Γεννάδειος: Ζωγραφίζοντας στις...13 γλώσσες που μιλούσε ο Ερρίκος Σλήμαν

Μια εικαστική ανάγνωση με τα ημερολόγια του Ερρίκου Σλήμαν από τα Αρχεία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Γεννάδειος: Ζωγραφίζοντας στις...13 γλώσσες που μιλούσε ο Ερρίκος Σλήμαν

Πόσοι γνωρίζουν ότι ο ξακουστός αρχαιολόγος Ερρίκος Σλήμαν (1846-1890) είχε μεγάλο ταλέντο στις γλώσσες και ότι η ημερολογιακή γραφή ήταν ένας τρόπος να τις μαθαίνει;

Στο χώρο του αναγνωστηρίου της Γενναδείου βιβλιοθήκης, γραφές του Ερρίκου Σλήμαν και εικαστικές εκδοχές γραφών του καλλιτέχνη Αντώνιου διαλέγονται ως προς τη γλώσσα. Γραμμένα σε 13 γλώσσες, από ρώσικα έως φαρσί και ουρντού, τα ημερολόγια του Σλήμαν στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη τον αυτοβιογραφούν και παράλληλα συνιστούν χρονικά της μύησής του, μέσα από τη γραφή, σε διάφορους πολιτισμούς. Αποτυπώνουν, επίσης, υλικά τον μόχθο που απαιτεί αυτό το εγχείρημα. Με σύνθετους λοιπόν τρόπους, η μικρή προσωπική ιστορία συναντά τη μεγάλη μέσα από τη γραφή.

Την προσέγγιση αυτή μας αποκαλύπτει συγκριτικά η εργασία του Αντώνιου, κεντρικό θέμα της οποίας είναι η γραφή ως πολιτισμική ταυτότητα, μύηση, φορέας μνήμης, αλλά και τρόπος συνάντησης πολιτισμών, μεταξύ άλλων. Πόσοι μπορούν να γράψουν, όπως ο Αντώνιος, τη λέξη «μνήμη» σε 70 και πλέον γλώσσες; Εφάμιλλο του Σλήμαν, το πάθος του σύγχρονου αυτού καλλιτέχνη με τη γλώσσα αποκαλύπτει τη γραφή ως πολύ-εργαλείο. Η έκθεση αποτελεί δράση στο πλαίσιο της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018.

Γεννάδειος: Ζωγραφίζοντας στις...13 γλώσσες που μιλούσε ο Ερρίκος Σλήμαν
Αντώνιος, Espace de memoire - Γαία μνήμης

Τι περιλαμβάνει η έκθεση

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα του καλλιτέχνη όπου αξιοποιεί το σύνολο των 13 γλωσσών που υπάρχουν στα ημερολόγια του Σλήμαν. Στις προθήκες της Γενναδείου συμπεριλαμβάνονται, επίσης, γλωσσικές σημειώσεις του Αντώνιου, που συνιστούν μια ημερολογιακή καταγραφή παράλληλη με αυτή του Σλήμαν. Οι επισκέπτες διαμορφώνουν μια σφαιρική εικόνα των μέσων που αξιοποιεί ο Αντώνιος: χαρτί, διάφορα μέταλλα, ξύλο, αποτυπώσεις ζωγραφικές, εγχάρακτες, ανάγλυφες ή άλλες συλλήψεις που προσεγγίζουν τη γλυπτική, δημιουργούν σύνθετα εικαστικά περιβάλλοντα. Ως φόρο τιμής στον Σλήμαν, δίνεται έμφαση στην οθωμανική γραφή του Αντώνιου, η οποία ήταν σε χρήση στην Τουρκία όταν ο αρχαιολόγος έκανε τις εντυπωσιακές ανακαλύψεις του στην Τροία. Τιμώντας το γλωσσικό πάθος του Σλήμαν, παρουσιάζονται επίσης γραφές σε γλώσσες που ο αρχαιολόγος δεν κατείχε, όπως τα ιερογλυφικά, καθώς και τα ιαπωνικά και τα κινέζικα, γλώσσες τις οποίες θεωρούσε υπερβολικά δύσκολες για να τις μάθει.

Το επιστέγασμα της έκθεσης είναι μια επιλογή από μεγάλα έργα του Αντώνιου που εκτίθενται στον άνω όροφο της βιβλιοθήκης. Η επιλογή του υλικού της έκθεσης βασίστηκε στην ταυτοποίηση των γλωσσών των ημερολογίων του Σλήμαν που προσέφερε πρόσφατα το διεθνές σωματείο LAASA (Lady Ambassadors and Ambassadors’ Wives/Πρέσβειρες και Σύζυγοι Πρέσβεων) στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη. Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Ναταλίας Βογκέικωφ-Brogan, Doreen Canaday Spitzer Archivist της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα.

Με οδηγό τη σύγχρονη τέχνη, ως εκ τούτου, η έκθεση αυτή εστιάζει στη γραφή και προτείνει νέους τρόπους ανάγνωσης του πλούσιου αρχείου της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.

Οι διοργανωτές της έκθεσης καλούν τους επισκέπτες της να συνεισφέρουν στο έργο του Αντώνιου με γλώσσες που δεν έχει ακόμα επεξεργαστεί.

Από τα ημερολόγια του Ερρίκου Σλήμαν της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Τουρκικά σε Οθωμανική γραφή
Από τα ημερολόγια του Ερρίκου Σλήμαν της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Τουρκικά σε Οθωμανική γραφή

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη Αντώνιο

O Αντώνιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957, όπου ζει και εργάζεται. Στο έργο του, που έχει φιλοσοφικό υπόβαθρο, εικαστικές συλλήψεις του άπειρου θέτουν συγχρόνως προβληματισμούς για το εάν αυτό το εγχείρημα είναι πραγματοποιήσιμο: κάθε μεταφυσική ενόραση οριοθετείται από τον πολιτισμό που την παράγει, και ιδιαίτερα από τη γλώσσα. Η διαλεκτική αυτή σχέση μεταφυσικής και λόγου απασχολεί τον Αντώνιο από τη δεκαετία του 1980, στο μνημειακό έργο του ESPACE DE MEMOIRE – ΓΑΙΑ ΜΝΗΜΗΣ, στο οποίο εισήγαγε το στοιχείο της γλώσσας το 1988. Από τότε, εδώ και 30 χρόνια, κυρίαρχο στοιχείο του έργου του είναι η γραφή και έχει επεκτείνει τις αναζητήσεις του σε πολυπολιτισμικό πεδίο. Ο Αντώνιος έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (2015), στο Οπλοστάσιο Τέχνης (2014), στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ψυχικού (2005) και το Athenaeum (1989) μεταξύ άλλων. Έχει, επίσης, λάβει μέρος σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως η Παγκόσμια Έκθεση Βιβλίου, «Mythologien des Buches» στη Φρανκφούρτη (2001), η Μπιενάλε της Cetinie IV Reconstructions, (2002), η Art Athina (guest artist, 2016) και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας “Athina by Art” AICA (2004). Άλλες ομαδικές εκθέσεις συμπεριλαμβάνουν τις: Art in Archives Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (2017) και Μουσείο Πανεπιστημίου Αθηνών. Το λάβαρο του Πανεπιστημίου (2017). Το 1998 τιμήθηκε με το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων για ζωγραφική επιφανειών κτηρίων της Αθήνας.

Επιμέλεια της έκθεσης:

Μαρίνα Κοτζαμάνη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Από τα ημερολόγια του Ερρίκου Σλήμαν της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Κείμενο σε Αγγλικά, Αραβικά και Φαρσί
Από τα ημερολόγια του Ερρίκου Σλήμαν της Γενναδείου Βιβλιοθήκης. Κείμενο σε Αγγλικά, Αραβικά και Φαρσί

Νύχτες Κλασικής Μουσικής στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη

Το Ίδρυμα Schwarz σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη διοργανώνουν για τέταρτη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ «Νύχτες Κλασικής Μουσικής», φιλοξενώντας σημαντικούς μουσικούς του σπουδαίου Curtis Institute of Music που θα παρουσιάσουν αριστουργήματα της παγκόσμιας μουσικής ιστορίας. Πρόκειται για το πρόγραμμα Curtis on Tour, την παγκόσμια περιοδεία του Ινστιτούτου Μουσικής Curtis, σε πρωτοβουλία της Nina von Maltzahn.

Η είσοδος στις συναυλίες είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας μία ώρα πριν την έναρξη κάθε συναυλίας (Αναπήρων Πολέμου 9)

Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2018, 8:00μμ-12:00πμ

Νύχτα Πολιτισμού Athens Culture Net

Είσοδος ελεύθερη

Σχετικά με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη:

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ελλάδας. Τα περισσότερα από 138.000 σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, αρχεία και έργα τέχνης που διαθέτει φωτίζουν τον ελληνισμό, την Ελλάδα και τους γειτονικούς πολιτισμούς από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Με σεβασμό στο όραμα του ίδιου του ιδρυτή της, Ιωάννη Γεννάδιου, και με τη σημαντική βοήθεια πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Βιβλιοθήκη αποτελεί ένα παγκόσμιο κέντρο για τη μελέτη της ελληνικής ιστορίας, λογοτεχνίας και τέχνης, όχι μόνο της αρχαίας και βυζαντινής, αλλά και της σύγχρονης.

Info:

Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα

Σουηδίας 61, 106 76 Αθήνα τηλ.: 210 7210536

Εικαστική έκθεση

γραφή και ανάγνωση: Ερρίκος Σλήμαν και Αντώνιος

25 Σεπτεμβρίου – 31 Οκτωβρίου 2018

Αναγνωστήριο Γενναδείου Βιβλιοθήκης

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: 9.00-17.00

Πέμπτη: 9.00- 20.00

Σάββατο: 9.00-14.00

Τα Σάββατα 29 Σεπτεμβρίου και 6, 13, 20 & 27 Οκτωβρίου θα γίνονται ομαδικές ξεναγήσεις 14:00-15:00. Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, μπορείτε να απευθύνεστε στην επιμελήτρια της έκθεσης κα Μαρίνα Κοτζαμάνη: (210) 67.44.602, 698 556 4212 και m.a.kotzamani@gmail.com.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό και κατά τις εκδηλώσεις: 26-29 Σεπτεμβρίου, 2018, 8:30μμ

www.gennadius.gr

(Στην κεντρική φωτογραφία: Αντώνιος: Η Μνήμη σε 42 γλώσσες)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ 25 Δεκ 2021 | 21:30
ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΤΙΣ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 23 Δεκ 2021 | 09:39

Τεχνόπολη: Η έκθεση που στήνεται για τη Μελίνα Μερκούρη - Με κοστούμια, φωτογραφίες, προσωπικά της αντικείμενα

Η μεγάλη έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη "Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς", ανοίγει στις 18 Ιανουαρίου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ 22 Δεκ 2021 | 10:21

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Εως 16 Ιανουαρίου η έκθεση "Κάλλος" - Με διευρυμένο ωράριο και νέα θεματικά βίντεο

Έως τις 16 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η έκθεση "ΚΑΛΛΟΣ. Η Υπέρτατη Ομορφιά" που πραγματοποιεί το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Το ωράριο.

ΤΡΑΓΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ 20 Ιαν 2022 | 17:11

Γκασπάρ Ουλιέλ: Πώς αποχαιρέτησε ο Σκορτσέζε τον αδικοχαμένο ηθοποιό - Τον είχε σκηνοθετήσει για διαφήμιση της Chanel

Συγκίνηση για τον Γκασπάρ Ουλιέλ. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε θυμάται την συνεργασία τους και τον αποχαιρετά με θερμά λόγια.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΚΙΤΣΟΣ - ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ 20 Ιαν 2022 | 12:29

"Wonderful Twos": H ελληνική jazz στα καλύτερα της

Η κυκλοφορία του album "Wonderful Twos " του Παρασκευά Κίτσου, είναι η πρώτη σπουδαία jazz παραγωγή στην Ελλάδα εδώ και καιρό.

ΑΠΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 20 Ιαν 2022 | 12:07

Θόδωρος Αγγελόπουλος: Αδημοσίευτες φωτογραφίες από την ανολοκλήρωτη ταινία του σε μια νέα έκθεση

Είκοσι αδημοσίευτες φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους, με τα γυρίσματα της τελευταίας ανολοκλήρωτης ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τίτλο "Η Άλλη Θάλασσα".

ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 85 ΕΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 15:13

Πέθανε ο εικαστικός Χρήστος Σαρακατσιάνος

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Χρήστος Σαρακατσιάνος έφυγε από τη ζωή ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

18 Ιαν 2022 | 19:54

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στη Σορβόννη: "Η Ελλάδα και η Γαλλία τον 19ο αιώνα"

Την εκδήλωση χαιρέτησε με ηχογραφημένο μήνυμά της στα γαλλικά η Προέδρος της Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου

18 Ιαν 2022 | 14:00

Η Γκαλερί Batagianni εγκαινιάζει τον ολοκαίνουργιο χώρο της με τη δέκατη ατομική έκθεση της Χριστίνας Κάλμπαρη

Μια σειρά ζωγραφικών έργων, που δημιούργησε τον τελευταίο φορτισμένο χρόνο που μας πέρασε.

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2022 | 10:25

Εικόνα άλλης εποχής: Ο Αλέκος Φασιανός με τον Γιάννη Τσαρούχη στο Παρίσι των '80s - Σπάνιο κλικ

Ο Αλέκος Φασιανός και ο Γιάννης Τσαρούχης στο Παρίσι τη δεκαετία του '80. Οι δυο μεγάλοι ζωγράφοι είχαν πρωτοσυναντηθεί στην πόλη του φωτός την δεκαετία του '60 και εκεί ξεκίνησε η μεγάλη τους φιλία.

ΗΜΕΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ 17 Ιαν 2022 | 19:53

Αλέκος Φασιανός: "Ο Αλέκος δεν είναι ύλη, είναι πνεύμα - Hθελε πάντα να δίνει τη χαρά", λέει η σύζυγός του

Η Μαρίζα Φασιανού μίλησε για τον άνθρωπο Φασιανό που "αγαπούσε τη ζωή, τον άνθρωπο και το χιούμορ".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ 17 Ιαν 2022 | 19:17

Κώστας Γαβράς: Το συγκινητικό αντίο στον Αλέκο Φασιανό - "Θα ξαναϊδωθούμε σύντομα"

Ο Κώστας Γαβράς απέτισε φόρο τιμής στον φίλο του Αλέκο Φασιανό, με τον οποίο του άρεσε να τρώει αχινούς σε μια παρθένα παραλία της Ελλάδας.

ΕΝΑΣ ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ ΚΩΜΙΚΟΣ 17 Ιαν 2022 | 09:32

Βασίλης Τσιβιλίκας: Ο πληθωρικός κωμικός που πίστευε ότι το γέλιο είναι υγεία - Γεννήθηκε σαν σήμερα

Ο Βασίλης Τσιβιλίκας άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 70 ετών, το 2012, σε ένα ασθενοφόρο στον δρόμο για το Σισμανόγλειο, μετά από έντονη καρδιακή ενόχληση.