Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Στην Επίδαυρο "πετούν" την Παρασκευή 7 και το Σαββατοκύριακο 8 & 9 Αυγούστου οι "Όρνιθες" του Αριστοφάνη, που θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2020.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ), μετά τις πετυχημένες "πτήσεις" των "Ορνίθων" στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης και στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου, παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα, ο οποίος μετείχε το 1975 στην αναβίωση της εμβληματικής παράστασης των "Ορνίθων" του 1959, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν, μουσική Μάνου Χατζιδάκι, σκηνικά Γιάννη Τσαρούχη.

"Η σκέψη μου, η αισθητική μου, η αντίληψή μου για όλο το θέατρο σφυρηλατήθηκε γιατί πήρα μέρος σε εκείνη την πρώτη αναβίωση του 1975 κι είχα να αντιμετωπίσω τρία πράγματα: Αυτή τη μνήμη η οποία με συνάρπασε στα νιάτα μου, τη δυσκολία του πώς ξεπερνιέται αυτό, αλλά και του πώς "χτίζεις" ξανά τους "Όρνιθες" από την αρχή.

Νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι το δικό μας βλέμμα, το βλέμμα του 2020 και νομίζω ότι ναι, "κλείνουμε το μάτι" στον μεγάλο μας δάσκαλο, του δείχνουμε πόσο τον σεβόμαστε και πόσο τον θυμόμαστε, αλλά η παράσταση από εκεί και έπειτα είναι η δικιά μας παράσταση. Ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, σε πολύ δύσκολες στιγμές, αλλά παράλληλα αυτή η δυσκολία μας βοήθησε να δούμε περισσότερο τους εαυτούς μας, να συνθηκολογήσουμε με κάποια πράγματα, να μεγαλώσουμε περισσότερο", δήλωσε ο Γιάννης Ρήγας στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στη οδό Φρυνίχου 14, στην Πλάκα.

"Τολμήσαμε να αναμετρηθούμε με μια τεράστια πρόκληση, με τον "μύθο" των "Ορνίθων", γι' αυτό και επιλέξαμε το Θέατρο Τέχνης γι' αυτή τη συνέντευξη", δήλωσε από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νίκος Κολοβός. "Νιώθουμε αυτή την εμβληματική στιγμή ως μια αρχή μιας καινούργιας σταδιοδρομίας του ΚΘΒΕ", τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος παράλληλα στη δυσκολία του εγχειρήματος, ειδικά μέσα σε μια εποχή αβεβαιότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Η προσπάθειά μας ήταν να βρεθούμε ετοιμοπόλεμοι κι αυτό δεν είναι εύκολο, γιατί δεν είναι θέμα τεχνικό, αλλά είναι θέμα κυρίως συντήρησης ενός ονείρου, το οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να διαψευστεί", σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ.

"Χαίρομαι γιατί όλοι οι συντελεστές και οι ηθοποιοί της παράστασης έδωσαν μια προσπάθεια με πάρα πολύ κόπο και αγώνα, μέσα σε πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με τις απαγορεύσεις που όλοι γνωρίζουμε για να καταφέρουμε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

Τα πουλιά ταξιδεύουν στην Επίδαυρο, πάνε στη χώρα της Ουτοπίας, τη Νεφελοκοκκυγία, για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά ότι οι ουτοπίες είναι πάντα ουτοπίες, αλλά εμείς μένουμε σταθερά στο αποτέλεσμα", δήλωσε ο Νίκος Νικολάου, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, αναφερόμενος τόσο στο "πέταγμα" της παράστασης των "Ορνίθων", όσο και του ΚΘΒΕ.

"Είναι ένα έργο τεράστιο. Για μένα είναι ένα φιλοσοφικό έργο, είναι τιμή μου που συμμετέχω σε αυτό. Όσες φορές και να το διαβάσω, όσες φορές κι αν το έχω δει πάντα μένω αιωρούμενος. Ίσως αυτό θέλει να πει το έργο, ότι μείνετε λίγο σε μια "αιώρηση" και σκεφτείτε λίγο περισσότερο ποιους διαλέγετε να σας κυβερνούν", τόνισε ο Ταξιάρχης Χάνος, ο οποίος ερμηνεύει τον Πεισθέταιρο, που μαζί με τον Ευελπίδη, απηυδισμένοι από τη διαφθορά στην οποία έχει περιέλθει η πόλη τους, αποφασίζουν να ιδρύσουν μια νέα, ιδανική Πολιτεία μεταξύ ουρανού και γης.

"Υπήρχε μια πολύ ωραία συνεννόηση στις πρόβες και αυτή η συνεννόηση συνεχίζεται. Η παράσταση είναι εν εξελίξει, πάντα κάτι βρίσκουμε κάθε φορά. Όταν έχεις ένα τέτοιο κείμενο, κάθε φορά ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο. Κι αυτό δεν σταματά ποτέ", σημείωσε ο Χρήστος Στέργιογλου, ο οποίος ενσαρκώνει τον Έποπα, κάποτε άνθρωπος, τώρα τσαλαπετεινός, που θα βοηθήσει στην ίδρυση της Νεφελοκοκκυγίας.

"Ο σχεδιασμός ξεκίνησε πρώτα με τα πουλιά και επειδή θέλαμε να δώσουμε ένα ζωγραφικό-εικαστικό αποτέλεσμα έγινε πολύ χειροποίητη δουλειά. Στην ουσία ζωγραφίστηκαν τα κοστούμια. Χρειάστηκαν αρκετά άτομα να δουλέψουν γι' αυτό. Και νομίζω ότι το αποτέλεσμα πλησιάζει σε αυτό που θέλαμε", υπογράμμισε η ενδυματολόγος Δέσποινα Ντάνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια εικαστική έκπληξη θα πλαισιώνει τις παραστάσεις της Επιδαύρου. Έργα ομογενών καλλιτεχνών της διασποράς από το Μεξικό, την Αργεντινή, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Ρωσία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Αμερική και αλλού, έφτιαξαν έργα εμπνευσμένα από "τους Όρνιθες … για τους Όρνιθες".

Τους ομογενείς καλλιτέχνες θα "υποδεχθούν" στην Ελλάδα οι σπουδαίοι εικαστικοί Αλέκος Φασιανός, Γιώργος Σταθόπουλος, Άγγελος Αντωνίου και Γιάννης Μετζικώφ με τις δικές τους εμπνεύσεις. Η έκθεση "Ορνιθο/Θεομαχία-Νοημοσύνη Σμήνους", μετά το πέρας της περιοδείας, θα επιστρέψει στο Βασιλικό Θέατρο ως μόνιμη έκθεση αναφοράς στο ΚΘΒΕ. "Η ιδέα γεννήθηκε μέσα στον κορονοϊό. Αυτό που θελήσαμε ήταν οι "σπουδαίοι" να επιστρέψουν στη γενέτειρα.

Όχι όμως μόνο σε αυτή την πατρίδα που γέννησε τους προπάτορές τους, αλλά και στην πατρίδα που σήμερα και πάντα έδωσε φως αρχαίο ελληνικό αθάνατο", δήλωσε η Χρύσα Στάμου, δημοσιογράφος και επιμελήτρια της έκθεσης, που είχε και την ιδέα για τη δημιουργία της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αριστοφάνης έγραψε τους "Όρνιθες" το 414 π.Χ., στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου και μέσα από το έργο του ασκεί οξύτατη κριτική στην Αθηναϊκή δημοκρατία και στον τρόπο που λειτουργούν οι θεσμοί της. Αν και η σάτιρα συνδέεται άμεσα με τον τόπο και τον χρόνο γραφής, η ευρηματική μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη, κατορθώνει να μεταφέρει το κείμενο στο σήμερα και να το αποδώσει μέσα από έναν λόγο τολμηρό και επίκαιρο.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΙΑ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 30 Αυγ 2020 | 13:46

"Στέλλα Κοιμήσου" του Γιάννη Οικονομίδη: Μόνο για έξι παραστάσεις σε ανοιχτά θέατρα της Αττικής

Με αφορμή έναν απαγορευμένο έρωτα, το έργο καταγράφει τη σημερινή πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, το χρήμα, τη χυδαιότητα και το έγκλημα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 27 Αυγ 2020 | 09:09

Μη χάσετε την Οδύσσεια σε μια εξαιρετική παράσταση στο θέατρο Πέτρας

Ένα συμβολικό παραμύθι με πνευματικές προεκτάσεις σε μια παράσταση που κάνει το θεατή συνοδοιπόρο του Οδυσσέα.

ΣΤΙΣ 28, 29 ΚΑΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 22 Σεπ 2020 | 20:57

Μόνικα Μπελούτσι: Την... ξεχνάμε λόγω κορονοϊού - Τα νέα μέτρα ακυρώνουν την παράσταση στο Ηρώδειο

Θλίψη και απογοήτευση στους θαυμαστές της Μόνικα Μπελούτσι για την παράσταση που τελικά δεν θα γίνει στο Ηρώδειο λόγω των νέων μέτρων

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ 22 Σεπ 2020 | 09:43

"Αντιστίξεις" από την ΕΛΣ: Όταν η ελληνική μουσική συναντά την δημόσια αρχιτεκτονική

Απώτερος στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της μουσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας μας.

ΟΛΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ 22 Σεπ 2020 | 08:20

Παραιτήθηκε το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - "Άμεσα δεκτή" η παραίτηση από την υπουργό Λίνα Μενδώνη

Με καταγγελίες για μη νόμιμες διαδικασίες και κατάφορες και κραυγαλέες παραβιάσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 21 Σεπ 2020 | 11:07

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες και λόγω... καιρού - Η πρωτότυπη έρευνα του Χρήστου Ζερεφού

Ο φετινός Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την επέτειο των 2.500 ετών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός φωτίζει μια άγνωστη πτυχή της.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 18 Σεπ 2020 | 13:56

Σοκ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης - Τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 18 Σεπ 2020 | 10:55

Νέσμπο: Θα μπορούσα αντί για αστυνομικά μυθιστορήματα, να παίζω μπάλα και να βάζω πολλά γκολ

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Γιου Νέσμπο, συνομίλησε για το πρόσφατο βιβλίο του "Το βασίλειο", με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:27

Ορκίστηκε Ελληνίδα η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ- Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη [εικόνες]

Και επίσημα Ελληνίδα πολίτης είναι από σήμερα η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Σεπ 2020 | 13:50

Η "Θαλασσινή ηχώ" της Ζάννας Αρτέμη στην αίθουσα τέχνης Artshot-Sophia Gaitani

Η αίθουσα τέχνης Artshot – Sophia Gaitani παρουσιάζει την ατομική της έκθεση από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, με τίτλο "Θαλασσινή ηχώ".

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΕΝΩΝΟΝΤΑΙ 15 Σεπ 2020 | 23:50

Athens Open Art: Έκθεση στο Θησείο με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο

Το Art Number 23 προσφέρει τα εκθέματά του σε έναν πολύ όμορφο χώρο στο Θησείο

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 15 Σεπ 2020 | 08:52

"Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός", μια μοναδική συλλογή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μέγαρο Σταθάτου, ένα εμβληματικό δείγμα του ελληνικού αρχιτεκτονικού Νεοκλασικισμού, θα μεταμορφωθεί σε εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής ευρωπαϊκής κατοικίας του 19ου αιώνα.

ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΓΙΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ 14 Σεπ 2020 | 10:33

Τομ Χανκς: Επιστροφή στην Αυστραλία για την ταινία του Έλβις Πρίσλεϊ - Χωρίς τη Ρίτα Γουίλσον

Ο Τομ Χανκς και η Ρίτα Γουίλσον είχαν νοσήσει από κορονοϊό στα γυρίσματα της ταινίας για τη ζωή του Έλβις Πρίσλεϊ.