Ευαγγελινός: «Αν είχα παιδί θα το άφηνα να πάει σε τάλεντ σόου μόνο αν...»

Αναβιώνει χορογραφικά τη θρυλική παρτίδα σκάκι μεταξύ των Κασπάροφ και Καρπόφ παρουσία του σπουδαίου σκακιστή κι ανοίγει την καρδιά του στο TheTOC

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ευαγγελινός: «Αν είχα παιδί θα το άφηνα να πάει σε τάλεντ σόου μόνο αν...»

Μια ιδιαίτερη παράσταση/αναπαράσταση ζωντανής παρτίδας σκάκι, με τίτλο «Χορεύοντας στη σκακιέρα», θα σκηνοθετήσει ο Φωκάς Ευαγγελινός, προκαλώντας τόσο το κοινό όσο και τον ίδιο του τον εαυτό. Γιατί «αντίπαλό» του στο «παιχνίδι» θα έχει τον σπουδαιότερο σκακιστή του 20ού αιώνα (αλλά και πολιτικό ακτιβιστή), τον θρυλικό Γκάρι Κασπάροφ. Ο Ρώσος γκραν μετρ, παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι επί δεκαετίες, που θεωρείται ο κορυφαίος σκακιστής όλων των εποχών, θα έρθει στην Ελλάδα για να ξαναπαίξει μια ιστορική παρτίδα: τον επικό αγώνα σκάκι από το διεθνές τουρνουά του Λινάρες το 1993, ανάμεσα στον ίδιο και τον Ανατόλι Καρπόφ. Αυτή η παρτίδα αναβιώνει στη σκηνή του Λαβύρινθου, στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival, σε χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού, με ζωντανή μουσική, ηθοποιούς με εντυπωσιακά κοστούμια και πολλές σκακιστικές ανατροπές.

Και ήταν η αναβίωση αυτής της παρτίδας που έδωσε την ευκαιρία μιας συνομιλίας μας με το Φωκά Ευαγγελινό:
Ευαγγελινός: «Αν είχα παιδί θα το άφηνα να πάει σε τάλεντ σόου μόνο αν...»
Φωκάς Ευαγγελινός

- Πως "αναστήσατε" χορογραφικά τον επικό αγώνα σκάκι από το διεθνές τουρνουά του Λινάρες το 1993, ανάμεσα στον Γκάρι Κασπάροφ και τον Ανατόλι Καρπόφ;

Μια χορευτική αναβίωση ενός αγώνα σκάκι σε μια μεγάλης κλίμακας σκακιέρα. Τα πιόνια ζωντανεύουν ακολουθοντας συγκεκριμενους κανόνες που σε υποχρεώνουν σε μια δορικοτητα στην κίνηση.
- Μιλήστε μας λίγο αναλυτικότερα γι' αυτή την αναβίωση στη σκηνή του Λαβύρινθου. Ποιες είναι οι "σκακιστικές ανατροπές" που υπόσχονται οι συντελεστές της.
Πιστεύω ότι Η έμπνευση έρχεται και από την παρατήρηση. Πολυ συχνα παρατηρώ τους ανθρώπους όταν είναι ακίνητοι. Υπάρχει εσωτερική ροή, υπάρχει κίνηση στην ακινησία; Ένας αγώνας σκάκι με πολυ συγκεκριμένους κανόνες είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για ένα δημιουργό να το ανακαλύψει αυτο στην πράξη .

Βασική ανατροπή και πρόκληση είναι ότι περφόρμερς αναπαραστούν τα πιόνια. Πως ένα ανθρώπινο σωμα μεταμορφώνεται σε πύργο, αξιωματικό βασιλιά, βασίλισσα, άλογο, στρατιώτη; Το σκάκι είναι πηγή έμπνευσης και για τον χορογράφο αλλά και για τον ενδυματολόγο. Για τους θεατές η σιωπή της σκέψης θα μετατραπεί σε ζωντανή μουσική.

Γκάρι Κασπάροφ
Γκάρι Κασπάροφ

- Η performance θα δοθεί παρουσία του Γκάρι Κασπάροφ και του βρετανού σκακιστή Νάιτζελ Σορτ, οι οποίοι θα σχολιάζουν ζωντανά την ιστορική αυτή παρτίδα; Τι περιμένετε απ' αυτή τη "διάδραση";

Σε αυτη την περφορμανς θα έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ο παγκόσμιος πρωταθλητής Γκάρι Κασπάροφ με τον Βρετανό σκακιστή Νάιτζελ Σορτ που με το σχολιασμό τους το κοινό θα μπορέσει να ακούσει την σκεψη και τη στρατηγική πίσω από την κάθε κίνηση
- Τι σημασία παίζει ο χώρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο "χτίσιμο" αυτής της, τόσο ιδιαίτερης, παράστασης;
Το ίδρυμα Σταύρος Νιαρχος είναι ένας χώρος πολιτισμού που δίνει βήμα στους ανθρώπους να επικοινωνήσουν με σπουδαίους παγκοσμιους δημιουργούς από διαφορετικές τέχνες. Συγκεκριμένα ο λαβύρινθος είναι ο κατάλληλος χώρος που μόνο το ίδρυμα θα μπορούσε να κτίσει αυτη την παρτίδα
- Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας σας, ποια ονόματα που έχετε συνεργαστεί σας έχουν σφραγίσει ανεξίτηλα και γιατί; Νιώθετε ότι χρωστάτε σε κάποιους; Ποιοι είναι αυτοί;
Το επαγγελματικο κομμάτι που με έχει ταυτίσει το κοινό μοιραία προέρχεται από τη δύναμη που έχει η τηλεόραση. Αντιμετώπιζω όλες μου τις δουλειες με τον ιδιο ενθουσιασμό και ειμαι περήφανος για ότι έχω κάνει, είτε μεγάλο είτε μικρο. Η καρδιά μου βρίσκεται σε ότι με κάνει να αισθάνομαι δημιουργικός.
«Χορεύοντας στη σκακιέρα»
«Χορεύοντας στη σκακιέρα»

- Διδάσκετε δεκαπέντε χρόνια στο Εθνικό Θέατρο. Πώς βλέπετε τις νέες γενιές ηθοποιών; Αντιλαμβάνεστε αυτό που λένε για "θυμό" σχετικά με τη γενικότερη κατάσταση της μακροχρόνιας κρίσης από τις νέες γενιές;

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια ανησυχία όχι θυμός. Ο θυμός μπορεί να φέρει αρνητικά αποτελέσματα ενώ η ανησυχία μπορεί να γίνει δημιουργία! Βλέπω νέα παιδιά με κέφι και ταλέντο και αυτο είναι ελπιδοφόρο ακόμα και μεσα στην κρίση.
- Εχετε πει ότι θα λέγατε σ' ένα ταλαντούχο νέο παιδί να φύγει από την Ελλάδα. Το προσυπογράφετε;
Ο χορός τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει τον σεβασμό που του πρέπει. Ναι θα ελεγα σε ένα νέο ταλαντούχο παιδί να κυνηγήσει το ονειρο του.
- Γιατί δημιουργήσατε τη δική σας Σχολή Χορού; Εχετε δικαιωθεί στην επιλογή σας αυτή;
Η ομορφιά και η πληρότητα που αισθάνεσαι όταν μπορεις να μεταδόσεις την τέχνη σου , μου δημιούργησαν την αναγκη να φτιάξω την δική μου σχολή χορού. Εχω δικαιωθεί από την επιλογή μου, βλέποντας μαθητές μου να είναι ήδη επαγγελματίες. Φέροντας το ήθος και την πειθαρχία που έχει αυτη η επίπονη τέχνη
- Αν είχατε παιδί και ζητούσε την έγκρισή σας για να συμμετάσχει σε talent show θα του τη δίνατε;
Αν είχα παιδί θα του έδινα την έγκριση να παει σε ένα τάλεντ σόου αλλά θα προσπαθούσα μέχρι τα 18 να το κάνω να έχει δυνατή κρίση και αντίληψη ούτως ώστε να επιλέξει το που και ποιος θα το κρίνει.

- Εχετε κάποιο μεγάλο απωθυμένο που δεν έχετε πραγματοποιήσει;

Ναι και ελπίζω οτι θα το δείτε ...σύντομα
- Τι θα θέλατε να λένε για σας οι επόμενες γενιές ότι κληροδοτήσατε στο χορό στην Ελλάδα;
Κάθε φορα που το τρίτο έτος της δραματικης σχολης του εθνικού θεάτρου μετά το τέλος της παρουσίασης των εξετάσεων μου δίνει μια μεγάλη αγκαλιά

Αυτο εύχομαι να μείνει. Όλη αυτη η αγάπη

«Χορεύοντας στη σκακιέρα»
«Χορεύοντας στη σκακιέρα»

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία-χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός. Μουσική: Στάθης Σούλης. Κοστούμια: Ελλη Παπαγεωργακοπούλου.

Σημείωση:

H παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival που πραγματοποιείται από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. To Summer Nostos Festival (SNFestival) διοργανώνεται και χρηματοδοτείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ιnfo: Summer Nostos Festival - 21 & 22 Ιουνίου, στις 20.30, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Ελεύθερη είσοδος, με σειρά προτεραιότητας (τα δελτία θα διανέμονται από το Labyrinth Kiosk από τις 19.30. Αντιστοιχούν έως 2 στον κάθε παρευρισκόμενο).

ΦΩΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΚΛΕΑ 24 Σεπ 2021 | 12:53

Ο Ρινόκερος, του Ευγένιου Ιονέσκο ξανά στο Θέατρο Κιβωτός - Με τον Αρη Σερβετάλη

Το αριστουργηματικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο "Ο Ρινόκερος" που σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας, με πρωταγωνιστή τον ‘Αρη Σερβετάλη, επιστρέφει στο θέατρο Κιβωτός.

ΑΠΟ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 24 Σεπ 2021 | 06:55

"Ανθρωποι και ποντίκια": Η sold out παράσταση του Βασίλη Μπισμπίκη επιστρέφει στο Cartel

Ο CARTEL Τεχνοχώρος ανακοινώνει την έναρξη της νέας θεατρικής περιόδου στις 8 Οκτωβρίου, με την επιτυχία των δύο περασμένων σεζόν "Άνθρωποι και Ποντίκια".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 24 Σεπ 2021 | 06:45

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση: Ολο το πρόγραμμα για τη σεζόν 2021-22

Η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση ενεργοποιεί νέους χώρους στην πόλη και στον ψηφιακό κόσμο, για να μιλήσει για όλους εμάς, ελπίζοντας πως η τέχνη αλλάζει νοοτροπίες και οι νέες νοοτροπίες τον κόσμο.

ΑΠΟ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 23 Σεπ 2021 | 13:08

"Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια" επιστρέφουν για τέταρτη χρονιά - Στο Σύγχρονο Θέατρο

"Οι κάτω απ’ τ’ αστέρια" του Τηλέμαχου Τσαρδάκα, με τη Λίλα Μπακλέση και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, επιστρέφουν για 4η χρονιά.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΠΕΡΙΚΛΗ ΜΟΥΣΤΑΚΗ 23 Σεπ 2021 | 13:05

Η αδελφή μου: Το βιωματικό αφήγημα του Σταύρου Ζουμπουλάκη επιστρέφει στη σκηνή από 16 Οκτωβρίου

Ο Περικλής Μουστάκης σκηνοθετεί το βιωματικό αφήγημα του Σταύρου Ζουμπουλάκη "Η αδελφή μου". Η παράσταση επιστρέφει, αυτή τη φορά στο Bios.

"ΣΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ" 23 Σεπ 2021 | 06:59

Τζένη Θεωνά και Δανάη Μιχαλάκη είναι ύποπτες για... φόνο

Εννέα χρόνια μετά τον τελευταίο φόνο στο κομμωτήριο του Τόνυ, το λατρεμένο από το ελληνικό κοινό "Σεσουάρ για δολοφόνους" επιστρέφει!

ΑΠΟ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 22 Σεπ 2021 | 13:12

"Ο Ποπολάρος" του Γρηγορίου Ξενόπουλου ζωντανεύει στο Θέατρο Τέχνης

Η παράσταση "Ο Ποπολάρος" θα παρουσιαστεί από τις 14 Οκτωβρίου στο Θέατρο Τέχνης στην Πλάκα σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή.

ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 22 Σεπ 2021 | 12:33

IMMF 2021: "Μικρός" Κινηματογράφος σε ζωντανή σύνδεση - Οι σινεφίλ ψηφίζουν την αγαπημένη τους ταινία

Για ενδέκατη χρονιά το International Micro μ Festival δίνει ραντεβού με το κοινό του.

ΜΕ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ 22 Σεπ 2021 | 09:34

Μένουμε Ορθιοι: Μεγάλη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Εύβοιας

Στο κάλεσμα για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο ανταποκρίθηκαν αμέσως, αφιλοκερδώς, σημαντικοί καλλιτέχνες και δημιουργοί.

23, 24, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 22 Σεπ 2021 | 06:50

Διεθνές Συνέδριο Αρχαίου Δράματος, από το Εθνικό Θέατρο και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

Το Εθνικό Θέατρο με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού συμπράττουν για τη δυναμική προώθηση της θεατρικής παιδείας και των κλασικών γραμμάτων.

ΤΟ ΦΕΚ 21 Σεπ 2021 | 15:58

Μαρκ Μαζάουερ: Έλληνας πολιτογραφήθηκε ο σπουδαίος Βρετανός ιστορικός- Εγραψε το "Θεσσαλονίκη, πόλη των φαντασμάτων"

Ο Βρετανός ιστορικός και καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μαρκ Μαζάουερ πολιτογραφήθηκε Ελληνας

ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ 21 Σεπ 2021 | 13:09

Η "Συντεχνία του Γέλιου" επιστρέφει με την παράσταση "Μια γιορτή στου Νουριάν"

Η Συντεχνία του Γέλιου επιστρέφει με τη νέα εκδοχή της θρυλικής της παράστασης "Μια γιορτή στου Νουριάν" στο Σύγχρονο Θέατρο.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2021 21 Σεπ 2021 | 12:23

Εθνική Λυρική Σκηνή: Όπερα, μπαλέτο, χορός, συναυλίες - Ολο το πρόγραμμα

Η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφει στις κλειστές αίθουσες και ανακοινώνει το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021.