Εθνική Λυρική Σκηνή: αιχμηρή ματιά και σύγχρονος προβληματισμός

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της πρώτης επίσημης καλλιτεχνικής περιόδου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες της εγκαταστάσεις στο ΚΠΙΣΝ

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Εθνική Λυρική Σκηνή: αιχμηρή ματιά και σύγχρονος προβληματισμός

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης ανακοίνωσε το πρόγραμμα της πρώτης επίσημης περιόδου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις νέες της εγκαταστάσεις στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η οποία ξεκινά τον Οκτώβριο του 2017 και ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2018.

Εθνική Λυρική Σκηνή: αιχμηρή ματιά και σύγχρονος προβληματισμός
La Boheme

«Η μεγάλη τέχνη της όπερας ποτέ δεν ήταν διακοσμητική, αντιθέτως πάντα ήταν σε διάλογο με την κοινωνία. Λαμβάνοντας αυτό ως δεδομένο και πυξίδα, επιθυμία μας για την πρώτη μας σεζόν εδώ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι να επανατοποθετήσουμε την όπερα στις πραγματικές της διαστάσεις. Δεν μας ενδιαφέρει μια τέχνη διακοσμητική, αλλά μια τέχνη αιχμηρή, επιδραστική, σημερινή και διαχρονική. Θέλουμε μια όπερα που δημιουργεί ερωτηματικά και ανοίγει συζητήσεις, που προκαλεί διαφωνίες, αλλά και που μας ενώνει. Έτσι, στο φετινό μας πρόγραμμα, πάνω από τους θεματικούς κύκλους και τα αφιερώματα, η λεπτή γραμμή που συνδέει όλες μας τις παραγωγές είναι η αιχμηρή ματιά και ο σύγχρονος προβληματισμός" {C}ανέφερε ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Rigoletto
Rigoletto

{C}{C}{C} {C}{C}Στο νέο πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο διαρθρώνεται σε επτά κύκλους και ένα αφιέρωμα, συναντούμε έργα του 18ου, του 19ου και του 20ού αιώνα, από όλες τις μεγάλες σχολές της όπερας (γαλλική, γερμανική, ιταλική, σλάβικη), γνωρίζουμε αριστουργήματα της όπερας για πρώτη φορά, όπως η Ηλέκτρα του Στράους, η όπερα Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Γκουνό και η Υπόθεση Μακρόπουλου του Γιάνατσεκ, βλέπουμε με διαφορετική ματιά διάσημες όπερες, όπως ο Μαγικός αυλός από την Κωμική Όπερα του Βερολίνου και η Λουτσία ντι Λαμμερμούρ, σε συμπαραγωγή με τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου. Παράλληλα, στη σεζόν 2017/18 θα γίνει η επανεκκίνηση της οπερέτας με τη νέα οπερέτα του Νίκου Κυπουργού πάνω στη Μήδεια του Μποστ, θα θυμηθούμε τον σπουδαίο Στέφανο Λαζαρίδη, με τη Μποέμ και την Τόσκα, τις οποίες παρουσίασε κατά τη θητεία του στην ΕΛΣ, θα απολαύσουμε σπουδαίες όπερες στο Ηρώδειο, όπως ο Ναμπούκκο και η Κάρμεν, ενώ θα θυμηθούμε το έργο του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι. Το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει μια νέα εκδοχή της Ωραίας Κοιμωμένης, την παιδική βερσιόν του Καρυοθραύστη, ένα δίπτυχο σύγχρονου χορού σε χορογραφίες Αντώνη Φωνιαδάκη και Αλεξάντερ Έκμαν, ενώ θα συμμετάσχει και στην όπερα Ρωμαίος και Ιουλιέττα. Στην εναρκτήρια σεζόν της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, δημιουργούνται σχέσεις και συνεργασίες με Έλληνες και ξένους σπουδαίους καλλιτέχνες του λυρικού θεάτρου και της μουσικής, όπως, μεταξύ άλλων, με τους Γιάννη Κόκκο, Γκρέιαμ Βικ, Πόντους Λίντμπεργκ, Πάτρικ Κίνμονθ, Νίκο Μαστοράκη, Γιοχάννες Συτς, Κέιτι Μίτσελ, Μπάρρη Κόσκυ, Αλεξάντερ Έκμαν, Γιάννη Χουβαρδά, Λέο Μουσκάτο, Νίκο Καραθάνο, καθώς επίσης με νεότερους και καταξιωμένους αρχιμουσικούς και μονωδούς. Στην εναρκτήρια παραγωγή της σεζόν, την Ηλέκτρα του Στράους, πρωταγωνιστεί η κορυφαία Ελληνίδα μεσόφωνος Αγνή Μπάλτσα, στην πρώτη της συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.{C}

Σχέδια για την Ηλέκτρα του Γιάννη Κόκκου
Σχέδια για την Ηλέκτρα του Γιάννη Κόκκου

Ο κ. Κουμεντάκης ανακοίνωσε τον κύκλο Μουσική και εικαστικές περφόρμανς, στο πλαίσιο του οποίου θα δημιουργηθούν εικαστικές εγκαταστάσεις με συνοδεία ζωντανής συμφωνικής μουσικής. Στόχος του κύκλου αυτού είναι να αντιστρέψει την ιδέα που έχουμε για το λυρικό θέατρο και παράλληλα να γίνει η πλατφόρμα για να αναζητηθούν νέες φόρμες και νέα είδη. Σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι εικαστικοί, περφόρμερ, σκηνοθέτες παρουσιάζουν ζωντανά δρώμενα εντός της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος (και όχι μόνο) και δημιουργούν ζωντανή διάδραση με την ορχήστρα, αλλά και με το κοινό. Όλα τα δεδομένα του δρώμενου (διάρκεια, χρήση της σκηνής και των χώρων κοινού κλπ.) απέχουν από την κλασική παρακολούθηση μιας παράστασης και προτρέπουν τον θεατή να έχει έναν ενεργό και σκεπτόμενο ρόλο κατά τη διάρκεια της δραματουργικής διαδικασίας.

Tosca
Tosca

Στον κύκλο αυτό εντάσσεται η συνεργασία με τον σπουδαίο Έλληνα χορογράφο και σκηνοθέτη Δημήτρη Παπαϊωάννου. Στρατηγικός συνεργάτης του κύκλου αυτού είναι ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ.

Ο κ. Κουμεντάκης έκανε ειδική αναφορά στους αρχιμουσικούς." Στόχος μας είναι μαζί με τους καταξιωμένους να δώσουμε βήμα σε νέους μαέστρους, προκειμένου να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά Ελλήνων αρχιμουσικών. Πρέπει να σας πω ότι οι νέοι αρχιμουσικοί έχουν εξαιρετικές σπουδές, πραγματικό ταλέντο και εργάζονται σκληρά σε μικρά και μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα και ορχήστρες. Έτσι, μαζί με τους καταξιωμένους αρχιμουσικούς της ΕΛΣ Λουκά Καρυτινό και Ηλία Βουδούρη, φέτος θα έχουμε μαζί μας μερικούς από τους κορυφαίους μαέστρους της χώρας μας, όπως τον Βασίλη Χριστόπουλο, τον Γιώργο Πέτρου, τη Ζωή Τσόκανου, που ανέλαβε πρόσφατα την ΚΟΘ, τον Ανδρέα Τσελίκα, τον Βλαδίμηρο Συμεωνίδη. Παράλληλα, θα συστήσουμε στο κοινό της ΕΛΣ τον Γιώργο Ζιάβρα και τον Γιώργο Μπαλατσινό, ενώ θα έχουμε και τη χαρά να συνεργαστούμε με τον Φιλίπ Ωγκέν».

Εθνική Λυρική Σκηνή: αιχμηρή ματιά και σύγχρονος προβληματισμός - εικόνα 5

Ο διευθυντής Μπαλέτου Αντώνης Φωνιαδάκης παρουσίασε τις παραγωγές του Μπαλέτου, Ωραία Κοιμωμένη, Καρυοθραύστης και το Δίπτυχο Χορού και ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Επιθυμούμε να αξιοποιήσουμε και να αναδείξουμε τα καλύτερα στοιχεία της δουλειά των προκατόχων μου, αλλά και τα δυνατότερα σημεία που διαθέτει το έμψυχο υλικό του μπαλέτου μας. Μας ενδιαφέρει η πολυμορφία στον προγραμματισμό, όχι μόνο γιατί προκαλεί την ίδια την ομάδα να ανταπεξέλθει τεχνικά και καλλιτεχνικά σε διαφορετικά στυλ και προσεγγίσεις, αλλά και γιατί προσφέρει στο κοινό της ΕΛΣ μια σύνθετη παλέτα της τέχνης του χορού, όπως παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ 30 Σεπ 2020 | 20:00

Ακρόπολη: Εντυπωσιάζει ο νέος φωτισμός στον Ιερό Βράχο μετά από 16 χρόνια [εικόνες- βίντεο]

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εκδήλωση

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΡΧΙΜΟΥΣΙΚΟΣ 30 Σεπ 2020 | 13:07

Ο Λουκάς Καρυτινός νέος Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Με τριετή θητεία ο νέος Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Λουκάς Καρυτινός.

30 Σεπ 2020 | 09:25

Άνθρωποι στον χρόνο: Γλυπτική εγκατάσταση της Ασπασίας Σταυροπούλου

Από τις 30 Σεπτεμβρίου στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ REWORKS 26 Σεπ 2020 | 09:44

Από τον Όλυμπο στη Σαμοθράκη: Διάσημοι Djs παίζουν μουσική σε εμβληματικές τοποθεσίες της Ελλάδας

Στόχος των djs πΓια είναι να αναδείξουν με έναν διαφορετικό τρόπο τον πολιτισμό και την αύρα των συγκεκριμένων ελληνικών προορισμών.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΙΝΕΜΑ 24 Σεπ 2020 | 08:35

Ταινίες Πρώτης Προβολής: "Η εποχή της Βροχής" και του... Covid 19

Για τη νέα κινηματογραφική εβδομάδα υπάρχουν μόλις δύο καινούργιες ταινίες.

ΣΤΙΣ 28, 29 ΚΑΙ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 22 Σεπ 2020 | 20:57

Μόνικα Μπελούτσι: Την... ξεχνάμε λόγω κορονοϊού - Τα νέα μέτρα ακυρώνουν την παράσταση στο Ηρώδειο

Θλίψη και απογοήτευση στους θαυμαστές της Μόνικα Μπελούτσι για την παράσταση που τελικά δεν θα γίνει στο Ηρώδειο λόγω των νέων μέτρων

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑ ΩΡΑΙΟΤΕΡΑ ΜΕΡΗ 22 Σεπ 2020 | 09:43

"Αντιστίξεις" από την ΕΛΣ: Όταν η ελληνική μουσική συναντά την δημόσια αρχιτεκτονική

Απώτερος στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη της μουσικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της χώρας μας.

ΟΛΑ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΚΕΝΟ 22 Σεπ 2020 | 08:20

Παραιτήθηκε το Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου - "Άμεσα δεκτή" η παραίτηση από την υπουργό Λίνα Μενδώνη

Με καταγγελίες για μη νόμιμες διαδικασίες και κατάφορες και κραυγαλέες παραβιάσεις της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 21 Σεπ 2020 | 11:07

Ναυμαχία Σαλαμίνας: Πώς οι Έλληνες νίκησαν τους Πέρσες και λόγω... καιρού - Η πρωτότυπη έρευνα του Χρήστου Ζερεφού

Ο φετινός Σεπτέμβριος σηματοδοτεί την επέτειο των 2.500 ετών από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός φωτίζει μια άγνωστη πτυχή της.

ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΟΥ 18 Σεπ 2020 | 13:56

Σοκ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης - Τον βρήκε νεκρό η σύζυγός του

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο γνωστός ηθοποιός Πάνος Ρεντούμης.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΝΟΡΒΗΓΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 18 Σεπ 2020 | 10:55

Νέσμπο: Θα μπορούσα αντί για αστυνομικά μυθιστορήματα, να παίζω μπάλα και να βάζω πολλά γκολ

Ο συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, Γιου Νέσμπο, συνομίλησε για το πρόσφατο βιβλίο του "Το βασίλειο", με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο.

ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ 17 Σεπ 2020 | 15:27

Ορκίστηκε Ελληνίδα η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ- Η συνάντηση με τον Μητσοτάκη [εικόνες]

Και επίσημα Ελληνίδα πολίτης είναι από σήμερα η πολυβραβευμένη Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 Σεπ 2020 | 13:50

Η "Θαλασσινή ηχώ" της Ζάννας Αρτέμη στην αίθουσα τέχνης Artshot-Sophia Gaitani

Η αίθουσα τέχνης Artshot – Sophia Gaitani παρουσιάζει την ατομική της έκθεση από την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου έως το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, με τίτλο "Θαλασσινή ηχώ".