
Για τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά στο Τατόι μίλησε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη τύπου, νωρίτερα.
"Στα μνημεία, οι απώλειες δεν ήταν μεγάλες χάρη στην παρέμβαση όλων -κυρίως της πολιτικής προστασίας, της πυροσβεστικής και της αστυνομίας- με συντονισμένες προσπάθειες δικών μας υπηρεσιών" ενημέρωσε η υπουργός.
"Αυτή τη στιγμή προχωρούμε και επιταχύνουμε τις διαδικασίες τις οποίες έχουμε αναλάβει ως ΥΠΠΟ για την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης των κτιρίων, όπως προβλέπεται στη μελέτη βιωσιμότητας. Αναθέσαμε ήδη τη μελέτη για τη σωστή αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και στα 1.600 στρέμματα και ευρύτερα στα 6.000 στρέμματα. Σύντομα θα ανακοινωθεί ομάδα της μελέτης για την αναδάσωση" συνέχισε προσθέτοντας πως "τα προβλήματα ηλεκτροδότησης έχουν αποκατασταθεί. Το δίκτυο νερού έχει πλέον αποκατασταθεί και ήδη μόλις αποκατασταθεί και η ποσότητα του νερού που θέλουμε θα υπάρξει και η ανάλογη πίεση".
Η Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι "είχαμε ζημιές σε επτά κτήρια. Οι ζημιές αυτές δεν δημιούργησαν περισσότερα δομικά προβλήματα από τα υπάρχοντα, εξαιτίας του χρόνου που είχε ταλαιπωρήσει τα κτίρια του Τατοΐου. Κάηκαν οι στέγες κάποιες εξ’ αυτών, ήταν νεώτερες επεμβάσεις σωστικές του υπουργείου Πολιτισμού. Κάηκαν και ξύλινα κουφώματα που επίσης είχαν αποκατασταθεί από το ΥΠΠΟ ή ήταν ψευτοκουφώματα.
Tα επτά κτίρια
Τα επτά κτίρια είναι τα εξής: Οικία Στουρμ, Κτίριο τηλεπικοινωνιών, οικία φροντιστή κτίριο φρουράς τάφων, κτίρια δασονομείου, κτίριο προσωπικού, διευθυντήριο. Για τα κτίρια φρουράς τάφων, προσωπικού, διευθυντηρίου και δασονομείου, ξεκινούν ήδη οι μελέτες τους, με αυτεπιστασία, που θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη από το ΕΣΠΑ 2021-2027".
Ακολούθως είπε ότι "σε κάθε κτίριο που γίνονται μελέτες ή οι μελέτες έχουν ολοκληρωθεί και είναι σε φάση δημοπράτησης, προβλέπεται μελέτη με πυρανίχνευση και πυρόσβεση".
Δεν υπήρχαν ζημιές στα αντικείμενα στα κοντέινερ
Παράλληλα η Λίνα Μενδώνη μίλησε για τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς που ήταν σε κοντέινερ και τόνισε ότι δεν υπέστησαν ζημιές αλλά κάηκαν αντικείμενα που βρίσκονταν σε δύο οικίσκους δίπλα στα ανάκτορα: "Τα 100.000 αντικείμενα που δέχονται τη φροντίδα, τη συντήρηση, την καταγραφή βρίσκονται σε κοντέινερ στο χώρο του κτήματος. Το 2020 και 2021 ο αριθμός των αντικειμένων αυξήθηκε σημαντικά σε σχέση με αυτά που ξέραμε ότι υπάρχουν, αλλά μέχρι τα τελευταία δυο χρόνια ήταν στιβαγμένα μέσα σε κτήρια που έπρεπε να αδειάσουν για να καταγραφούν τα αντικείμενα, αλλά και να μελετηθούν τα κτίρια για να μπουν σε πρόγραμμα αποκατάστασης.
Τα κοντέινερς έμειναν άθικτα από τη φωτιά. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε δυο οικίσκους δίπλα στα ανάκτορα. Ο ένας κατεστράφη μερικώς και ο άλλος ολοσχερώς. Αυτός που καταστράφηκε ολοσχερώς περιείχε αντικείμενα που -σύμφωνα με την αρμόδια Διεύθυνση- ήταν μικρής αξίας και σε κακή κατάσταση διατήρησης.
Το υλικό είχε ήδη αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης και τα αντικείμενα που είχαν κριθεί σημαντικά είχαν μεταφερθεί σε άλλους χώρους. Υπήρχε κάποια οικοσκευή, μαγειρικά σκεύη, μια ραπτομηχανή, προστατευτικά τζακιών (που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα) έντυπα και βιβλία που δεν ήταν ιδιαίτερα αξιόλογα και μέρος της κάβας".
Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Τμήμα Μελετών και Έργων Αναστήλωσης Μνημείων, Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων του ΥΠΠΟΑ. Οι φωτογραφίες μετά τη φωτιά έχουν ληφθεί στις 10 Αυγούστου 2021
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr