«Φιλοκτήτης»: Απόκοσμος, θεϊκός θυμός

Η παράσταση του Κώστα Φιλίππογλου «Φιλοκτήτης», μετά τη θερμή υποδοχή στην Επίδαυρο, έρχεται στο Ηρώδειο. Με Μαρμαρινό, Μαρκουλάκη, Χειλάκη σε εξαιρετικές ερμηνείες.

filoktitis-apokosmos-theikos-thumos
|
SHARE THIS
0
SHARES

Πιθανώς θα έπρεπε να καταχωρηθεί ως η παράσταση του φετινού Φεστιβάλ που «δεν δίχασε».

Γιατί, κρίνοντας τουλάχιστον από τις δύο παραστάσεις της Επιδαύρου, ο «Φιλοκτήτης» του Κώστα Φιλίππογλου, έτυχε κατά γενική ομολογία θερμής υποδοχής. Οπως και οι τρεις πρωταγωνιστές του, Μιχαήλ Μαρμαρινός (Φιλοκτήτης), Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης (Οδυσσέας), Αιμίλιος Χειλάκης (Νεοπτόλεμος).

Η παράσταση, όπως είχε ανακοινωθεί, έρχεται την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο. Στη σκηνή του Ωδείου θα στηθεί το λιτό σκηνικό του Κένι Μακλέλαν, με το σαν από σίδερο στεφάνι, τα σκαμνιά και τα μαδέρια που γίνονται πάγκοι ή τραμπάλες, εκεί θα περιπατήσει ο Μαρμαρινός-Φιλοκτήτης με το τόξο του, όπλο και βακτηρία μαζί, αλλά και ο Χορός των ναυτών.

Προτιμά να αυτοκτονήσει παρά να ενδώσει

«Φιλοκτήτης, Ηρακλής, Οδυσσέας. Βρισκόμαστε στον δέκατο χρόνο του Τρωικού πολέμου. Ο χρησμός λέει πως χωρίς τον Φιλοκτήτη και το φονικό του τόξο, δώρο του ίδιου του Ηρακλή, η Τροία δεν πέφτει. Πρέπει να τον φέρουν πίσω. Πριν δέκα χρόνια τον εγκατέλειψαν στη Λήμνο, πληγωμένο από το δάγκωμα ιερού φιδιού, γιατί δεν άντεχαν τις κραυγές του πόνου του και την βρώμα της πληγής του. Πως τώρα θα τον πείσουν να έρθει να βοηθήσει;

 

 

Για άλλη μια φορά επιστρατεύεται ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Σύντροφός του σε αυτή την αποστολή ο Νεοπτόλεμος. Το μίσος του Φιλοκτήτη για τον Οδυσσέα είναι άσβεστο, άρα τα λογικά επιχειρήματα δεν θα τον πείσουν. Οσο για τη βία ούτε λόγος. Μην ξεχνάμε το «υπερόπλο», το τόξο του Ηρακλή. Άρα λοιπόν το μόνο που μένει είναι ο δόλος.

Εδώ ο νεόκοπος Νεοπτόλεμος με τις συμβουλές του μεγάλου δάσκαλου στην εξυπνάδα και την πονηριά δείχνει να τα καταφέρνει, όμως η συμπόνια και η τιμιότητα κατάλοιπα της ηρωικής περιόδου που σβήνει, θα τον κάνουν να μετανιώσει και να αποκαλύψει την σκευωρία στον Φιλοκτήτη.

Το σχέδιο μοιάζει να καταρρέει, η υπόθεση οδηγείται σε αδιέξοδο. Μόνο η θεϊκή παρέμβαση θα δώσει λύση και θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Η Λήμνος στην τραγωδία του Σοφοκλή είναι ακατοίκητη. Ενα βραχώδες νησί  με ένα ηφαίστειο στο κέντρο του, περιτριγυρισμένο από μια μαύρη άγρια θάλασσα. Ενα απόκοσμο τοπίο φιλοξενεί τον Φιλοκτήτη, που νιώθει απόκοσμο πόνο και θεϊκό θυμό.

Πως είναι δυνατόν να αποκολληθεί, να προχωρήσει, να συγχωρήσει. Με κανένα αντάλλαγμα. Προτιμά να αυτοκτονήσει παρά να ενδώσει. Αν δεν υπήρχαν οι θεοί, που παρεμβαίνουν, ο Οδυσσέας θα έχανε. Για πρώτη φορά!

Ομως κέρδισε και πάλι... Ας είναι καλά ο δόλιος Ερμής και η σοφή Αθηνά που είναι πάντα στο πλευρό του….». Κώστας Φιλίππογλου

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Μουσική: Lost Bodies

Σκηνικά: Κένι Μακλέλλαν

Κοστούμια: Φρόσω Κορρού

Κίνηση: Νίκος Βλασόπουλος


Χορός:
Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Κώστας Κορωναίος
Δημήτρης Κουρούμπαλης, Γιώργος Παπανδρέου, Κρις Ραντάνοφ
Γιώργος Ρουστέμης

Ιnfo: «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή, Ηρώδειο, 4 Σεπτεμβρίου.

Τιμές εισιτηρίων:
Διακεκριμένη θέση 35 €
Ζώνη Α 30 €
Ζώνη Β κανονικό 25 €
Ζώνη Γ κανονικό 20 €, φοιτητικό 15 €
Ανω Διάζωμα κανονικό 15 €, φοιτητικό 10 €, ανέργων 5 €
ΑμεΑ 10 €

Προπώληση
Εκδοτήρια Ελληνικού Φεστιβάλ
Πανεπιστημίου 39 (εντός Στοάς Πεσμαζόγλου)
Ωρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00–17:00, Σάββατο 09:00–15:00

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Πεζόδρομος Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Μακρυγιάννη. Ωρες Λειτουργίας: καθημερινά 09:00–14:00, Σάββατο 18:00 – 21:00
Σε όλα τα καταστήματα Public, Παπασωτηρίου & Ιανός. Τηλεφωνικά: 210 3272000, Ηλεκτρονικά: www.viva.gr

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook