρισα. Με ελεύθερη είσοδο.

ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ 28 Αυγ 2025 | 19:15

Με παλαιστινιακή σημαία στο πέτο ο Γιώργος Λάνθιμος στο Φεστιβάλ της Βενετίας [εικόνες - βίντεο]

Οι συνεργάτες και φίλοι, Λάνθιμος και Στόουν, φωτογραφήθηκαν από τους δημοσιογράφους, με τον Έλληνα σκηνοθέτη να έχει στο πέτο του την παλαιστινιακή σημαία καθ' όλη την διάρκεια

ΑΠΟ 5 ΕΩΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 28 Αυγ 2025 | 10:45

Το 53ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως: 210 εκδοτικοί οίκοι και πάνω από 200 εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο

Στις 5 Σεπτεμβρίου, η μεγαλύτερη γιορτή του Βιβλίου "ανοίγει τις πύλες της" στο Πεδίον του Άρεως για να υποδεχτεί τους φίλους του βιβλίου και να προσελκύσει νέους αναγνώστες.

ΣΑΤΙΡΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ 28 Αυγ 2025 | 10:40

Η Καρυάτιδα: Το καυστικό έργο του Γιώργου Καπουτζίδη μετακομίζει σε νέα στέγη από τον Οκτώβριο

Μια ανατρεπτική κωμωδία, αφιερωμένη στη μεγαλειώδη και ιστορική ικανότητα του πολύπαθου αυτού τόπου, να μπλέκει μόνιμα σε κωμικοτραγικές περιπέτειες.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 28 Αυγ 2025 | 09:35

Η Ηλέκτρα του Τάρλοου ολοκληρώνει το ταξίδι της στην Αττική - Οι τελευταίοι σταθμοί

Μετά τον θρίαμβο της Επιδαύρου, τις διθυραμβικές κριτικές και τις sold out παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, η Ηλέκτρα ολοκληρώνει το ταξίδι της σε επιλεγμένα φεστιβάλ της Αττικής.

27 Αυγ 2025 | 12:33

Εξώφυλλο σε αμερικανικό περιοδικό το "Οσα Παίρνει ο Άνεμος" - Ενα 4σέλιδο αφιέρωμα στην ελληνική παράσταση

Η μεγάλη επιτυχία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, που επιστρέφει από 29 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου και μόνο για μια εβδομάδα παραστάσεων.

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΣΟΔΟΥ 27 Αυγ 2025 | 10:38

Θερινό σινεμά τον Σεπτέμβριο στην αυλή του Επί Κολωνώ - 6 ταινίες με ελεύθερη είσοδο

Μετά την εξαιρετικά θερμή ανταπόκριση του κοινού στις προβολές του Ιουλίου, το Επί Κολωνώ ανακοινώνει νέες προβολές σημαντικών και βραβευμένων ταινιών και για τον Σεπτέμβρη!

ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ 27 Αυγ 2025 | 09:09

Κωνσταντίνου για την "οικία Κοκοβίκου" που γίνεται χώρος πολιτισμού: Αισθάνομαι ευγνώμων, είναι μεγάλη τιμή

Η "οικία Κοκοβίκου" στην Πλάκα, γνωστή στο ευρύ κοινό από την ταινία "Η γυνή να φοβήται τον άνδρα", θα μετατραπεί σε χώρος πολιτισμού όπου θα προβάλλονται παλιές ταινίες του ελληνικού κιν/φου

26 Αυγ 2025 | 15:11

Τα Μπαλέτα Béjart της Λωζάνης τιμούν τον Μίκη Θεοδωράκη

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού - Μια μοναδική παράσταση για τα παιδιά της Ένωσης "Μαζί για το Παιδί"

ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ! 26 Αυγ 2025 | 13:02

"Ο θάνατος του εμποράκου" με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη: Οι 3 τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας

Μετά τη θριαμβευτική καλοκαιρινή περιοδεία της σε όλη την Ελλάδα, η επιτυχημένη παράσταση με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ολοκληρώνει το ταξίδι της.

ΣΤΟ ΠΛΥΦΑ 26 Αυγ 2025 | 11:29

Η Βάνα Πεφάνη σκηνοθετεί το "Μένγκελε" του Θανάση Τριαρίδη στην Αθήνα και τη Ζυρίχη

Από τις 13 Οκτωβρίου και μόνο για έξι παραστάσεις (13, 14, 15, 20, 21, 22/10), το αθηναϊκό κοινό θα έχει την ευκαιρία να ζήσει αυτή τη μοναδική εμπειρία στο ΠΛΥΦΑ.

17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 26 Αυγ 2025 | 10:31

"Ορέστεια" του Αισχύλου: Η εμβληματική παράσταση ρίχνει αυλαία στο Θέατρο Πέτρας

Η αυλαία στη θριαμβευτική της πορεία, ως τελετουργική αποχαιρετιστήρια πράξη και παγκόσμιο μήνυμα για τη βία, τη δικαιοσύνη, την ανθρώπινη μοίρα, θα πέσει στο Θέατρο Πέτρας.

26 Αυγ 2025 | 10:26

"Sisyphus - flesh and earth": Ο Donald Kitt σκηνοθετεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ο "Sisyphus – flesh and earth" είναι μια εικαστική παράσταση με στοιχεία σωματικού και τελετουργικού θεάτρου, βασισμένη στον διαχρονικό μύθο.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2025 25 Αυγ 2025 | 14:50

Η Ελένη Παλυβού-Μπούση παρουσιάζει το νέο της βιβλίο με τίτλο "Τολμηρές Ανθεκτικές Γυναίκες"

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την υποστήριξη του Hippocratic Cancer Research Foundation for Northwestern Hospital, ενισχύοντας την έρευνα και την αντιμετώπιση του καρκίνου.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ 25 Αυγ 2025 | 12:30

Η θρυλική "οικία Κοκοβίκου" μεταμορφώνεται και γίνεται χώρος προβολής ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου [εικόνες]

Το κτήριο, συνολικής επιφανείας 266 τ.μ., είναι τριώροφο με ξύλινο συνεχές χαγιάτι, σε όλες τις στάθμες, ανταποκρινόμενο στα πρότυπα της πρώιμης οθωνικής περιόδου.

ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΧΡΟΝΙΑ 25 Αυγ 2025 | 12:10

The Chios Festival: Η Χίος μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό θέατρο πολιτισμού, ιστορίας και σύγχρονης δημιουργίας.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, από σήμερα Δευτέρα 25 Αυγούστου η Χίος μετατρέπεται σε ένα ανοικτό θέατρο πολιτισμού, ιστορίας και σύγχρονης δημιουργίας. Ο λόγος για το The Chios Festival.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 25 Αυγ 2025 | 11:16

"Οιδίποδας" του Χουβαρδά: Προστίθεται εκτάκτως νέα τελευταία παράσταση στον Λυκαβηττό

Με όλες τις παραστάσεις στην Αθήνα να έχουν γίνει ήδη sold out, η πρωτοφανής ανταπόκριση του κοινού για τον Οιδίποδα του Γιάννη Χουβαρδά, οδηγεί τους διοργανωτές στην προσθήκη μιας νέας και τελευταίας παράστασης.

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 25 Αυγ 2025 | 10:46

K.BHTA: Ο ποιητής της ηλεκτρονικής μουσικής έρχεται στην Τεχνόπολη

Ο Κ.Βήτα επιστρέφει στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα, ποίηση και ηλεκτρονικά τοπία.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 25 Αυγ 2025 | 08:40

Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου στο Εθνικό με τρεις σπουδαίες παραγωγές

Τρεις κυπριακές παραγωγές, που γνώρισαν ιδιαίτερη επιτυχία κατά την παρουσίασή τους στην Κύπρο το 2024, θα φιλοξενηθούν στις σκηνές του Κτηρίου Τσίλλερ.

ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΟΝ "ΔΙΑΔΟΧΟ" 22 Αυγ 2025 | 23:07

Τζέιμς Μποντ: Ποιος ανερχόμενος Βρετανός ηθοποιός έκανε δοκιμαστικό για τον ρόλο του θρυλικού "007"

O Ρόουζ-Μαρς, ο οποίος έχει συμμετάσχει στις ταινίες "Krays: Code of Silence" και "Wolves of War", φέρεται να πέρασε από οντισιόν για τον ρόλο, με μια πηγή κοντά στην παραγωγή να ισχυρίζεται ότι ο ηθοποιός διάβασε ατάκες που είπε ο Πιρς Μπρόσναν

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 21 Αυγ 2025 | 19:57

Η Γλυκερία αποσύρει τη συμμετοχή της στο Sani Festival λόγω "απειλής επεισοδίων" από φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές

Η εμφάνιση της Γλυκερίας στο Sani Festival της Χαλκιδικής δεν θα πραγματοποιηθεί

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ 20 Αυγ 2025 | 11:57

Νάξος: Απομακρύνεται το συρματόπλεγμα από την Πορτάρα - Ο Δήμος κέρδισε τα ασφαλιστικά μέτρα

Το συρματόπλεγμα τοποθετήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Απόλλωνα μετά από περιστατικό με τουρίστα που σήκωσε ένα μάρμαρο.

ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΕΠΙΔΑΥΡΟ 19 Αυγ 2025 | 12:43

Η Φαραντούρη αφιέρωσε τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη στη Μενδώνη και έγινε χαμός στα social media

Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση της Μαρίας Φαραντούρη να αφιερώσει το τραγούδι "Της Αγάπης Αίματα" του Μίκη Θεοδωράκη, στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

ΣΤΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ» 18 Αυγ 2025 | 15:43

Τάκης Βαμβακίδης: Στο νοσοκομείο ο ηθοποιός με οξεία πνευμονική εμβολή

Στο πλευρό του βρίσκονται στενοί συγγενείς και φίλοι που περιμένουν να τον δουν να παίρνει εξιτήριο.

16 Αυγ 2025 | 15:45

ΥΠΠΟ για τη φωτιά στη Χίο: Μικρής έκτασης φθορές στο βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου και στο Κάστρο της Βολισσού

Η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τρίτης (12/08) στη Βόρεια Χίο, στην περιοχή της Ποταμιάς εξαπλώθηκε με ταχύτητα

ΒΑΘΙΑ ΘΛΙΨΗ 16 Αυγ 2025 | 12:13

Σοφία Σεϊρλή: Το τελευταίο αντίο από συγγενείς και φίλους στην ηθοποιό στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας

Σήμερα συγγενείς και φίλοι είπαν το τελευταίο "αντίο" στην ηθοποιό καθώς συγκεντρώθηκαν στο αποτεφρωτήριο Ριτσώνας για να αποχαιρετήσουν τη Σοφία Σεϊρλή

16 Αυγ 2025 | 09:23

Αύγουστος στην Αθήνα: Υπαίθριες προβολές κάτω από τα αστέρια και περιοδικές εκθέσεις σε μουσεία

Oι υπαίθριες προβολές που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα ή οι επισκέψεις σε μουσεία της πόλης με αφορμή εκθέσεις και δράσεις που υλοποιούνται μέσα στον Αύγουστο.

ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ 15 Αυγ 2025 | 10:02

Αύγουστος στην Αθήνα: Προτάσεις για υπαίθριες προβολές κάτω από τα αστέρια και περιοδικές εκθέσεις σε μουσεία της πόλης

Υπαίθριες προβολές που ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα ή επισκέψεις σε μουσεία της πόλης με αφορμή εκθέσεις και δράσεις που υλοποιούνται μέσα στον Αύγουστο.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ 14 Αυγ 2025 | 19:52

Μάνος Κατράκης: Το αφιέρωμα της Finos Film για τα γενέθλια του αείμνηστου ηθοποιού - Ενας από τους μεγάλους

Στον επίσημο λογαριασμό της η Finos Film στο Instagram δημοσίευσε ένα βίντεο με αποσπάσματα από εμβληματικές κινηματογραφικές του εμφανίσεις

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ 12 Αυγ 2025 | 20:22

Το Ντουμπρόβνικ η πιο ασφαλής πόλη της Ευρώπης - Τα 10 μέρη με τη χαμηλότερη εγκληματικότητα

To ταξιδιωτικό πρακτορείο Riviera Travel δημοσίευσε τη λίστα με τα 10 μέρη με τη χαμηλότερη εγκληματικότητα.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ 11 Αυγ 2025 | 12:30

Επίδαυρος: 15.000 θεατές αποθέωσαν την Ανδρομάχη της Μαρίας Πρωτόπαππα - Οι επόμενοι σταθμοί της περιοδείας

Το κοινό αγκάλιασε την παράσταση, η οποία, με τον συγκερασμό των δύο φύλων κάνει τα ζητήματα που θίγονται πανανθρώπινα, και αποτελεί ένα δριμύ "κατηγορώ" στον ανήθικο πόλεμο και την ανάλγητη και βρώμικη πολιτική.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 11 Αυγ 2025 | 12:00

10ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων 2025: "Πέντε Χιλιετίες Ελληνικού Ηχου"

Με είσοδο ελεύθερη, το Φεστιβάλ διατηρεί ακέραιο τον κοινωνικό και παιδαγωγικό του χαρακτήρα, καλλιεργώντας σχέσεις ουσίας ανάμεσα στους καλλιτέχνες, την τοπική κοινωνία και το διεθνές κοινό.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 11 Αυγ 2025 | 12:00

50 χρόνια Θεσσαλικό Θέατρο με Σαίξπηρ και μία μεγάλη περιοδεία - Οι ημερομηνίες και όλοι οι σταθμoί

Ένας θίασος περιπλανώμενων θεατρίνων ζωντανεύει επί σκηνής τη ρομαντική κωμωδία του William Shakespeare, σε μια παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στο θέατρο και την κοινωνική πραγματικότητα.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ 11 Αυγ 2025 | 10:56

Σοφία Σεϊρλή: Η τελευταία τηλεοπτική εμφάνιση τον Ιούνιο – Συγκινεί η συγγραφέας Έρση Σεϊρλή για τον θάνατο της ξαδέλφης της

Μεγάλη θλίψη σκόρπισε ο θάνατος της σπουδαίας ηθοποιού, Σοφίας Σεϊρλή που πνίγηκε την Κυριακή στους Φούρνους Ικαρίας.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ INSTAGRAM 11 Αυγ 2025 | 08:48

Σοφία Σεϊρλή: Το τελευταίο τηλεφώνημα που είχε με συνάδελφό της - "Και σου είπα μην πάτε στο Καμάρι..."

Το τελευταίο τηλεφώνημα της Σοφίας Σεϊρλή με τη συνάδελφό της Κατερίνα Μαραγκού.

11 Αυγ 2025 | 06:50

Σοφία Σεϊρλή: Ποια ήταν η σπουδαία ηθοποιός και σεναριογράφος που πνίγηκε στους Φούρνους Ικαρίας [βίντεο]

Η ηθοποιός έχασε τη ζωή της όταν παρασύρθηκε από ισχυρά ρεύματα, προσπαθώντας να κολυμπήσει από την παραλία Καμάρι προς το νησάκι του Αγίου Μηνά στους Φούρνους Ικαρίας.

10 Αυγ 2025 | 09:45

Γκράφιτι στο Παρίσι αφιερωμένο στη θρυλική τραγουδίστρια και χορεύτρια της τζαζ Ζοζεφίν Μπέικερ

Γκράφιτι που απεικονίζει τη Γαλλο-Αμερικανίδα τραγουδίστρια και χορεύτρια της εποχής της τζαζ και ακτιβίστριας για τα πολιτικά δικαιώματα, ατενίζει το Παρίσι, την πόλη που θεωρούσε σπίτι της.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΚΗΝΕΣ 09 Αυγ 2025 | 12:13

Έπεσε η τελευταία κλακέτα για την "Οδύσσεια" του Κρίστοφερ Νόλαν

Την είδηση έκανε γνωστή η καλλιτεχνική διευθύντρια του φιλμ Σαμάνθα Ένγκλεντερ

ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ 09 Αυγ 2025 | 09:22

Μια μαγική βραδιά υπό το φως της Αυγουστιάτικης πανσελήνου: Ιστορίες λάμψης και μυστηρίου

Ποιες ιστορίες λάμψης και μυστηρίου συνδέουν τον χρυσό και το κεχριμπάρι με την προϊστορική Ελλάδα; - Οι φάσεις της σελήνης στη ζωή των νεολιθικών κοινωνιών

ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ 07 Αυγ 2025 | 15:35