Γνωστός πίνακας του Πικάσο πουλήθηκε 40 εκατ. ευρώ

Ο πίνακας «Femme assise, robe bleu» απεικονίζει την Ντόρα Μάαρ, φωτογράφο, ζωγράφο και μία από τις ερωμένες του διάσημου ζωγράφου

gnwstos-pinakas-tou-pikaso-poulithike-40-ekat-eurw
SHARE THIS
0
SHARES

Ενας από τους πιο διάσημους "χαμένους" πίνακες του Πάμπλο Πικάσο «Η καθιστή γυναίκα με το μπλε φόρεμα» [στα γαλλικά «Femme assise, robe bleu»] πωλήθηκε την Τρίτη προς 40 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία που πραγματοποίησε ο οίκος Christie's στη Νέα Υόρκη.

Ο πίνακας, που απεικονίζει την Ντόρα Μάαρ, φωτογράφο, ζωγράφο και μία από τις ερωμένες του διάσημου ζωγράφου, φιλοτεχνήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1939, δηλαδή στην ημερομηνία των γενεθλίων του Πικάσο.

 

Πίσω του έχει μία μεγάλη ιστορία. Το 1940, κατά τη γερμανική κατοχή της Γαλλίας, οι Ναζί κατάσχεσαν τον πίνακα από τον Εβραίο έμπορο τέχνης Πολ Ρόζενμπεργκ. 

Σύμφωνα με τον οίκο Christie's, ο πίνακας αρχικά μεταφέρθηκε στη γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι και μετά σε μία αποθήκη για λεηλατημένα έργα τέχνης, πριν συσκευαστεί για να μεταφερθεί μέσω Μοραβίας, στη Γερμανία το 1944.

Γάλλοι αντιστασιακοί στρατιώτες, μάλιστα, παρεμπόδισαν το δρομολόγιο τρένου που μετέφερε τον συγκεκριμένο πίνακα και άλλα 63 έργα τέχνης του Πικάσο.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook