Follow us

Γιατί η παραίτηση των καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου δεν είναι "εκ του ασφαλούς"- Τι ισχύει με τις συμβάσεις

Δύο εκ των παραιτηθέντων καθηγητών του Εθνικού Θεάτρου, η Ρηνιώ Κυριαζή και ο Πρόδρομος Τσινικόρης, εξηγούν στο TheTOC τι ισχύει τελικά για τις συμβάσεις τους και πώς λειτουργούν.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΣΚΟΥΡΑ

Πολλά ακούστηκαν και πολλά περισσότερα γράφτηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες αναφορικά με την ομαδική παραίτηση των καθηγητών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου και τις συμβάσεις εργασίας τους που έληγαν.

Σύσσωμο το διδακτικό προσωπικό της πρώτης θεατρικής σκηνής της χώρας ανακοίνωσε την παραίτησή του, όπως είχε προαναγγείλει ήδη από τις 28 Ιανουαρίου, καθώς δεν δόθηκε τελικά λύση στο θέμα που έχει προκύψει με το Προεδρικό Διάταγμα 85 - το οποίο, όπως υποστηρίζουν, εξισώνει τα πτυχία των καλλιτεχνών με απολυτήρια Λυκείου- και εξαιτίας του οποίου οι σπουδαστές πραγματοποιούν κατάληψη στη Σχολή.

Λίγες ώρες μετά, κυβερνητικές διαρροές έκαναν λόγο για "παραιτήσεις εκ του ασφαλούς", καθώς είχαν λήξει οι συμβάσεις τους στο τέλος Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Οι καθηγητές, σε ανακοίνωσή τους μετά την παραίτηση, ανέφεραν για τις συμβάσεις τους πως, "εν γνώσει, της κρισιμότητας της κατάστασης και της σοβαρότητας αυτής της απόφασης, προχωρούμε μετά λύπης στη διακοπή της συνεργασίας μας με τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παραιτούμαστε από τις τρέχουσες συμβάσεις ή / και από την ανανέωση των συμβάσεών μας για το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της χρονιάς".

Σημειώνεται δε, πως αρκετοί από τους διδάσκοντες που υπέβαλαν την παραίτησή τους, συνεργάζονται εδώ και πολλά χρόνια με τη Σχολή και εξηγούν ότι οι συμβάσεις τους ανανεώνονταν κάθε εξάμηνο.

Τι ισχύει όμως σχετικά με τις "ληγμένες" συμβάσεις και ποια είναι η πραγματικότητα; Δύο εκ των παραιτηθέντων καθηγητών, η κ. Ρηνιώ Κυριαζή και ο κ. Πρόδρομος Τσινικόρης, εξηγούν στο TheTOC, καταρρίπτοντας το σαθρό επιχείρημα της "παραίτησης εκ του ασφαλούς".

Ο Πρόδρομος Τσινικόρης , η σύμβαση του οποίου, όπως μας λέει, βρίσκεται ακόμα σε ισχύ, αναφέρει: "Στην ανακοίνωση της 8ης Φεβρουαρίου οι καθηγητές και οι καθηγήτριες της Σχολής του Εθνικού γράψαμε:

'(...) προχωρούμε μετά λύπης στη διακοπή της συνεργασίας μας με τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παραιτούμαστε από τις τρέχουσες συμβάσεις ή / και από την ανανέωση των συμβάσεών μας για το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της χρονιάς'.

Είναι πραγματικά λυπηρό να υπονομεύεται η συζήτηση από συγκεκριμένους κύκλους και να αποπροσανατολίζεται η κοινή γνώμη από το δίκαιο αίτημα των φοιτητών και φοιτητριών για κάτι το οποίο είναι ξεκάθαρο. Το διδακτικό προσωπικό της Σχολής έχει πολύχρονη εμπειρία και γνώση: Ξέρουμε τι γράφουμε, ξέρουμε τι έχουμε υπογράψει και ξέρουμε και πότε λήγει αυτό που έχουμε υπογράψει. Υπήρχαν, λοιπόν, δύο ειδών συμβάσεις στη Σχολή:

Αυτές που τρέχανε μέχρι και τα τέλη Μαΐου (η δική μου μέχρι 12.02.2023) και αυτές που λήξανε τις προηγούμενες μέρες (από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου), αλλά θα ανανεώνονταν για το ερχόμενο, εαρινό εξάμηνο, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Σχολής και καθηγητών / καθηγητριών. Η διδασκαλία σε δραματική σχολή, σε ετήσια βάση, είθισται να διαρκεί δυο εξάμηνα (χειμερινό και εαρινό) με την ανανέωση της σύμβασης για το εαρινό εξάμηνο να πραγματοποιείται με τη λήξη του χειμερινού. Μια καθηγήτρια υποκριτικής ή σκηνοθεσίας για παράδειγμα, δεν αφήνει το τμήμα στη μέση, αλλά συνεχίζει μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η Ρηνιώ Κυριαζή από την πλευρά της, τονίζει πως υπάρχουν καθηγητές που έχουν συνεργασία χρόνων με τη Σχολή και εξηγεί: "Η Σχολή του Εθνικού Θέατρου προσλαμβάνει το διδακτικό προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δεν είμαστε μόνιμοι. Κρινόμαστε ανά πάσα στιγμή για την καλλιτεχνική και εκπαιδευτική πορεία και εξέλιξή μας. Οι απαιτήσεις της κατάρτισης που απαιτείται για τη διδασκαλία των μαθημάτων είναι υψηλές και πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται, να προχωρούν και να ανανεώνονται. Υπάρχουν συνάδελφοι με συνεργασία χρόνων με τη Σχολή, άνθρωποι που έχουν καταθέσει σημαντικό έργο και συνεχίζουν με αμείωτο ενδιαφέρον τη δουλειά τους με εξαιρετική φροντίδα για τους σπουδαστές και το αντικείμενο των σπουδών τους.

Η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη όταν κλήθηκα να συνεργαστώ με το Εθνικό Θέατρο καθώς αυτή είναι η Σχολή από την οποία κι εγώ έχω αποφοιτήσει. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η συγκίνησή μου όταν συνάντησα ανθρώπους που είχα καθηγητές και στάθηκα δίπλα τους ως συνάδελφός τους. Επομένως το είδος των συμβάσεων δεν αντανακλά την ουσία της συνεργασίας μας με το Εθνικό Θέατρο. Για κάποιους μάλιστα από μας το εισόδημα της Σχολής, ανάλογα με τις ώρες διδασκαλίας καθώς είμαστε ωρομίσθιοι, μπορεί να αποτελεί το κύριο εισόδημά μας.

Το πρόγραμμα σπουδών είναι συγκεκριμένο και διαμορφώνεται, βελτιώνεται, ανανεώνεται σύμφωνα με την κρίση της Διεύθυνσης της Σχολής. Όταν η κα Δηώ Καγκελάρη με τίμησε με την πρότασή της, μου ανέλυσε διεξοδικά τις ανάγκες και τις κατευθύνσεις. Το περιεχόμενο του μαθήματος μου δεν ολοκληρώνεται σε εξάμηνα αλλά σε έτη και γι’ αυτό ήταν σίγουρο πως θα βρισκόμουν στη Σχολή τουλάχιστον ως το τέλος της χρονιάς με τη δυνατότητα συνεχόμενης παρουσίας και για τα επόμενα έτη, όσο θα κρινόταν απαραίτητη η συμβολή μου.

Η παραίτησή μου μού κοστίζει καλλιτεχνικά και οικονομικά. Καμία ασφάλεια δεν είχα, ούτε έχω. Μόνη μου ασφάλεια αποτελεί η αδιάκοπη αγάπη και εργασία πάνω στο αντικείμενο της Τέχνης μου. Η κίνησή μας δηλώνει την αγωνία μας για την τύχη της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης της χώρας μας, η κίνησή μας όφειλε να είναι ηχηρή απέναντι στην συνεχόμενη απαξίωση της δουλειάς μας, η κίνησή μας εκφράζει τη θέση και την επιλογή μας και δεν έχει μαξιλαράκια για κανέναν μας".

Υπενθυμίζεται πως, μία ημέρα μετά την παραίτηση των διδασκόντων της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ακολούθησε και η ομαδική παραίτηση των καθηγητών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 12 Σεπ 2023 | 15:00

Δ.Μαύρος (MRB): "Άτρωτοι" Μητσοτάκης και ΝΔ μέχρι στιγμής- Λόγω της οικονομίας

Για τις πολιτικές εξελίξεις εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων μίλησε ο εκλογολόγος Δημήτρης Μαύρος στην ΕΡΤ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 11 Σεπ 2023 | 14:05

ΣΥΡΙΖΑ για παραίτηση Βαρβιτσιώτη: Με καθυστέρηση έξι ημερών αποφάσισε να δείξει την ελάχιστη ευθιξία

"Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρώτα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν πολιτική εκμετάλλευση, στη συνέχεια ζήτησε μια υποκριτική συγγνώμη και σήμερα τελικά παραιτήθηκε", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

11 Σεπ 2023 | 12:16

Παραιτήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης - Στη θέση του ο Χρήστος Στυλιανίδης

Παραιτήθηκε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μετά τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη στο Blue Horizon - Νέος υπουργός Ναυτιλίας ο Χρήστος Στυλιανίδης.

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ-ΨΥΧΙΚΟΥ 18 Σεπ 2023 | 06:38

Φαίνη Χατζηαθανασιάδου: Οι γυναίκες μπορούμε να συμμετέχουμε στα κοινά, να εργαζόμαστε και να είμαστε θαυμάσιες μητέρες

Η υποψήφια δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, μιλά στο TheTOC για τις γυναίκες στην πολιτική, τους στόχους, τα σχέδια και το όραμά της.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 29 Σεπ 2023 | 12:06

Jordi Savall ‒ Le Concert des Nations: Ο σπουδαίος μαέστρος διευθύνει μία από τις καλύτερες ορχήστρες με όργανα εποχής

Το ελληνικό κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει τον Jordi Savall και την ορχήστρα Le Concert des Nations σε μία και μοναδική συναυλία

ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΚΡΕΤΗ 29 Σεπ 2023 | 11:58

"ΓΡΟΙΚΩ, ΘΩΡΩ, ΑΝΟΙΩΘΩ": Τρεις μαγικές μουσικές βραδιές σε ένα μεσαιωνικό κτήμα της Νάξου [εικόνες]

Η βιωματική τριλογία "ΓΡΟΙΚΩ, ΘΩΡΩ, ΑΝΟΙΩΘΩ", που έλαβε χώρα στο Κτήμα Κάμπονες της Νάξου, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.

H ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 28 Σεπ 2023 | 15:03

Πέθανε ο Άλμπους Ντάμπλντορ του Χάρι Πότερ - Θλίψη για τον ηθοποιό Μάικλ Γκάμπον

Ο Σερ Μάικλ Τζον Γκάμπον, στην καριέρα του κέρδισε τέσσερα βραβεία BAFTA και τρία Olivier, μεταξύ άλλων βραβεύσεων και υποψηφιοτήτων.

ΣΤΑ 90 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 26 Σεπ 2023 | 12:35
25 Σεπ 2023 | 12:59

8ο Beyond Borders: Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου [βίντεο]

Τα βραβεία του φεστιβάλ παρουσιάστηκαν σε μια συγκινητική τελετή λήξης με πολύ κινηματογράφο και πολλή μουσική.

ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ 22 Σεπ 2023 | 12:28

"Γυρίσματα της Τύχης": Όλα όσα έγιναν στην επίσημη προβολή της νέας ταινίας του Γούντι Άλεν [εικόνες]

Καλεσμένοι από τον καλλιτεχνικό, επιχειρηματικό και δημοσιογραφικό χώρο, απήλαυσαν την γαλλόφωνη ταινία του Γούντι Άλεν "Γυρίσματα της Τύχης".

ΕΩΣ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 21 Σεπ 2023 | 11:15

Από Μηχανής Θέατρο: Οι παραστάσεις της Παιδικής Σκηνής σε προσφορά προπώλησης

Το "Από Μηχανής" Θέατρο υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Άννας Ελεφάντη και του Δημήτρη Μυλωνά, εγκαινιάζει την ίδρυση της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ.

20 Σεπ 2023 | 06:30

Προσφορά προπώλησης για παραστάσεις του θεάτρου Επί Κολωνώ

Το Επί Κολωνώ υποδέχεται τη νέα καλλιτεχνική περίοδο με μια ειδική προσφορά προπώλησης για τις παραστάσεις που θα κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Οκτώβριο.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΝΔΩΝΗ 19 Σεπ 2023 | 18:57

Το Ζαγόρι μπήκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO

Παγκόσμια κληρονομιά το Ζαγόρι - Η αξία της αρχιτεκτονικής των Ζαγοροχωρίων.