
Με τον ήχο της απογείωσης ή προσγείωσης; τριών αεροπλάνων ως τρία κουδούνια θεάτρου, το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου ξεκινά το φετινό του ταξίδι και την τροχιά του στην πόλη και φέτος και στον Πειραιά, σε πολλές γειτονιές της Αθήνας, στο Ολύμπια το οποίο παραχώρησε για κάποιες παραστάσεις η Λυρική (κτίριο Ολύμπια) και φυσικά στους παραδοσιακά φεστιβαλικούς χώρους, την Επίδαυρο, το Ηρώδειο και την Πειραιώς 260.

«Έχουμε το προνόμιο να υπηρετούμε, μέσα από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τον ευαίσθητο χώρο του πολιτισμού, έναν χώρο κομβικής σημασίας για την παιδεία, την καλλιέργεια και τη διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας. Έχοντας ξεπεράσει τις δυσκολίες, που δεν μας άφησαν όλο το 2016, κι έχοντας καταφέρει να διασφαλίσουμε δυναμικά τη συνέχεια του θεσμού, ανοίγουμε τώρα μια νέα σελίδα και σας προσκαλούμε στην πραγματική πρεμιέρα μας. Φέτος είναι μια χρονιά «εγκαινίων». Εγκαινιάζουμε νέους θεσμούς, συνεργασίες και ανοίγματα εντός του Φεστιβάλ, που ελπίζω να μπολιάσουν την ελληνική καλλιτεχνική πραγματικότητα και να εδραιωθούν, προκειμένου να δώσουν τους καρπούς τους στο μέλλον», είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος στην εισαγωγική ομιλία του.
Άνοιγμα στην πόλη και γέφυρες για το μέλλον είναι στις προτεραιότητες, αναζήτηση συμπαραγωγών και προώθηση των ελληνικών παραστάσεων στη διεθνή σκηνή στους στόχους του Φεστιβάλ.

«Ταυτόχρονα, ενισχύουμε το στίγμα του κάθε χώρου: η Πειραιώς 260, όπως πάντα, ανήκει κατά κύριο λόγο στη σύγχρονη θεατρική και χορευτική δημιουργία, το Ηρώδειο θα έχει κυρίως μουσική ταυτότητα, καθώς θα φιλοξενεί παραστάσεις λυρικού θεάτρου, ορχήστρες και συναυλίες κλασικής και σύγχρονης, βυζαντινής, παραδοσιακής και έντεχνης ελληνικής μουσικής» είπε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.
Το φεστιβάλ έχει προϋπολογισμό 10εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 4εκ. αφορούν στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα και τα έξι εκ. τα λειτουργικά του έξοδα.
Το πρόγραμμα με μια ματιά
Επίδαυρος
Τσέζαρις Γκραουζίνις, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Επτά επί Θήβας. Από τις μεγάλες επιτυχίες του περυσινού προγράμματος της Επιδαύρου, οι Επτά επί Θήβας επαναλαμβάνονται και φέτος, ανοίγοντας το πρόγραμμα των Επιδαυρίων 2017.Σταύρος Τσακίρης, Οιδίπους επί Κολωνώ με τον Κώστα Καζάκο (7-8 Ιουλίου) Έκτορας Λυγίζος – ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, Βάκχες, [14 - 15 Ιουλίου] Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης – Εθνικό Θέατρο, Ειρήνη. Μια μουσική παράσταση σε σύνθεση του Νίκου Κυπουργού, [21- 22 Ιουλίου] Κατερίνα Ευαγγελάτου – Εθνικό Θέατρο, Άλκηστη με την Μαρία Κίτσου στο ρόλο της Άλκηστης [28- 29 Ιουλίου] Μαριάννα Κάλμπαρη – Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν – ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Μήδεια με την Μαρία Ναυπλιώτου [4- 5 Αυγούστου] Άρης Μπινιάρης– ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΥ, Πέρσες [11-12 Αυγούστου] Το Φεστιβάλ Επιδαύρου θα ολοκληρώσει τον κύκλο των φετινών παραστάσεων με ένα τιμητικό-γιορταστικό αφιέρωμα στην πλούσια μουσικοχορευτική παράδοση του Μοριά, ως διαχρονική κιβωτό της ταυτότητας και της ιστορικής μνήμης. Εδώ είν’ αλώνι για χορό! [19 Αυγούστου]

Στην Μικρή Επίδαυρο ο Δημήτρης Καραντζάς προετοιμάζει τη Μήδεια με τους Γιώργο Γάλλο, Χρήστο Λούλη, Μιχάλη Σαράντη. Η Ιωά Βουλγαράκη την παράσταση με Αφετηρία Μνηστηροφονία από την ομηρική Οδύσσεια. Ο Παντελής Δεντάκης τον Κύκλωπα, ο Ολιβιέ Πυ τον Προμηθέα Δεσμώτη και τις Ικέτιδες σε συμπαραγωγή με το φεστιβάλ της Αβινιόν.
Παράλληλα στην Επίδαυρο θα λειτουργήσει το Διεθνές θερινό σχολείο αρχαίου δράματος, 4 - 19 Ιουλίου 2017
Στην Αθήνα το φεστιβάλ κάνει κατάληψη σε πολλούς χώρους της πόλης, πλατείες, διαβάσεις σταθμούς για να παρουσιαστούν πρότζεκτ που ετοιμάστηκαν για αυτό τον σκοπό και για να συνδέσουν τους Αθηναίους με το Φεστιβάλ της πόλης τους. Ανάμεσα στις δράσεις τα πρότζεκτ Στάση Ομόνοια, στην πλατεία Ομονοίας, η γεωποιητική της Άννας Τζάκου στον Λυκαβηττό, οι δράσεις του ΚΕΘΕΑ στο δημόσιο χώρο, η μουσική περιήγηση του Θοδωρή Γκόνη στον Εθνικό Κήπο, η Χριστίνα Μαξούρη και η Λένα Κιτσοπούλου στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Παύλου. Σε αυτές τις παραστάσεις εκτός των τειχών συμμετέχουν και χορογράφοι με τιςειδικά για το φεστιβάλ δημιουργίες τους όπως ο Κωνσταντίνος Μίχος, η Αρια Μπουμπάκη, η Αποστολία Παπαδαμάκη. Ενώ το Φεστιβάλ επεκτείνεται και στον Πειραιά με δράσεις σε δημόσιους χώρους. Στην Πειραιώς 260, ο Χρήστος Θεοδωρίδης – Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων επαναλαμβάνει μια από τις πιο επιτυχημένες περσινές παραστάσεις, Η σφαγή των Παρισίων, ο Νικίτα Μιλιβόγεβιτς σκηνοθετεί το γεφύρι του Δρίνου, ο Σόμος Κακάλας το Greek Freak, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος το Festen / Οικογενειακή γιορτή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εθνικού, ο Νίκος Χατζόπουλος τον αλαβροστοισειώτη, η Γεωργία Μαυραγάνη το Ξαφνικά πέρυσι το καλοκαίρι, ο Βασίλης Νούλας τα Θερμά θαλάσσια λουτρά, η Μαρία Πανουργιά το έργο Ο άγιος Κάρτακ και το μικρό λουλούδι , η Λίλο Μπάουρ Το κορίτσι που πέφτει, πέφτει, πέφτει στο Ρεξ, οι blitz Το Ινστιτούτο της παγκόσμιας μοναξιάς, η Φωτεινή Παπαδόδημα το Όταν σε λίγο κατεβήκαμε στη θάλασσα, ο Ένκε Φεζολλάρι την Ορκισμένη παρθένα, η Ζωή Χατζηαντωνίου τις προεδρίνες, ο Δημήτρης Κουρτάκης τις Αποτυχημένες απόπειρες αιώρησης στο εργαστήριό μου.

Το φεστιβάλ σε αφιέρωμα στη μνήμη του Σπύρου Ευαγγελάτου, θα παρουσιάσει την τελευταία του παράσταση Αμύντας, στο Ηρώδειο σε σκηνοθετική επιμέλεια Κατερίνας Ευαγγελάτου. Το νέο ελληνικό έργο σκηνοθετείται στο ραδιόφωνο. Μέσα από τις 80 προτάσεις επιλέχτηκε το έργο του Γιάννη Κωνσταντινίδη, Ο οικοδιδάσκαλος ή το δικαίωμα στην αμεριμνησία.
Οι ξένοι δημιουργοί στο Φεστιβάλ Αθηνών κατέχουν ένα σημαντικό μέρος του προγράμματος, το οποίο Περιέχει ένα αφιέρωμα στη Φόλκσμπύνε, με τα έργα των Φρανκ Κάστορφ, Der Spieler / Ο Παίκτης, Χέρμπερτ Φριτς, Murmel Murmel / Μουρμουρητό, Ρενέ Πόλλες, I Love you, but I’ve Chosen Entdramatisierung . Φτάνει στην Αθήνα η παράσταση Ρόμπερτ Γουίλσον – Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ Letter to a Man / Γράμμα σ’ έναν άντρα, Βασισμένη στα ημερολόγια του Νιζίνσκι, ο Ζυλιέν Γκοσλέν με Τα στοιχειώδη σωματίδια του Μισέλ Ουελμπέκ, ο Μίλο Ράου με το τρίτο μέρος της τριλογίας του με την Αυτοκρατορία, η Αφσανέχ Μαχιάν από το Ιράν, ο Ρομέο Καστελούτσι με το Democracy in America, οι Forced Entertainment με όλο τον Σαίξπηρ σ’ ένα τραπέζι, η Πολωνή Μάρτα Γκόρνιτσκα με το έργο O ύμνος στον έρωτα, ο Ισραηλινός Χόφες Σέχτερ με το Grand Finale, ο Καταλανός χορογράφος Pere Faura με το Sweet Fever.

Η παρουσία των Ελλήνων και ξένων χορογράφων είναι και φέτος σημαντική. Ευριπίδης Λασκαρίδης- Τιτάνες , RootlessRoot / Λίντα Καπετανέα – Jozef FruCek Όταν χίμηξαν τα σκυλιά, Λενιώ Κακλέα, A Hand’s Turn, Κατερίνα Ανδρέου,Α Kind of Fierce , Rapidly Becoming με πέντε χορογράφους και δώδεκα χορευτές, Ιωάννα Πορτόλου – Ομάδα GriffÓn, Πορνό, οι Ιταλοί Kinkaleri, Real Good Time / All!, η Αναστασία Βαλσαμάκη με το Sync, η Δανή Μέτε Ίνγκβαρτσεν Με το 69 Positions, η Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας – P.OR.K με τις Bάκχες: πρελούδιο κάθαρσης, η καταγόμενη από τη Ρουάντα Ντοροτέ Μυνιανεζά – Compagnie Kadidi με το Unwanted /Ανεπιθύμητα δίνουν τον τόνο της παρουσίας της νέας προβληματικής και των ρευμάτων και των τάσεων στο χορό.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού
Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει τη Μαντάμα Μπαττερφλάι σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Αργεντίνου σκηνοθέτη Ούγκο ντε Άνα, και τον Τροβατόρε σε σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς του Στέφανο Πόντα, επανάληψη του καλοκαιριού του 2012. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει το Θωρηκτό Ποτέμκιν σε Μουσική διεύθυνση: Γενς Τρέστερ, η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης υπό τη διεύθυνση του σπουδαίου Γιούρι Τεμιρκάνοφ, το έργο του Ρίμσκι-Κόρσακοφ Ο θρύλος της αόρατης πολιτείας του Κιτέζ και στη συνέχεια, το σπουδαίο έργο του Τσαϊκόφσκι για τσέλο και ορχήστρα, Παραλλαγές ροκοκό., η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Έργα

Κωνσταντινίδη, Ραχμάνινοφ, Τσαϊκόφσκι, η Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ στις 21 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, Έργα Ελλήνων συνθετών, Η Νεανική Ορχήστρα Sistema Europeτ θα κάνει την ετήσια καλοκαιρινή συνάντησή της, όπου και θα γιορτάσουν τη δύναμη της μουσικής και την ικανότητά της να γεφυρώνει λαούς, θρησκείες, πολιτισμούς μέσα από τη νεολαία. Ο Σ. Σινόπουλος – Σύνολο Τούρκων τραγουδιστών – KOYΝΤΣΙ ΕΡΓΚΙΟΥΝΕΡ θα παρουσιάσουν τη Βυζαντινή και Οθωμανική μουσική: συνάντηση δύο μουσικών πολιτισμών. Στο Ηρώδειο θα ακουστούν οι Μουσικές της Κρήτης, η Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας με το Μη μου γράφεις γράμματα… , η Μαρία Φαραντούρη – Τζιχάν Τούρκογλου – Μαρια ντελ μαρ μπονετ, Πέρα από τα σύνορα: ταξίδι από την Ανατολή στη Δύση, ο Θάνος Μικρούτσικος, Τα πιο ωραία μου τραγούδια θα σου πω, ένα Αφιέρωμα στον Μανώλη Ρασούλη, το μιούζικαλ Σουήνυ Τοντ, ο δαιμόνιος κουρέας της οδού Φλητ από την Καμεράτα, ο Γιαν Τίρσεν Solo in Concert, και η Ιμανύ.

Στο Θεατρο Ολυμπια οι Stile Antico το πολυφωνικό συγκρότημα θα παρουσιάσει το In a Strange Land, η Λένια Ζαφειροπούλου – Αντρέι Χόβριν τα Transit Songs, ο Στέφανος Νάσος, Ρεσιτάλ πιάνου με Έργα Μπέλα Μπάρτοκ, Τζον Λούθερ Άνταμς, Γιώργου Σισιλιάνου, ο Φίλιππος Τσαλαχούρης – Χορωδία Σπουδαστών του Ωδείου Αθηνών – Sofia Sinfonietta, οι Ergon Ensemble τη Madness / Τρέλα, οι ARTéfacts Εnsemble, ένα Αφιέρωμα στον Φρανκ Ζάππα.
Στον Κήπο της Πειραιώς 260, ο Νίκος Ξυδάκης Νίκος Ξυδάκης παρουσιάζει την Αθάνατη Αφροδίτη, Τραγούδια για τον έρωτα και την αγάπη, το συγκρότημα Τακίμ Το Γιατί, γλυκό μου sweet heart, Τζαζ και χιτζάζ: από το Έλις Άιλαντ στο Σικάγο, η Ανδριάνα Μπάμπαλη Quartet , το Από τη Δύση ως την Άπω Ανατολή, ο Κώστας Βόμβολος το Homesickness Blues: οι Έλληνες στο υπόγειο της Αμερικής, η Nίνα Λοτσάρη – Opera Chaotique το Καμπαρέ Τρούμπα: από τα λιμάνια του κόσμου στο λιμάνι του Πειραιά, οι String Demons το The Athens Demon Concert, ενώ μια ακόμα συνεργασία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Μια καινούργια πρόταση για τους φιλότεχνους θεατές: συναυλίες ραδιοφωνικής δομής και ταυτόχρονα οπτικοποιημένες εκπομπές στα ερτζιανά. Το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και οι παραγωγοί του παρουσιάζουν επί σκηνής, στον κήπο της Πειραιώς 260, παραγωγές διαφορετικού ύφους (μπαρόκ μουσική, πολυσυλλεκτική τζαζ, αθηναϊκό τραγούδι εποχής) με απευθείας ραδιοφωνική μετάδοση, αλλά και πρωτότυπη συναυλιακή παρουσίαση.
Στο Athens Open Air Film Festival θα παρουσιαστεί η παρέα των λύκων (1984) Σκηνοθεσία: Neil Jordan (Νηλ Τζόρνταν), και ακόμα μια βραδιά αφιέρωμα στα νέα είδη κωμωδίας, όπου εκπρόσωποι του stand up comedy και του κωμικού αυτοσχεδιασμού συναντιούνται επί σκηνής και δημιουργούν ένα διαδραστικά σατιρικό summer comedy party, το More Sweetly Play the Dance του Γουίλλιαμ Κέντριτζ, το Μανιφέστο του Γιούλιαν Ρόζεφελντ. Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί, στην Πειραιώς 260, τη μεγάλη έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αφιερωμένη στους πρόσφυγες και τη μετανάστευση. Συμμετέχουν 26 φωτογράφοι –οι περισσότεροι από αυτούς ενεργοί φωτοδημοσιογράφοι– με περισσότερα από 160 έργα τους.
Στοχεύοντας σ’ ένα νεανικό και εναλλακτικό κοινό, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2017 αγκαλιάζει νέες ομάδες και συλλογικά καλλιτεχνικά εγχειρήματα εν τη γενέσει τους, εγκαινιάζοντας μια προφεστιβαλική περίοδο που θα φιλοξενήσει το Bob Festival και την κουήρ πλατφόρμα Sound Acts. Και οι δύο δράσεις θα πραγματοποιηθούν την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, προσκαλώντας μας σε μια γιορτή της ποικιλομορφίας, του πειραματισμού και της ελευθερίας της έκφρασης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr