Follow us

"Γιατί ‘ναι μαύρα τα βουνά...": Ταξίδι από την Κόνιτσα στο κέντρο της μουσικής - Από την αυλή της Χάμκως ως τον ουρανό

Υπάρχουν δύο ειδών ταξίδια για να προσδιορίσει ή/και να ανακαλύψει κανείς τον εαυτό, τις ρίζες του και τη θέση του στον κόσμο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Why+The+Mountains+Are+Black

Υπάρχουν δύο ειδών ταξίδια για να προσδιορίσει ή/και να ανακαλύψει κανείς τον εαυτό, τις ρίζες του και τη θέση του στον κόσμο: εκείνα τα μακρινά, που κάνει κανείς προς τα έξω, πέρα από ωκεανούς ή ηπείρους, αναζητώντας τη φυγή και τη λύτρωση στο διαφορετικό και το 'Αλλο και εκείνα, τα πιο κοντινά που κάνει κανείς προς τα μέσα, στον πυρήνα του.

Ένα τέτοιο ταξίδι αυτοπροσδιορισμού επεφύλασσαν --στους μακρινούς και στους πιο κοντινούς ταξιδιώτες-- τα βουνά της Ηπείρου κατά το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, με αφορμή το φεστιβάλ "Γιατί 'ναι μαύρα τα βουνά;", που διοργανώθηκε φέτος για τρίτη χρονιά, από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Καθώς ο απογευματινός ήλιος "έβαφε" με ένα βαθύ, ζεστό πορτοκαλί χρώμα τον ουρανό, εκείνα γίνονταν όλο και πιο μαύρα. Έμεναν πάντα, ωστόσο, φιλόξενα για να αγκαλιάσουν μουσικές που, αν και σε πρώτη ανάγνωση ίσως δεν έχουν πολλά κοινά, εν τέλει ανήκουν στη μία και διαχρονική στο πέρασμα των αιώνων Μουσική.

Το φεστιβάλ κατάφερε να συνδυάσει τους παραδοσιακούς ήχους των Βαλκανίων με πειραματικούς αυτοσχεδιασμούς και τον εθνογραφικό κινηματογράφο, φέρνοντας στην Κόνιτσα μουσικούς από την Κρήτη και τον Πόντο, μέχρι τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Ένα βαλκανικό κράμα ήχων, ρυθμών και μελωδιών, υπό την επιμέλεια του βραβευμένου με Grammy μουσικού παραγωγού, πολιτογραφημένου Έλληνα και μόνιμου -πλέον- κατοίκου Κόνιτσας, Κρίστοφερ Κινγκ (Christopher King).

Από την αυλή της Χάμκως ως τον ουρανό

Τρία βράδια, με ισάριθμες συναυλίες, επτά μουσικά σχήματα, δύο ταινίες και δύο μουσικοχορευτικά εργαστήρια αποτέλεσαν τα βασικά υλικά του φεστιβάλ. Κάθε απόγευμα, από κάθε σημείο της Κόνιτσας, αντηχούσε πρώτα το 78άρι του Κινγκ που έπαιζε το ομώνυμο τραγούδι του τίτλου του φεστιβάλ --ηχογραφημένο στο μακρινό Σικάγο των ΗΠΑ το 1926-- σαν ένα κάλεσμα στους "πιστούς" της μουσικής, να προσέλθουν στο σπίτι της Χάμκως.

"Good evening everyone", το καλωσόρισμα της χαρακτηριστικής, βαθιάς φωνής του Κιγνκ ακολουθούσαν δίσκοι από την εκτενέστατη συλλογή του, με τους οποίους εισήγαγε τα ζωντανά ακούσματα της κάθε βραδιάς.

Για κάποιον που δεν έχει ζήσει ξανά τη στιγμή της έναρξης του φεστιβάλ, πολύ εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί αποκαλυπτική: Η αυλή του σπιτιού της Χάμκως, της μητέρας του Αλή Πασά των Ιωαννίνων, ένα καλοκαιρινό, δροσερό βράδυ στα τέλη του Ιουνίου, ο ήλιος που έχει δύσει, με τον ουρανό ακόμα φωτεινό, η Τύμφη, η Τραπεζίτσα και από πίσω ο Σμόλικας "βάφονται" μαύρα και υψώνονται σαν μία γιγάντια αγκαλιά. Σε εκείνη ακριβώς τη στιγμή, ακούγεται ο ζεστός ήχος ενός ντουντούκ. Αρχικά ισότονος και μετά αυτοσχεδιαστικός. Ξεκινά από την αυλή, αντηχεί στα βουνά και υψώνεται ψηλά, ως τον ουρανό, με το καλοκαιρινό αεράκι να δίνει την αίσθηση ότι παίρνει τα κύματα του ήχου για να τα μεταφέρει πέρα από τα σύνορα.

Και εάν δεν είναι ο αέρας, ίσως είναι τα αηδόνια: "Τα αηδόνια είναι έξυπνα πουλιά: ακούν κάτι και μπορούν να το αναπαράγουν", ανέφερε στην εισαγωγή του τη δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ ο Κινγκ, αναλύοντας τη σκέψη του για το πώς η μουσική μεταναστεύει. "Αναρωτιέμαι, λοιπόν, εάν ένα αηδόνι ακούσει απόψε τις μουσικές και πάει πέρα από το βουνό, τι θα τραγουδήσει και πού; Είναι και αυτό μέρος της μουσικής και της φυσικής της εξέλιξης", είπε και πρόσθεσε: "'Αρα, τι είναι αυθεντικό ή τοπικό και τι σχέση μπορεί να έχει με τη φυλή και τη θρησκεία;".

Διαβάστε Επίσης

Τα ανύπαρκτα σύνορα της μουσικής

Αν κάτι ανέδειξε το φεστιβάλ, είναι η ουσία της μουσικής, που δεν είναι άλλη από τη σύνδεση: Το πιάσιμο των χεριών, ο συντονισμός στο τραγούδι, ο συγχρονισμός στον χορό.

Την ίδια ώρα που στην πρωτεύουσα ο ΛΕΞ με τη συναυλία του "άνοιγε" -άθελά του- τον διάλογο για το ποιος έχει δικαίωμα στο άκουσμα μιας μουσικής και σε ποιον ανήκει αυτή, ένας Αμερικανός μουσικός παραγωγός "οδηγούσε" --ως άλλος ταξιτζής, όπως ο ίδιος είπε-- τους ντόπιους, τους Ηπειρώτες, τους Έλληνες και όσους -πολλούς- είχαν έρθει εκτός Ελλάδας, στην ηπειρώτικη μουσική, τις ρίζες της, τα παρακλάδια της και τους διαλόγους της με την παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων, αλλά και του… Μιζούρι, οργανώνοντας ένα παραδοσιακό βαλκανικό γλέντι.

"Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ δεν έχει να κάνει με την έννοια της πολυ-πολιτισμικότητας, αλλά με την έννοια της ανθρωπιάς. Έχει να κάνει με την έρευνα την ανακάλυψη και τη γνωριμία μεταξύ πολιτισμών και ανθρώπων", ανέφερε στην εισαγωγική του παρέμβαση ο Κινγκ, το τελευταίο βράδυ του φεστιβάλ, στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας. "Πιστεύω ότι ο ρατσισμός είναι φυσιολογικό φαινόμενο και είναι είναι αδύνατον να τον ξεριζώσουμε. Δυστυχώς. Για αυτό απαιτούνται συνεχείς και έντονοι αγώνες εναντίον του ρατσισμού, που εμφανίζεται με πολλές και διάφορες μορφές. Νομίζω ότι το καλύτερο αντίδοτο εναντίον του ρατσισμού είναι η βαθιά γνωριμία μεταξύ των λαών", κατέληξε.

Έτσι, λοιπόν, στη μουσική μπορούν να υπάρξουν όλοι, και μέσω αυτής να γνωριστούν μεταξύ τους, γιατί ακριβώς κάθε μελωδία, κάθε ρυθμός και κάθε στίχος έχει γραφτεί για να εκφράσει ένα αληθινό, ανθρώπινο συναίσθημα.

Ένας διάλογος της παράδοσης με τη σύγχρονη μουσική

Η πρώτη βραδιά, ήταν της έναρξης του Φεστιβάλ, η οποία έγινε από το μικρασιατικό σύνολο τριών καταξιωμένων μουσικών και βιρτουόζων των παραδοσιακών τους οργάνων: του Βασίλη Κώστα στο λαούτο, του Παναγιώτη Αϊβαζίδη στο κανονάκι και της τραγουδίστριας από την Τουρκία, Ζελισά (Zelişah), η οποία παίζει επίσης ντουντούκ. Το ρεπερτόριό τους γεφύρωσε αρμονικά την ελληνική και την τουρκική παραδοσιακή μουσική εξερευνώντας αυθεντικές συνθέσεις και αναδεικνύοντας τα κοινά στοιχεία των δύο αυτών μουσικών παραδόσεων. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η αφιέρωση του Βασίλη Κώστα στον αείμνηστο Πετρολούκα Χαλκιά, στη μνήμη του οποίου αφιέρωσε έναν αυτοσχεδιασμό στο λαούτο.

Στη συνέχεια, το μουσικό σύνολο "Χωρέτ'" του Θανάση Στυλίδη, Νικηφόρου Φουλιρά και Σταύρου Καρυπίδη ανέδειξαν την ποντιακή μουσική παράδοση, με τη λύρα, το αγγείο (τουλούμ), τη φλογέρα και το νταούλι.

Την πρώτη βραδιά "έκλεισε" η προβολή του ουγγρο-βρετανικού ντοκιμαντέρ "Fly Bird, Fly" (Πέτα πουλί, πέτα), που αφηγείται την ιστορία της αναβίωσης της ουγγρικής λαϊκής μουσικής, που οι ίδιοι αποκαλούν "σπίτι χορού" ή táncház. Την προβολή προλόγισε ο σκηνοθέτης, Σάιμον Μπρότον (Simon Broughton).

Η δεύτερη βραδιά επεφύλασσε μεγαλύτερη ένταση στην έναρξή της: το συγκρότημα "Σουμπκαρπάτι" (Subcarpați) από τη Ρουμανία συνδύασε τους σύγχρονους ήχους της ραπ και της χιπ χοπ με παραδοσιακά λαϊκά όργανα και μελωδίες του παρελθόντος.

Έπειτα, το βουλγαρικό σύνολο, "Kaynak Pipers Band", με τις ασκομπαντούρες τους (ή άλλιώς κάμπα γκάιντα, παραδοσιακό αυλό της οροσειράς της Ροδόπης) και το νταούλι έδωσαν έναν ήχο γνώριμο για το ελληνικό κοινό.

Όπως η πρώτη βραδιά, έτσι και η δεύτερη, έκλεισε με μία προβολή: ταινίες των αδελφών Μανάκη, που αποτελούν τις πρώτες κινηματογραφικές ταινίες των Βαλκανίων. Μεταξύ 1905 και 1926, οι πρωτοπόροι κινηματογραφιστές Γιαννάκης και Μίλτος Μανάκης αποτύπωσαν σε φιλμ τα νότια Βαλκάνια, διατηρώντας την κουλτούρα και την ιστορία μέσα στα καρέ των κινούμενων εικόνων. Η προβολή συνοδεύτηκε από ορχήστρα με ερμηνευτές που συνεργάστηκαν για να παίξουν μια ζωντανή αυτοσχεδιαστική "μουσική επένδυση" για τις ταινίες αυτές μικρού μήκους. Την προβολή προλόγησε ο Ιγκόρ Στραρντελόφ (Igor Stardelov), επικεφαλής του κινηματογραφικού αρχείου της Ταινοθήκης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η τρίτη και τελευταία βραδιά, μετέφερε το φεστιβάλ στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσα και μετέτρεψε το φεστιβάλ σε ένα αυθεντικό πανηγύρι. Αρχικά, η ουγγρική μπάντα "Σάστσαβας" (Szászcsávás Band), από το ομώνυμο, μικρό ουγγρικό χωριό στο κέντρο της Τρανσυλβανίας, στην επαρχία Μούρες της Ρουμανίας, ξεσήκωσε το κοινό με τη χορευτική μουσική της. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η περιοχή είναι διάσημη για τους Ρομά μουσικούς της και για τη μουσική από μπάντες εγχόρδων που κάποτε ακουγόταν σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και στα νότια Βαλκάνια.

Στη συνέχεια, η κρητική μπάντα του Κωστή Νοδηράκη, με τη λύρα, τα λαούτα, τον κρητικό αυλό και την ασκομπαντούρα της ανατολικής Κρήτης, παρουσίασε τους εξαιρετικά ρυθμικούς, υπνωτιστικούς χορούς της περιοχής, ξεσηκώνοντας όλον τον κόσμο να χορεύει στην πλατεία.

Φυσικά, από το φεστιβάλ δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα κλαρίνα και η ηπειρώτικη μουσική. Οι Χαλκιάδες, με επικεφαλής τον κλαριντζή Κωνσταντίνο Χαλκιά, επεφύλαξαν στους παρευρισκόμενους ένα αυθεντικό πανηγύρι με χορευτικές μελωδίες και ρυθμούς της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας.Ο γιος του Κωνσταντίνου, Δημήτρης Χαλκιάς, έπαιξε επίσης κλαρίνο, ενώ τους συνόδευαν οι Βασίλειος Τζιχάνης, Μιχαήλ Μιχόπουλος και Χαράλαμπος Αθανασόπουλος στο ακορντεόν, το βιολί και το ντέφι, αντίστοιχα.

Why+The+Mountains+Are+Black

Τραγούδια και χοροί γύρω από τη φλαμουριά

Το "Γιατί 'ναι μαύρα τα βουνά;", δεν ήταν μόνο οι τρεις βραδιές του. Σημαντικό μέρος του αποτέλεσαν τα δύο μουσικοχορευτικά εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής, στην πλατεία της Παλιάς Αγοράς της Κόνιτσας.

Γύρω από τη μεγάλη φλαμουριά στήθηκαν μικρές σχολές παραδοσιακού τραγουδιού και χορού, την πρώτη μέρα από τον Κονσταντίν Κούτσεφ (Konstantin Kuchev) και τους μουσικούς της "Kaynak Pipers Band" και και τη δεύτερη από τον χορευτή Στεφάν Μπέντσε (Bencze Stefán) και τη μπάντα Σάστσαβας.

Οι συμμετέχοντες έμαθαν παραδοσιακούς χορούς της οροσειράς της Ροδόπης και βασικές κινήσεις και τραγούδια που έπαιξαν τα δύο συγκροτήματα στο φεστιβάλ, κάνοντας ΄έτσι ένα "ζέσταμα" για τις επερχόμενες βραδιές.

Why+The+Mountains+Are+Black

"Ο πολιτισμός ως καταλύτης ενότητας των ανθρώπων"

"Τα βουνά, κι αν είναι μαύρα, μπορούν να μας φέρουν κοντά, να μας δίνουν χαρά, γιατί η Τέχνη και ο Πολιτισμός είναι εδώ, όχι μόνο για να μας δείξουν τι είναι σημαντικό, αλλά για να μας δίνουν το δικαίωμα και το προνόμιο να απολαμβάνουμε τη ζωή". Αυτό τόνισε, ανοίγοντας τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση και υπεύθυνη στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης του Τομέα Πολιτισμού του Ιδρύματος.

Χαρακτήρισε τον Πολιτισμό "καταλύτη ενότητας των ανθρώπων" και σημείωσε ότι το φεστιβάλ "Γιατί 'ναι μαύρα τα βουνά;" είναι "μία πρόταση για το πώς η Τέχνη μπορεί να αναδείξει έναν τόπο και για το πώς ο Πολιτισμός μπορεί να συνδέσει ανθρώπους". Παράλληλα, ευχαρίστησε τον δήμαρχο της Κόνιτσας και την κοινωνία της, για την "εξαιρετική φιλοξενία" τους.

Why+The+Mountains+Are+Black

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κόνιτσας, Ανδρέας Παπασπύρου, έκανε λόγο για μία "θαυμάσια μουσική συνάντηση, μία γιορτή της μουσικής παράδοσης του τόπου και των Βαλκανίων γενικότερα, όπου η παράδοση συναντάται με τη δημιουργικότητα". Επιπλέον, χαρακτήρισε "τιμή, ευθύνη και ευκαιρία" την επιλογή της Κόνιτσας για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ καθώς ο δήμος βρήκε έναν "νέο τρόπο να διηγηθεί την ιστορία του".

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι ο δήμος Κόνιτσας απέδωσε τιμητική πλακέτα στην κ. Παναγιωτάκου "για τη συμβολή της στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πολιτιστικού λόγου, όπου δεν υπάρχουν γεωγραφικά όρια, που ενώνει κοινωνίες και που δίνει βήμα σε μικρές κοινωνίες όπως είναι ο δήμος της Κόνιτσας, για να εκδηλωθεί και να ακουστεί μέσα από τη μουσική".

Φωτογραφίες με πηγή: ONASSIS STEGI / Ανδρέας Σιμόπουλος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την πιο πολυσυζητημένη παράσταση της χρονιάς στην Αθήνα

Ο "Οιδίποδας" του Ρόμπερτ Αικ στη Στέγη συνεχίζει με επιπλέον παραστάσεις έως 1 Φεβρουαρίου 2026, δίνοντας την ευκαιρία σε όσους δεν πρόλαβαν να κλείσουν εισιτήριο να ζήσουν αυτή την εκρηκτική παράσταση.

03 Δεκ 2025 | 09:36

Η πανέμορφη πόλη που είναι ανερχόμενος τουριστικός προορισμός - Είναι κόμβος, την επιλέγουν και ψηφιακοί νομάδες

Η πόλη αυτή της Ηπείρου είναι πλέον ο 3ος πόλος στην προσέλκυση, εγκατάσταση και λειτουργία πολλών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, πολλών start ups επιχειρήσεων, πολλών ψηφιακών νομάδων.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ 02 Δεκ 2025 | 22:57

Σαμπρίνα Κάρπεντερ εναντίον Τραμπ: Μην χρησιμοποιείται τη μουσική μου για την απάνθρωπη ατζέντα σας

"Αυτό το βίντεο είναι κακό και αηδιαστικό", έγραψε η 25χρονη - "Μην εμπλέξετε ποτέ εμένα ή τη μουσική μου υπέρ της απάνθρωπης ατζέντα σας", τόνισε

02 Δεκ 2025 | 10:15

Οι 5+1 λόγοι που αποδεικνύουν ότι ο Sir Rod Stewart είναι ένας ζωντανός θρύλος

Καθώς η μεγάλη στιγμή πλησιάζει και ο μοναδικός Sir Rod Stewart ετοιμάζεται για την πρώτη του εμφάνιση στην Ελλάδα, μπαίνουμε στο κλίμα με μερικά από τα πιο απίθανα facts

ΕΞΙΧΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΚΛΟΠΗ 01 Δεκ 2025 | 08:44

Υπάλληλος έκλεψε 7.300 ευρώ από το πορτοφόλι της εργοδότριάς της στην Κόνιτσα

Έκαναν "φτερά" 7.300 ευρώ από το πορτοφόλι ιδιοκτήτριας καταστήματος

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ADEL 27 Νοε 2025 | 12:23

Κακοκαιρία στην Ηπειρο: Κατολισθήσεις στα Τζουμέρκα και στο Εκκλησοχώρι Ζίτσας - Σπίτια "στον αέρα"

Κάτοικοι και τοπικές αρχές παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς η αστάθεια του εδάφους ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω υποχωρήσεις

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ 26 Νοε 2025 | 21:48

Αγωνία για την "Adel": 112 σε Κέρκυρα και Αιτωλοακαρνανία - Οι περιοχές που βρίσκονται σε "κόκκινο συναγερμό"

Η κακοκαιρία "Adel" δείχνει… τα δόντια της, προκαλώντας πολλά προβλήματα στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 24 Νοε 2025 | 10:36

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω βροχοπτώσεων οι δήμοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Πωγωνίου

Η ανακοίνωση για τις εν λόγω περιοχές θα ισχύσει μέχρι και τον Φεβρουάριο

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ 23 Νοε 2025 | 17:06

Τζουμέρκα: Δραματική διάσωση πυροσβέστη της ΕΜΑΚ που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά [Βίντεο]

O διασώστης της ΕΜΑΚ επιχειρούσε να διασχίσει τον Ραφτανίτη ποταμό για να φτάσει στον οικισμό Κουκούλια, όπου υπήρχαν εγκλωβισμένοι πολίτες

ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΚΥΜΑ 23 Νοε 2025 | 13:02

Σάρωσε τη Δυτική Ελλάδα η κακοκαιρία: Εικόνες βιβλικής καταστροφής - Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

Τεράστιες καταστροφές αφήνει πίσω του το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που "χτυπά" τη Δυτική Ελλάδα

ΑΥΤΟΨΙΑ 22 Νοε 2025 | 17:49

Καταστροφές από την κακοκαιρία σε Ήπειρο, Τρίκαλα, Κέρκυρα: Αποκλεισμένα χωριά και περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας που επλήγησαν από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας - Προσωρινές διακοπές κυκλοφορίες και αρκετοί δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ 22 Νοε 2025 | 11:08

Κακοκαιρία: Πνίγηκε η Ηπειρος, καταστροφές στην Κέρκυρα - Τι είναι τα orographic lifting και τα rain trains

Τεράστια προβλήματα σημειώθηκαν από την κακοκαιρία στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

ΣΕ 3 ΜΕΡΕΣ ΤΟ 1/3 ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ 21 Νοε 2025 | 08:23

Κακοκαιρία: Πλημμύρες, κατολισθήσεις και κλειστά σχολεία στην Κέρκυρα - Οι περιοχές με προβλήματα

Ισχυρή καταιγίδα "χτύπησε" Πάργα, Άρτα, Ιωάννινα και Ηγουμενίτσα, ενώ και η ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς μετρά ζημιές

ΘΛΙΨΗ 20 Νοε 2025 | 22:28

Έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός μπασίστας των Stone Roses, Gary "Mani" Mounfield στα 63 του χρόνια

Ο Mani υπήρξε ο καθοριστικός, εμβληματικός μπασίστας των Stone Roses και στη συνέχεια επί χρόνια μέλος των Primal Scream

73 ΕΤΩΝ 20 Νοε 2025 | 08:08

Εφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος μουσικοκριτικός Αργύρης Ζήλος - Διαμόρφωσε γενιές ακροατών

Ο Αργύρης Ζήλος για δεκαετίες υπήρξε μια από τις πιο σταθερές και αναγνωρίσιμες φωνές της μουσικής αρθρογραφίας, αφήνοντας βαθύ αποτύπωμα τόσο στον Τύπο όσο και στο ραδιόφωνο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ 10 Νοε 2025 | 07:37

Επελαύνει η κακοκαιρία: Έντονες βροχές σε Φιλιππιάδα, Βόνιτσα και Πρέβεζα – Έπεσαν δέντρα, πλημμύρισαν υπόγεια

Πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια ενώ σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να παρέμβει η Πυροσβεστική.

ΤΑΞΙΔΙ 09 Νοε 2025 | 09:06

Δρακόλιμνη Τύμφης: Ανάβαση στη "Φωλιά των Δράκων" - Η αλπική λίμνη που κόβει την ανάσα και οι θρύλοι [εικόνες]

Μια μοναδική εμπειρία στην Ήπειρο - Η Δρακόλιμνη Τύμφης στέκει στα 2.050 μέτρα υψόμετρο, απαιτεί 17 χλμ. πεζοπορία, όμως η απαράμιλλη ομορφιά της επιβραβεύει κάθε ζευγάρι μάτια που την αντικρίζει

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ 20 Οκτ 2025 | 10:42

Μεγαλείο ψυχής από πατέρα στα Ιωάννινα: Έδωσε τον νεφρό του για να σωθεί ο 31χρονος γιος του

Ένας πατέρας πρόσφερε τον νεφρό του για να χαρίσει ζωή στο παιδί του – έναν άνδρα μόλις 31 ετών.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ 08 Οκτ 2025 | 20:50

Γρηγόρης Καψάλης: Συγκίνηση και κλαρίνα στην κηδεία του σπουδαίου δεξιοτέχνη μουσικού στα Γιάννενα [εικόνες]

Το τελευταίο αντίο στην σπουδαίο δεξιοτέχνη Γρηγόρη Καψάλη είπαν σήμερα οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες

96 ΕΤΩΝ 04 Οκτ 2025 | 09:57

Θλίψη στην Ηπειρο: Πέθανε ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γρηγόρης Καψάλης

Ο Γρηγόρης Καψάλης έγινε συνώνυμο της παραδοσιακής μουσικής στα Ιωάννινα.

19 Σεπ 2025 | 07:00

Μία από τις πιο εμβληματικές μπάντες όλων των εποχών έρχεται στην Αθήνα

Με ένα set list που αντλεί από όλα τα εμβληματικά άλμπουμ των πρώτων δεκαετιών της πορείας τους και παρουσιάζοντας το πιο θεαματικό τους show μέχρι σήμερα.

12 Σεπ 2025 | 07:00

Γιώργος Λάνθιμος, Γιάννης Αγγελάκας και Τίλντα Σουίντον σε αθηναϊκό ραντεβού: Τι θα παίξει φέτος στη Στέγη

Η Στέγη ξεκινά τη νέα σεζόν με ένα πρόγραμμα που γιορτάζει την οικογένεια και τη διεθνή πολιτιστική συνεργασία, συνδυάζοντας θέατρο, χορό, μουσική, κινηματογράφο και εικαστικές τέχνες σε νέους και υπάρχοντες χώρους της.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 21 Αυγ 2025 | 09:28

Κλείνουν 38 σχολεία στην Ήπειρο - Δεν υπάρχουν μαθητές

25 Νηπιαγωγεία και 13 Δημοτικά σχολεία και στους 4 νομούς της Περιφέρειας Ηπείρου θα παραμείνουν κλειστά λόγω έλλειψης μαθητών.

17 Αυγ 2025 | 09:00

Εσύ πόσα ξέρεις πραγματικά για τους Motorhead;

Μπορεί να διαλύθηκαν μετά τον θάνατο του Lemmy, όμως τα κατορθώματά τους παραμένουν δαφνοστεφανωμένα, εξακολουθώντας, μάλιστα, να ενώνουν μουσικόφιλους από διάφορους χώρους, οι οποίοι συνήθως δεν τέμνονται. Τώρα, λοιπόν, η στρογγυλή επέτειος από την ίδρυσή τους παρέχει μια καλή ευκαιρία ώστε να ξαναθυμηθούμε τα πιο θεμελιώδη ανάμεσά τους.

07 Αυγ 2025 | 16:16

Το φυσικό μεταλλικό νερό Βίκος ενισχύει τον πολιτισμό στην Ήπειρο

Ως μέρος αυτού του τόπου που ξεχωρίζει για την αυθεντική του ταυτότητα, δεν θα μπορούσε παρά να στηρίζει τον πολιτισμό της Ηπείρου.

9ΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 31 Ιουλ 2025 | 10:14

Φεστιβάλ μουσικής από τον Μεσαίωνα στην Pop και την Avant-garde

Η Καλαμάτα υποδέχεται για 9η συνεχόμενη χρονιά τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες, έναν καταξιωμένο θεσμό που έχει καθιερωθεί ως σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την κλασική μουσική.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ 23 Ιουλ 2025 | 20:56

H Αστυνομία σταματά τα πανηγύρια στην Ήπειρο, οι… σειρήνες αντικαθιστούν τα κλαρίνα

Τον τελευταίο καιρό, έχει δημιουργηθεί κλίμα αποθάρρυνσης και περιορισμών λόγω αυστηρών ελέγχων, προστίμων και δικαστικών ενεργειών

25 Ιουν 2025 | 09:00

Oι δύο συναυλίες που θα ξυπνήσουν τον έφηβο μέσα σου και δεν πρέπει να χάσεις

Ένα διήμερο line-up-φωτιά έρχεται στο ΟΑΚΑ τον Ιούλιο για τη μεγάλη επετειακή έκδοση του φεστιβάλ.

19 Ιουν 2025 | 08:13

Η γη του Πωγωνίου ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον Πετρολούκα Χαλκιά - Το τελευταίο μοιρολόι

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς επιστρέφει για πάντα στη γενέθλια γη, το Πωγώνι. Είναι ο τόπος, που σμίλεψε την ψυχή του, καθόρισε τη ζωή του, έδωσε φωνή και συναίσθημα στο κλαρίνο του.

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 15 Ιουν 2025 | 14:35

Αυτή είναι η πιο ορεινή παραλία της Ελλάδας - Εναλλακτική και μέσα στο φυσικό τοπίο, ένα όνειρο [βίντεο]

Η πιο ορεινή παραλία στην Ελλάδα βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων. Έχει κηρυχθεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

ΗΧΟΓΡΑΦΟΥΣΕ ΑΠΟ 8 ΕΤΩΝ 10 Ιουν 2025 | 16:44

Πέθανε στα 82 του ο θρύλος της φανκ μουσικής Sly Stone: Ξεχώρισε για τα κοινωνικά θέματα που έθιγε με τη μουσική του

Ο θρυλικός μουσικός της funk έζησε μια ζωή μέσα από τη μουσική αφήνοντας ισχυρό αποτύπωμα τόσο για την καλλιτεχνική προσφορά του όσοκαι για τα κοινωνικά θέματα που έθιγε

01 Ιουν 2025 | 09:00

Ο Monolink φτάνει στο Bolivar για το πιο ατμοσφαιρικό πάρτι του καλοκαιριού

Τον Γερμανό καλλιτέχνη θα πλαισιώσουν ο Maxi Merak, η Evi Sidiropoulou και η Maria Papidaki.

ΡΑΠΕΡ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 29 Μαϊ 2025 | 07:51

Τα εντυπωσιακά νούμερα πίσω από το μουσικό φαινόμενο ΛΕΞ

Ο ΛΕΞ έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο εμβληματικά πρόσωπα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, σπάζοντας ρεκόρ και γνωρίζοντας αποθέωση σε κάθε του εμφάνιση.

22 Μαϊ 2025 | 09:00

Υπόκλιση στην Ουκρανή βασίλισσα της progressive house: Όσα πρέπει να ξέρεις για τη Miss Monique

Δέκα πράγματα που μάλλον δεν ξέρατε για τη Miss Monique, η οποία επιστρέφει για ένα εκρηκτικό βράδυ στο "Bolivar" (24/5).

04 Μαϊ 2025 | 09:00

Απλά δε χάνονται: Όλα όσα πρέπει να δεις, να κάνεις και να φας τον Μάιο στην Αθήνα

Η πόλη γεμίζει ζωντάνια και ενέργεια, με εκδηλώσεις που συνδυάζουν μουσική, φαγητό, τέχνη και πολιτισμό, δημιουργώντας την τέλεια ατμόσφαιρα για αξέχαστες εμπειρίες.

05 Απρ 2025 | 16:46

Ιωάννινα: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης τέως Κόνιτσας Ανδρέας

Εξαιτίας του εγκεφαλικού επεισοδίου και της κατάστασης της υγείας του, παύθηκε από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 10 Μαρτίου 2025

17 Μαρ 2025 | 09:00

Τελευταία ευκαιρία να τους δείτε live: Μία κορυφαία μπάντα μας αποχαιρετά για τα καλά

Οι ήρωες της σκηνής των 80s ετοιμάζονται για τις αποχαιρετιστήριες συναυλίες τους στο "Gagarin" (14, 15, 19, 21, 22/3).

06 Μαρ 2025 | 09:00

Ο Papazó κάνει viral διασκευές απ΄το "Μπαλκόνι" τώρα και στη "Σελήνη"

Ο δημιουργός του viral μουσικού πρότζεκτ "το μπαλκόνι του Papazó" μιλάει στο "α" λίγο πριν την έναρξη του κύκλου εμφανίσεών του "Διακοπές στη Σελήνη" στο "Arch Club" (από 6/3 και για τις Πέμπτες του Μαρτίου).

22 Φεβ 2025 | 09:00

Τα events που θα μας βάλουν στο κλίμα της Αποκριάς

Προτάσεις για πάρτι, open-air δρώμενα, μασκαρέματα και συναυλίες.

ΚΑΙΡΟΣ 15 Φεβ 2025 | 18:28

Αγριεύει η κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 σε Ιόνιο, Ήπειρο και Πελοπόννησο - "Προσοχή στις μετακινήσεις"

Προειδοποιεί για ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και τα ξημερώματα της Κυριακής.

13 Φεβ 2025 | 09:00

Ο σπουδαίος βιολονίστας Julian Rachlin "συναντά" τον Δημήτρη Παπαδημητρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο κορυφαίος Λιθουανός βιολονίστας και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύουν έργα του Παπαδημητρίου, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας πρεμιέρας της "Συμφωνίας αρ. 1" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 08 Φεβ 2025 | 17:55

Διασωληνώθηκε εκ νέου ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας: Υπέστη αιμορραγικό επεισόδιο

Ο Mητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χατζηκώστα από τα Χριστούγεννα

ΕΡΤ 07 Φεβ 2025 | 22:56

Ήπειρος: Πολλές αντιδράσεις για την κατάργηση στρατοπέδων - "Αν κλείσουν, οι περιοχές τελειώσανε"

Οι δήμαρχοι τονίζουν τη ζωτική σημασία της διατήρησης των στρατιωτικών μονάδων στους δήμους Φιλιατών, Πωγωνίου, Κόνιτσας, αλλά και στο Κ.Ε.Ν. Αρταίων.

ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 06 Φεβ 2025 | 15:30

Ο διάσημος πιανίστας και μαέστρος Ντανιέλ Μπάρενμπoιμ ανακοίνωσε ότι πάσχει από τη νόσο του Πάρκινσον

Ο Ντάνιελ Μπάρενμπόιμ αποχώρησε τον Ιανουάριο 2023 για λόγους υγείας από την διεύθυνση της Οπερας του Βερολίνου

26 Ιαν 2025 | 09:00

Πόσα γνωρίζεις αλήθεια για τους Green Day;

Παίξε το παιχνίδι ερωτήσεων του "α" και ανακάλυψε τα πιο διασκεδαστικά facts για το απόλυτο pop punk φαινόμενο.

09 Ιαν 2025 | 09:00

Η Λίνα Νικολακοπούλου για τον ΛΕΞ, τον "Καιρό των Τσιγγάνων" και τα 35 χρόνια του "Παραδέχτηκα" που γιορτάζει στο Παλλάς

Παραμένει ενεργή στην υπόθεση τραγούδι, έχει άποψη για όσα συμβαίνουν, αλλά και ιστορίες να θυμάται από την καθοριστική της συνεργασία με τον Goran Bregović, 35 χρόνια πριν. Τις οποίες και μας ξετύλιξε πρόθυμα, καθώς ετοιμάζεται να τα γιορτάσει, με μια μεγάλη συναυλία στο "Παλλάς" (13/1).

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26 Δεκ 2024 | 13:10

Δύσκολες ώρες για τον Μητροπολίτη Κονίτσης, Ανδρέα - Στη ΜΕΘ με εγκεφαλικό, σοβαρή η κατάστασή του

Εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα αξονική τομογραφία,

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ 25 Δεκ 2024 | 15:57

Διασωληνωμένος νοσηλεύεται ο Μητροπολίτης Κόνιτσας Ανδρέας

Ο Μητροπολίτης διακομίστηκε αργά το μεσημέρι της Τρίτης 24/12 στο νοσοκομείο Χατζηκώστα στα Γιάννενα με σοβαρό πρόβλημα υγείας

25 Δεκ 2024 | 09:00

Ρεβεγιόν με Άννα Βίσση, Κωνσταντίνο Αργυρό, Φουρέιρα, και πολλούς ακόμα!

Τα προγράμματα που ήδη τρέχουν στα κέντρα όπου "χτυπά" η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης της Αθήνας σπεύδουν να προσθέσουν εξτρά ημερομηνίες, καθώς γνωρίζουν ότι οι Έλληνες το έχουμε "παράδοση" να γιορτάζουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με έξοδο σε αγαπημένους καλλιτέχνες.

24 Δεκ 2024 | 09:00

Το "Υπάρχω" φέρνει ξανά το λαϊκό τραγούδι στο κινηματογραφικό προσκήνιο

Η βιογραφία του Στέλιου Καζαντζίδη είναι πάνω απ’ όλα ένας φόρος τιμής στη μουσική και το σινεμά του παρελθόντος.

23 Δεκ 2024 | 09:00

Τι χριστουγεννιάτικες συναυλίες θα δούμε στην Αθήνα;

Έφτασε, λοιπόν, η περίοδος που η πόλη φοράει τα χειμερινά της στολίδια, ώστε να γιορτάσει τόσο τα Χριστούγεννα, όσο και την έλευση ενός Νέου Έτους. Παράλληλα, βέβαια –όπως κάθε χρονιά– ανεβαίνει και ο δημιουργικός "πυρετός" στους χώρους εκείνους που φιλοδοξούν να παρουσιάσουν κάτι σπέσιαλ στο κοινό, με τον σχεδιασμό τους να ξετυλίγεται πλούσιος.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΙΟΛΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗ 16 Δεκ 2025 | 10:42

50 χρόνια Θεσσαλικό Θέατρο με τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου - Με εξαιρετικό καστ, παραστάσεις σε Αθήνα και Λάρισα

Το Θεσσαλικό Θέατρο γιορτάζει 50 χρόνια αδιάλειπτης καλλιτεχνικής παρουσίας και δημιουργικής προσφοράς, παρουσιάζοντας στην Κεντρική Σκηνή 2025-2026 τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Ιόλης Ανδρεάδη.

ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΒΡΙΑΝΟΥ 16 Δεκ 2025 | 10:11

Τελευταίες παραστάσεις για την "Πύλη της Κόλασης" στο Αμφι-θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου

Το έργο που καθήλωσε τους θεατές συνεχίζεται για δέκα μοναδικές βραδιές κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 έως τις 6 Ιανουαρίου.

ΓΕΜΑΤΟ ΔΡΑΣΗ 16 Δεκ 2025 | 00:01

Tρέιλερ για το μεγάλο φινάλε του "Stranger Things": "Ήρθε η ώρα για έναν νέο κόσμο" [βίντεο]

Κυκλοφόρησε το νέο τρέιλερ για τη συνέχεια της 5ης σεζόν του "Stranger Things" που αναμένεται να... κόψει την ανάσα

ΟΙ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ 15 Δεκ 2025 | 21:02

Αλμπέρτο Εσκενάζυ: Οι γυναίκες της ζωής του και η τελευταία του δημόσια εμφάνιση

Ενας αθεράπευτα ερωτευμένος σύζυγος και ένας στοργικός πατέρας - Ποιος ήταν ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ μακριά από τα φώτα και τη σκηνή

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ 15 Δεκ 2025 | 16:45

Πέθανε ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ στα 73 του χρόνια - Είχε δίπλα του την οικογένειά του

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου του ηθοποιού Αλμπέρτο Εσκενάζυ

ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ 15 Δεκ 2025 | 16:21

"Έξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες": Πρεμιέρα για την παράσταση στο Πτι Παλαί

Η Ρένη Πιττακή ερμηνεύει και πάλι τη μοναχική Λιλύ, έναν ρόλο για τον οποίο ξεχώρισε και επαινέθηκε ιδιαίτερα

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 15 Δεκ 2025 | 16:02

"Μαύρη Γαλότσα": Μία κωμωδία για όλη την οικογένεια

Η "Μαύρη Γαλότσα" της Βάσιας Αργέντη με τους: Ελένη Καστάνη, Μέμο Μπεγνή και Αντιγόνη Νάκα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15 Δεκ 2025 | 09:32

Απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι ηθοποιοί τα Χριστούγεννα - Τι απαντά η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι ηθοποιοί στα θέατρα στις 27 Δεκεμβρίου διεκδικώντας μία σειρά από αιτήματα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 15 Δεκ 2025 | 08:25

Η ηθοποιός Ευσταθία Τσαπαρέλη στο TheTOC: "Το κράτος μας είναι ανάπηρο και όχι οι Κωφοί"

Η Ευσταθία Τσαπαρέλη μιλά στο TheTOC για την παράσταση "Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού", τη νοηματική γλώσσα και την αδυναμία της κοινωνίας να ακούσει τη διαφορετικότητα.

ΕΞΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ 13 Δεκ 2025 | 10:50

Φώτης Κόντογλου, ένας εμβληματικός ζωγράφος που αδικήθηκε από το ελληνικό κράτος

Ο Κόντογλου είναι μία δυσανάγνωστη ανήσυχη προσωπικότητα. Κοσμοπολίτης, χιουμορίστας από τη μία, κλειστός, μονοκόμματος, απότομος από την άλλη.

