Γιατί καθυστερεί η έκθεση του πιο ακριβού πίνακα στον κόσμο;

Η σιωπή των αρμοδίων πυροδότησε τα σενάρια γύρω από την αυθεντικότητα του πίνακα.

giati-kathusterei-i-ekthesi-tou-pio-akribou-pinaka-ston-kosmo
SHARE THIS
0
SHARES

Ο Salvador Mundi ή αλλιώς ο Σωτήρας του Κόσμου, έργο που αποδίδεται στο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, έχει προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο στους καλλιτεχνικούς κύκλους, ειδικά μετά την αναβολή της παρουσίασής του, από το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι.

Η αναβολή της παρουσίασης του πίνακα του Ντα Βίντσι που θα παρουσιαζόταν στο Λούβρο του Αμπού Ντάμπι στις 18 Σεπτεμβρίου έγινε από το υπουργείο πολιτισμού χωρίς πολλές εξηγήσεις αλλά με μόνη τη δήλωση: «Περισσότερες λεπτομέρειες σε λίγες μέρες».

Έκτοτε σιωπή, η οποία πυροδότησε τα σενάρια γύρω από την αυθεντικότητα του πίνακα. Το 2017, ο οίκος Christie’s δημοπράτησε τον πίνακα στο αστρονομικό ποσό των 450 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το μουσείο αφήνει να εννοηθεί πως αν υπάρχουν καθυστερήσεις στην παρουσίαση, αυτές προκύπτουν από την αποκατάσταση του πίνακα και όχι από την αυθεντικότητά του. Άλλωστε τόσο το Λούβρο του Αμπού Ντάμπι όσο και εκείνο του Παρισιού, διαθέτουν όλα τα απαραίτητα μέσα πιστοποίησης της αυθεντικότητας των έργων τέχνης.

Ο εν λόγω πίνακας έχει διχάσει και στο παρελθόν τους ειδικούς, καθώς μερικοί εξ αυτών θεωρούν πως είναι έργο του μαθητή του Ντα Βίντσι, Μπερναντίνο Λουίνι. Μάλιστα πιστεύουν πως η συμβολή του Ντα Βίντσι είναι μόνο στο 5% του πίνακα.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook