Φίλιππος Τσιτσόπουλος: Από την Tate Modern στο Ιδρυμα Θεοχαράκη

Εχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε Μουσεία, μεγάλα θέατρα και γκαλερί του κόσμου. Επιστρέφει στην Ελλάδα για μια performance στο Ι. Θεοχαράκη και μιλά στο TheTOC.

filippos-tsitsopoulos-apo-tin-tate-modern-sto-idruma-theoxaraki
|
SHARE THIS
0
SHARES

«Αυτό είναι τέχνη; Αυτή η κωφάλαλη οχιά η ταριχευμένη που σκότωσε με το δηλητήριό της μια λυπημένη βασίλισσα;»

Η Βασίλισσα Μαργαρίτα αναρωτιέται για την τέχνη καθώς κοιτάει μια βαλσαμωμένη οχιά. Τα λόγια της αυτά «ανήκουν» στον Ερρίκο ΣΤ’ του Shakespeare, στον οποίο παραπέμπει ο Γιαν Κοτ, ένας από τους μεγάλους θεωρητικούς της τέχνης του 20ου αιώνα. Και είναι η παρουσίαση ενός σχετικού project που έκανε στην Tate Modern το οποίο ενέπνευσε τον διακεκριμένο ΄Ελληνα εικαστικό, Φίλιππο Τσιτσόπουλο, να δημιουργήσει ένα άλλο project με 40 στάσεις ανά τον κόσμο και με ... σημείο εκκίνησης το Ιδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα.

  Ο λόγος για τη performance του Ελληνα εικαστικού με τη διεθνή πορεία με τίτλο «Ένα μακρύ αντίο, λοιπόν, σε ολόκληρο το μεγαλείο μου» («A long farewell to all my greatness») που πραγματοποιείται τη Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Απριλίου στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας και Μέρλιν). Ο λόγος για  μια συνεργασία ανάμεσα στον performance artist Φίλιππο Τσιτσόπουλο και τις ηθοποιούς Αντιγόνη Γλυκοφρύδη και Τζωρτζίνα Κώνστα, οι οποίες θα ξεκινήσουν με αποσπάσματα από τον Ερρίκο ΣΤ’ του Shakespeare

   «Η μετάβαση από την Tate Modern στο Ιδρυμα Θεοχαράκη είναι επί της ουσίας η αρχή ενός νέου project το οποίο ξεκίνησε από το Λονδίνο, θα τελειώσει στο Λονδίνο και έχει μια στάση, ένα σταθμό στην Αθήνα»,  μας λέει. Σε τι συνίσταται αυτή η performance; «Κείμενα του Σαίξπηρ συνδυάζονται με κείμενα του Μπέκτ κι άλλα νεώτερα, η performance συνδυάζεται με το θέατρο ταυτόχρονα, ενώ η Σεξπηρική υποκριτική μέσα από μάσκες με φρούτα, λαχανικά, ψάρια και κρέατα που καλύπτουν το σύνολο του προσώπου και του σώματός μου, εκφράζει το αποκορύφωμα αυτής της performance. Επιπλέον, βίντεο εγκαταστάσεις σε τρία κανάλια γύρω από τη σκηνή θα υποστηρίζουν το έργο με μασκαρεμένα, ομιλούμενα πορτρέτα». 

  Οπως μας λέει ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος, το project θα ολοκληρωθεί σε 40 σταθμούς με 40 διαφορετικούς θιάσους στο εξωτερικό. Ο 40ος, ο τελευταίο σταθμός θα είναι στο Μουσείο του Σίγκμουτ Φρόιντ στο Λονδίνο όπου θα γίνει η τελευταία performance. 

Ενας καλλιτέχνης του κόσμου: Ζω στα ταξίδια του στην Ελλάδα πως τα δύσκολα έγιναν αφόρητα...

Ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967. Είναι καλλιτέχνης που κινείται τόσο στον χώρο της ζωγραφικής, όσο και της ψηφιακής τέχνης και της τέχνης των εγκαταστάσεων. Έχει επίσης εργαστεί στο χώρο του διαδραστικού βιωματικού θεάτρου, του video theater και της εικαστικής θεατρικής ερμηνείας, εξερευνώντας τα όρια του θεάτρου και της ζωγραφικής από το 1990.
 

  Οι εγκαταστάσεις βίντεο του Φίλιππου Τσιτσόπουλου έχουν παρουσιαστεί σε πολλές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Ο ίδιος ζει στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη. Οι εγκαταστάσεις και οι εικαστικές του θεατρικές ερμηνείες είναι ευρέως γνωστές σε πολλές σημαντικές εκθέσεις παγκοσμίως, όπως The Serpentine Gallery, στο FACT Liverpool, στο Bluecoat, στο Frieze Art Fair του Λονδίνου, στην Alte Nationalgalerie του Βερολίνου, δύο φορές στην Tate Modern, στα Toynbee Studios και στο Artsadmin, στο CGAC de Santiago de Compostela, και στο Chelsea Theater του Λονδίνου, μεταξύ άλλων.

    Με τι αισθήματα αλήθεια επιστρέφει στην, πληγωμένη από την κρίση, Ελλάδα; «Εζησα σταδιακά στα ταξίδια μου επιστροφής στην πατρίδα πως στην Ελλάδα τα δύσκολα έγιναν πολύ δύσκολα και μετά αφόρητα. Πως, αλήθεια, πέρασαν από την πρώτη πράξη στην δεύτερη, κι από εκεί στην τρίτη, ενώ νιώθεις ότι φθάνει ο επίλογος αλλά δεν πέφτει ποτέ η αυλαία...Και βεβαίως δεν υπάρχει ποτέ χειροκρότημα....»

Info:

Φίλιππος Τσιτσόπουλος 

«Ένα μακρύ αντίο, λοιπόν, σε ολόκληρο το μεγαλείο μου» («A long farewell to all my greatness») 

18 και 19 Απριλίου

Ιδρυμα ΒκΜ Θεοχαράκη

Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν

www.thf.gr 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook