Με τρία γλυπτά του να έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους και μια καινούργια έκθεση στην Πάτμο, ο εικαστικός καλλιτέχνης, Κωστής Γεωργίου, αποτελεί ένα πρόσωπο που έχει κανείς πολλά να τον ρωτήσει.
- Τι θέλετε να «πείτε» μέσα από το έργο σας που «εγκαταστάθηκε» σ' ένα τόσο οικείο σας δήμο, όπως ο δήμος Βούλας;
Ενα γλυπτό που εγκαθίσταται σε δημόσιο χώρο διαθέτει από μόνο του μια ισχυρή αντανάκλαση και δημιουργεί ενα πεδίο δράσης και ασφαλώς και αντίδρασης, μεταξύ του κοινού και του έργου και κατ’ επέκταση με τον ίδιο τον δημιουργό του. Το γλυπτό « Ανάτασις» είναι ένα μνημειακών διαστάσεων έργο, που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα με επτά κόκκινους χορευτές- ακροβάτες. Είναι ένα «προκλητικό» γλυπτό, σύγχρονης αντίληψης και λογικής, με πολλαπλή ανάγνωση. Περιγράφει κατά κάποιον τρόπο, αφενός το δράμα που βιώνει η Ελληνική κοινωνία ακροβατώντας συνεχώς σε ένα αβέβαιο παρόν και ένα δυσοίωνο μέλλον και αφετέρου την ανάγκη για επιβίωση, λύτρωση, δραπέτευση από μια σκληρή και απάνθρωπη καθημερινότητα αναζητώντας... την ανάταση. Το έργο, παρόλο που μπορεί να προκαλεί με την ογκώδη βάση του και το κόκκινο χρώμα του, στέκεται απομακρυσμένο από τον κόσμο και την άμεση επαφή κρατώντας την απόσταση, όχι από αλαζονεία αλλά υπό τη λογική του ακροβάτη και του υπερβατικού. Αυτοί, συνήθως, βρίσκονται μακρυά από το κοινό τους, κάπου ψηλά, εκτελώντας τα ακροβατικά τους παιχνιδια. Εγκαθιστώντας το έργο μακρυά από το έδαφος, δημιούργησα αφενός την λογική της ανάτασης και του απόμακρου, όπως συνηθίζεται να έχουμε περασμένους τους ακροβάτες στη συνείδηση μας και αφετέρου απόμακρυνα τον κίνδυνο καταστροφής του έργου. Όλοι μας γνωρίζουμε, δυστυχώς, τον βανδαλισμό και τον βιασμό των γλυπτών που βρίσκονται εγκατεστημένα σε δημόσιους χώρους. Δεν νομίζω οτι μπορεί κάποιος να αμφισβητήσει αυτό το ιδιαίτερο «προνόμιο» των Ελλήνων. Και τρίτο, επίσης σημαντικό αλλά και πρακτικό συνάμα, τοποθετώντας σε μεγάλο ύψος το έργο απομάκρυνα τον κίνδυνο ατυχήματος, ιδιαίτερα των μικρότερων παιδιών, που παίζουν κατά δεκάδες στην πλατεία.
- Τοποθετήθηκαν και δυο γλυπτά στη Βουλιαγμένη...
Ναί, υπό τον τίτλο «Ecvous». Πρόκειται για έργα της γνωστής σειράς με τα ζώα, που έχω εκθέσει ανά τον κόσμο, σε διάφορα μουσεία και γκαλερί. Δύο δε έργα της ίδιας σειράς ύψους δέκα μέτρων το καθένα, μαζί με ένα υπερκόσμιο δεντρο ύψους δεκαπέντε μέτρων, συνυπάρχουν σε μια γιγαντιαία εγκατάσταση στην Κίνα και στην πλατεία που βρίσκεται μπροστά από την κεντρική είσοδο του Vanke Mall Center. Eπίσης, ανάλογα έργα σε μεγαλύτερες ή μικρότερες διαστάσεις βρίσκονται σε πολύ σημαντικές συλλογές στη Γαλλία, τη Νέα Υόρκη, τις Βρυξέλλες κλπ.
- Ποια η σημασία κατά τη γνώμη σας της τοποθέτησης γλυπτών Ελλήνων καλλιτεχνών σε Ελλαδικό δημόσιο χώρο;
Τίποτα περισσότερο από την καλλιέργεια του κοινού και την χαρά που προκύπτει σε όσους βεβαίως, δεν είναι αντιδραστικοί, είτε εκ πεποιθήσεως είτε γιατί είναι παραδομένοι στην γυαλιστερή και παφλάζουσα άγνοιά τους. Η Ελλάδα πάσχει από έργα μνημειακών διαστάσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Θα θυμάστε τον θόρυβο που είχε προκαλέσει ο Δρομέας του Βαρώτσου. Όλοι είχαν άποψη και όλοι ήταν έτοιμοι να ρίξουν στην πυρά τον δημιουργό. Εδώ οφείλω να αναφερθώ στον δήμαρχο Βαρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρη Κωσταντέλλο καθώς και στην επιτροπή, ότι αγάπησαν την ίδέα από την πρώτη στιγμή και την υποστήριξαν με πάθος. Νομίζω οτι το αποτέλεσμα τους δικαίωσε.Πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση στους δημοτικούς άρχοντες και στην πολιτεία βεβαίως, ότι τα έργα τέχνης δεν είνα πεταμένα λεφτά. Ούτε είναι ανόητοι όλοι εκείνοι οι δημοτικοί άρχοντες εκτός Ελληνικών συνόρων που «επενδύουν» στην τέχνη, άρα «επενδύουν» στους συμπολίτες τους
- Με το χέρι στην καρδιά, για ποια έργα σας είστε περισσότερο ευτυχισμένος; Για τα έργα που είδαν στην Κίνα χιλιάδες άνθρωποι ή για το συγκεκριμένο στη Βούλα;
Τηρουμένων των αναλογών είναι αδύνατον να κάνεις συγκρίσεις, ιδιαιτέρως σε ότι αφορά αριθμούς. Σκεφθείτε οτι οι πόλεις στην Κίνα έχουν πλθυσμούς δέκα, δεκαπέντε ή είκοσι εκατομμύρια κόσμο. Η Σαγκάη έχει είκοσι επτά εκατομμύρια κατοίκους. Όπως καταλαβαίνετε τα μεγέθη είναι ασύγκριτα. Είμαι όμως ιδιεταίρως χαρούμενος που τοποθετήθηκαν «στη γειτονιά» μου αυτά τα έργα και αναμένω να χαρίσουν την ίδια χαρά και στους συμπολίτες μου στη Βούλα και την Βουλιαγμένη. Ελπίζω δε, να αφήσουν την σκέψη τους ελεύθερη, να αποφύγουν την στενή ερμηνεία των έργων και με ελευθερία και ανοιχτό μυαλό να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο της τέχνης!
- Ποια η ξεχωριστή σημασία της νέας έκθεσής σας στην Πάτμο; Αλήθεια, τους καιρούς της κρίσης μπορεί να επιβιώσει ένας καλλιτέχνης μόνο από τα έργα του;
Η έκθεση στην Πάτμο στην Kapopoulos fine arts, είναι μια καθόλα «χειμερινή», θα έλεγα, έκθεση γιατι έργα της ίδιας σειράς και περιόδου, θα απαρτίζουν και την ατομική μου έκθεση στο Σικάγο. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για νέα έργα και νεα δουλειά. Στην δε έκθεση της Πάτμου, θα πρωτοπαρουσιάσω έναν νέο κόκκινο ταύρο, γλυπτό σε σχεδόν φυσικό μέγεθος. Ο σκοπός των εκθέσεων είναι πρωτίστως η επικοινωνία και αν προκυψει και κάποια πώληση είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτη, ιδιαιτέρως σε αυτή την τραγική στιγμή για την τέχνη. Όσον αφορά την επιβίωση ας μη το συζητάμε καλύτερα....
(Περισσότερα στο http://patmos@kapopoulosart.gr)