Γιώργος Κουμεντάκης: Η θεαματική επανεκκίνηση της Λυρικής Σκηνής

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοίνωσε το πρόγραμμά της και ο Γιώργος Κουμεντάκης μιλά για την επόμενη μέρα του οργανισμού.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ανανεώθηκε η θητεία του Γιώργου Κουμεντάκη στη Λυρική Σκηνή

"Η πανδημία του κορονοϊού άλλαξε τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη. Όπως είναι αυτονόητο, μια τέτοια κρίση δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον χώρο της παραγωγής του πολιτισμού. Ο χώρος της όπερας είναι ένας από τους βαρύτερα πληγωμένους, καθώς λόγω των πολυπληθών και ακριβών παραγωγών, αλλά και λόγω των αιθουσών των χιλιάδων θέσεων, τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του πλανήτη έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για όλο το 2020" λέει ο καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης με την ανακοίνωση του προγράμματος του οργανισμού.

Γιώργος Κουμεντάκης: Η θεαματική επανεκκίνηση της Λυρικής Σκηνής

"Σε ό,τι αφορά την Εθνική Λυρική Σκηνή, η πανδημία τη βρήκε σε μια από τις πιο δημιουργικές στιγμές της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας, αμέσως μετά την επιτυχία του Βότσεκ και ενώ ετοιμάζαμε το πρότζεκτ του Γιώργου Λάνθιμου με τον ΝΕΟΝ, τη συμπαραγωγή με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, το ντεμπούτο της Ανίτας Ρατσβελισβίλι στον ρόλο της Σαρλότ (Βέρθερος), έναν νέο Ριγολέττο για το Ηρώδειο και πολλά άλλα. Όπως είναι γνωστό, βάλαμε σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και των εργαζομένων και συνεργατών της ΕΛΣ, και ήμασταν οι πρώτοι που κλείσαμε το θέατρό μας στην Ελλάδα, από τις 8 Μαρτίου" λέει ο κ. Κουμεντάκης.

Οι μήνες της καραντίνας, μια δημιουργική διαδικασία

"Μέσα στους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν από τότε έως σήμερα, η Εθνική Λυρική Σκηνή επέλεξε να μη μείνει αδρανής και να κρατήσει ζωντανή τη σχέση της με το κοινό. Παράλληλα με τις μεταδόσεις παλιότερων παραστάσεών μας σε διαδίκτυο και ΕΡΤ, που παρακολούθησαν 670.000 θεατές, δημιουργήσαμε και το 1ο μας διαδικτυακό φεστιβάλ με νέο πρωτογενές υλικό μουσικής, μουσικού θεάτρου, χορού, όπερας και οπερέτας, το οποίο είδαν συνολικά 350.000 θεατές. Αυτή την περίοδο είμαστε στη διαδικασία παραγωγής του 2ου διαδικτυακού μας φεστιβάλ, το οποίο θα προβληθεί online τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και ο θεματικός του άξονας είναι η λόγια ελληνική μουσική" αναφέρει, δείχνοντας την εντατική δουλειά όλων σε μια δύσκολη περίοδο.

Λυρική

"Επιπλέον, πριν λίγες μέρες ξεκίνησε ο νέος θεσμός του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού "Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός", στον οποίο, όπως είναι γνωστό, η ΕΛΣ συμμετέχει με 20 πρωτογενείς παραγωγές, οι οποίες παρουσιάζονται σε 111 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη πρεμιέρα έγινε στη Ρωμαϊκή Αγορά με το μοναδικό ρεσιτάλ της σπουδαίας Ανίτας Ρατσβελισβίλι, το οποίο παρακολούθησαν online πάνω από 1.180.000 θεατές σε όλο τον κόσμο".

Η μεγάλη συναυλία του φθινοπώρου του 2021

"Σήμερα σας ανακοινώνουμε το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020, ενώ εντός του φθινοπώρου θα σας ανακοινώσουμε το επετειακό πρόγραμμα του 2021, με το οποίο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Οι παραγωγές Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, όπως και το σύνολο του επετειακού προγράμματος 2021 υλοποιούνται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.

Καθώς, όπως είναι αυτονόητο, το πρόγραμμα των επόμενων μηνών έχει προκύψει μετά από πολλές σκέψεις, αλλαγές, συμβιβασμούς και υπό την αβεβαιότητα της παρούσας κατάστασης, θα ήθελα να αναφέρω στο σημείωμα αυτό, όχι μόνο τις παραγωγές που θα παρουσιάσουμε, αλλά και αυτές που μεταφέραμε για αργότερα ή αυτές που κρίναμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε σε μια τέτοια στιγμή" λέει ο Γιώργος Κουμεντάκης πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση μια συναυλία που θα ενθουσιάσει τους μουσικόφιλους" λέει ο κ. Κουμεντάκης.

Γιόνας Κάουφμαν: Ο (σέξι) διάδοχος του Παβαρότι

"Λίγες μέρες πριν την αναστολή των δραστηριοτήτων μας, στο τέλος Φεβρουαρίου, επρόκειτο να ανακοινώσουμε μια σπουδαία συναυλία –που προετοιμάζαμε για περισσότερα από δύο χρόνια– στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για τον Σεπτέμβριο του 2020. Θα ήταν η πρώτη φορά που η Εθνική Λυρική Σκηνή θα συναντούσε επί σκηνής τον σπουδαιότερο τενόρο της εποχής μας, για ένα μοναδικό ρεσιτάλ στη σκιά της Ακρόπολης: τον περιζήτητο Γιόνας Κάουφμαν. Μετά από πολλές προσπάθειες και με την πολύτιμη συνδρομή του χορηγού μας, της εταιρείας Rolex, είχαμε καταφέρει να κλείσουμε τον "βασιλιά των τενόρων", τον συγκλονιστικό ερμηνευτή με τη μοναδική φωνή και την απαράμιλλη σκηνική παρουσία –στην απόλυτη ακμή της καριέρας του–, για την πρώτη του εμφάνιση στο Ηρώδειο. Όμως, με τις δεδομένες συνθήκες και τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας, επιλέξαμε, με τη σύμφωνη γνώμη του καλλιτέχνη και από κοινού με τον χορηγό μας, τη Rolex, να μην κάνουμε φέτος το ρεσιτάλ αυτό, αλλά να το μεταφέρουμε και να το προγραμματίσουμε από τώρα για ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα για τις 12 Σεπτεμβρίου 2021".

Το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώνει το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 για τις δύο αίθουσές της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και την Εναλλακτική Σκηνή.

Μετά την πανδημία και την αναστολή των παραστάσεων, η ΕΛΣ επανεκκινεί το πρόγραμμά της και παρουσιάζει όπερα, μπαλέτο, συναυλίες στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και μουσικό θέατρο, χορό, φεστιβάλ, συναυλίες, όπερα δωματίου και μιούζικαλ στην Εναλλακτική Σκηνή.

Οι παραστάσεις και όλο το πρόγραμμα

Συγκεκριμένα, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος θα παρουσιαστούν: • Μαντάμα Μπαττερφλάι • 250 χρόνια Μπετόβεν • Δον Κιχώτης • Ντον Τζοβάννι Στην Εναλλακτική Σκηνή θα παρουσιαστούν: •Επιτάφιος (1958), Διόνυσος (1985) • Europa • Human Behaviour • Ο πιανιστικός Μπετόβεν • Τέσσερις εποχές , Ρέκβιεμ Αχμάτοβα & Η επέτειος • ΗΠΑΡ • Τα γεγονότα • Into the Woods

μαντάμα μπατερφλάι

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε το πρόγραμμα εδώ

Η προπώληση των εισιτηρίων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΦΑΣΗ 02 Αυγ 2020 | 11:28

"Νταντάδες της γειτονιάς": Οικονομική ενίσχυση για την φύλαξη παιδιών - Πότε ξεκινά το πρόγραμμα

Στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών φύλαξης παιδιών βρεφικής ηλικίας έως 2,5 ετών από πιστοποιημένους/νες φοντιστές/στριες.

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ Η ΛΙΣΤΑ 20 Ιουλ 2020 | 19:36

Κοινωνικός Τουρισμός 2020: Αυτοί είναι οι 300.000 δικαιούχοι - Δείτε τις λίστες

Στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες με τους φετινούς δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ 19 Ιουλ 2020 | 12:57

Θέατρο Βράχων: Οι φετινές συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις στη σκιά των βράχων

Θεατρικές παραστάσεις και μουσική αναμένεται να μαγέψουν το κοινό από τις 15 Ιουλίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου.

16 Ιουλ 2020 | 15:57

Τι θα δούμε στο Netflix το καλοκαίρι

Έρχεται το Fear City για τη Χρυσή Εποχή της Μαφίας στη Νέα Υόρκη των 70s και των 80s.

50 ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ 15 Ιουλ 2020 | 19:07
ΥΛΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΗΔΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 14 Ιουλ 2020 | 19:20

Κορονοϊός: Σε όλη την Κεντρική Μακεδονία θα επεκταθεί το πρόγραμμα παρακολούθησης στα λύματα

Έμφαση αναφορικά με τη λήψη δειγμάτων θα δοθεί στους τουριστικούς προορισμούς και τις ξενοδοχειακές μονάδες.

ΓΙΑ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ 13 Ιουλ 2020 | 15:38

Έναρξη για το επιδοτούμενο πρόγραμμα Google-ΟΑΕΔ για 3000 ανέργους - Πότε ξεκινά η υποβολή αιτήσεων

Πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης για 3000 νέους από τον ΟΑΕΔ και την Google Ελλάδας

ΣΤΙΣ 10:00, ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ 12 Αυγ 2020 | 12:37

Αύριο στη Θεσσαλονίκη η κηδεία του Ντίνου Χριστιανόπουλου

Η κηδεία του Ντίνου Χριστιανόπουλου θα γίνει δημοτική δαπάνη.

ΣΤΑ 89 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ 11 Αυγ 2020 | 17:51

Πέθανε ο σπουδαίος ποιητής, Ντίνος Χριστιανόπουλος - Οι αιρετικές θέσεις, το ρεμπέτικο και η Θεσσαλονίκη

Φτωχότερος ο κόσμος των γραμμάτων μετά τον θάνατο του Ντίνου Χριστιανόπουλου που "έφυγε" ύστερα από πολυετή ασθένεια

ΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ 11 Αυγ 2020 | 12:25

Ξεκινά την Παρασκευή 21 Αυγούστου το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Wim Vandekeybus, Israel Galván, Karine Ponties το πρώτο σαββατοκύριακο.

ΑΠΟ ΤΙΣ 8 ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 11 Αυγ 2020 | 10:07

Διαδικτυακά η Art Athina 2020 - Ψηφιακή και ανοιχτή σε όλους

H πλατφόρμα Αrt Athina Viewing Rooms θα παρουσιαστεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

ΜΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 08 Αυγ 2020 | 12:36

Αισχύλεια 2020: Ξεκινά το ιστορικό και ενδιαφέρον φεστιβάλ της Ελευσίνας

Το Φεστιβάλ, από τα επιδραστικότερα και μακροβιότερα στην ελληνική επικράτεια, καταξιώνεται ολοένα και περισσότερο στη συνείδηση των πολιτών.