Φυλακές Κορυδαλλού: «Κ» όπως Κ.όσμος

Δώδεκα οροθετικοί κρατούμενοι, μία μοναδική θεατρική ομάδα - Το TheTOC.gr μιλά με τον επικεφαλής της ΜΚΟ, που είχε την πρωτοβουλία - Την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, η παράσταση

Φυλακές Κορυδαλλού: «Κ» όπως Κ.όσμος

Η ιστορία ξεκίνησε όταν τον Ιούνιο του 2012, στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος των φυλακών Κορυδαλλού, στην πτέρυγα των οροθετικών, δημιουργείται με πρωτοβουλία της ΜΚΟ «Τεχνοδρομώ», μια θεατρική ομάδα. Αρχικά, από τον επικεφαλής της ομάδας, ηθοποιό, Γιάννη Νικολόπουλο, λίγο αργότερα και με τη σύμπραξη της Άννας Χατζηχρήστου, η οποία αναλαμβάνει την διδασκαλία και εκπαίδευση των συμμετεχόντων, μέχρι που περνάει στο επόμενο στάδιο, μιας παράστασης από τους ίδιους τους φυλακισμένους, εντός της φυλακής.

Η σκέψη μιας παράστασης, που θα βασίζεται στους ίδιους τους κρατούμενους και τα βιώματά τους, φαίνεται εφικτή και τον Μάϊο του 2013, γίνεται πράξη με την συμμετοχή του Τσιμάρα Τζανάτου, που αναλαμβάνει τη συγγραφή ενός έργου, το οποίο, τον Αύγουστο του 2013, παίρνει την τελική του μορφή. Τίτλος του έργου «Κ». Στις 13 Φεβρουαρίου, έξι μήνες μετά το αρχικό εγχείρημα, γίνεται πράξη: Η παράσταση του «Κ» ανεβαίνει στις φυλακές Κορυδαλλού.

Δύο κρατούμενοι, οι οποίοι, ενώ ήταν σε μεγάλη κόντρα, λόγω διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, ένας ακροδεξιός και ένας ακροαριστερός, τα άφησαν όλα στην άκρη. Στην αρχή, επειδή «αναγκάστηκαν» να συνεργαστούν, στη συνέχεια, επειδή το πίστεψαν

Η θεατρική ομάδα των οροθετικών στις φυλακές Κορυδαλλού

«Η θεατρική μας ομάδα αποτελείται από δώδεκα άνδρες, οροθετικούς κρατουμένους» λέει στο TheTOC.gr, o Γιάννης Νικολόπουλος. «Οι ηλικίες ξεκινούν από τα 20 και φτάνουν μέχρι τα 50 -ηλικιακά ο μέσος όρος είναι γύρω στα 35.... Στην αρχή, πριν από ενάμιση χρόνο, οι συναντήσεις ήταν μία φορά την εβδομάδα. Έπρεπε να προσαρμοστούμε (η ομάδα «Τεχνοδρομώ»), στο ωράριο των φυλακών -οι συναντήσεις ήταν πάντα κατά τις πρωινές ώρες- όμως, σταδιακά, οι συναντήσεις με τους κρατουμένους έγιναν δύο φορές την εβδομάδα, μετά τρεις, ακόμη και κάθε μέρα...» Στην παράσταση της Πέμπτης, ποιό θα είναι το κοινό; ρωτά το TheTOC.gr τον Γιάννη Νικολόπουλο. «Μάς παραχωρήθηκε μία μικρή αίθουσα, χωρητικότητας 30-35 ατόμων, οι μισές δόθηκαν σε εμάς -για θεατρολόγους και δημοσιογράφους- οι άλλες μισές, για κρατουμένους...»

Οι στιγμές...

Ποιές είναι οι εικόνες, οι στιγμές που θα κρατήσετε στη μνήμη από αυτήν την εμπειρία; «... Ένας από τους νεότερουςοροθετικούς κρατουμένους που, ενώ αρνούνταν να λάβει τροφή, ενθουσιάστηκε τόσο με την ιδέα της θεατρικής ομάδας, ώστε βρήκε τη διάθεση, το κέφι για τη ζωή, επανήλθε. Δύο κρατούμενοι, οι οποίοι, ενώ ήταν σε μεγάλη κόντρα, λόγω διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, ένας ακροδεξιός και ένας ακροαριστερός, τα άφησαν όλα στην άκρη. Στην αρχή, επειδή «αναγκάστηκαν» να συνεργαστούν, στη συνέχεια, επειδή το πίστεψαν. Στο τέλος, τους είδαμε μονοιασμένους, αγαπημένους...Το σημαντικό αυτής της ιστορίας είναι ότι, άνθρωποι που βιώνουν συνεχώς την απόρριψη, παίρνουν αποδοχή. Σκέφτονται, «να, κάτι αξίζω»

Ξεκίνησε ως χειρονομία αποδαιμονοποίησης της οροθετικότητας, από την ομάδα των κρατουμένων του Κορυδαλλού, που η οροθετικότητά, τους απέκοπτε από το σύνολο των άλλων κρατουμένων της φυλακής -ποινικοί κρατούμενοι, χρήστες ουσιών στο μεγαλύτερο ποσοστό, επιβαρυμένοι πολλαπλά σωματικά και ψυχικά

Τι είναι το «Κ»

Προσωπικές ιστορίες. Ξεκίνησε ως χειρονομία αποδαιμονοποίησης της οροθετικότητας, από την ομάδα των κρατουμένων του Κορυδαλλού, που η οροθετικότητά τους, τους απέκοπτε από το σύνολο των άλλων κρατουμένων της φυλακής -ποινικοί κρατούμενοι, χρήστες ουσιών στο μεγαλύτερο ποσοστό, επιβαρυμένοι πολλαπλά σωματικά και ψυχικά. Μέσω ενός έργου-θεατρικού εγχειρήματος, που θα συμπύκνωνε προσωπικές ιστορίες, για να φανερώσει τα κοινά τους στοιχεία. Αλλά, η οροθετικότητα ήταν η επίφαση. Το -Κ- προήλθε από το πρωτογενές κοινό συστατικό: το Κενό. Μέσα μας. Για να γίνει όλα τα Κ. Του Κόσμου.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Τσιμάρας Τζανάτος

Διδασκαλία-Σκηνοθεσία: Άννα Χατζηχρήστου

Συντονισμός: Γιάννης Νικολόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Μάντση,

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Επιμέλεια φωτισμών: Κώστας Παπαναστασάτος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ιωάννου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ 04 Ιουν 2021 | 13:59

Κορυδαλλός: Κέντρο ευεξίας "ο Φουρθιώτης" - Ζητά προσωπικό κομμωτή και τηλεοπτικό στούντιο στο κελί του

Ο Μένιος Φουρθιώτης ζητά επίσης να του δοθεί άδεια να συμμετέχει στην τηλεοπτική του εκπομπή μέσα από το κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού.

ΟΙ... ΤΑΡΙΦΕΣ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΝ 04 Ιουν 2021 | 07:53

Οργανωμένο έγκλημα - Σοκάρει μαρτυρία πρώην εκβιαστή: "Ο κύκλος αίματος θα συνεχιστεί"

Κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της νύχτας. Τα "συμβόλαια θανάτου" και οι ταρίφες των εκτελέσεων.

ΠΟΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟ 26 Μαϊ 2021 | 15:04

Απίστευτος Φουρθιώτης: Με δορυφορική στο κελί για να βλέπει ξένες σειρές - "Όχι" για γάλα αμυγδάλου και μέλι βουνού

Ο Μένιος Φουρθιώτης κατέθεσε αίτημα για να του εγκαταστήσουν στο κελί του στις φυλακές Κορυδαλλού δορυφορική τηλεόραση

ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΑ ΟΣΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ 25 Μαϊ 2021 | 13:52

Ο Φουρθιώτης πουλάει τρέλα μέσα από τη φυλακή: Δεν μπορώ να φάω, έχω μείνει 40 κιλά - Δεν μου έδωσαν νερό στο Δρομοκαΐτειο

Ο Μένιος Φουρθιώτης χαρακτήρισε ως "επικίνδυνο" τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ που αποκάλυψε πως ο παρουσιαστής ζήτησε να μεταφερθεί και να νοσηλευτεί στο Δρομοκαΐτειο

ΖΗΤΗΣΕ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ 24 Μαϊ 2021 | 15:03

Παριστάνει τον τρελό ο Φουρθιώτης: Ζήτησε να μεταφερθεί στο Δρομοκαΐτειο, απαιτεί ειδική δίαιτα

Τι αποφάνθηκαν οι γιατροί στο Δρομοκαΐτειο, για την κατάσταση της υγείας του Μένιου Φουρθιώτη

«Η ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΚΙ ΕΣΥ» 21 Ιουν 2021 | 23:24

"You and AI": Μια έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη στο Πεδίον του Άρεως

Φεστιβάλ για την τεχνητή νοημοσύνη, όχι ως μελλοντική πιθανότητα, αλλά ως καθημερινή πραγματικότητα.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΚΡΙΣΤΙΣ 19 Ιουν 2021 | 11:23

Αντίγραφο της Μόνα Λίζα πωλήθηκε έναντι 2,9 εκατ. ευρώ - Ο πίνακας είναι το αυθεντικό έργο, λέει ο ιδιοκτήτης του

Ο ιδιοκτήτης του, ο έμπορος αντικών Ρέιμοντ Χέκινγκ, ισχυρίστηκε ότι αυτός ο πίνακας είναι το αυθεντικό έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

18 Ιουν 2021 | 15:09

Οι σειρές που βλέπουν περισσότερο οι Έλληνες στο Netflix

Οι πέντε σειρές που στην παρούσα φάση βλέπουν όλοι στην πλατφόρμα streaming.

ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ 17 Ιουν 2021 | 13:45

Βραβεία Ιρις 2021: Ολοι οι νικητές και οι φωτογραφίες από τη λαμπερή βραδιά

Η λαμπερή βραδιά της απονομής των Βραβείων Ιρις 2021, στο θέατρο Αλσος.

400 ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ, 70 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 17 Ιουν 2021 | 10:50

Dior Celebrates Greece: Απόψε η φαντασμαγορική επίδειξη του οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο

Η αντίστροφη μέτρηση για τη φαντασμαγορική επίδειξη μόδας του οίκου Dior στο Καλλιμάρμαρο έχει ξεκινήσει. Οι προσκεκλημένοι, τα μέτρα ασφαλείας.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ 17 Ιουν 2021 | 06:58

Κλειστά ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Αρχαίας Αγοράς λόγω της επίσκεψης φον ντερ Λάιεν

Κλειστά για τους επισκέπτες σήμερα, Πέμπτη 17 Ιουνίου, θα παραμείνουν ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας.

17 Ιουν 2021 | 06:22

Στο θερινό Λαϊς άγνωστα ελληνικά αριστουργήματα από τη συλλογή της Ταινιοθήκης

Από τις 28 Ιουνίου έως και τις 7 Ιουλίου, οι ταινίες θα προβάλλονται στο ψηφιακό σινεμά της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr δωρεάν.

ΠΑΛΙΟ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ 15 Ιουν 2021 | 13:43

Ο συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης γράφει γράμμα σε ένα κορίτσι που θα αποτύχει στις Πανελλαδικές

Το κείμενο του Χρήστου Χωμενίδη για τους υποψηφίους στις Πανελλαδικές και το ενδεχόμενο της αποτυχίας