Εθνικό Αρχαιολογικό: Τα κλειστά πωλητήρια και η απεργία των αρχαιοφυλάκων

Τα πωλητήρια του πρώτου μουσείου της χώρας υπολειτουργούν ή είναι κλειστά, πολλές αίθουσες του μουσείου κλειστές από έλλειψη προσωπικού, μια απογοητευτική εικόνα

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Εθνικό Αρχαιολογικό: Τα κλειστά πωλητήρια και η απεργία των αρχαιοφυλάκων

Η ταμπέλα που ήταν αναρτημένη στην είσοδο του πωλητηρίου του αρχαιολογικού μουσείου διατύπωνε το πρόβλημα του εθνικού αρχαιολογικού μουσείου και της έλλειψης προσωπικού. Όπως και την παρουσία ενός προβλήματος που χρονίζει. Η εικόνα δε μπορεί παρά να είναι απογοητευτική.

Εθνικό Αρχαιολογικό: Τα κλειστά πωλητήρια και η απεργία των αρχαιοφυλάκων

Με μόνο ένα άτομο στο πωλητήριο και προχθές με κανένα, με τις μισές και πλέον αίθουσες του μουσείου κλειστές, το πρώτο μουσείο της χώρας μοιάζει περισσότερο εποχικό, αφού όπως μας είπε και η διευθύντρια του Μουσείου «από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο η επισκεψιμότητα ανεβαίνει» και θα ετοιμαστούν και για φέτος οι εποχικές προσλήψεις, οι οποίες εύχεται να είναι περισσότερες από πέρσι, όπως και οι νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Το πωλητήριο στην είσοδο του Μουσείου, κλειστό
Το πωλητήριο στην είσοδο του Μουσείου, κλειστό

Το πωλητήριο του ισογείου κλειστό
Το πωλητήριο του ισογείου κλειστό

Παρά το το επιχείρημα της επισκεψιμότητας το οποίο ευσταθεί, το πρώτο μουσείο της χώρας διαδραματίζει έναν συμβολικό, εκπαιδευτικό ρόλο και η εικόνα του είναι απογοητευτική. Το πωλητήριο του ισογείου κλειστό με μια πρόχειρη ταμπέλα να φράζει την είσοδο και τα ράφια άδεια είναι εικόνα εγκατάλειψης για τον επισκέπτη, που μπορεί αργότερα να αποζημιωθεί από την περιήγησή τους στους θησαυρούς, αλλά αποτυπώνει μια κατάσταση πάγια. Στο πωλητήριο του υπογείου την κατάσταση αποτυπώνουν οι φωτογραφίες πολύ εύγλωττα. Κουτιά συσκευασίας στη μέση του πωλητηρίου, άδεια ρέφια και απομεινάρια χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.

Το πωλητήριο του υπογείου
Το πωλητήριο του υπογείου

Καλά Χριστούγεννα!
Καλά Χριστούγεννα!

Άδειες βιτρίνες
Άδειες βιτρίνες

Η πρόεδρος του ΤΑΠ Ασπασία Λούβρη, δυο χρόνια μετά την ανάλειψη των καθηκόντων της επί υπουργίας Ξυδάκη, δε μπόρεσε λόγω προβλήματος υγείας να μας μιλήσει, αλλά η κατάσταση είναι πολύ εύγλωττη. «Με έναν άνθρωπο το πωλητήριο δε μπορεί να λειτουργήσει» μας είπε ένας υπάλληλος του μουσείου.

«Για το πωλητήριο δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα του ΤΑΠ. Όπως και οι προσλήψεις οι οποίες είναι στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ» μας είπε η διευθύντρια του ΕΑΜ Μαρία Λαγογιάννη. «Αυτό που εμείς προσπαθούμε είναι με το λιγοστό προσωπικό να κρατάμε ανοιχτές όσο περισσότερες αίθουσες μπορούμε». «Υπάρχουν φορές που κάνουμε προσπάθειες να ανοίξουμε αίθουσες, για να μη φύγουν απογοητευμένοι οι ξένοι τουρίστες" είπε λίγο αργότερα η κυρία Λαγογιάννη στη διάρκεια της δράσης του μουσείου «κρυφή φροντίδα: η προληπτική συντήρηση ως μέσο προστασίας» στους επισκέπτες που είχαν πάρει μέρος στη δράση μέσα στην πτέρυγα με τα αιγυπτιακά που είναι σπανίως ανοιχτά στο κοινό. «Οι αρχαιολόγοι βγαίνουμε από τα γραφεία μας για να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο και να επικοινωνήσουμε μαζί του με δράσεις όπως η σημερινή, αλλά τα προβλήματα της πρόσληψης των υπάλληλων δε μπορούμε να τα επιλύσουμε».

Μια όρνιθα χωρίς χρυσά αυγά

«Ενας αραμπάς, μια σκουριασμένη τσάπα» είναι το ΤΑΠ, είχε πει ο τέως υπουργός Νίκος Ξυδάκης όταν είχε καλέσει τους δημοσιογράφους για να μας μιλήσει για «το νοικοκύρεμα, τον εκσυχρονισμό και την πρόοδο του ΤΑΠ». «Υπάρχουν τουλάχιστον 100 εκθέματα στα μουσεία μας που έχουν ασύλληπτη αναγνωρισιμότητα σε ολόκληρο τον κόσμο. Φανταστείτε τί εμπορικό αποτέλεσμα θα είχαμε από τη δημιουργία αντιγράφων τους.» Στόχος είναι αυτά να διατίθενται με χωρική συνάφεια (δηλαδή να μην πωλούνται μυκηναϊκά αντίγραφα στη Σαντορίνη για παράδειγμα). Για την κοστολόγηση της νέας εποχής στα πωλητέα καταρτίζεται τώρα ένα master plan, χαράσσεται μια νέα τακτική είχε δηλώσει ο Νίκος Ξυδάκης, ενώ το μέλος του ΔΣ του ΤΑΠ γραφίστας Γιάννης Καρλόπουλος είχε τονίσει πως σε κάθε περίπτωση θα γίνεται διαγωνισμός τόσο για τον σχεδιασμό όσο και για την παραγωγή. Πολλά ειπώθηκαν σε εκείνη τη συνέντευξη και όλα έμοιαζαν εύκολα, αλλά μάλλον δεν ήταν.

Εθνικό Αρχαιολογικό: Τα κλειστά πωλητήρια και η απεργία των αρχαιοφυλάκων - εικόνα 7

Δυο χρόνια αργότερα, η κατάσταση δεν έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, με την κα Λούβη να μην έχει ακόμα παρουσιάσει έργο. Το ΤΑΠ, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, διαχειρίζεται όλα τα έσοδα που προκύπτουν από τα πωλητέα είδη και τα εισιτήρια σε όλα τα μουσεία της χώρας καθώς και στους αρχαιολογικούς χώρους κάνει τζίρο που ξεπερνά τα 55εκ. ευρώ. Η φιλόδοξη τότε πρόταση του κυρίου Ξυδάκη απέβλεπε στην ανακαίνιση των πωλητηρίων καθώς τα έσοδα θα μπορούσαν να είναι πολλαπλάσια. Όσοι ασχολούνται με το πολιτιστικό μάρκετινγκ βρίσκουν το ποσό των 55εκ. απλώς αστείο. Μια βόλτα εκτός ΕΑΜ, σε μικρότερα μουσεία της χώρας αποτυπώνει την άκρως απογοητευτική κατάσταση των πωλητηρίων, που μοιάζουν σχεδόν εγκαταλελειμμένα.

Το ΕΑΜ με κλειστές αίθουσες στο ισόγειο και περισσότερες από τις μισές του πρώτου ορόφου και τους επισκέπτες να ενημερώνονται τηλεφωνικώς αν θελήσουν να μάθουν ποιες είναι οι ανοιχτές και ποιες οι κλειστές, η κατάσταση έχει παγιωθεί. Όμως ποιος φαντάζεται το πρώτο μουσείο της χώρας, που γιόρτασε το 2016 τα 150 του χρόνια σαν επιχείρηση που λειτουργεί με όρους εποχικής επιχείρησης; Σίγουρα οι 465.000 επισκέπτες που πέρασαν την πύλη του το 2016 θα μπορούσαν με καλύτερο σχεδιασμό να είναι πολύ περισσότεροι, καθώς ο τουρισμός, σύμφωνα με τις κατά καιρούς ανακοινώσεις δείχνει συνεχώς ανοδική τάση.

Τον Απρίλιο, το μουσείο θα προσλάβει νέους εποχικούς υπαλλήλους, συνήθως λιγότερους από αυτούς που ζητά καθώς το γενικό λογιστήριο του κράτους εγκρίνει ένα συγκεκριμένο αριθμό που καλύπτει τις ανάγκες μουσείων και αρχαιολογικών χώρων σε όλη την επικράτεια. Αλλά η μεγάλη ανάγκη είναι σε μόνιμους υπαλλήλους. «Εμείς ζητάμε περισσότερους αλλά δε μπορούμε να πάρουμε απόφαση. Και ο κόσμος που φτάνει εδώ το ζητά, καθώς το μουσείο θέλει να ανανεώνει διαρκώς τη σχέση του με τον κόσμο και η επιτυχία των δράσεων που γίνονται πια σε μόνιμη βάση το αποδεικνύει» λέει η κ. Λαγογιάννη.

Χθες, μετά από ομόφωνη απόφαση του Έκτακτου Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΥΦΑ, αποφασίστηκε 24ωρη Προειδοποιητική Πανελλαδική Απεργία για την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017. Όλα τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι θα παραμείνουν κλειστά με τα αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας.

Τα αιτήματα των αρχαιοφυλάκων είναι η διατήρηση της καταβολής των Κυριακών και Αργιών και των επιπλέον ημερών εργασίας από το ΤΑΠΑ, όπως ισχύει μέχρι τώρα. Επίσης την άμεση απόσυρση του Σχεδίου Νόμου περί Οργανισμού του ΤΑΠΑ και την άμεση πρόσληψη 200 μονίμων Αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ. Υποστηρίζουν ότι η άμεση επίλυση των προβλημάτων μας που δεν δημιουργεί κανένα οικονομικό κόστος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Αυγ 2020 | 12:36

Αισχύλεια 2020: Ξεκινά το ιστορικό και ενδιαφέρον φεστιβάλ της Ελευσίνας

Το Φεστιβάλ, από τα επιδραστικότερα και μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια, καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών.

ΟΛΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ 07 Αυγ 2020 | 11:55

Το Εθνικό Θέατρο συνεχίζει τις παραστάσεις σε αρχαιολογικούς χώρους

Οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν. Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο σε κάθε χώρο.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΚΗΝΙΚΟ 07 Αυγ 2020 | 10:44

Αποκάλυψη: Μετά από 50 χρόνια ο Πολ Μακάρτνεϊ αποκαλύπτει γιατί μήνυσε τους Beatles

Μίλησε σχετικά με τη διαβόητη διάλυση των Beatles το 1970 και την μυστηριώδη μήνυση που είχε καταθέσει.

ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΥΚΟΝΟΥ 05 Αυγ 2020 | 12:34

"Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή" - Μοναδική ματιά στον σπουδαίο πολιτισμό

150 αντικείμενα συγκεντρώνονται για πρώτη φορά και αποκαλύπτουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Μυκηναϊκού πολιτισμού στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2020 04 Αυγ 2020 | 20:18

Επίδαυρος: Οι "Όρνιθες" πετούν στο Αρχαίο Θέατρο το τριήμερο 7-8-9 Αυγούστου

Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ 04 Αυγ 2020 | 12:23

Επαναπατρίστηκε κλεμμένη εικόνα από την Ήπειρο, έργο του 19ου αιώνα

Η εικόνα είχε κλαπεί τον Σεπτέμβριο 2005 μαζί με άλλες έντεκα εικόνες.

ΣΕ ΝΕΟ ΧΩΡΟ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 03 Αυγ 2020 | 19:00

Εκθαμβωτικά τα βασιλικά αυτοκίνητα στο Τατόι: Η συντήρηση, αποκατάσταση και μεταμόρφωσή τους [Εικόνες-Βίντεο]

Εντυπωσιάζουν τα αυτοκίνητα της τέως Βασιλικής οικογένειας με ηλικία από 55 έως 82 έτη

ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΙΣ ΚΑΝΝΕΣ 03 Αυγ 2020 | 08:25

Motorway 65: Η ελληνική ταινία που διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία της Εύης Καλογηροπούλου στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών 2020

02 Αυγ 2020 | 20:29

Μάγεψε στη συναυλία στους Φιλίππους ο Σταύρος Ξαρχάκος - Τηρήθηκαν τα μέτρα από τους 1.000 θεατές [εικόνες,βίντεο]

Όλοι οι θεατές φορούσαν μάσκα, ενώ τηρήθηκαν και οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 02 Αυγ 2020 | 11:57

"Στο Φως του Φεγγαριού": Αρβανιτάκη, Πασπαλά, Δάρρα τραγουδούν για την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Μια μαγική βραδιά, κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο, θα χαρίσουν σε αρχαιολογικούς χώρους ανά την χώρα η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Φωτεινή Δάρρα και η Έλλη Πασπαλά - Όλο το πρόγραμμα

ΣΤΙΣ 4 ΚΑΙ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 01 Αυγ 2020 | 20:46

Με την όπερα "Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα" επανέρχεται η Καμεράτα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στα ιταλικά, με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού την Τρίτη 4 και την Τετάρτη 5 Αυγούστου.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 01 Αυγ 2020 | 16:58

Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας: Συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών και θεατρικές παραστάσεις - Όλο το πρόγραμμα

Αύριο Κυριακή 2 Αυγούστου το ενδιαφέρον στρέφεται στο έργο "Ριχάρδος Β’ - Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά" του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ 01 Αυγ 2020 | 13:05

Επίδαυρος: Όλο το ελληνικό θέατρο χειροκρότησε την Βίκυ Σταυροπούλου στην "Λυσιστράτη" [εικόνες]

Στην παράσταση, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιώπουλου, συμμετέχουν πρωταγωνιστές του θεάτρου όπως η Βίκυ Βολιώτη, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Νίκος Ψαρράς κ.α.