Έργο για τη βία στο 2° Πειραματικό Λύκειο Αθηνών

Όχι παράσταση μαθητών, παράσταση ηθοποιών – Πρώτη φορά μία θεατρική παράσταση σε σχολείο- «Family Stories», ένα έργο για τη διερεύνηση της βίας, από 7 Μαρτίου

|
SHARE THIS
0
SHARES

Η ιδέα μίας παράστασης σε σχολείο, του παραγωγού, Βασίλη Χρυσανθόπουλου, βρήκε τόσο πρόσφορο έδαφος, από την αρμόδια Σχολική Επιτροπή και τη διεύθυνση του ιστορικού, 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών, ώστε, οργανώθηκε με πρόγραμμα «κανονικό» (παραστάσεις από Πέμπτη έως και Κυριακή).

Σχολεία ανοιχτά στην κοινωνία

Το TheTOC.gr αναζήτησε τον άνθρωπο που έδωσε την άδεια, για το ανέβασμα της παράστασης. Η κυρία Δάφνη Γαβρίλη, πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του 7ου διαμερίσματος του δήμου Αθηναίων, υπεύθυνη για τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή Αμπελοκήπων και Ελληνορώσων και καθηγήτρια Πληροφορικής η ίδια, στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, υποστηρίζει ότι «Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά στην κοινωνία και αυτή είναι η νέα αντίληψη του δήμου Αθηναίων. Τα σχολικά κτίρια» συνεχίζει η κυρία Γαβρίλη  «πρέπει να είναι κυψέλες δημιουργικότητας. Είναι μεγάλη η χαρά να ξέρουμε ότι, το σχολειό μας θα έχει ζωή, κίνηση, κόσμο και πέρα του σχολικού ωραρίου. Ότι τα παιδιά μας θα έχουν λόγο να έρθουν και μετά τα μαθήματα, να φέρουν φίλους, να  κάνουν το σχολείο σημείο συνάντησης για άλλους λόγους, να μάθουν με νέους τρόπους... Επιπλέον, το 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών έχει θεατρική ομάδα, η οποία θα συνεργαστεί με τους επαγγελματίες ηθοποιούς της παράστασης...»

Ίσως, στην απόφαση συνέβαλε και το θέμα - μια πολιτική αλληγορία, που βρίσκει το φυσικό της χώρο σε μια σχολική τάξη, για να σκιαγραφήσει, μέσα από ένα ευφάνταστο δραματουργικό εύρημα (ενήλικες ηθοποιοί που υποδύονται παιδιά τα οποία υποδύονται ενήλικες), το τοπίο μιας κοινωνίας σε κρίση και ηθική αποσάθρωση.

Το παιχνίδι τους, κάθε άλλο παρά αθώο και ανώδυνο, είναι ένας καθρέφτης που αντανακλά έναν κόσμο καχυποψίας, αμοραλισμού, προδοσίας, υποκρισίας και παθητικότητας

Σε μία σχολική τάξη

Το έργο της Σέρβας ακτιβίστριας, δημοσιογράφου και θεατρικής συγγραφέως Biljana Srbljanovic, με τίτλο «Family Stories», που ανεβαίνει στις 7 Μαρτίου, στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, είναι γραμμένο το 1998 και αντλεί από την ιστορική εμπειρία της διάσπασης της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Τέσσερα παιδιά στα ερείπια μιας ισοπεδωμένης από τον πόλεμο χώρας. Το παιχνίδι τους, κάθε άλλο παρά αθώο και ανώδυνο, είναι ένας καθρέφτης που αντανακλά έναν κόσμο καχυποψίας, αμοραλισμού, προδοσίας, υποκρισίας και παθητικότητας. Έναν κόσμο ωμής και συγκαλυμμένης βίας, όπου η προσωπική τάξη, η ευημερία και η ασφάλεια πρέπει να διατηρηθούν με οποιοδήποτε κόστος.

Το έργο κυκλοφορεί μεταφρασμένο στα ελληνικά, με τίτλο «Οικογενειακές ιστορίες» από τις εκδόσεις «Σαιξπηρικόν».

Τα παιδιά λένε αυτό που σκέφτονται οι μεγάλοι

Λένε πώς από το στόμα των παιδιών ακούγεται η αλήθεια

«Πώς να μιλήσουμε για μία κοινωνία όπου η βία και η δειλία έχουν καταστεί αυτοματοποιημένες αντιδράσεις επιβίωσης;», αναρωτιέται η σκηνοθέτης, Esther Andre Gonzales. «Τα παιδιά λένε αυτό που σκέφτονται οι μεγάλοι. Το θέμα του έργου είναι η κοινοτοπία της βίας. Τοποθετεί την ερώτηση: Μπορούμε να αμυνθούμε, να προστατευτούμε απ' το κακό και τη βία χωρίς να τα πολεμάμε; Χρησιμοποιούμε την παιδική φαντασία σαν ένα μεγεθυντικό φακό - έναν φακό που φανερώνει την κτηνωδία απέναντι στην οποία οι μεγάλοι έχουν γίνει αναίσθητοι.

Στο χώρο λειτουργεί έκθεση – ντοκουμέντο, η οποία παραμένει ανοιχτή στο κοινόΟ Βασίλης Χρυσανθόπουλος της εταιρίας παραγωγής plays2place productions, μετά τη διεθνή επιτυχία της κινηματογραφικής ταινίας Miss Violence του Αλέξανδρου Αβρανά, επιστρέφει στην εξερεύνηση της θεματικής της βίας, με τη μαύρη οικογενειακή παρωδία «Family Stories» της Biljana Srbljanovic, σε σκηνοθεσία της Esther Andre Gonzales.H δομή αυτής της μαύρης οικογενειακής παρωδίας, η προσέγγιση, και η αντιμετώπιση του θέματος, η συνοχή που αποκτάται μέσα από ανόμοια δραματουργικά στοιχεία, που αντλούν από τους MarxBrothers, το sitcom, το μελόδραμα, έλκει, ιντριγκάρει και υπαγορεύει το ανέβασμα του θεατρικού έργου Familystories...»

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Ισμήνη Ραντούλοβιτς

Σκηνοθεσία; Esther Andre Gonzales
Σκηνικά & Κοστούμια: Χρήστος Κωνσταντέλλος

Σχεδιασμός Φωτισμών: Σάκης Κιούσης

Σχεδιασμός Ήχου: Βικτώρια Νταρίλα

Σκηνοθεσία Βίντεο: Κώστας Γεραμπίνης
Παίζουν: Αιμιλία Βασιλακάκη, Μάνος Καναβός, Μάρθα Μπουζιούρη, Γιάννης Στεφόπουλος

info: «Family Stories» της Biljana Srbljanovic, στο 2ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών (Παναγή Κυριακού 12, Αμπελόκηποι, στάση Μετρό , Αμπελόκηποι), από 7 Μαρτίου. Παραστάσεις Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο από τις 20.00 και τις Κυριακές από τις 17.00. Τιμές εισιτηρίων, κανονικό 12 ευρώ, μειωμένο 8 ευρώ, προπώληση 6 ευρώ. Κρατήσεις: 694 5411630. Προπώληση και αγορά εισιτηρίων Viva.gr και στα Καταστήματα Public & Ελευθερουδάκης

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook