Έτοιμη η Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας στην Αλεξάνδρεια

Την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, δίπλα ακριβώς από τα σχολεία του Ελληνικού Τετραγώνου του Σάτμπι, ολοκλήρωσε η Κοινότητα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Έτοιμη η Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας στην Αλεξάνδρεια

Την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, δίπλα ακριβώς από τα σχολεία του Ελληνικού Τετραγώνου του Σάτμπι, ολοκλήρωσε η Κοινότητα, ταξινομώντας και συλλέγοντας όλον τον εκπαιδευτικό και φιλολογικό πλούτο που έχει περιέλθει στα χέρια της πρεσβυγενούς Κοινότητας τα τελευταία εκατό περίπου χρόνια…

Η Βιβλιοθήκη ξαναπήρε φέτος ζωή από την Κοινότητα και στην οποία περιλαμβάνονται πολλές ιστορικές και ανέκδοτες εκδόσεις, μέσα από τα κληροδοτήματα μεγάλων ευεργετών αλλά και από την αγάπη και την προσφορά των απλών Αλεξανδρινών Αιγυπτιωτών όλα αυτά τα χρόνια. Έτσι, με απόφαση του Προεδρείου της Κοινοτικής Επιτροπής, και μέσα από τον κόπο και τη συνεχή επίβλεψη του οικονομικού επόπτη Πάρη Μακρή, και με τη στήριξη του εφόρου εκπαιδευτηρίων Μιχάλη Καρυδιά, ο χώρος πήρε αυτές τις ημέρες την τελική του μορφή, και τα έργα ολοκληρώνονται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η αναπαλαίωση έγινε με κριτήρια τέτοια που ο πλούτος των βιβλίων να είναι προσβάσιμος σε όλους τους αναγνώστες, αλλά και με ένα καλαίσθητο τρόπο, που να ελκύει έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον όσοι τον επισκέπτονται και κυρίως των μαθητών.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα νέο αναγνωστήριο με τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπήκε καινούριο δάπεδο, τοποθετήθηκαν ξύλινες επενδύσεις στους τοίχους και νέα φωτιστικά, τα έπιπλα ανακαινίστηκαν διατηρώντας την αίγλη του παρελθόντος αλλά λήφθησαν υπόψη και όλες οι απαιτούμενες ανέσεις της εποχής, όπως τα κατάλληλα κλιματιστικά μηχανήματα, τα οποία συμβάλλουν πρώτιστα και στην προστασία των παλαιότερων βιβλίων. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα βιβλία της Βιβλιοθήκης είναι συλλεκτικά, καθώς χρονολογούνται πολλές δεκαετίες πριν, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη εγκυκλοπαίδεια του «ΛΑΡΟΥΣ». Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, να σημειωθεί ότι «παντρεύεται» ο φιλολογικός, πολιτιστικός, ιστορικός και επιστημονικός γραπτός πλούτος από διάφορες χώρες και εκπεφρασμένος από διάφορες γλώσσες, καθώς εδώ φυλάσσονται εκδόσεις –εκτός από τα ελληνικά– γραμμένες στα γαλλικά, στα γερμανικά και τα ιταλικά.

Την ταξινόμηση των βιβλίων ανέλαβε και προχώρησε με επιτυχία ο π. Σπυρίδωνας Κλαδάκης, στέλεχος της Κοινότητας και ιερέας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η νέα Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας πρόκειται να εγκαινιαστεί επίσημα στις αρχές του μήνα Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Άλλα έργα

Κατά την ίδια αυτή περίοδο, πολλές είναι οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει και σε άλλα κτίσματα της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας. Από τα πλέον σημαντικά έργα είναι αυτά που πραγματοποιούνται στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ιμπραημία. Εκεί, με τη στήριξη του αρμόδιου εφόρου και αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Γιάννη Σιόκα, έγινε η διάσωση του ξύλινου τέμπλου του ιερού της εκκλησίας, διατηρώντας έτσι ένα από τα σπουδαία κειμήλια της ιστορίας του Αλεξανδρινού Ελληνισμού.

Παράλληλα, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Κανισκέρειο Ίδρυμα, έγινε μία τεράστια προσπάθεια να διορθωθεί η στέγη του ναού, αφού ο τρούλος είχε τρυπήσει. Ο παραμελημένος χώρος ανακατασκευάστηκε. Τώρα, πλέον, οι τοίχοι της εκκλησίας διορθώνονται και παίρνουν και πάλι άλλη όψη, έτσι ώστε απρόσκοπτα να μπορούν να πραγματοποιούνται οι απαιτούμενες λατρευτικές εκδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή, πολλές είναι οι εργασίες αποκατάστασης που πραγματοποιεί η ΕΚΑ στο ιδιόκτητο γκαράζ της, που βρίσκεται πλησίον της ιστορικής Μονής του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου. Όπως αναφέρει ο αρμόδιος έφορος αστικών Πάρης Μακρής, η Κοινοτική Επιτροπή της ΕΚΑ ήθελε να δώσει τέλος στην άσχημη εικόνα που είχε δημιουργηθεί στο χώρο, που συνοδευόταν μάλιστα τον τελευταίο καιρό με αποκόλληση σοφάδων και πέσιμο τμημάτων του τοίχου, γεγονός που είχε προκαλέσει και κάποιες μικρές ζημιές σε οχήματα. Έτσι, λήφθηκε η απόφαση να γίνει η ανακατασκευή όλου του χώρου, σχεδόν από το μηδέν. Και τα δύο αυτά έργα γίνονται υπό την επίβλεψη του οικονομικού Επόπτη Πάρη Μακρή και με τη στήριξη όλης της Κοινοτικής Επιτροπής.

Τέλος, υπό την επίβλεψη του αρμόδιου Εφόρου του Γηροκομείου και Προέδρου της ΕΚΑ Εδμόνδου Κασιμάτη, προχωρά με γοργούς ρυθμούς και η κατασκευή των έξι νέων δωματίων στο κτίριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Οίκο Ευγηρίας «ΜΑΝΝΑ», που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τη στέγαση των εκπαιδευτικών ή και επισκεπτών από την επόμενη χρονιά της ΕΚΑ. Στο έργο αυτό, δίνει την προσωπική του σφραγίδα, στην όλη διεκπεραίωση των έργων ο πρώην Γενικός Γραμματέας της ΕΚΑ Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας, σεβόμενη την ιστορία των κτιρίων του Σάτμπι, αποφάσισε να διατηρήσει αναλλοίωτη την εξωτερική πρόσοψη των κτιρίων, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό τους τα δωμάτια –διαμερίσματα μεταμορφώνονται σε έναν ξενώνα που δε θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει ένα ξενοδοχείο υψηλής κατηγορίας, με όλες τις ανέσεις, όπως λένε στην Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΙΤΣΟΣ - ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 20 Ιαν 2022 | 12:29

"Wonderful Twos": H ελληνική jazz στα καλύτερα της

Η κυκλοφορία του album "Wonderful Twos " του Παρασκευά Κίτσου, είναι η πρώτη σπουδαία jazz παραγωγή στην Ελλάδα εδώ και καιρό.

ΑΠΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20 Ιαν 2022 | 12:07

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Αδημοσίευτες φωτογραφίες από την ανολοκλήρωτη ταινία του σε μια νέα έκθεση

Είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, με τα γυρίσματα της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο "Η Άλλη Θάλασσα".

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 85 ΕΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 15:13

Πέθανε ο εικαστικός Χρήστος Σαρακατσιάνος

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Χρήστος Σαρακατσιάνος έφυγε από τη ζωή ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

18 Ιαν 2022 | 19:54

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Σορβόννη: "Η Ελλάδα και η Γαλλία τον 19ο αιώνα"

Την εκδήλωση χαιρέτησε με ηχογραφημένο μήνυμά της στα γαλλικά η Προέδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

18 Ιαν 2022 | 14:00

Η Γκαλερί Batagianni εγκαινιάζει τον ολοκαίνουργιο χώρο της με τη δέκατη ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη

Μια σειρά ζωγραφικών έργων, που δημιούργησε τον τελευταίο φορτισμένο χρόνο που μας πέρασε.

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2022 | 10:25

Εικόνα άλλης εποχής: Ο Αλέκος Φασιανός με τον Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι των '80s - Σπάνιο κλικ

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιάννης Τσαρούχης στο Παρίσι τη δεκαετία του '80. Οι δυο μεγάλοι ζωγράφοι είχαν πρωτοσυναντηθεί στην πόλη του φωτός την δεκαετία του '60 και εκεί ξεκίνησε η μεγάλη τους φιλία.

ΗΜΕΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ 17 Ιαν 2022 | 19:53

Αλέκος Φασιανός: "Ο Αλέκος δεν είναι ύλη, είναι πνεύμα - Hθελε πάντα να δίνει τη χαρά", λέει η σύζυγός του

Η Μαρίζα Φασιανού μίλησε για τον άνθρωπο Φασιανό που "αγαπούσε τη ζωή, τον άνθρωπο και το χιούμορ".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 17 Ιαν 2022 | 19:17

Κώστας Γαβράς: Το συγκινητικό αντίο στον Αλέκο Φασιανό - "Θα ξαναϊδωθούμε σύντομα"

Ο Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας.

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ 17 Ιαν 2022 | 09:32

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι υγεία - Γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, το 2012, σε ένα ασθενοφόρο στον δρόμο για το Σισμανόγλειο, μετά από έντονη καρδιακή ενόχληση.

17 Ιαν 2022 | 09:30

Το νέο ντοκιμαντέρ του οίκου Dior που διαφημίζει τη χώρα μας με τον καλύτερο τρόπο

Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ The Greek Bar Jacket με τα παρασκήνια από τη δημιουργία της συλλογής Dior Cruise 2022 που παρουσιάστηκε στην Αθήνα, μιλά για την εμπειρία της.

ΘΛΙΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ 17 Ιαν 2022 | 07:35

Αλέκος Φασιανός (1935-2022): Η πορεία του σπουδαίου ζωγράφου που έκανε την καθημερινότητα τέχνη [εικόνες]

Θλίψη για την απώλεια του Αλέκου Φασιανού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 87 ΕΤΩΝ 16 Ιαν 2022 | 21:12

Πέθανε ο Αλέκος Φασιανός - Ο εμβληματικός ζωγράφος που σφράγισε μια εποχή [εικόνες - βίντεο]

Ο Αλέκος Φασιανός άφησε την τελευταία του πνοή σπίτι του, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Μαρίζα και τα δύο τους παιδιά.

ΚΑΛΤ ΤΑΙΝΙΑ 14 Ιαν 2022 | 19:52

Πέθανε ο διάσημος Γάλλος σκηνοθέτης Ζαν Ζακ Μπενέξ - Ο δημιουργός της "Μπέτυ Μπλου"

Ο σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Παρίσι την Πέμπτη, μετά από μακρά ασθένεια.