Επιπλέον παραστάσεις για το μουσικό παραμύθι Το αηδόνι του αυτοκράτορα

Όπερα για παιδιά και νέους στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

epipleon-parastaseis-gia-to-mousiko-paramuthi-to-aidoni-tou-autokratora
SHARE THIS
0
SHARES

Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros Το μουσικό παραμύθι Το αηδόνι του αυτοκράτορα της σπουδαίας Λένας Πλάτωνος, τα τραγούδια της οποίας για τη Λιλιπούπολη έχουν μεγαλώσει γενιές παιδιών, ανεβαίνει για πρώτη φορά στη σκηνή ως η κεντρική παραγωγή όπερας για παιδιά και νέους από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Πρόκειται για ένα έργο σπάνιας ομορφιάς και ευαισθησίας σε μια εντυπωσιακή παραγωγή, όπου η όπερα συναντά το anima8on, δημιουργώντας έναν καινούριο, μαγικό και συναρπαστικό κόσμο. Η παραγωγή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ & Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros.
Βασισμένο στο ομώνυμο παραμύθι του διάσημου Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, το Άηδόνι του αυτοκράτορα «δεν παρουσιάστηκε ποτέ ζωντανά, λόγω τεχνικών δυσκολιών και της οπερατικής δομής του», όπως αναφέρει η δημιουργός του.
Το ηλεκτρονικό σύμπαν της Πλάτωνος ζωντανεύει σε μια παράσταση που θα ταξιδέψει τη φαντασία μικρών και μεγάλων παιδιών μέσω της μουσικής, του παραμυθιού και του anima8on, σαν μια μαγική πτήση από την Απω Ανατολή στα άστρα!

 

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της όπερας για παιδιά και νέους του Θοδωρή Αμπαζή Ο πρίγκηπας Ιβάν και το πουλί της φωτιάς που παρουσιάστηκε από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ τη σεζόν 2017/18, η όπερα της Λένας Πλάτωνος, μιας συνθέτριας που έχει αφήσει ένα βαθύ στίγμα στο μουσικό μας φαντασιακό τις τελευταίες δεκαετίες,
δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες.
Η Λένα Πλάτωνος έγραψε το Αηδόνι του αυτοκράτορα, ένα «μουσικό παραμύθι με στοιχεία όπερας», όπως το έχει χαρακτηρίσει, το 1989, πάνω στο ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν, ικανοποιώντας μια επιθυμία του κόντρα τενόρου Αρη Χριστοφέλλη. Η προηγούμενη ενασχόλησή της με τη Λιλιπούπολη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μελοποίηση του συγκεκριμένου έργου, με τα συνθεσάιζερ να είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή. Μάλιστα, το λιμπρέτο που έγραψε ο ποιητής-βιολόγος Γιώργος Βολουδάκης ξεκινούσε με τη φωνή ενός παιδιού που ρωτούσε αν το μικρό συνθεσάιζερ μπορούσε να συναγωνιστεί το Αηδόνι!
Το έργο ηχογραφήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων ερμηνευτών, όπως ο Αρης Χριστοφέλλης, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Σπύρος Σακκάς, ο Φραγκίσκος Βουτσίνος, ο Γιάννης Σαμσιάρης και ο Χρήστος Στασινόπουλος, ενώ η Λένα Πλάτωνος
χαρακτήρισε τη μουσική του έργου «νεοϊμπρεσιονιστική».
Το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν μεταμορφώνεται σε μια παραβολή για τη σχέση τέχνης και τεχνολογίας, η οποία στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Το σύγχρονο μήνυμα του έργου, η συνύπαρξη αναλογικής και ηλεκτρονικής μουσικής, φυσικού και τεχνητού ήχου, οι ακαταμάχητες μελωδικές γραμμές της Λένας Πλάτωνος και η δεξιοτεχνική φωνητική γραφή καθιστούν το Άηδόνι του αυτοκράτορα μια ιδεώδη γνωριμία των παιδιών με τον μαγικό κόσμο της λυρικής τέχνης.

 


Στην παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ τη σκηνοθεσία υπογράφει η ταλαντούχα Κατερίνα Πετσατώδη, σκηνοθέτρια με σημαντική εμπειρία στον χώρο της όπερας και του μουσικού θεάτρου. Η ίδια σκηνοθετεί ένα μουσικό παραμύθι που συνδυάζει ιδανικά δύο φαινομενικά ασύνδετες αλλά τελικά τόσο αρμονικά δεμένες μεταξύ τους τέχνες, την όπερα και το animaon, με έμπνευση, φαντασία και ευρηματικότητα.
Το animaon της παράστασης έχει αναλάβει να σχεδιάσει η ανερχόμενη animator Ειρήνη Βιανέλλη, η οποία έχει επιμεληθεί το animaon στις συνεργασίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Φεστιβάλ Animasyros, ενώ η τελευταία της δημιουργία, η stop moon ταινία μικρού μήκους Icebergs, βασισμένη στο βιβλίο του Ευθύμη Φιλίππου Σκηνές, σαρώνει τα βραβεία όπου κι αν προβάλλεται.
Χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές του animaon που συνδυάζουν την υψηλή τεχνολογία με τη χειροποίητη αισθητική, η Ειρήνη Βιανέλλη ζωντανεύει καρέ καρέ το Αηδόνι του αυτοκράτορα με έντονες αναφορές στην κινέζικη τέχνη. Για την ίδια το τελικό αποτέλεσμα, ένα πολύχρωμο σύμπαν από δάση, παλάτια, κήπους και εργοστάσια, αφηγείται τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τη δημιουργία.
Στην παράσταση συμμετέχει ένα καστ αναγνωρισμένων λυρικών πρωταγωνιστών:
Νίκος Κοτενίδης, Δημήτρης Ναλμπάντης, Γιώργος Ρούπας, Μαριλένα
Στριφτόμπολα, Γιάννης Φίλιας και Νίκη Χαζιράκη.
Στην αφήγηση η καταξιωμένη ηθοποιός Μαρία Σκουλά.
Η Λένα Πλάτωνος για το Άηδόνι του αυτοκράτορα
Το Αηδόνι του αυτοκράτορα του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν στην εκδοχή του σαν
όπερα ήταν μια ιδέα-πρόταση του στενού φίλου μου κόντρα τενόρου Αρη
Χριστοφέλλη, ο οποίος και ήθελε να τραγουδήσει τον ρόλο του Αηδονιού – η
πρόταση έγινε σε μένα το 1986. Τώρα από μένα και τον φίλο βιολόγο-ποιητή
Γιώργο Βολουδάκη το έργο σαν διασκευή βασίστηκε στην πρέπουσα αποφυγή της
μονοκρατορίας της τεχνολογίας απάνω στον άνθρωπο, η υπερθεμάτιση της επαφής
του ανθρώπου με τη φύση.

 


_____________________________________________________________________
Τιμές εισιτηρίων:
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία: 10 ευρώ
Απογευματινές & παραστάσεις Σαββατοκύριακου: 12, 15 ευρώ
Φοιτητικό: 10 ευρώ
Προπώληση:
Ταμεία Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καθημερινά 09.00-21.00
Τηλ.: 213 088 5700
Όμαδικές πωλήσεις: 2130885742
www . naonalopera . gr
Καταστήματα PUBLIC
hHp :// ckets . public . gr
www.cketservices.gr
Εκδοτήρια Ticket Services,
Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου
 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook