Φυλακές Κορυδαλλού: «Κ» όπως Κ.όσμος

Δώδεκα οροθετικοί κρατούμενοι, μία μοναδική θεατρική ομάδα - Το TheTOC.gr μιλά με τον επικεφαλής της ΜΚΟ, που είχε την πρωτοβουλία - Την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, η παράσταση

fulakes-korudallou-k-opws-kosmos
|
SHARE THIS
0
SHARES

Η ιστορία ξεκίνησε όταν τον Ιούνιο του 2012, στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος των φυλακών Κορυδαλλού, στην πτέρυγα των οροθετικών, δημιουργείται με πρωτοβουλία της ΜΚΟ «Τεχνοδρομώ», μια θεατρική ομάδα. Αρχικά, από τον επικεφαλής της ομάδας, ηθοποιό, Γιάννη Νικολόπουλο, λίγο αργότερα και με τη σύμπραξη της Άννας Χατζηχρήστου, η οποία αναλαμβάνει την διδασκαλία και εκπαίδευση των συμμετεχόντων, μέχρι που περνάει στο επόμενο στάδιο, μιας παράστασης από τους ίδιους τους φυλακισμένους, εντός της φυλακής.

Η σκέψη μιας παράστασης, που θα βασίζεται στους ίδιους τους κρατούμενους και τα βιώματά τους, φαίνεται εφικτή και τον Μάϊο του 2013, γίνεται πράξη με την συμμετοχή του Τσιμάρα Τζανάτου, που αναλαμβάνει τη συγγραφή ενός έργου, το οποίο, τον Αύγουστο του 2013, παίρνει την τελική του μορφή. Τίτλος του έργου «Κ». Στις 13 Φεβρουαρίου, έξι μήνες μετά το αρχικό εγχείρημα, γίνεται πράξη: Η παράσταση του «Κ» ανεβαίνει στις φυλακές Κορυδαλλού.

Δύο κρατούμενοι, οι οποίοι, ενώ ήταν σε μεγάλη κόντρα, λόγω διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, ένας ακροδεξιός και ένας ακροαριστερός, τα άφησαν όλα στην άκρη. Στην αρχή, επειδή «αναγκάστηκαν» να συνεργαστούν, στη συνέχεια, επειδή το πίστεψαν

Η θεατρική ομάδα των οροθετικών στις φυλακές Κορυδαλλού

«Η θεατρική μας ομάδα αποτελείται από δώδεκα άνδρες, οροθετικούς κρατουμένους» λέει στο TheTOC.gr, o Γιάννης Νικολόπουλος. «Οι ηλικίες ξεκινούν από τα 20 και φτάνουν μέχρι τα 50 -ηλικιακά ο μέσος όρος είναι γύρω στα 35.... Στην αρχή, πριν από ενάμιση χρόνο, οι συναντήσεις ήταν μία φορά την εβδομάδα. Έπρεπε να προσαρμοστούμε (η ομάδα «Τεχνοδρομώ»), στο ωράριο των φυλακών -οι συναντήσεις ήταν πάντα κατά τις πρωινές ώρες- όμως, σταδιακά, οι συναντήσεις με τους κρατουμένους έγιναν δύο φορές την εβδομάδα, μετά τρεις, ακόμη και κάθε μέρα...» Στην παράσταση της Πέμπτης, ποιό θα είναι το κοινό; ρωτά το TheTOC.gr τον Γιάννη Νικολόπουλο. «Μάς παραχωρήθηκε μία μικρή αίθουσα, χωρητικότητας 30-35 ατόμων, οι μισές δόθηκαν σε εμάς -για θεατρολόγους και δημοσιογράφους- οι άλλες μισές, για κρατουμένους...»

Οι στιγμές... 

Ποιές είναι οι εικόνες, οι στιγμές που θα κρατήσετε στη μνήμη από αυτήν την εμπειρία; «... Ένας από τους νεότερουςοροθετικούς κρατουμένους που, ενώ αρνούνταν να λάβει τροφή, ενθουσιάστηκε τόσο με την ιδέα της θεατρικής ομάδας, ώστε βρήκε τη διάθεση, το κέφι για τη ζωή, επανήλθε. Δύο κρατούμενοι, οι οποίοι, ενώ ήταν σε μεγάλη κόντρα, λόγω διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, ένας ακροδεξιός και ένας ακροαριστερός, τα άφησαν όλα στην άκρη. Στην αρχή, επειδή «αναγκάστηκαν» να συνεργαστούν, στη συνέχεια, επειδή το πίστεψαν. Στο τέλος, τους είδαμε μονοιασμένους, αγαπημένους...Το σημαντικό αυτής της ιστορίας είναι ότι, άνθρωποι που βιώνουν συνεχώς την απόρριψη, παίρνουν αποδοχή. Σκέφτονται,  «να, κάτι αξίζω»

Ξεκίνησε ως χειρονομία αποδαιμονοποίησης της οροθετικότητας, από την ομάδα των κρατουμένων του Κορυδαλλού, που η οροθετικότητά, τους απέκοπτε από το σύνολο των άλλων κρατουμένων της φυλακής -ποινικοί κρατούμενοι, χρήστες ουσιών στο μεγαλύτερο ποσοστό, επιβαρυμένοι πολλαπλά σωματικά και ψυχικά

Τι είναι το «Κ»

Προσωπικές ιστορίες. Ξεκίνησε ως χειρονομία αποδαιμονοποίησης της οροθετικότητας, από την ομάδα των κρατουμένων του Κορυδαλλού, που η οροθετικότητά τους, τους απέκοπτε από το σύνολο των άλλων κρατουμένων της φυλακής -ποινικοί κρατούμενοι, χρήστες ουσιών στο μεγαλύτερο ποσοστό, επιβαρυμένοι πολλαπλά σωματικά και ψυχικά. Μέσω ενός έργου-θεατρικού εγχειρήματος, που θα συμπύκνωνε προσωπικές ιστορίες, για να φανερώσει τα κοινά τους στοιχεία. Αλλά, η οροθετικότητα ήταν η επίφαση. Το -Κ- προήλθε από το πρωτογενές κοινό συστατικό: το Κενό. Μέσα μας. Για να γίνει όλα τα Κ. Του Κόσμου.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Τσιμάρας Τζανάτος

Διδασκαλία-Σκηνοθεσία: Άννα Χατζηχρήστου

Συντονισμός: Γιάννης Νικολόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Μάντση,

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Επιμέλεια φωτισμών: Κώστας Παπαναστασάτος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ιωάννου.

 

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook