Έχουν κρυμμένα επιστημονικά μυστικά τα έργα του Βαν Γκογκ;

Σπειροειδείς γαλαξίες και... μεταλλαγμένα ηλιοτρόπια στους πίνακες του κορυφαίου ζωγράφου της παγκόσμιας τέχνης; Ο... κωδικός Βαν Γκογκ.

exoun-krummena-epistimonika-mustika-ta-erga-tou-ban-gkogk
SHARE THIS
0
SHARES

   Είναι σπειροειδείς γαλαξίες οι ουράνιοι σχηματισμοί στον πίνακα «΄Εναστρη νύχτα» του Βίνσεντ βαν Γκογκ, κατά πολλούς το κορυφαίο έργο του διάσημου ζωγράφου;

    Τον Ιούνιο του 1889, ενώ βρισκόταν σε άσυλο στην Προβηγκία προσπαθώντας να ξεπεράσει τα ψυχολογικά του προβλήματα, ο Βίνσεντ βαν Γκογκ κοιτώντας έξω από το δωμάτιό του εμπνεύστηκε από τον νυχτερινό ουρανό και ζωγράφισε ένα από τα διασημότερα έργα του, την «Εναστρη νύχτα». «Είδε», άραγε, ο Ολλανδός ζωγράφος – που σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους κορυφαίους καλλιτέχνες όλων των εποχών – σπειροειδείς γαλαξίες στον ουρανό; Ο αμερικανός εικαστικός και φωτογράφος, Μάικλ Μπένσον, υποστηρίζει μέσα από βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα ότι ο Βαν Γκογκ απαθανάτισε μέσα από το περίφημο έργο του σπειροειδείς γαλαξίες.

    Πως προέκυψε αυτή η απεικόνιση; Απλούστατα, ο βρετανός αστρονόμος Γουίλιαμ Πάρσονς στα μέσα του 19ου αιώνα είχε φτιάξει ένα σκίτσο του Μ51Α, ενός σπειροειδούς γαλαξία με ιδιαίτερα καθαρή δομή βραχιόνων, ο οποίος εξαιτίας του σχήματός του έχει ονομαστεί από τους αστρονόμους Γαλαξίας της Δίνης.  Ο Μπένσον πιστεύει ότι ο Βαν Γκογκ είτε λίγο προτού πάει στο άσυλο, είτε ενώ βρισκόταν εκεί (πιθανώς στη βιβλιοθήκη του ασύλου) είδε το σκίτσο του συγκεκριμένου γαλαξία και τον χρησιμοποίησε ως «μοντέλο» στον πίνακά του.

    Ο πίνακας, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο έργο του μεγάλου ζωγράφου. Σύμφωνα με ειδικούς σε αυτόν ο Βαν Γκογκ αποτυπώνει έναν συνδυασμό διαφορετικών καταστάσεων και συναισθημάτων, όπως συνεχή κίνηση, μοναξιά, έντονη χαρά, ηρεμία κ.ά.

    Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η «Εναστρη νύχτα» γίνεται αντικείμενο επιστημονικής μελέτης. Ομάδα φυσικών σε μελέτη τους στην επιθεώρηση «Nature» έχουν υποστηρίξει ότι οι χαοτικές δίνες του πίνακα ακολουθούν με ακρίβεια τις μαθηματικές περιγραφές των αναταράξεων σε ρευστά υλικά, όπως οι στροβιλισμοί του νερού σε ένα ταραγμένο ρυάκι ή οι πραγματικοί ανεμοστρόβιλοι

Ο ζωγράφος μιας... σπάνιας μεταλλαγμένης ποικιλίας ηλιοτροπίων

   Οι πίνακες με ηλιοτρόπια είναι από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Βίνσεντ βαν Γκογκ. Σε κάποια από τα ηλιοτρόπια που εμφανίζονται στα έργα του ολλανδού ζωγράφου απουσιάζει ο μεγάλος μαύρος «πυρήνας» και την παράσταση κλέβουν πλούσια λαμπερά πέταλα. Πρόκειται απλώς για μια εικαστική παρέμβαση του μεγάλου ζωγράφου; Μέχρι πρόσφατα αυτό ήταν η κοινή παραδοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με  ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια που δημοσίευσαν την έρευνά τους το 2012 στην επιθεώρηση «Plos Genetics», ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε... μια σπάνια μεταλλαγμένη ποικιλία ηλιοτροπίων.

  Το «τυπικό» ηλιοτρόπιο έχει έναν μεγάλο σκούρο «πυρήνα» που αποτελείται από σπόρους του φυτού και γύρω από τον οποίο βρίσκονται κίτρινα πέταλα. Υπάρχουν όμως και διαφορετικές ποικιλίες που οφείλονται σε γονιδιακές μεταλλάξεις: κάποιες διαθέτουν διπλή σειρά πετάλων, ενώ σε άλλες το κέντρο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του άνθους και τα πέταλα είναι πολύ αδύναμα και σχεδόν κρέμονται στις άκρες του λουλουδιού.

  Σύμφωνα με τους προαναφερθέντες ερευνητές, τα «επίμαχα» ηλιοτρόπια στους πίνακες του Βαν Γκογκ ανήκαν σε μία από αυτές τις μεταλλαγμένες ποικιλίες. Οι επιστήμονες ανέφεραν μάλιστα ότι εντόπισαν το γονίδιο που κρύβεται πίσω από τις διαφορετικές ποικιλίες ηλιοτροπίων.

 

Πηγή: Το Βήμα

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook