Γ. Μπαμπινιώτης: Ο «νονός» της λέξης «διαδίκτυο» ... γκουγκλάρει;

Με χιούμορ και ...κατανόηση, ο καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Γ. Μπαμπινιώτης μιλά στο TheTOC με αφορμή το «Λεξικό των Δυσκολιών και των Λαθών».

|
SHARE THIS
0
SHARES
  • Η «τρόικα» ...κλίνεται;
  • Πόσο δόκιμη είναι η χρήση της λέξης «γκουγκλάρω»;
  • Όταν τα τρία εγγόνια του «πέφτουν» σε γλωσσικά λάθη, τα διορθώνει;

Με αφορμή το «Λεξικό των Δυσκολιών και των Λαθών», το «έβδομο παιδί μου», όπως το χαρακτηρίζει, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, καθηγητής Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλά, τι άλλο, για τη γλώσσα.

 

Με χιούμορ και κατανόηση για τα λάθη στον γραπτό και προφορικό λόγο, ο «νονός» της λέξης «διαδίκτυο», ο γλωσσολόγος που απέδωσε τη λέξη «ίντερνετ» στα ελληνικά, ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης απαντά στις ερωτήσεις του TheTOC.

Μιλά για τη γλώσσα, όχι απλά ως εργαλείο, αλλά ως αξία - «η γλώσσα είναι η πατρίδα μας» λέει- υπενθυμίζοντας ειδικότερα για την ελληνική, ότι η μοναδικότητα της είναι η συνέχεια, δηλαδή, τα 4.000 χρόνια συνεχούς, αδιάκοπης χρήσης.

Και παροτρύνει, αντί να λέμε «τα καλά και τα κακά», να αφήσουμε στην άκρη τα ... κακά. Είναι προτιμότερο να λέμε «τα καλά και τα άσχημα», επειδή «άσχημο» είναι ό,τι δεν έχει «σχήμα». 

*** Ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης θα διδάξει στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο τής Στοάς τού Βιβλίου μαθήματα για την ελληνική γλώσσα με τίτλο «Δυσκολίες και λάθη στη χρήση τής Ελληνικής». Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στη Στοά Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5, Αρσάκειο Μέγαρο) στις 8,11,15,18 και 22 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00-19.30. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook