Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής στην Αθήνα, όλες οι εκδηλώσεις

Ταράτσες, κήποι και πλατείες θα πλημμυρίσουν μουσική. Όλη η Ευρώπη γιορτάζει την τέχνη που ενώνει τους ανθρώπους. Τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα της Αθήνας είναι

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής στην Αθήνα,  όλες οι εκδηλώσεις

Ταράτσες, κήποι και πλατείες θα πλημμυρίσουν μουσική. Όλη η Ευρώπη γιορτάζει την τέχνη που ενώνει τους ανθρώπους. Τα σημαντικότερα μουσικά γεγονότα της Αθήνας είναι εδώ:

Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής στην Αθήνα,  όλες οι εκδηλώσεις

ΕΜΣΤ – ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, 21 Ιουνίου 2016 | Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής και τις παράλληλες εκδηλώσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην ευρύτερη περιοχή και τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου, που θα περιλαμβάνουν συναυλία στη στάση του μετρό Συγγρού - Φιξ, από τους σπουδαστές του Όπερα Στούντιο της ΕΛΣ, με έργα σύγχρονης μουσικής καθώς και παράσταση σύγχρονου χορού στον υπαίθριο χώρο ανάμεσα στις οδούς Συγγρού και Καλλιρρόης, από τους σπουδαστές της Σχολής Χορού της ΕΛΣ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία αφιερωμένη στη σύγχρονη μουσική δημιουργία στο δώμα του ΕΜΣΤ. Η συναυλία θα περιλαμβάνει αποσπάσματα από σύγχρονες όπερες του 20ου και του 21ου αιώνα (Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ, Κουμεντάκη, Θεοδωράκη κ.α.) που θα ερμηνεύουν μονωδοί της ΕΛΣ συνοδεία πιάνου ή μικρού μουσικού συνόλου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΛΙΑΝΙΤΗΣ: ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΑΤΛΑΣ - ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016/15 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 | ΚΤΙΡΙΟ Α > ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260

Ο συνθέτης Παναγιώτης Βελιανίτης δημιουργεί μια προσομοίωση του ουράνιου θόλου, φέρνει τους αστερισμούς σε απόσταση αναπνοής και μας καλεί να τους αγγίξουμε. Κάθε φορά που το είδωλό μας διατρέχει τα άστρα, εκείνα παράγουν μουσική με άξονα ήχους-ντοκουμέντα: από τη φωνή του Λένιν μέχρι της Μαρίας Κάλλας και από το Βρανδεμβούργιο κοντσέρτο αρ. 2 του Γ.Σ. Μπαχ μέχρι τον αχό των βομβαρδισμών στη Συρία. Στο κέντρο αυτού του αέναα μεταβαλλόμενου ηχοτοπίου, στέκει και λαλεί ένα μοναχικό πτηνό: ο γκιώνης. Με τη μονότονη λαλιά του, μας υπενθυμίζει ότι η φύση υπάρχει και πέρα από τον ανθρώπινο "θόρυβο". Ένα κοινωνικό πείραμα πραγματοποιείται. Οι συμμετέχοντες ενορχηστρώνουν, με την κίνησή τους, το υπερ-αφήγημα του κόσμου που βρίσκεται κάτω από τα άστρα. Όπως ο μυθικός τιτάνας Άτλαντας συγκρατούσε τον ουράνιο θόλο, εμείς κουβαλάμε την Ιστορία μας. Ένα φορητό τηλεσκόπιο, έξω από την εγκατάσταση, επιτρέπει στους επισκέπτες να ατενίσουν τα άστρα του θερινού ουρανού, ενώ μια σειρά διαλέξεις με θέματα αστροφυσικής, από ειδικευμένο προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πλαισιώνουν το πρότζεκτ.

Σύλληψη: Παναγιώτης Βελιανίτης. Σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής στην Αθήνα,  όλες οι εκδηλώσεις - εικόνα 2

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ ΕΡΤ: ΕΝΑΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ, 21 Ιουνίου 2016 | Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ: Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της ΕΡΤ με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζουν την περίφημη Ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν με σολίστ τους: Μυρτώ Παπαθανασίου (σοπράνο), Mαργαρίτα Συγγενιώτου (άλτο), Αντώνη Κορωναίο (τενόρος) και Τάσο Αποστόλου (μπάσος). Μουσική διεύθυνση: Κάρολος Τρικολίδης

Πρόγραμμα:

W. A. Mozart:

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα, αρ. 9, σε μι ύφεση μείζονα, KV 271 (Jeune Homme)

Σολίστ: Ντόρα Μπακοπούλου

L. V .Beethoven:

Συμφωνία αρ. 9

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα

Χορωδία της ΕΡΤ

Συμμετοχή της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων

Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής στην Αθήνα,  όλες οι εκδηλώσεις - εικόνα 3

Η EΥΡΩΠΑΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ, 21 Ιουνίου 2016 | Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Η Eυρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου Είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε στα 1982 στη Γαλλία και, μέσα σε 35 χρόνια, ξεπέρασε τα σύνορα της Ευρώπης, αφού γιορτάζεται πλέον σε περισσότερα από 120 κράτη της υφηλίου. Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής ενώνει και φέτος εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από χιλιάδες εκδηλώσεις που οργανώνονται σε πάνω από 700 πόλεις του κόσμου. Ανάμεσά τους και η Αθήνα με τον καταπράσινο Κήπο του Μεγάρου να συμμετέχει στους φετινούς εορτασμούς με την καθιερωμένη μεγάλη του συναυλία για μικρούς και μεγάλους. Το "παρών" στη φετινή Γιορτή της Μουσικής, την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, δίνουν η τσελίστα Χριστίνα Μπαζίλη και ο πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος, η Παιδική και Νεανική Χορωδία Rosarte, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και η Αγγελική Τουμπανάκη με τους Buzz Bastardz.

Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής στην Αθήνα,  όλες οι εκδηλώσεις - εικόνα 4

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ "ΝΟΤΕΣ ΚΑΙ ΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ", 21 Ιουνίου 2016 | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής Νότες και λέξεις για μικρούς και μεγάλους Την Τρίτη 21 Ιουνίου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής, η Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη, υποδέχεται και φέτος μικρούς και μεγάλους σε μια εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 17.00, με μουσικά δρώμενα και χορό. Συμμετέχουν: Polyphonica Drums Team, Ομάδα Όπερας Δημοτικών Ωδείων Αμαρουσίου - Περιστερίου, Ομάδα Χορού Salsa Sinners - Hopa

Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής στην Αθήνα,  όλες οι εκδηλώσεις - εικόνα 5

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

21 Ιουνίου 2016, Φέτος η μουσική συναντάει τον κινηματογράφο.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής είναι συνεπής στο ραντεβού της και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων πλημμυρίζει την πόλη μουσική με πρωταγωνιστές τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων.

Φέτος, σε μία από τις ομορφότερες γειτονιές της Αθήνας, το Μεταξουργείο, στην πλατεία Δουρούτη, ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων συνεργάζεται με το 6ο Athens Open Air Film Festival και τo περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ και γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής "παντρεύοντας" τη μουσική με τον κινηματογράφο.

Την Τρίτη 21 Ιουνίου, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Big Band του Δήμου Αθηναίων θα μας ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο του κινηματογράφου και με την κορύφωση των συναυλιών θα συναντηθούν με τον Prince στο θρυλικό ροκ μιούζικαλ "Purple Rain", που η προβολή του σηματοδοτεί και την έναρξη του 6ου Athens Open Air Film Festival.

• 20.00 Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων

Ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο της 7ης Τέχνης

• 21.00 Big Band Δήμου Αθηναίων

Athens Big Band goes to the Movies

• 22.00 Προβολή της ταινίας "Purple Rain" (σκηνοθεσία: Albert Magnoli

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων μας περιμένει στις 20:30 στον υπέροχο κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου (Βασ. Σοφίας 22) για ένα ταξίδι σ’ όλο τον κόσμο με όχημα τη μουσική από τις παγωμένες στέπες της Ρωσίας και τις όχθες του Βόλγα στη Σουηδία των ABBA. Από την κλασσική Βιέννη στην Ιταλία της καντσονέτας και του Μπελκάντο και στην Γαλλία της Εντίθ Πιάφ. Από την Αμερική της Τζαζ και της Σόουλ στην Βραζιλία της Σάμπας και στη Αργεντινή του Πιατσόλα. Και όχι μόνο...

Την ελληνική νότα της ημέρας θα δώσει το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων με τη Λένα Αλκαίου στις 21:00 στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής στην Αθήνα,  όλες οι εκδηλώσεις - εικόνα 6

"TINOS WORLD MUSIC FESTIVAL": ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΝΟ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

21 Ιουνίου 2016 | Ταράτσα Της Στέγης Γραμμάτων Και Τεχνών

Tinos World Music Festival: Από την Τήνο στην ταράτσα της Στέγης Δύο μέρες μετά τη λήξη του φεστιβάλ στην Τήνο, την Τρίτη 21 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην ταράτσα της Στέγης μια μετα-φεστιβαλική συναυλία με τα φωνητικά σύνολα Γιασεμί και Eva Quartet, αλλά και την Eliza Carthy.

Eva Quartet (Βουλγαρία)

"Σαγηνευτικά, όπως τα τραγούδια των ομηρικών Σειρήνων στην Οδύσσεια, τα ηχητικά νήματα των απλών, αναλλοίωτων φωνών τους περιελίσσουν καρδιά και νου. Καταιγιστική σεμνότητα μεγάλων φωνών." – Leipziger Volkszeitung

Gergana Dimitrova: σοπράνο

Sofia Kovacheva: μέτζο σοπράνο

Evelina Christova: άλτο

Daniela Stoichkova: κοντράλτο

Ευρωπαϊκή ημέρα μουσικής στην Αθήνα,  όλες οι εκδηλώσεις - εικόνα 7

VINYL ΙN THE CITY BAZAAR

21 Ιουνίου 2016 ... 23 Ιουνίου 2016 | Πεδίον Άρεως

Vinyl Ιn The City Bazaar Vinyl In The City ! Η μουσική και τα βινύλια γιορτάζουν μαζί ! Για πρώτη φορά ένα Παζάρι Δίσκων θα διεξαχθεί σε υπαίθριο χώρο στην καρδιά της Αθήνας ! Χιλιάδες βινύλια θα "ανθίσουν" στην Πλατεία Πρωτομαγιάς στο Πεδίον του Άρεως στο πρώτο open air Παζάρι Δίσκων που θα συμβεί στο κέντρο της πόλης την Τρίτη 21 (Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής), την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Ιουνίου, με ελεύθερη είσοδο στα πλαίσια της 17ης Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής!

Το Πεδίον του Άρεως θα μετατραπεί πιλοτικά σε ένα μουσικό χωριό και θα υποδεχθεί 40 σημαντικούς μουσικούς και συγκροτήματα σε δύο stages. Θα εμφανιστούν χοροθεατρικές ομάδες, ακροβάτες και ξυλοπόδαροι, εκθέσεις, body painting, θεματικές δράσεις, γευσιγνωσία, workshops, express bazaar και πολλά happenings !

Τα live θα αρχίζουν στις 8 το απόγευμα και θα διαρκούν ως τα μεσάνυχτα την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Ιουνίου και έως τις πρώτες πρωινές ώρες στο κλείσιμο της αυλαίας την Πέμπτη 23 Ιουνίου με πολλές εκπλήξεις αγαπημένων καλλιτεχνών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΟ ΤΙΣ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 14:18

"Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα": Το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

Έμπνευση για το έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα "Μίχαελ Κόλχαας" του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:59

"H Βίλα (Ο δρόμος που δεν πήραν)" στο Μικρό Θέατρο Κεραμεικού

Τρεις γυναίκες που τις λένε "Αλεχάνδρα" συναντιούνται σε ένα δωμάτιο, επιφορτισμένες με το καθήκον να αποφασίσουν το μέλλον της Βίλας Γκριμάλντι, ενός υπαρκτού χώρου βασανιστηρίων και δολοφονιών της Χιλής κατά την δικτατορία του Πινοσέτ.

ΑΠΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:54

"Μαθήματα κωμωδίας": Η νέα παράσταση του Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς - Με εξαιρετικό καστ

Τα "Μαθήματα κωμωδίας" είναι το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη που παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία, στο θέατρο Μικρό Παλλάς από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:21

"Χριστουγεννιάτικοι Μπελάδες" στο Θέατρο Πρόβα - Μία διαδραστική παράσταση για τα παιδιά

Το έργο έχει ανέβει με τη διαδραστική μέθοδο και στηρίζεται στη συμμετοχή των μικρών θεατών που από τη θέση τους βοηθούν ενεργά στην εξέλιξή της παράστασης.

ΑΠΟ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:15

Το παραμύθι επιστρέφει: Τα "Χριστούγεννα του Σκρουτζ" στον Πολυχώρο Πολιτισμού IDEAL

Οι μικροί μας φίλοι θα ταξιδέψουν στη μαγεία των Χριστουγέννων μέσα από τις περιπέτειες των αγαπημένων θρυλικών ηρώων του Ντίκενς, του Άντερσεν και των Γκρίμ.

6-28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 02 Δεκ 2021 | 13:08

"Κι όμΩς κινείται": Οχτώ τελευταίες παραστάσεις για την παράσταση "9.25", στο Θέατρο Ροές

Η παράσταση "9.25" από την ομάδα χορού και ακροβασίας "Κι όμΩς κινείται" επιστρέφει την περίοδο των γιορτών στο θέατρο Ροές και μόνο για 8 τελευταίες παραστάσεις

ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ 02 Δεκ 2021 | 08:59

Τι θα δούμε αυτή την εβδομάδα στα σινεμά: Νοσταλγία, παραμύθι και το σύμπαν του Γουές Άντερσον

Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα υπόσχονται στους σινεφίλ οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα απόψε.

ΑΠΟ 1Η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 01 Δεκ 2021 | 12:14

"Πολύ Mακριά", της Caryl Churchill στο Θέατρο 104 - Ενα επίκαιρο έργο για τη βία

Το "Πολύ Mακριά" είναι μια κραυγή αγωνίας για την αυξανόμενη -και συχνά αποδεκτή- βία και απανθρωπιά σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και περισσότερο διχασμένος.

«ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ» 01 Δεκ 2021 | 08:31

Χριστούγεννα στο "Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος" με παραστάσεις για όλη την οικογένεια στον Φάρο - Σε ένα ονειρικό τοπίο [πρόγραμμα]

Οι "Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες" του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) ζωντανεύουν στον Φάρο μέσα σε ένα φωτεινό, ονειρικό τοπίο.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Νοε 2021 | 13:20

Εκθεση φωτογραφίας στο Ναύπλιο: "Εύζωνες / Οι φύλακες των αφανών" [εικόνες]

Την ξενάγηση έκανε η φωτογράφος, ενώ παρευρέθηκαν Εύζωνες με καταγωγή από την περιοχή που μετέφεραν τις εμπειρίες τους από την θητεία τους στην Προεδρική Φρουρά.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021 ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021 29 Νοε 2021 | 12:37

3η Διεθνής Συνάντηση Fest of Fests - Webinar για το μέλλον των Φεστιβάλ του Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων σημαντικών οπτικοακουστικών φεστιβάλ, εκπαιδευτικών φορέων, θεσμών και οργανισμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 28 Νοε 2021 | 21:13

Eπιστρέφει στην Ελλάδα θραύσμα της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία

Δρομολογείται η επιστροφή στην Ελλάδα και στο Μουσείο Ακρόπολης θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα από την Ιταλία, με τη διαδικασία του μακροχρόνιου δανεισμού

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 27 Νοε 2021 | 14:18

Κένι Λόουτς: "Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα"

Ο Κεν Λόουτς, ένας από τους διασημότερους Βρετανούς σκηνοθέτες, τάχθηκε ξανά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα