Φλόρενς: Η ιστορία της πιο φάλτσας σοπράνο επάνω στη γη

Λένε πώς όταν κατάλαβε το πόσο φάλτσα ήταν, η καρδιά της σταμάτησε να χτυπά. Μέχρι τότε είχε πραγματοποιήσει όλα τα "παράφωνα" όνειρά της.

Αργυρώ Μποζώνη
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φλόρενς: Η ιστορία της πιο φάλτσας σοπράνο επάνω στη γη

Αν ο διπλανός σας στο γραφείο σας ενοχλεί, υπάρχει μόνο ένας τρόπος αντίδρασης: Είναι αυτός. Βάλτε τον να ακούσει για τρία λεπτά (είναι βέβαιο ότι δε θα αντέξει) την σοπράνο Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς να δολοφονεί την περίφημη άρια της Βασίλισσας της Νύχτας από τον Μαγικό Αυλό του Μότσαρτ.

Είναι λίγα τα αυτιά που μπορούν να αντέξουν το ανυπόφορο φάλτσο για πολλή ώρα. Δε μπορώ να φανταστώ τους ακροατές της, το φανατικό κοινό της και τους φανς της. Αναρωτιέμαι μάλιστα μήπως έκρυβαν κάπου ωτοασπίδες, αλλιώς, πραγματικά αυτό δε γίνεται.

Η Φλόρενς ήταν η πιο παράφωνη σοπράνο όλων των εποχών. Ή αλλιώς η ντίβα του θορύβου. Είναι από περίεργο μέχρι συγκινητικό το πως κατάφερε όχι μόνο να ηχογραφεί δίσκους αλλά και να έχει τόσο φανατικό κοινό. Είναι επίσης περίεργο και θα παραμείνει στο διηνεκές ως άλυτο μυστήριο, το πώς ένας άνθρωπος μπορεί να είναι τόσο πολύ παράφωνος.

Φλόρενς: Η ιστορία της πιο φάλτσας σοπράνο επάνω στη γη
H Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Φλόρενς

Η ζωή της Φλόρενς ξεκίνησε στην Πενσιλβανία το 1868. Ο πατέρας της ήταν δικηγόρος και τραπεζίτης και η ίδια παιδί –θαύμα (μην ανησυχείτε όχι στο τραγούδι) αλλά στο πιάνο, με εμφανίσεις όχι μόνο στην πολιτεία που γεννήθηκε αλλά και σε πολλά άλλα μέρη. Έφτασε να παίξει πιάνο και στον Λευκό Οίκο, όταν ήταν πρόεδρος ο Rutherford B. Hayes. Η Φλόρενς όταν αποφοίτησε από το σχολείο θέλησε να πάει στο εξωτερικό να σπουδάσει, ο πατέρας της αρνήθηκε και εκείνη τον «εκδικήθηκε» και κλέφτηκε με τον κατά 16 χρόνια μεγαλύτερό της Dr. Frank Thornton Jenkins.

Φλόρενς: Η ιστορία της πιο φάλτσας σοπράνο επάνω στη γη - εικόνα 2

Μετακόμισαν στη Φιλαδέλφεια, αλλά η Φλόρενς κόλλησε σύφιλη από τον άντρα της. Η σχέση τελείωσε και εκείνη δεν αναφέρθηκε ποτέ ξανά σε αυτόν. Παρόλα αυτά, κράτησε το επώνυμό του. Με την οικογένεια να την έχει αποκληρώσει και τον άντρα της να την έχει διαγράψει, η Φλόρενς ξεκίνησε να κάνει μαθήματα σε παιδιά για να κερδίσει τα προς το ζην. Κερασάκι στην τούρτα της κακοτυχίας, ένα ατύχημα στο χέρι που σήμαινε τέλος για την καριέρα της ως μεγάλη πιανίστα. Η μητέρα της μετακόμισε κοντά της για να την βοηθήσει και στη συνέχεια μετακόμισαν μαζί στη Νέα Υόρκη το 1900.

H Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Φλόρενς
H Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Φλόρενς

Η Φλόρενς, εκεί, αποφάσισε τότε να γίνει τραγουδίστρια. Εννέα χρόνια αργότερα, συναντά τον Βρετανό σαιξπηρικό ηθοποιό St. Clair Bayfield, ο οποίος έγινε μάνατζέρ της. Έζησαν μαζί για το υπόλοιπο της ζωής της, χωρίς να παντρευτούν ποτέ. Όταν πέθανε ο Μπέιφιλντ ήταν ο μοναδικός της κληρονόμος. Ο Στ. Κλερ Μπέιφιλντ ήταν ένας χαριτωμένος αριστοκράτης, καλά δικτυωμένος στους θεατρικούς και κοσμικούς κύκλους της Ν. Υόρκης. Ήταν το εισιτήριό της προκειμένου να ανοίξουν οι πόρτες του θεάματος και να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Τον γνώρισε ένα χρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της και ενώ όλη η οικογενειακή περιουσία έχει περάσει στα χέρια της και τα χέρια της μητέρας της. Η Φλόρενς είχε πάρει την απόφαση να αρχίσει μαθήματα φωνητικής και να κυνηγήσει επιτέλους μία καριέρα λυρικής τραγουδίστριας.

Φλόρενς: Η ιστορία της πιο φάλτσας σοπράνο επάνω στη γη - εικόνα 4

Η ίδια δεν είχε καμία συναίσθηση ότι της έλειπε το πιο βασικό. Η φωνή. Όμως και ο κύκλος της, οι άνθρωποι γύρω της, κόλακες ή επωφελούμενοι από τον πλούτο της δεν τόλμησαν να της το πουν ποτέ. Η Φλόρενς ίδρυσε και χρηματοδότησε το δικό της κλαμπ, το Verdi Club και έγινε μέλος σε ένα σωρό γυναικείους συλλόγους της Ν. Υόρκης, εμπλεκόμενη όλο και περισσότερο στην κοινωνική ζωή, χρηματοδοτώντας γενναιόδωρα κάθε κοινωνική «προσπάθεια», όπως τα ταμπλό βιβάν, φωτογραφίες προσώπων ή ομάδων με θεατρικό τρόπο. Από αυτά τα δημοφιλή ταμπλό βοβάν προέρχεται και μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες της, αυτή με τα φτερά στου ώμους.

H Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Φλόρενς
H Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Φλόρενς

Μα τα αμύθητα πλούτη που κληρονόμησε ως μοναδικό εφόδιο και της υποστήριξη μιας ομάδας που την περιέβαλλε και την υποστήριζε φανατικά, η Φλόρενς άρχισε να δίνει ρεσιτάλ το 1912, λίγο πριν τα 40 της. Η Φλόρενς τραγούδησε με την απελπιστικά φάλτσα φωνή της από το φουαγέ του ξενοδοχείου «Ritz-Carlton» της Νέας Υόρκης , μέχρι το Κάρνεγκι Χολ, την Ουάσιγκτον και τη Βοστώνη.

H Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Φλόρενς
H Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Φλόρενς

Αν θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα τίτλο δεν είναι μόνο της πιο παράφωνης σοπράνο, αλλά και της γυναίκας που έζησε όσο καμία άλλη όλη της ζωή μέσα σε μια ψευδαίσθηση προσεκτικά σχεδιασμένη. Οι θεατές των συναυλιών της ήταν πάντα επιλεγμένοι, η είσοδος απαγορευόταν σε επαγγελματίες κριτικούς και οι όποιες κριτικές γράφτηκαν ήταν από την ίδια ή φίλους της.

Φλόρενς: Η ιστορία της πιο φάλτσας σοπράνο επάνω στη γη - εικόνα 7

Οι εμφανίσεις της ήταν απελπιστικές. Τέμπο, ρυθμός και τονισμοί ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Αργότερα, τα φάλτσα αποδόθηκαν στη θεραπεία σύφιλης που έκανε με τα βαριά φάρμακα που υπήρχαν πριν την πενικιλίνη. Σε όλη της τη ζωή ήταν πεπεισμένη για το ταλέντο της ενώ πίστευε ότι όλα τα κακά σχόλια ήταν προϊόν συνωμοσίας. Οι επικριτές της σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στην καριέρα της για την οποία έλεγε: «Οι άνθρωποι μπορεί να λένε δεν μπορώ να τραγουδήσω», είπε, «αλλά κανείς δεν μπορεί ποτέ να πει ότι δεν τραγουδάω»

Φλόρενς: Η ιστορία της πιο φάλτσας σοπράνο επάνω στη γη - εικόνα 8

Το ρεπερτόριο που «δολοφονούσε» συστηματικά ήταν Μότσαρτ, Βέρντι, Στράους, λίντερ του Μπράμς. Φυσικά δεν έλειπαν και οι δικές της συνθέσεις. Αξιοσημείωτες είναι οι πλούσιες ενδυματολογικά εμφανίσεις της. Φτερά, πούλιες και πούπουλα, βαρύτιμες τουαλέτες συμπλήρωναν τις εξωφρενικά παράτολμες φωνητικές της ακροβασίες στο φάλτσο. Η Φλόρενς θα μπορούσε να θεωρηθεί ο πιο παράλογος, άνθρωπος που εμφανίστηκε και προχωρούσε ακάθεκτος στο χώρο του θεάματος. Εμπλούτιζε τις εμφανίσεις της με θεατρική δράση όπως το να πετάει λουλούδια στο κοινό (ενίοτε και το καλάθι). Η μοναδική «επαγγελματική της εμφάνιση έγινε όταν ήταν 76 ετών στο Κάρνεγκι Χολ. Ανάμεσα στους ανθρώπους που την παρακολούθησαν ήταν ο Cole Porter, ο συνθέτης Gian-Carlo Menotti, η σοπράνο Lily Pons. Ήταν η πρώτη φορά που οι κριτικοί έγραψαν επισήμως. Τα σκληρά σαρκαστικά τους σχόλια λέει ο μύθος ότι την «σκότωσαν». Δυο μέρες αργότερα έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε στην κατοικία της, στο Hotel Seymour της Νέας Υόρκης.

Φλόρενς: Η ιστορία της πιο φάλτσας σοπράνο επάνω στη γη - εικόνα 9

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της ηχογράφησε δίσκους που χρηματοδοτούσε η ίδια, οι οποίοι έγιναν συλλεκτικοί. Αργότερα κυκλοφορήσαν από διάφορες εταιρείες με προβοκατόρικους τίτλους, όπως «Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς: Δολοφονία των ψηλών ντο».

Φλόρενς: Η ιστορία της πιο φάλτσας σοπράνο επάνω στη γη - εικόνα 10

Το όνομα της Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς, είναι σήμερα ένα συνώνυμο καλλιτεχνικής φιλοδοξίας και απόλυτης αυταπάτης. Στον κόσμο της όπερας το όνομά της ξεσήκωνε ένα κύμα ψιθύρων λύπησης. Με τα σχεδόν τρελά φάλτσα της και τις σουρεαλιστικές, σχεδόν παράλογες εμφανίσεις της κατόρθωσε κάτι που πολλές μεγαλύτερες από αυτήν σοπράνο δεν κατάφεραν: Πέρασε στην ιστορία της όπερας και στην αθανασία ως μια λυρική τραγουδίστρια θρύλος.

H Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Φλόρενς
H Μέριλ Στριπ στο ρόλο της Φλόρενς

Στα τελευταία χρόνια της ζωής της πιο διάσημης φάλτσας τραγουδίστριας και στο κονσέρτο της στο Κάρνεγκι Χολ το 1944 εστιάζει η ταινία του Στίβεν Φρίαρς «Φλόρενς Φόστερ Τζένκινς» με τη Μέριλ Στριπ στον ρόλο της σοπράνο και τον Χιου Γκραντ σε αυτόν του μάνατζερ και συντρόφου της. Στην Ελλάδα η ταινία έρχεται στις 16 Ιουνίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙΣ ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΕ ΚΑΙ Η ΙΝΤΕΡΠΟΛ 20 Ιαν 2021 | 09:17

Επαναπατρισμός δύο πολύτιμων κλεμμένων εικόνων του 18ου αιώνα - Φυλάσσονται στην ελληνική πρεσβεία του Λιβάνου

Δύο δεσποτικές εικόνες του Χριστού Παντοκράτορα και της Παναγίας Οδηγήτριας που είχαν κλαπεί από την Καρδίτσα παραδόθηκαν στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Βηρυτό.

ΘΛΙΨΗ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ 19 Ιαν 2021 | 22:24

Ηλίας Μαρινάκης: Το τελευταίο αντίο στον μπασίστα των Πελόμα Μποκιού - Αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα [εικόνες-βίντεο]

Ο Ηλίας Μαρινάκης είναι το τρίτο μέλος του συγκροτήματος που "έφυγε" από ανάμεσά μας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 19 Ιαν 2021 | 19:04

Έρχεται το φθινόπωρο ο νέος Αστερίξ: Παγκόσμια κυκλοφορία στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου 5 εκατ. αντίτυπα

Το νέο κόμικ θα κυκλοφορήσει παγκοσμίως στις 21 Οκτωβρίου σε περίπου πέντε εκατομμύρια αντίτυπα

"Η ΓΗ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ", ΤΟ ΝΕΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤOΥ ΜEGA 19 Ιαν 2021 | 16:31

Δυναμικό comeback της Άντζελας Γκερέκου στην υποκριτική και την τηλεόραση - Μαζί της και η Λυδία Κονιόρδου

Η μεγάλη επιστροφή στα τηλεοπτικά πλατό μετά από πολλά χρόνια για την Άντζελα Γκερέκου

ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΩΛΕΙΑ 19 Ιαν 2021 | 16:24

Πέθανε η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου - Θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηθοποιός Πένυ Σταυροπούλου έδινε μάχη με τον καρκίνο.

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ 18 Ιαν 2021 | 21:13

Θλίψη: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Πόπη Κόντου

Πέθανε στην ηλικία των 94 η ηθοποιός Πόπη Κόντου

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:14

Μία ανυπότακτη ιστορία στα χρόνια της πανδημίας

Η Μαρία Αποστόλου κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο και γράφει για την ανυπότακτη ιστορία. Πως η ποίηση δίνει μία άλλη εικόνα της εποχής της πανδημίας.

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 82 ΕΤΩΝ 17 Ιαν 2021 | 12:52

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Ροζάκης

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιάννης Ροζάκης, σκορπώντας θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 16 Ιαν 2021 | 10:46

Βασίλης Αλεξάκης: Ο σπουδαίος συγγραφέας που έζησε ανάμεσα σε δύο γλώσσες - Τι έλεγε ο ίδιος

"Αναγκάστηκα σε όλη τη συγγραφική μου πορεία να χρησιμοποιήσω δύο γλώσσες με την επίγνωση ότι κάθε αντικείμενο είχε για μένα δύο ονόματα" τόνισε σε συνέντευξή του.

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 20:30 15 Ιαν 2021 | 16:21

O Γυάλινος Κόσμος του Τενεσί Ουίλιαμς: Live streaming ζωντανά από τη Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος" του Εθνικού Θεάτρου

Ίσως το αντιπροσωπευτικότερο έργο του συγγραφέα που με τη δραματουργία του σημάδεψε τη μεταπολεμική Αμερική

ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ 15 Ιαν 2021 | 11:09

"Εγκάρσιος Προσανατολισμός": Η νέα παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου [εικόνες]

Το νέο έργο του διεθνούς Έλληνα χορογράφου, Δ. Παπαϊωάννου, μας προσανατολίζει προς μια πηγή φωτός, δίνοντάς μας το έναυσμα να ισορροπήσουμε για να μη χαθούμε

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ 15 Ιαν 2021 | 11:01

Ανοίγει τις πόρτες της η εμβληματική "Μεγάλη λέσχη" - Το εντυπωσιακό κτίριο της Καβάλας

Ένα από τα σημαντικότερα έργα αποκατάστασης, συντήρησης και ανακαίνισης ενός κτιρίου με ιστορία πάνω από έναν αιώνα στην Καβάλα

ΕΦΥΓΕ Ο ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ 12 Ιαν 2021 | 20:57

Βασίλης Αλεξάκης: Η συγκλονιστική ανάρτηση του γιου του - "Ο διασώστης του ΕΚΑΒ έκλαιγε για τον πατέρα μου"

Ο Βασίλης Αλεξάκης άφησε τη τελευταία του πνοή χθες σε ηλικία 77 ετών προκαλώντας θλίψη στους ανθρώπους των γραμμάτων.