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ 12 Δεκ 2025 | 16:50

Το πιο φωτεινό και συγκινητικό παιδικό παραμύθι γίνεται μιούζικαλ

Ένα μιούζικαλ με πολύ τραγούδι, γέλιο, συναίσθημα και χριστουγεννιάτικη μαγεία, που μας θυμίζει πως: "Όταν μοιράζεσαι την αγάπη, ο κόσμος γελά ξανά!"

ΦΙΑΤ 12 Δεκ 2025 | 11:08

12 τελευταίες παραστάσεις για το θεατρικό φαινόμενο με Μαρκουλάκη και Τρικαλιώτη

Δωδεκα τελευταίες παραστάσεις για την ανατρεπτική βιωματική θεατρική εμπειρία "ΟΛΙΚΗ ΑΜΕΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΓΕΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ" στον πρώην βιομηχανικό χώρο της ΦΙΑΤ.

ΘΕΑΤΡΟ 104 12 Δεκ 2025 | 11:00

Αγνή Χιώτη και η Βασιλική Βλάχου ενώνουν το 2026 θεατρικά τις δυνάμεις τους

Από τις 12 Ιανουαρίου και μόνο για 10 παραστάσεις, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00, στο Θέατρο 104.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 Δεκ 2025 | 10:50

ΕΡΤ: Σε αίθουσα Γιώργου Παπαστεφάνου μετονομάζεται η ταινιοθήκη της ραδιοφωνίας στο Ραδιομέγαρο

Έναν δικό της άνθρωπο, τον Γιώργο Παπαστεφάνου, τίμησε η ΕΡΤ με αφορμή τη δωρεά του συνόλου της δισκογραφικής του συλλογής και βιβλιοθήκης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ CLOUD 9 12 Δεκ 2025 | 10:47

Το Nice n Easy Piraeus Tower παρουσιάζει τον Δημήτρη Χριστοφορίδη με τη νέα του παράσταση

Ο Δημήτρης Χριστοφορίδης επιστρέφει φέτος με τη νέα του stand-up comedy παράσταση "Λέω να πάρω Κάκτο".

ΘΕΑΤΡΟ ΚΙΒΩΤΟΣ 12 Δεκ 2025 | 10:39

"Το Όνειρο Ενός Γελοίου": Παράταση για τη sold out μυσταγωγία της Έφης Μπίρμπα και του Άρη Σερβετάλη

Η θερμή υποδοχή του κοινού στις πρώτες sold out παραστάσεις του "Ονείρου ενός Γελοίου" ανέδειξε εκ νέου τη δυναμική του έργου και τη μυσταγωγική σκηνική του δύναμη.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ 11 Δεκ 2025 | 17:10

Νατάσσα Μποφίλιου: "Ας αφήσουμε τα τραγούδια και τη μουσική να μιλήσουν γιατί μιλούν καλύτερα" [Βίντεο]

Μετά την παρέμβαση του γιου του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος δεν επέτρεψε τη χρήση του έργου του, η περιοδεία αναμορφώθηκε.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ 11 Δεκ 2025 | 16:12

Παρουσίαση του μυθιστορήματος "Bleu" στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

Τον συντονισμό της παρουσίασης έκανε η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα, αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο ηθοποιός Νίκος Ψαρράς, ενώ ο εκδότης Γιώργος Χατζηιακώβου απηύθυνε χαιρετισμό στο κοινό.

ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ 11 Δεκ 2025 | 15:35

Λευτέρης Παπαδόπουλος: Υπογράφει τους στίχους του νέου άλμπουμ του Κώστα Μακεδόνα

Ο κορυφαίος στιχουργός του ελληνικού τραγουδιού, o Λευτέρης Παπαδόπουλος, γράφει τους στίχους για τα νέα τραγούδια του Κώστα Μακεδόνα

11 Δεκ 2025 | 07:38

Πρεμιέρες στα σινεμά: Μια διαφορετική ματιά στη μητρότητα, στην οικογένεια, στην αγάπη και στα Χριστούγεννα

Φεστιβαλικές δημιουργίες και δυο ταινίες τρόμου, που αναμένεται να τραβήξουν το δικό τους κοινό, κάνουν πρεμιέρα δυο εβδομάδες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΘΗΚΗ 10 Δεκ 2025 | 23:42

Αυτό είναι το φαγητό που μπήκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας από την UNESCO

Χαμηλού κόστους και χορταστικό, καθώς φτιάχνεται με ρύζι, φακές, μακαρόνια, ρεβίθια, κρεμμύδια και πικάντικη σάλτσα, το πιάτο που ξεχώρισε η UNESCO

ΑΠΟΓΕΙΩΣΕ ΤΟ ROM-COM 10 Δεκ 2025 | 15:44

Θλίψη για τη Βρετανίδα συγγραφέα Σόφι Κινσέλα: Πέθανε σε ηλικία 55 ετών από καρκίνο του εγκεφάλου

Η οικονομική ρεπόρτερ που στα 24 της έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα και έγινε η βασίλισσα του rom-com με εκατομμύρια πωλήσεις - Πέθανε από καρκίνο

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 10 Δεκ 2025 | 12:26

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Christmas market, Santa run, συναυλίες, παραστάσεις, δράσεις για όλη την οικογένεια

Εκδηλώσεις και δράσεις για κάθε ηλικία, που θα απλώνονται στις γωνιές της πόλης, προγραμμάτισε ο Δήμος Αθηναίων για την εορταστική περίοδο και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου.

10 Δεκ 2025 | 11:47

Ξεκίνησε με sold out το "In Motion" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Κατάλληλη για παιδιά από 4 ετών και για όλη την οικογένεια

ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ 10 Δεκ 2025 | 11:42

Ο "Φιλάργυρος" του Μολιέρου, γίνεται η πιο χριστουγεννιάτικη ιστορία

Μια αστεία, διαδραστική, ευφάνταστη και μαγική παράσταση για όλη την οικογένεια.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 10 Δεκ 2025 | 11:34

Τα Xριστουγεννιάτικα Ζαμομίνια και η μυστηριώδης εξαφάνιση του Αη Βασίλη, στο θέατρο Πορεία

Τα Ζαμομίνια, αυτή η υπέροχη μουσική ομάδα, έχει βρει τη θεατρική της στέγη στο Πορεία.

ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ 10 Δεκ 2025 | 11:27

Στην UNESCO το σπαθόλαδο Δράμας - Το θαυματουργό λαδάκι για το δέρμα, παλιό γιατροσόφι

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει την εγγραφή τριών νέων στοιχείων, στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

09 Δεκ 2025 | 15:09

Claudio Monteverdi: Vespro della Beata Vergine Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής - Ο Εσπερινός του Μοντεβέρντι

Μουσική διεύθυνση: Emiliano Gonzalez Toro - Ο Εσπερινός του Μοντεβέρντι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μια μυσταγωγική εμπειρία στο Μέγαρο

09 Δεκ 2025 | 14:48

Μέγαρο Μουσικής: Ουρανία Γκάσιου - Ελένη Κεβεντσίδου - 2 Οργανίστες - 4 Χέρια Στη μνήμη του Νίκολας Κύναστον

Μια μοναδική σύμπραξη στο εκκλησιαστικό όργανο προς τιμήν του Νίκολας Κύναστον - Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, 20:30, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΔΙΑΚΡΙΣΗ 09 Δεκ 2025 | 08:45

Λεονάρντο Ντι Κάπριο: Το περιοδικό Time τον ανακήρυξε "Καλλιτέχνη της Χρονιάς"

Καλλιτέχνη της Χρονιάς για το 2025 ανακήρυξε τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο το περιοδικό "Time".

ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ 08 Δεκ 2025 | 18:31

Αυτές είναι οι υποψηφιότητες για τις Χρυσές Σφαίρες: "Φιγουράρει" η Bugonia του Λάνθιμου

Η BUGONIA του Λάνθιμου φαίνεται να αποτελεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα της χρονιάς - Ποιες υποψηφιότες είναι φαβορί

ΓΙΑ ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 08 Δεκ 2025 | 16:51

Το ''Μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας" βασισμένο στο βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά για λίγες ακόμα παραστάσεις

Μετά από τρεις συνεχόμενες χρονιές γεμάτες επιτυχίες, εξαιρετικές κριτικές και θερμή ανταπόκριση από το κοινό, το έργο ολοκληρώνει το ταξίδι του στο Θέατρο Αλκμήνη.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΟΥ 07 Δεκ 2025 | 10:58

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ για το "Wisdom of Happiness" και τον Δαλάι Λάμα: Συμπόνια και προσφορά κλειδί για τη "γαλήνη του μυαλού"

Από τότε που συνάντησε τον Δαλάι Λάμα, ο Γκιρ είναι ένθερμος ακτιβιστής για την ανεξαρτησία του Θιβέτ.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ 07 Δεκ 2025 | 10:46
ΑΙΓΥΠΤΙΟΛΟΓΟΙ 05 Δεκ 2025 | 20:23

Εντυπωσιακή ανακάλυψη έφερε τη λύση ενός αινίγματος: Ταυτοποίησαν τη μούμια του φαραώ Σεσόνκ Γ΄ από αγαλματίδια υπηρετών

Αρχαιολόγοι ταυτοποίησαν τη μούμια του φαραώ Σεσόνκ Γ΄ χάρη στα αγαλματίδια υπηρετών του

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 05 Δεκ 2025 | 12:24

Μποφίλιου - Χαρούλης: Κανονικά η παγκόσμια περιοδεία τους, με αλλαγή ονόματος - Η νέα αφίσα και η ανακοίνωση

Η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Χαρούλης ανακοίνωσαν εκ νέου την παγκόσμια περιοδεία τους, για την οποία έγινε τεράστια συζήτηση και προκλήθηκαν πολλές αντιδράσεις.

ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ 05 Δεκ 2025 | 10:41

Μαρία Κάλλας: Αναβάλλεται η προβολή της ταινίας παρουσία της Μόνικα Μπελούτσι, στο Θέατρο Παλλάς

Αναβάλλεται λόγω κακοκαιρίας, η προβολή της ταινίας "Maria Callas Monica Bellucci: An Encounter / Μαρία Κάλλας - Μόνικα Μπελούτσι: Μια συνάντηση", παρουσία της Μόνικα Μπελούτσι στο Παλλάς.

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ 04 Δεκ 2025 | 15:59

Πέθανε ο θρυλικός κιθαρίστας Steve Cropper

Μυθική φυσιογνωμία της Stax Records, ο Steve Cropper έφυγε από τη ζωή στα 84 του

04 Δεκ 2025 | 14:30

"Ο Αλαντίν και τα Μαγικά Χριστούγεννα" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Αλαντίν και τα Μαγικά Χριστούγεννα μάς καλεί σε ένα ταξίδι όπου οι ευχές παίρνουν ζωή και το παραμύθι αρχίζει ξανά – εδώ, στο Μέγαρο, από τις 20 Δεκεμβρίου 2025 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2026.

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 04 Δεκ 2025 | 14:10

"Ο Μότσαρτ και η μαγεία των Χριστουγέννων" από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Με τη μουσική διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Νίκου Χαλιάσα, η Ορχήστρα παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που συνδυάζει διαχρονικά αριστουργήματα του κλασικού ρεπερτορίου με αγαπημένες μελωδίες των Χριστουγέννων.

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 04 Δεκ 2025 | 10:58

"Το ημερολόγιο ενός τρελού": Η σπουδαία παράσταση του Στάθη Λιβαθινού επιστρέφει για 2η χρονιά

Το συγκλονιστικό πρωτοπρόσωπο αφήγημα του σπουδαίου Ρώσσου λογοτέχνη, παρουσιάζεται για 2η σεζόν και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, σε μια εντελώς νέα θεατρική προσέγγιση.

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 04 Δεκ 2025 | 10:30
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ 03 Δεκ 2025 | 17:57

Κατεβάζουν αυλαία τα θέατρα στις 5 Δεκεμβρίου λόγω απεργίας των ηθοποιών - Ποιες παραστάσεις αναβάλλονται

Οι ηθοποιοί υπογραμμίζουν πως "δεν ανεχόμαστε άλλο να κάνουμε μήνες πρόβες χωρίς να τις πληρωνόμαστε και να βγάζουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στο όνομα μας"

ΣΤΙΣ 19 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 03 Δεκ 2025 | 16:27

Ίδρυμα Ευγενίδου: Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του εθνικού ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου - Στο πλαίσιο αυτής, θα βραβευθεί για το έργο του το Ίδρυμα Ευγενίδου

ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ 03 Δεκ 2025 | 11:09

Ξεχωριστά προγράμματα από την ΕΡΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η ΕΡΤ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, παρουσιάζει ξεχωριστά προγράμματα, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και στις ψηφιακές πλατφόρμες.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ 02 Δεκ 2025 | 23:47

Ο Σταύρος Ξαρχάκος στηρίζει τον γιο του Μάνου Χατζιδάκι: Αγνόησαν προκλητικά τη βούλησή του - Τα υπόλοιπα είναι κουτσομπολιό

"Θα μπορούσαν οι παραγωγοί να προχωρήσουν διαφορετικά τις συναυλίες τους", έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος, παίρνοντας θέση στη διαμάχη που ξέσπασε

02 Δεκ 2025 | 17:03

"Μια βραδιά στη Λιλιπούπολη" από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Οι "Μουσικοί Περίπατοι" της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών θυμούνται και ξαναζωντανεύουν τη θρυλική ραδιοφωνική εκπομπή τού Τρίτου Προγράμματος "Εδώ Λιλιπούπολη".