Follow us

Φυλακές Κορυδαλλού: «Κ» όπως Κ.όσμος

Δώδεκα οροθετικοί κρατούμενοι, μία μοναδική θεατρική ομάδα - Το TheTOC.gr μιλά με τον επικεφαλής της ΜΚΟ, που είχε την πρωτοβουλία - Την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου, η παράσταση

Φυλακές Κορυδαλλού: «Κ» όπως Κ.όσμος

Η ιστορία ξεκίνησε όταν τον Ιούνιο του 2012, στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος των φυλακών Κορυδαλλού, στην πτέρυγα των οροθετικών, δημιουργείται με πρωτοβουλία της ΜΚΟ «Τεχνοδρομώ», μια θεατρική ομάδα. Αρχικά, από τον επικεφαλής της ομάδας, ηθοποιό, Γιάννη Νικολόπουλο, λίγο αργότερα και με τη σύμπραξη της Άννας Χατζηχρήστου, η οποία αναλαμβάνει την διδασκαλία και εκπαίδευση των συμμετεχόντων, μέχρι που περνάει στο επόμενο στάδιο, μιας παράστασης από τους ίδιους τους φυλακισμένους, εντός της φυλακής.

Η σκέψη μιας παράστασης, που θα βασίζεται στους ίδιους τους κρατούμενους και τα βιώματά τους, φαίνεται εφικτή και τον Μάϊο του 2013, γίνεται πράξη με την συμμετοχή του Τσιμάρα Τζανάτου, που αναλαμβάνει τη συγγραφή ενός έργου, το οποίο, τον Αύγουστο του 2013, παίρνει την τελική του μορφή. Τίτλος του έργου «Κ». Στις 13 Φεβρουαρίου, έξι μήνες μετά το αρχικό εγχείρημα, γίνεται πράξη: Η παράσταση του «Κ» ανεβαίνει στις φυλακές Κορυδαλλού.

Δύο κρατούμενοι, οι οποίοι, ενώ ήταν σε μεγάλη κόντρα, λόγω διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, ένας ακροδεξιός και ένας ακροαριστερός, τα άφησαν όλα στην άκρη. Στην αρχή, επειδή «αναγκάστηκαν» να συνεργαστούν, στη συνέχεια, επειδή το πίστεψαν

Η θεατρική ομάδα των οροθετικών στις φυλακές Κορυδαλλού

«Η θεατρική μας ομάδα αποτελείται από δώδεκα άνδρες, οροθετικούς κρατουμένους» λέει στο TheTOC.gr, o Γιάννης Νικολόπουλος. «Οι ηλικίες ξεκινούν από τα 20 και φτάνουν μέχρι τα 50 -ηλικιακά ο μέσος όρος είναι γύρω στα 35.... Στην αρχή, πριν από ενάμιση χρόνο, οι συναντήσεις ήταν μία φορά την εβδομάδα. Έπρεπε να προσαρμοστούμε (η ομάδα «Τεχνοδρομώ»), στο ωράριο των φυλακών -οι συναντήσεις ήταν πάντα κατά τις πρωινές ώρες- όμως, σταδιακά, οι συναντήσεις με τους κρατουμένους έγιναν δύο φορές την εβδομάδα, μετά τρεις, ακόμη και κάθε μέρα...» Στην παράσταση της Πέμπτης, ποιό θα είναι το κοινό; ρωτά το TheTOC.gr τον Γιάννη Νικολόπουλο. «Μάς παραχωρήθηκε μία μικρή αίθουσα, χωρητικότητας 30-35 ατόμων, οι μισές δόθηκαν σε εμάς -για θεατρολόγους και δημοσιογράφους- οι άλλες μισές, για κρατουμένους...»

Οι στιγμές...

Ποιές είναι οι εικόνες, οι στιγμές που θα κρατήσετε στη μνήμη από αυτήν την εμπειρία; «... Ένας από τους νεότερουςοροθετικούς κρατουμένους που, ενώ αρνούνταν να λάβει τροφή, ενθουσιάστηκε τόσο με την ιδέα της θεατρικής ομάδας, ώστε βρήκε τη διάθεση, το κέφι για τη ζωή, επανήλθε. Δύο κρατούμενοι, οι οποίοι, ενώ ήταν σε μεγάλη κόντρα, λόγω διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, ένας ακροδεξιός και ένας ακροαριστερός, τα άφησαν όλα στην άκρη. Στην αρχή, επειδή «αναγκάστηκαν» να συνεργαστούν, στη συνέχεια, επειδή το πίστεψαν. Στο τέλος, τους είδαμε μονοιασμένους, αγαπημένους...Το σημαντικό αυτής της ιστορίας είναι ότι, άνθρωποι που βιώνουν συνεχώς την απόρριψη, παίρνουν αποδοχή. Σκέφτονται, «να, κάτι αξίζω»

Ξεκίνησε ως χειρονομία αποδαιμονοποίησης της οροθετικότητας, από την ομάδα των κρατουμένων του Κορυδαλλού, που η οροθετικότητά, τους απέκοπτε από το σύνολο των άλλων κρατουμένων της φυλακής -ποινικοί κρατούμενοι, χρήστες ουσιών στο μεγαλύτερο ποσοστό, επιβαρυμένοι πολλαπλά σωματικά και ψυχικά

Τι είναι το «Κ»

Προσωπικές ιστορίες. Ξεκίνησε ως χειρονομία αποδαιμονοποίησης της οροθετικότητας, από την ομάδα των κρατουμένων του Κορυδαλλού, που η οροθετικότητά τους, τους απέκοπτε από το σύνολο των άλλων κρατουμένων της φυλακής -ποινικοί κρατούμενοι, χρήστες ουσιών στο μεγαλύτερο ποσοστό, επιβαρυμένοι πολλαπλά σωματικά και ψυχικά. Μέσω ενός έργου-θεατρικού εγχειρήματος, που θα συμπύκνωνε προσωπικές ιστορίες, για να φανερώσει τα κοινά τους στοιχεία. Αλλά, η οροθετικότητα ήταν η επίφαση. Το -Κ- προήλθε από το πρωτογενές κοινό συστατικό: το Κενό. Μέσα μας. Για να γίνει όλα τα Κ. Του Κόσμου.

Ταυτότητα παράστασης

Κείμενο: Τσιμάρας Τζανάτος

Διδασκαλία-Σκηνοθεσία: Άννα Χατζηχρήστου

Συντονισμός: Γιάννης Νικολόπουλος

Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Μάντση,

Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος

Επιμέλεια φωτισμών: Κώστας Παπαναστασάτος

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ιωάννου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ 09 Ιουν 2022 | 20:05

Φυλακές Αλικαρνασσού: Συνελήφθη κρατούμενος μετά από άδεια - Είχε καταπιεί "μπαλάκια" με ναρκωτικά

Ο κρατούμενος μετήχθη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου μετά από ακτινογραφία στην οποία υπεβλήθη, διαπιστώθηκε πως είχε καταπιεί 4-5 τεμάχια (μπαλάκια), τα οποία εντοπίστηκαν στο θώρακα.

ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗ ΓΝΩΜΗ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ 09 Ιουν 2022 | 12:50

Δολοφονία ηθοποιού Μαρίας Μπονίκου: Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού ο 46χρονος γιος της

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο 46χρονος γιος της ηθοποιού Μαρίας Μπονίκου, ο οποίος τη δολοφόνησε μέσα στο σπίτι τους στην Αίγινα.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ 06 Ιουν 2022 | 16:18

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Μεταφέρεται στις φυλακές Μαλανδρίνου – "Πολύ αγχωμένος, φοβάται για επιθέσεις"

O Μπ. Αναγνωστόπουλος μετάγεται στις φυλακές Μαλανδρίνου - Άλλοι 5 συζυγοκτόνοι κρατούνται εκεί

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 28 Ιουν 2022 | 12:35

Ολα όσα θα δούμε το φθινόπωρο στο Ηρώδειο - Από Μαρινέλλα μέχρι Erros Ramazzotti

Από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνεται το πρόγραμμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το φθινόπωρο του 2022.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΥΚΤΟ 28 Ιουν 2022 | 11:53

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κρήτη: Επιβλητικό άγαλμα Ρωμαίου αυτοκράτορα ήρθε στο φως [βίντεο]

Το 2021 ένα αρχαίο άγαλμα που οι αρχαιολόγοι αποδίδουν σε Ρωμαίο αυτοκράτορα και συγκεκριμένα στον Ανδριανό ήρθε στο φως στην περιοχή Λύκτο ή Λύττο της Κρήτης.

ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΝΤΕΝΗ ΗΛΙΑΔΗ 28 Ιουν 2022 | 06:48

"Η μεγάλη χίμαιρα" του Μ. Καραγάτση γίνεται για πρώτη φορά τηλεοπτική σειρά στην ΕΡΤ - Μία τεράστια παραγωγή

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση "Η μεγάλη χίμαιρα" γίνεται για πρώτη φορά τηλεοπτική σειρά, με συμπαραγωγό την ΕΡΤ. Θα γυριστεί μέσα στο 2023 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ ΔΡΑΜΑΤΑ 28 Ιουν 2022 | 06:22

Ο κινηματογράφος στις δικαστικές αίθουσες: 6+1 αριστοτεχνικές, κλασικές ταινίες στο... εδώλιο [βίντεο]

6+1 κλασικά δικαστικά φιλμ, που παραμένουν αγέραστα και κυρίως με τη δική τους κινηματογραφική αξία.

27 Ιουν 2022 | 14:58

"ΕΙΧΑ ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΕ": Οι CHÓRES τραγουδούν για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής"

Mέλη του Συλλόγου "Άλμα Ζωής", έπειτα από έναν κύκλο βιωματικών μαθημάτων πολυφωνικού τραγουδιού, θα συναντηθούν επί σκηνής με 100 CHÓRES.

ΣΧΕΔΟΝ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ  ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΣ ΑΝΕΒΑΣΜΑ 27 Ιουν 2022 | 14:19

Καραγκιόζης στον Κήπο του Μεγάρου: Ο Μεγαλέξανδρος και ο δράκος

Το θρυλικό έργο του θεάτρου σκιών αναβιώνει από τον θίασο του Ηλία Καρελλά και με ζωντανή μουσική από το Μπαμ Τρίο.

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ 27 Ιουν 2022 | 13:49

Σύρος: Πώς ο Ξαρχάκος βρέθηκε να διευθύνει την κομπανία των πιτσιρικάδων που έπαιζαν τη Φραγκοσυριανή

Ολο το παρασκήνιο της μαγικής βραδιάς στη Σύρο, με τον Σταύρο Ξαρχάκο σε ρόλο μαέστρου της παιδικής κομπανίας

ΕΠΙΣΗΜΟ 25 Ιουν 2022 | 00:01

Αυτή είναι η πρώτη ελληνική ταινία που μπήκε στο Netflix - Με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη

Το φιλμ νουάρ που γυρίστηκε στην Αθήνα, είναι διαθέσιμο από τον Ιούνιο του 2022 στο Netflix σε συνολικά 23 ευρωπαϊκές χώρες

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 24 Ιουν 2022 | 16:38

"Επιστροφή στα 50’s": Κινηματογραφικό αφιέρωμα στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει τις Παρασκευές του Ιουλίου θερινό κινηματογραφικό αφιέρωμα, με τίτλο "Επιστροφή στα 50’s".

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ 24 Ιουν 2022 | 16:20

Βραβείο στα Bravo Sustainability Awards 2022 για το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Φέτος ο Θεσμός Bravo σημείωσε "ρεκόρ" συμμετοχών, με περισσότερες από 300 πρωτοβουλίες να συμμετέχουν στον Ετήσιο Κοινωνικό Διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.